Premium Domain Nedir ve Nasıl Alınır?

Domain yani alan adı, bir web sitesinin adı ve adresidir. Kullanıcılar web sitelerini alan adları ile tanırlar. Ancak web sitelerine ulaşmak için kullanılan tek adres alan adı değildir. İnternet üzerindeki web sitelerinin her birine özgün birer IP adresi tanınır. Sayı kombinasyonlarından oluşan bu IP adresleri arama çubuğuna girilerek istenilen web sitesine erişilebilir. Ancak gelişmekte olan dijital dünya ile birlikte insanlar çok sayıda web sitesini ziyaret eder oldu. Dolayısı ile her web sitesinin IP adresini bilmek ve akılda tutmak mümkün olmuyor. Bu nedenle web sitelerinin birer domaini, yani alan adları bulunur.

Farklı web sitelerinin aynı domaini kullanması mümkün değildir. Domainler web sitelerine özgündür. Her domainin bir de uzantısı vardır. Aynı domainler farklı uzantılara sahip olabilir. Örnek vermek gerekirse domain.com, domain.net ve bu gibi uzantılar kullanılabilir. Günümüzde kullanıma açık olan yüzlerce domain uzantısı vardır. Fakat com, net ve org gibi uzantıların diğer çoğu uzantıdan daha fazla güvenilirliği olduğu söylenebilir. Özellikle önemli marka veya şirketlerin web sitelerinde kullandıkları domainler ve uzantılar o markanın web üzerindeki tanınırlığını etkiler. Bu nedenle doğru bir alan adı belirlemek ve güvenilir bir uzantı tercih etmek önem taşır. Öte yandan premium domainler ise yüksek seviye domain olarak kabul edilir. Premium domainlerin marka ismine tanınırlık kazandırma konusundaki etkisi, normal domainlerden çok daha fazladır.

Premium Domain Nedir?

Premium domainler, yatırım yapmaya değecek yüksek kaliteli alan adlarıdır. Bu alan adları, tanınırlık açısından karakteristik özelliklere sahiptir ve belirli nitelikler barındırabilirler. Dolayısı ile premium alan adları, ortalama alan adlarına kıyasla daha değerlidir. Ancak işlevsel olarak ele alındıklarında premium alan adları ve normal alan adları aynı işlevlere sahiptir. Premium alan adları, yatırımcılar tarafından kâr elde etme amacıyla alınıp satılırlar. Bu alan adlarının diğerlerinden daha iyi performans göstermelerini sağlayan ve kullanıcıların aradıkları bir web sitesini daha kolay bulmalarını mümkün kılan çeşitli nitelikleri vardır.

Büyük bir hızla gelişmekte olan dijital dünya, günümüzde bir işletmenin fiziksel adresi yerine web adresinin daha önemli hale gelmesine neden olmuştur. Premium alan adları, işte tam olarak bu konuda değerini belli ediyor. İnternetten önce yeni bir işletme kuracak olan kişiler, işletmelerinin bilinmeyen bir bölgede yer almasındansa popüler ve kalabalık bir bölgede yer almasını tercih ederdi. Çünkü bu sayede daha fazla potansiyel müşteriye erişmek mümkün olurdu. Premium alan adlarının benzer bir etkisi vardır. Premium alan adları, kullanıcıların web sitenizi daha kolay bulmasını sağlar. Tıpkı popüler ve kalabalık bölgelerde yer alan bir işletme misali, web siteniz daha fazla trafik alır.

Premium Domain ve Normal Domain Farkı

Premium domainler, genellikle bir başkası tarafından çoktan satın alınmıştır. İşletmenizi yansıtan premium alan adlarını domain sorgulama yaparak bulabilirsiniz. İşletmenizi ileriye taşıyacağını düşündüğünüz premium alan adlarını açık artırma veya farklı bir satış yolu ile alabilirsiniz. Bu alan adlarının normal alan adlarından daha fazla trafik getirmesinin çok sayıda nedeni vardır. Bunlardan biri akılda kalıcı ve basit bir kelime veya kelime grubundan oluşuyor olmalarıdır. Örneğin; mobilya sektöründe hizmet veren şirketlerin mobilya alan adı ve com uzantısı ile oluşturacağı bir domain, oldukça basit ve akılda kalıcı bir yapıya sahiptir. Ancak bir başkası tarafından yatırım amacı ile alınmış bir domain tekrardan oluşturulamaz. Dolayısı ile premium domainlere para harcamak istemeyen web site sahipleri, alan adı üzerinde yaratıcı değişiklikler yaparak normal bir alan adı alabilirler. Ancak bu tür değişiklikler alan adının potansiyel müşteriler tarafından tanınırlık kazanmasını ve akılda kalıcılığını zorlaştırır.

Bu nedenle şirketler, alan adı seçimlerini işletmelerini tam anlamı ile temsil edecek şekilde yaparlar. İşletme adlarını veya yaptıkları işi basit ve akılda kalıcı bir şekilde yansıtan alan adları, şirketlerin en çok tercih ettiği seçenekler arasında yer alır. Böylelikle potansiyel müşteriler tarafından web üzerinde bulunmaları ve kendilerini hatırlatmaları daha kolay olur. Ancak istenilen alan adı bir başkası tarafından satın alınmış olabilir. Bu değerli niteliklere sahip alan adları büyük bir talep görmektedir. Dolayısı ile premium domain sınıfında yer alırlar.

Domainleri Premium Yapan Özellikler

Alan adlarını ve değerlerini doğru bir şekilde değerlendirmek için önemli miktarda araştırma yapmak gerekir. Bir alan adının premium olduğunu veya olacağını gösteren çeşitli özellikler vardır. Üst seviye alan adlarını değerli yapan özelliklerden biri domain uzantılarıdır. Potansiyel müşterilere ulaşabilmek için alan adının güvenilir bir uzantısı olmalıdır. Genellikle premium alan adlarında .com veya hedef kitleye uygun ilgili bir ülke kodunu kullanırlar. Örnek olarak .com.tr domain uzantısı gösterilebilir. Kısalık ve sadelik, domainleri premium yapan özelliklerden bir diğeridir. Gereğinden uzun alan adlarının hatırlanması zordur. Benzer bir şekilde kısa çizgi veya başka noktalama işaretleri içeren alan adları, karmaşık yapıları nedeniyle daha az başarılı olabilir. Premium alan adlarının onu daha akılda kalıcı kılan basitlikleri olmalıdır.

Gelmiş geçmiş en değerli alan adlarının jenerik isimlere sahip alan adları olduğu söylenebilir. Bir sektörü genel olarak temsil eden jenerik bir alan adı, sektör genelindeki çekiciliği ve akılda kalıcılığı sayesinde diğer şirketleri geride bırakabilir. Anahtar kelime ve yüksek Domain Authority içeren alan adları, premium domain özelliği taşırlar. SEO, günümüzde web sitelerinin başarılarını sürdürmesinin yoludur. Anahtar kelimeler ve yüksek Domain Authority içeren alan adları SEO açısından büyük bir avantaj sağlayabilir.

Domain Authority nedir, nasıl yükseltilir, öğrenmek için buradaki blog yazımızı inceleyebilirsiniz.

Sektörde rekabeti yüksek anahtar kelimelerden birini içeren alan adları, premium domain olarak değerlendirilebilir. Bir sektörde rekabeti yüksek olan anahtar kelimeler, potansiyel müşteriler tarafından arama motoru üzerinde en çok kullanılan kelimelerdir. Dolayısı ile önemli anahtar kelimeleri alan adı içerisinde kullanmak veya alan adını anahtar kelimeden oluşturmak, sektör içerisinde rakiplerin önüne geçme imkanı sağlar. Premium alan adlarının sunduğu bu gibi çok sayıda avantaj vardır.

Premium Domain Nasıl Alınır?

Premium alan adı almak için öncelikle natro.com gibi güvenilir bir kuruluş üzerinden alan adı sorgulaması yapmanız gerekir. Sektörünüzde size tanınırlık kazandıracak bir alan adı bulmak için çeşitli anahtar kelimeleri güvenilir uzantılar ile birlikte kullanarak aramalar yapabilirsiniz. Yaptığınız aramalar sonucunda müsait alan adlarını görebilirsiniz. Çoktan alınmış olan alan adları arama sonuç sayfasında karşınıza çıkmaz. Eğer spesifik olarak almak istediğiniz bir premium alan adı varsa ilgili açık artırmalara göz atabilirsiniz. Şirketinizi veya markanızı en iyi şekilde temsil edecek alan adını seçtikten sonra sepetinize ekleyebilirsiniz. Daha sonra satın alma işlemini tamamlayarak alan adının sahibi olabilirsiniz. Ancak alan adlarının bir yenileme tarihi olduğunu unutmamakta fayda vardır. Yenileme tarihlerini unutmamanız ve süresi dolmadan kaydınızı yenilemeniz önem taşır. Böylelikle alan adınızı istediğiniz kadar elinizde tutabilir ve web siteniz için kullanabilirsiniz.

Premium alan adları web sitelerinde kullanılmak için alındığı gibi yatırım amacıyla da alınmaktadır. Gelecekte değerleneceği ve premium niteliği kazanacağı düşünülen alan adlarını alan çok sayıda yatırımcı vardır. Ancak bu tür yatırımların önemli ölçüde araştırma yapmayı gerektirdiğini unutmamakta yarar var.

0 Shares:
Benzer İçerikler