VDS Nedir?

VDS yani Virtual Dedicated Server, ana sunucuların sahip oldukları donanımların ikiye bölünmeleri ile birlikte elde edilen bir sunucu türüdür. VDS’lerde donanımların ikiye bölünmesiyle birlikte, VDS’ler sanallaştırılırlar ve böylelikle de tamamen birbirlerinden bağımsız küçük sunucular haline gelirler. VDS sunucularının her biri birbirlerinden farklı işletim sistemlerine ev sahipliği yapabilirler. VDS sunucularının kaynak kullanımları ise tamamen birbirlerinden bağımsızdır.

VDS sunucularına tahsis edilen işlemciler ve ramler ise başkaları tarafından kullanılamazlar. Bu sebeplerden dolayı da VDS sunucularının birbirlerini etkilemeleri asla söz konusu olamaz. Yani aşırı kaynak kullanımı yapan ya da bunun haricinde saldırı altında olan bir VDS sunucusu, diğer VDS sunucularını etkilemeyecektir. VDS sunucularının çalışma şekilleri de hepimizin alışkın olduğu, fiziksel kiralık sunucuları ile tamamen aynıdır. Tüm bunların haricinde VDS sunucuları, Kernel ve benzeri güncellemeleri şüphesiz rahatlıkla gerçekleştirebilir.

Sunucular ile ilgili detaylı bilgilere buradan ulaşabilirsiniz.

VDS Sunucu Ne İşe Yarar?

VDS sunucularının başlıca, genel kullanım sebepleri şunlardır:

  • ASP, HTML, PHP ve benzeri web sitelerini yayına verme, yüksek ziyaretçi trafiğine sahip olan web sitelerine güvenilir ve dayanıklı bir alt yapı kurma, hosting firması oluşturma işlemleri, uzaktan oluşturulabilecek masaüstü bağlantıları ile birlikte yedekli sistemlere ulaşma ve sonrasında da sahibi olduğunuz şirketin dosyalarını koruma altına alma gibi işlevleri vardır.
  • Sahip olduğunuz şirketin yazılımlarını çalıştırıp, her zaman bu yazılımların erişilebilirliğini koruma, kitlesi ve hacmi oldukça büyük olan şirketlerin kullanmış oldukları mailleri artırma, çoklu web site yayınları yapabilme imkanı ve benzeri işlemlerin yapılabilmesi tamamen VDS sunucuları sayesindedir.

VDS sunucularında Windows ve Linux işletim sistemlerinden dilediğinizi kullanabilirsiniz. Şayet Windows işletim sistemi eşliğinde VDS sunucularını kullanıma açmak istiyorsanız, VDS sunucularının Windows işletim sistemlerinde Asp.net ve Mssql destekli olduklarını hatırlatmak isteriz. Linux sunucular ise Windows işletim sistemlerinin aksine Linux tabanlıdırlar. Bu sebepten dolayı da Google optimizasyonuna Windows işletim sistemlerine göre daha yatkındırlar. Bunun yanında WordPress, Magento, Drupal ve benzeri içerik yönetim sistemleri de bu tarz sunucularda kullanıcılarına tam performans vermektedirler.

Sanal sunucular hakkında ayrıntılı bilgiye ulaşmak için buraya tıklayabilirsiniz.

Control Teknoloji, Windows ve Linux işletim sistemlerinin her ikisinde de kullanıcılara sunulmaktadır. Bunun haricinde kullanıcılara ücretsiz bir biçimde sunulan Plesk kontrol paneli ile de web sitelerini kolaylıkla yayına verebilmenize olanak tanınmaktadır. Plesk kontrol paneli, bunun haricinde birçok fikir açısından da kullanıcılarının yerine getirmeleri gereken işlerinde, kullanıcılarına yardımcı olmaktadır.

Bunlardan bazıları: Dosya yönetimi, mail yönetimi, yedekleme yönetimi ve benzeri özelliklerdir. Bu özellikler sadesinde sunucular ile oldukça uyumlu bir biçimde çalışabilmektedirler. Kısaca bahsetmek gerekirse, yapmak istediğiniz sunucu yönetimlerinin hepsini kontrol paneli ile kolay ve pratik yoldan gerçekleştirebilirsiniz. 

Control Teknolojisi ile kiralanan VDS sunucularındaki bazı diğer özellikler ise şunlardır: Centos ve Php desteği, ücretsiz kullanıma açık Plesk panel ve teknik destek, Asp ve bunun yanında Windows desteği, Ücretsiz sertifikalar, eski sunucuların kolaylıkla taşınabilmesi, web sitelerinin kapasitelerinin arttırılabilmesi, DDOS saldırılarına karşı web sitelerinin korunabilmesi, web sitelerine yüksek işlemci desteği ve benzeri özellikler. 

VDS Server ile Neler Yapılabilir?

VDS sunucuları eşliğinde şu işlemleri gerçekleştirebilirsiniz:

  • Web uygulamaları geliştirebilirsiniz.
  • Yüksek hız gerekmesi durumunda muhasebe uygulamalarını çalıştırıp, bu uygulamalardan destek alabilirsiniz.
  • Oyun sunucusu olarak oyunculara sunucunuzu açabilirsiniz.
  • Veri yedekleme işlemlerini oldukça kolay ve etkileyici bir biçimde tamamlayabilirsiniz.
  • Web sitenize ait e-posta servislerini yönetebilirsiniz.

Discord VDS Nedir?

Discord VDS, özel Discord botları adına kurulmuş bir server türüdür. Discord VDS ile özel Discord botları barındırılabilir ve aktif bir biçimde kullanılabilir. Discord VDS hizmeti ile serverlar, kullanıcılarına moderasyon, eğlence ya da sohbet ve benzeri özelliklerin kullanılmasının önünü açar. Discord VDS’ler yalnızca Discord botları tarafından kullanabilmeleri için tasarlanmışlardır. Bu sebepten dolayı Discord VDS’lerine birden çok Discord botu eklenebilir. Bunun yanında da Discord botunuzu ya da Discord botlarınızı hep kesintisiz kullanabilme ve istediğiniz zamanda kapatma, düzenleme ya da güncelleme gibi işlemleri kolay ve pratik bir biçimde halledebilirsiniz.

VDS Server Özellikleri Nelerdir?

  • VDS sunucularında, RAM, CPU ya da disk alanı gibi kaynaklar diğer VDS sunucuları arasında paylaşılmaz ve tamamen tek bir VDS sunucusuna özel olarak atanır. Bu sebepten dolayı web site sahipleri diğer web site sahiplerinin kaynaklarını kullanma gibi bir durum gerçekleştiremezler. Böylelikle web site sahipleri birbirlerinin performansını etkileyemezler.
  • VDS sunucularında bulunan root erişimleri sayesinde, web site sahipleri, sunucuları üzerinde daha fazla söz hakkına sahiptirler.
  • VDS sunucularında barınan web siteleri için web site sahipleri, kolay ve pratik bir biçimde kaynak artırımı yapabilirler.
  • VDS sunucuları, web sitelerinde bulunan ziyaretçi trafiği dalgalanmaları ile kolaylıkla başa çıkabilir. VDS sunucuları üzerinde bulunan web siteleri de böylelikle herhangi bir geç yükleme sorunu ile karşılaşmaz. 
  • VDS sunucular, Dedicated sunuculara göre daha ekonomik seçenekler arasında yer alır ve buna rağmen de kullanıcılarına Dedicated sunucuları ile benzer özellikler sağlar..
  • VDS sunucuları, kullanıcılarına diledikleri güvenlik yazılımlarını kurma olanağı tanır.

VDS Sunucu Alırken Nelere Dikkat Edilmeli?

VDS sunucu alırken şunları göz önünde bulundurmak gerekir:

Kurumsal Firma:

VDS sunucu hizmetini birçok web sitesi sunmaktadır. Fakat bazı karmaşıklar sonrasında yasal olmayan durumlar ile karşılaşabilirsiniz. Bu yüzden sunucu hizmeti sağlayan web siteleri konusunda dikkatli olmalı ve size hizmet verecek olan web sitesinin güvenirliğinden emin olmalısınız. Bu süreç içerisinde web sitelerinin, limited (ltd. şti), anonim (A.Ş) ya da şahıs firması olmasına dikkat edebilirsiniz. 

Bunların haricinde sunucu almak istediğiniz firmanın yer sağlayıcı belgesine sahip olması alıcılar için oldukça büyük bir önem arz etmektedir. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu tarafından da ticari bir yaklaşım ile sunucu satan firmaların yer sağlayıcı belgeleri bulundurmalarını zorunlu kılınmıştır. Bu belgeye sahip firmaların listesini tarayıcılarınız üzerinden kısa bir aratma sonrasında ulaşabilirsiniz.

Sunucu satın almak istediğiniz web sitesinde iletişim bilgilerinin bulunup bulunmamasına dikkat edin. Sunucunuzu satın almadan önce sunucu satan ticari web sitelerine ulaşmanız ve destek sistemi hakkında bilgi edinmeniz sizin yararınıza olacaktır.

Güçlü Bir Altyapı ve Güçlü Bir Veri Merkezi:

Bir VDS sunucusu satın almadan hemen önce satın alacak olduğunuz sunucunun kullanıcılarına sunduğu alt yapının güçlü olması şarttır. Aksi takdirde bu durum, web siteniz adına ilerleyen dönemlerde problemler oluşturabilir. Özellikle firmaların kurumsal sunucular eşliğinde çalışmalarına ve bunun yanında da SSD depolama alanı kullanıp kullanmadıklarına dikkat edebilirsiniz. Aksi halde performans problemleri yaşayabilirsiniz. SSD kullanılmadığı takdirde de disk yapısı gereği okuma ve yazma hızlarında düşüklük yaşayabilirsiniz. Dayanıklılık açısında veri kaybı yaşayabileceğinizi de söylemeden geçmeyelim.

İşlemci ve ram performansları konusunda da sunucu alacak olduğunuz ticari web sitelerinin yeterliliklerine dikkat edin, çünkü işlemci ve ram performansları bir sunucu hakkında performans ve kaliteyi gösteren ana etkenlerdendir. Kullanıcılara sunulan işlemcilerin çift işlemci olmalarına özen gösterebilirsiniz; çünkü bu tarz sunucular genelde kullanıcılarına üst düzey bir performans sunarlar. Ram yapısı olarak da EEC özelliğine sahip ramların kullanılmasına dikkat edebilirsiniz; çünkü bu tür özelliklere sahip ramlar genel olarak kesintisiz kullanım amaçlı sistemler için üretilmişlerdir.

Tüm bunların haricinde sunucuların kullanıcılarına sunduğu veri merkezi lokasyonlarına da dikkat edilmelidir. Yurt içinde bulunan lokasyonların tercih edilmesi gerekmektedir. Çünkü lokasyonlar uzaklaştıkça gerçekleştirilmek istenen işlemlerde erişim hızı problemleri görülebiliyor. 

Özellikler Dikkatli Seçilmeli:

RAM, CPU, DİSK ve benzeri özelliklere sunucu alımları konusunda oldukça dikkat edilmelidir. Sunucuların kullanıcılarına sunmuş oldukları paketlerde bulunan kaynakları detaylı bir biçimde incelemeniz ve inceleme sonrasında da yükseltme işlemleri hakkında bilgi edinmeniz sizin yararınıza olacaktır.

Eğer bu konuda Windows tabanlı bir sunucu düşünceniz var ise tamamen yüksek özelliklere sahip sunuculara yönelmelisiniz. Bunun sebebi Windows tabanlı sunucuların yapıları gereği oldukça yüksek kaynak tüketimlerinin bulunmasıdır.

Eğer Linux tabanlı bir sunucu düşünüyorsanız da daha az kaynak tüketeceğinizi söyleyebiliriz. Fakat yine de sunucunuzu satın alacak olduğunuz firmanın hangi Linux dağıtımlarına desteğinin bulunduğunu sormanızda fayda var.

Yönetim Paneli:

Alacak olduğunuz sunucularda dikkat etmeniz gereken başka bir özellik ise yönetim panelinin bulunmasıdır. Tabii ki bu zorunluluk değil, sadece ufak bir tavsiyedir. Çünkü yönetim panelinizin bulunmaması durumunda firmalarınızla iletişime geçerek yeni bir yönetim paneli kurabilirsiniz. Fakat bu durumun ek ücretler ve hizmete göre de bekleme süresi gerektiğini söylemeden atlamayalım.

Destek:

Bir web siteniz varsa ve bu web sitesine bir sunucu satın almak istiyorsanız, alacağınız sunucuda dikkat etmeniz gereken en önemli özelliklerden birisi de şüphesiz firmanızın destek seçeneğinin olup olmadığıdır. Hizmet alacak olduğunuz firma yaşama ihtimalinizin olduğu durumlara karşı kalıcı çözümler üretebilmeli ve taleplerinize de kesintisiz ve anında yanıt vermelidir. Aksi halde başa çıkılamayacak problemlere maruz kalabilirsiniz ve bu durum da sizi oldukça zorlayabilir, kendinizi istemeyeceğiniz problemlerle uğraşırken bulabilirsiniz.

VDS Sanal Sunucuda Bulunması Gereken Özellikler Nelerdir?

VDS sanal sunucunun taşıması gerekli nitelikleri üç farklı başlıkta açıklamak mümkündür:

Güvenli Bir Ortam

Hizmet almak istediğiniz firmanın kullanıcılarına ne kadar güvenli ortam sunduğuna kesinlikle dikkat etmelisiniz. Sitenizin ani saldırılar karşısında kendini savunabiliyor olması oldukça önemlidir. Bu yüzden alacak olduğunuz sunucunuzda ilk olarak dikkat etmeniz gereken durum güvenli bir ortam sunulup sunulmadığıdır.

Web siteleriniz, barındırma altyapımızda kullanılan orijinal lisanslı yazılımlar ile oluşabilecek güvenlik açıkları ve veri kayıplarına karşı Natro’da güvende.
Lisanslı ürün politikamızı incelemek için tıklayın.

Yüksek Performans

Web sitenizin ziyaretçileriniz adına tamamen kullanışlı bir yer olmasını istiyorsanız ve ileride ziyaretçilerin şikayetleri ile karşılaşmak istemiyorsanız ve bunun haricinde sürekli kullanmak durumunda kaldığınız uygulamalarda herhangi bir problem yaşamaktan kaçınıyorsanız sunucunuzun yüksek performans özelliği sunup sunmadığına dikkat edin.

7/24 Canlı Destek

Daha önce de bahsettiğimiz üzere, herhangi bir problemle karşılaşmanız durumunda 7/24 canlı destek alıyor olmalısınız. Yoksa bu durum fazlasıyla başınızı ağrıtabilir.

Bu temel özellikler dışında üst başlıklarda da bahsetmiş olduğumuz özellikleri inceleyerek web siteniz için en uygun tercihleri yapabilirsiniz.

VDS Server Kimler İçin Uygundur?

VDS server kullanımının kimler için uygun olacağını maddeler halinde açıklamakta yarar var:

  • VDS, web siteleri yavaş yüklenen ve paylaşımlı hosting ya da VPS sunucunun yeterli derece görevini yerine getiremediği web sitesi sahipleri için elverişlidir.
  • VDS, web sitesinde ciddi anlamda ziyaretçi artışı görüntülenen ya da ziyaretçi artışı ön görünebilen web siteleri sahipleri tarafından kullanılabilir.
  • VDS, yüksek kaynağa ihtiyacı olan web site sahipleri tarafından tercih edilebilir.
  • VDS, online satış siteleri bulunan ya da online satış sitesi kurmak isteyen web site sahipleri tarafından tercih edilebilir.
  • VDS, web sitesi için yüksek root ve bunun yanında da web sitesinin yüksek bir performans sergilemesini isteyen, bu esnada da dedicated sunucuları için yüksek miktarda bütçe ayırmak istemeyen web site sahipleri tarafından da sıklıkla tercih edilir. Hatırlatmalıyız ki bu konuda da en iyi seçenek VDS’tir.

VDS ile VPS sunucu arasındaki farkları öğrenmek için buradaki yazımızı inceleyebilirsiniz.

Sanallaştırma konusunda yüksek performans sağlamak için en iyi çözümleri sunan VDS paketleri ve daha pek çok sunucu hizmetleri hakkında natro.com sayfalarından bilgi alabilir, kampanyalarımızı takip edebilir, güvenle alışveriş yapabilirsiniz.

İstatistiklere göre; crack yazılım, ters proxy, lisanssız yazılım kullanan web siteleri, diğer web sitelerine kıyasla daha fazla risk altındadır. Ayrıca lisanssız panel kullanımı hukuki sonuçlar doğurur. Verilerinizi güvenle korumak için orijinal lisanslı yazılım kullanın ve hizmet aldığınız firmadan orijinal lisans kullandıklarına dair mutlaka kanıtlar isteyin.

0 Shares:
Benzer İçerikler