Projenizde kiralık sunucu tercih etmeniz için 4 neden

Kiralık sunucu (dedicated server), diğer sunucu türlerinden sistemsel olarak farklıdır ve bu sunucularda paylaşım yoktur. Yani tüm sistem özellikleri tek bir kişiye, firmaya veya müşteriye özeldir. Bu sunucu tipinin yönetimi, paylaşımlı sunucudan daha esnektir; çünkü kuruluşlar işletim sistemi ve donanım gibi seçimler konusunda sunucu üzerinde tamamıyla kontrol sahibidir.

Sunucular, yüksek trafik çeken web siteleri, içinde bulunduğumuz dönemde kullanımları ve varlıkları artan e-ticaret siteleri gibi birçok alanda tercih ediliyor.

Yeni bir web sitesi, blog veya uygulama açarken, vermeniz gereken ilk kararlardan biri web sitenizin sunucusu (hosting) ile ilgili olmalıdır. Web siteniz ile ilgili bu kararı vermeye sıra geldiğinde, işletmenizin boyutu, bu iş için ayırabileceği bütçe ve operasyonel ihtiyaçlarını göz önünde bulundurmalısınız. Bu bağlamda, web sitenize ne kadar ziyaretçi çekebilme potansiyelinizin olduğunu, hosting hizmetinizin bunu karşılayabilecek kapasitede olup olmadığını öngörebiliyor olmalısınız.

Yüksek hacme ve iş kapasitesine sahip firmalar için oldukça yerinde bir seçenek olan kiralık sunucular, üzerinde çok sayıda imaj veya metin bulunduran web sitelerinde yüksek performans gösterir. Ayrıca kiralık sunucu daha fazla teknik bilgi de gerektirir; ancak sunucuyu istediğiniz gibi çalıştırma esnekliği sunar. Web sitenizin paylaşılan bir sunucuda barındırılan diğer kişiler tarafından yavaşlatılma olasılığı varken kiralık sunucuda böyle bir sorununuz kalmaz.

Kiralık sunucu sahibi olmak, sunucunun kendi maliyetinin yanı sıra donanım güncellemeleri ve yazılım gibi maliyetlerin de tamamını sizin ödemenizi gerektirir. Kiralık sunucu, daha yüksek bir yatırım gerektirse de bütçenizin büyük bir kısmını buna ayırmanıza değecek birçok neden vardır. Bu içeriğimizde ise bunu gerektirebilecek dört ana sebebe odaklanacağız.

Büyük bir site ve trafik hacmi oluşturmak için daha çok kaynağa ihtiyacınız var

İnsanların kiralık sunucuyu tercih etmesinin en yaygın sebebi geniş ve yüksek trafik çeken web siteleri olmalarıdır. Paylaşılan bir sunucuda yüksek sayıda ziyaretçiyi ağırlayabilmek ve aynı zamanda büyük miktarda içerik ve veriyi depolayabilmek için kısıtlı kaynaklarınız vardır.

Eğer klasik barındırma çözümleriniz yeterli kaynak sağlamazsa, çeşitli sorunlarla karşılaşabilirsiniz. Ayrıca web sitenizi oluştururken alanınızdan da olabilirsiniz. Web sitenizin çok fazla trafik çekiyor olması hosting hizmetinizin çökmesine neden olabilir ve web sitenizin yanı sıra diğer web sitelerinin de hizmet dışı kalmasıyla sonuçlanabilir. Bu nedenle büyüme potansiyeli gösteren web sitenizin yanı sıra barındırma planınızı yükseltmek hayati derecede önem taşır. Trafik, çoğunlukla web sitenizin boyutu hakkındaki belirleyici faktördür.

Kiralık sunucuya geçmenizi gerektiren belirli bir aylık ziyaretçi sayısı yoktur. Bundan dolayı belli tahminlerde bulunmanız gerekebilir. Yine de web sitenizin performans düşüşü gibi, maksimum kapasitesine ulaşmaya yaklaştığını gösteren birkaç uyarı işaretleri bulunur.

Kiralık Sunucu, sayfa hızını ve çalışma süresini iyileştirebilir

Kaynak eksikliği, daha çok sayıda ziyaretçi ağırlayamamanıza veya web sitenizin yavaş yüklenmesine neden olabilir. Sonuçta çok sayıdaki web sitesi için yanıt vermek durumunda olan paylaşılan sunucu, genellikle bir veya daha fazla web sitesini barındıran kiralık bir sunucudan (dedicated server) daha çok zorlanır. Ancak yine de görüntü sıkıştırma, tarayıcı ön belleğe alma, yavaş yükleme, geciktirilmiş JavaScript ve bunun gibi uygulamaları kullanarak web sitenizin performansını optimize edebilirsiniz. Eğer tüm bu düzenlemeleri gerçekleştiriyo olmanıza rağmen web sitenizin hız hedeflerine ulaşamıyorsanız, kiralık sunucu kurtarıcınız olabilir.

Siteniz hassas veriler için daha sıkı güvenlik gerektirir

Paylaşılan sunucu güvenli olabilir; ancak bir sunucu ne kadar çok web sitesi barındırırsa, bilgisayar hacker’ları için potansiyel giriş noktaları da o oranda çoğalır. Sunucunuzdaki başka bir web sitesinin güvenliği kırılırsa, hacker’lar sizin de verilerinize erişim sağlayabilir.

Bu problem daha da karmaşık hale gelir; çünkü paylaşılan sunucunuza dahil olan web sitelerini kullanan diğer insanlar üzerinde kontrolünüz yoktur. Web sitesi güvenliği için en iyi uygulamaları ve kaliteli bir sunucu kullansanız dahi diğer sitelerin güvenlik açıkları olabilir.

Kiralık sunucu ile verilerinizi daha etkili bir şekilde koruyabilirsiniz. Web siteniz için aldığınız ve sunucunuzun server’ı korumak için uyguladığı güvenlik önlemleri ile web sitenizin güvende olduğu konusunda kendinizi daha rahat hissedeceksiniz.

Sunucu, yapılandırma ve özelleştirme imkanı sağlar

Son olarak kiralık sunucu, yapılandırma söz konusu olduğunda daha fazla seçenek sunar. Web sitesi sahiplerinin çoğu için bu konudaki en önemli iki faktör şunlardır:

  • Sunucu Konumu: Tercihen sunucunuzun fiziki olarak birincil hedef kitlenizin yakınında bulunmasını istersiniz. Bu şekilde kullanıcılar için sayfa yüklenme süreleri hızlandırılabilir.
  • İşletim Sistemi (OS): Birçok kullanıcı Linux işletim sisteminden memnundur ve çoğu ana sistem için geçerlidir. Yine de bunun yerine Windows kullanmak isteyebileceğiniz bazı özel durumlar vardır. Bu noktada kiralık sunucu, seçim yapmanızı sağlar.

Eğer geliştirme ile ilgileniyorsanız, yönetilmeyen bir kiralık sunucu seçmek, ihtiyaçlarınızı karşılamaya yönelik özel yapılandırma için daha fazla seçenek sunar.

Sonuç olarak, kiralık sunucu mali açıdan ciddi bir yükümlülüktür ve bazı durumlarda ciddi şekilde zaman ayırmanız gerekir. Web sitenizi kendi sunucusuna taşımak zorunda değilken bunu yaparsanız, bütçenize gereksiz yere zarar vermiş olursunuz; ancak kiralık sunucuya şu dört ana sebep ile yatırım yapmak isteyebilirsiniz:

  1. Büyük bir web sitesi ve trafik hacmini karşılamak için daha fazla kaynağa ihtiyacınız vardır.
  2. Web siteniz, hassas veriler için daha fazla güvenlik gerektirir.
  3. Bir kiralık sunucu, sayfa hızını artırabilir ve daha kısa sürede yüklenmesini sağlar.
  4. Sunucu yapılandırmanızı özelleştirmenize olanak tanır.
0 Shares:
Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Benzer İçerikler
Devamını Oku

DNS_probe_finished_nxdomain Hatası Nedir?

Bu İçerikte Bahsedilen Konular DNS Nedir?DNS_probe_finished_nxdomain Hatası Neden ve Nasıl Oluşur?VPNAntivirüs ProgramlarıKötü Amaçlı YazılımlarTarayıcı UzantılarıDNS_probe_finished_nxdomain Hatası Nasıl Çözülür?…