Python Nedir?

Bu makalemizde sizlerle birlikte son dönemlerde popüler bir programlama dili olan Python dilini inceleyeceğiz.

1991 yılında Hollandalı bir programcı olan Guido van Rossum tarafından geliştirmeye başlanan Python; nesne yönelimli, yorumlanabilir, modüler ve etkileşimli yüksek seviyeli bir programlama dilidir. Günümüzde ortaya çıkan birçok hizmette önemli yer tutmaktadır.

Guido Van Rossum bu programlama dilini The Monty Python adlı bir İngiliz komedi grubunun, Monty Python’s Flying Circus isimli gösterisinden esinlenerek isimlendirmiştir. İsminin yılanla bir ilgisi olmamasına rağmen pek çok yerde bir yılan figürü ile temsil edilmesi neredeyse bir gelenek halini almıştır. Bu durum logosuna da yansımıştır.

Python esas olarak nesne tabanlı programlamayı, belli bir oranda da fonksiyonel programlamayı destekleyen genel amaçlı bir programlama dilidir. 1991 yılında ilk sürümü geliştirilen Python görece kolaylığı, geniş standart kütüphanesi ve dinamik yapısı nedeniyle günümüzde oldukça popülerleşmiş ve yaygın bir kullanıcı kitlesine ulaşmıştır.

Özellikle bilimsel ve hesaplamalı mühendislik konularında sıkça tercih edilen Python programlama dili, 2000’li yıllardan itibaren yaşanan donanımsal ve yazılımsal gelişmeler ile paralel olarak geniş bir kullanım alanına kavuşmuştur. Python gibi yorumlanan diller yüksek seviyede veri yapıları kullandığından dolayı hafızada çok yer tutar; ancak günümüzde yüksek bellek seviyelerine ulaşmak kolay olduğundan, bu durum önemli bir olumsuzluk olmaktan çıkmıştır. Yazılımsal açıdan ise internet ile beraber gelen açık kaynak kod ve özgür yazılım akımının yaygınlık kazanması, geliştiricilerin internet üzerinden ve geliştirilen araçlar aracılığıyla eş-güdümlü çalışmalarını beraberinde getirmiştir. Bu durum da yine Python kullanımının artmasının önemli nedenlerinden biridir.

Programlama dilleri makine mantığı ile insan mantığı arasında köprüdür. Bir dilin makine mantığına daha yakın olması makine üzerinde daha hızlı çalışabilmesi sonucunu doğurur. Ancak makine mantığına yaklaşmak, insan mantığından uzaklaşmayı gerektirir ve haliyle dili öğrenmesi daha zor hale getirir. Eğer bir programlama dili ne kadar makine mantığından uzaklaşıp insan mantığına yaklaşırsa yüksek seviye olarak adlandırılır. Python’da bu yüzden yüksek seviye bir dildir. Pek çok dile göre öğrenmesi daha kolaydır.

Python Ne İşe Yarar?

Python dili sizlere birçok imkan sunar. Örneğin, Python ile yapay zeka üzerine yazılımlar geliştirebilirsiniz. Bunun yanında dil size şifre kırma programları yapma olanağı da sunar. Şifreleme ve şifre çözme uygulamaları oluşturabilirsiniz. Python’ın OpenCv kütüphanesini kullanarak yüz tanıma (Face ID) yazılımları geliştirebilirsiniz. Programlama dilinin yapay zeka algoritmalarından faydalanarak kendi oyunlarınızı yazabilirsiniz. Python ile tarayıcı üzerinde çalışabilecek web yazılımları da geliştirebilirsiniz.

Python dili ile kod yazmak diğer dillere nispeten daha kolaydır. Sözdizimi kolay olduğu için az kodla çok büyük işler yapabilme yeteneği kazandırır.

Yazdığınız Kodları Tekrar Tekrar Kullanabilirsiniz

Bir yazılımcının temel prensibi kendini tekrar etmemek (don’t repeat) olmalıdır. Python ile hem nesne yönelimli hem de fonksiyonel programlama yapabildiğimiz için yazdığımız fonksiyon veya sınıfları tekrar tekrar kullanarak kompleks yapılarda karmaşıklığı minimuma indirebiliriz. Böylelikle proje büyüse bile neyi nerde kullandığımızı bildiğimiz için kodlara müdahale etmemiz daha da kolay bir hal alacaktır.

Güvenlik Açısından Avantaj Sağlar

Bilindiği üzere projelerde en çok dikkat etmemiz gereken noktalardan biri projenin güvenliğidir. Python hızlı ve yüksek performanslı bir dil olduğu için herhangi bir siber saldırı anında eğer güvenlik olayına biraz dikkat ettiysek bize çabuk geri dönüş sağlar ve saldırıyı engellemek için hızlıca müdahale etmemize yardımcı olur.

Farklı Alanlarda Kullanılması

Yukarıda da bahsedildiği üzere Python çok farklı alanlarda kullanılabilmektedir. Bizler sadece Python öğrenerek ihtiyaç halinde farklı alanlarda projeler geliştirebiliriz. Atıyorum bugün bir web yazılımına ihtiyaç oldu. Django ile bu yazılımı geliştirmeye başladık. Başka bir zamanda görüntü işleme ile alakalı bir iş geldi. Onu da Python Kütüphanesi kullanarak geliştirmeye başlayabiliriz. Gördüğünüz gibi birbiriyle alakası olmayan 2 farklı alanda tek bir dille proje geliştirmeyi Python dili ile yapabiliriz.

Kodlarınız Her Platformda Çalışır

Python, Cross Platform desteği sayesinde farklı işletim sistemlerinde sorunsuz çalışmaktadır. Hatta Linux işletim sistemlerinin çoğunda Python 2 sürümü yüklü gelmektedir.

İyi Paralar Kazanabilirsiniz

Yapay zeka, web, masaüstü, veri madenciliği gibi birçok alan günümüzde olduğu gibi gelecekte de yazılım dünyasında önemli yer tutacaktır. Birçok firma Python ile yazılımlarını geliştirir ve şu an Python Developer olan arkadaşlarım da gayet güzel paralar kazanıyorlar. Eğer kendinizi iyi geliştirirseniz bu sektörde aranan personel olur ve çok güzel paralar kazanabilirsiniz.

Ayrı bir derleyiciye ihtiyaç duymazsınız. Python’da derleme işlemi kaldırıldığı için derleyici gerekmez. Bu da kodları daha hızlı çalıştırmamıza olanak sağlar.

Python Kullanım Alanları Nelerdir?

Pyhton, birçok büyük şirket tarafından da kullanılmaktadır: Instagram, Google, Yahoo, Pinterest, Youtube gibi. Aynı zamanda Raspberry ve Pi de yine program dili olarak Python’u seçmiş bulunmaktadır.

Bu alanlar dışında da çok çeşitli kullanıcı yapısına sahiptir. Başlangıç kodlayıcıları, yazılım mühendisleri, veri bilimcileri, web ve mobil uygulama geliştiricileri gibi. Hatta NASA bile ekipmanlarını ve uzay makinesi programlaması yaparken Python kullanmaktadır.

Ayrıca kullanım alanları genel hatlarıyla aşağıda belirtilmiştir.

  • Güvenlik Uygulamaları,
  • Veri Analizi,
  • Web Uygulamaları (Flask),
  • Akıllı Ev Sistemleri Uygulamaları (Raspberry Pi),
  • Kullanıcı Arayüzü Geliştirme,
  • Oyun Geliştirme,
  • Ses veya Video tabanlı uygulama geliştirme,
  • Makine Öğrenmesi

Python Dilinin Avantajları Nelerdir?

  • Yazılım hayatında yeniyseniz ve bir programlama dili öğrenmek için çaba gösteriyorsanız, Python dilinin kullanımı ve öğrenilmesi diğer dillere göre daha kolaydır.
  • Söz dizimi yapısı esnek ve rahat bir şekilde kullanım sağlatır.
  • Açık kaynaklı paylaşılan eski bir programlama dili olmasından dolayı içerisinde çok fazla kütüphane bulunmaktadır.
  • Öğrenim konusunda ihtiyaç duyacağımız birçok kaynağa ve dokümantasyona sahiptir.
  • Windows, MacOS, Linux gibi birçok işletim sisteminde çalışabilir.
  • İş imkanları oldukça geniş bir alana yayılmaktadır.

Python Dilinin Dezavantajları Nelerdir?

  • Makine dili ile çalışan sistemler için uygun bir tercih olmamaktadır.
  • Başka bir programlama dilinden Python’a geçiş yapıldığında söz dizimini çözmek zaman alır.
  • JIT (Just-in-time compilation; dinamik çeviri olarak da bilinir) optimizasyon yapısına sahip olmadığından dolayı Java, C++ ve C gibi dillere göre biraz daha yavaş kalabilir.
  • Üst düzey bir programlama dili olduğundan dolayı sistem düzeyinde programlar yazmaya uygun bir programlama dili değildir. Fakat bu alan içerisinde aygıt sürücüleri ve işletim sistemi çekirdeği bulunmamaktadır.
  • Platformlar arası bağımsız olan binary dosyaları için istek yapan programlarda da pek kullanışlı değildir. Windows, Linux ve MacOS işletim sistemleri için uygulamalar geliştirebilseniz de görsel anlamda büyük bir uygulama ortaya çıkaramazsınız.
  • Bazı görevler için örtük bellek tahsisi bir dezavantaj olabilir.

Python Programlama için Kullanılacak IDE’ler Nelerdir?

Bir yazılımı geliştirmek istediğimiz zaman gelişmiş olanaklara sahip, çeşitli imkanları bizlere sunan geliştirme arayüzü olarak geçen IDE sistemlerini kullanabiliriz.

Python Destekli Genel IDEler ve Editörler:

  • Eclipse + PyDev
  • Sublime Text
  • Atom
  • GNU Emacs
  • Vi / Vim
  • Visual Studio
  • Visual Studio Code

Python için Özelleşmiş IDE ve Editörler:

  • PyCharm
  • Spyder
  • Thonny

Yaygın Olarak Kullanılan Python Frameworkleri Nelerdir?

Django:

Bu çerçeve, tam teşekküllü web uygulamaları ve orta ölçekli ölçeklenebilir projeler için mükemmeldir. Yerleşik özelliklere sahiptir ve kodun yeniden kullanımına, kodun farklı bileşenlerinin tutarlı bir şekilde değiştirilmesine ve web geliştirmeyi basitleştiren diğer işlevlere izin verir. Django, Oracle SQL, PostgreSQL, MySQL ve diğer iyi bilinen veritabanları ile uyumlu çalışır.

Pyramid:

Pyramid, açık kaynaklı bir Python web geliştirme framework’üdür. Asıl amacı, minimum karmaşıklıkla mümkün olduğunca fazla iş yapmaktır.

TurboGears:

Repoze, WebOb ve Genshi gibi birkaç bileşenden oluşur ve MVC mimarisine dayanır. Hızlı ve verimli web uygulaması geliştirme için oldukça iyidir. Bu çerçeveyle, sırasıyla minimum veya tam yığın modlarını kullanarak küçük veya karmaşık uygulamalar yazabilirsiniz.

Flask:

Bu çerçeve, kolayca özelleştirilebilen basit ve yönetilebilir bir çözüm sağlar. Flask kendisini bir mikro çerçeve olarak tanımlar ve en çok temel önceliği yalın işlevsellik olan küçük çözümlere uygulanır. Çerçeve ayrıca prototipler oluşturmak için kullanılır.

0 Shares:
Benzer İçerikler