Oyun Sunucusu – Game Server Nedir?

Oyun sunucuları, sistemciler ya da oyuncular tarafından internet üzerinden çok oyunculu bilgisayar oyunlarını çalıştırmak için kullanılırlar. Internet üzerinden oynanan oyunların çoğu bir oyun sunucusuna bağlanarak çalışmaktadırlar.

Oyun sunucusu nasıl kurulur?

Kuracağınız oyunun çalışabileceği uygun işletim sistemini seçmelisiniz. Örneğin Minecraft hem linux, hem windows ve aynı zamanda Mac destekler iken bazı oyunlar bu konuda daha seçici olacaktır. İşletim sistemi yanında dağıtım tercihinizi de oyuna uygun yapmalısınız. Yine Minecraft’ı ele alır isek her dağıtım için ortak noktaları şu şekilde özetleyebiliriz. Öncelikle sunucunuza java kurmalı, kurulu ise güncellemelisiniz. Sonrasında oyunun dosyalarını indirmelisiniz. Geriye sadece bu dosyayı java ile çalıştırmanız kalacaktır. Fakat farklı oyunların kurulumlarında çoğunlukla next butonuna basarak kurulum sağlayabileceğinizi görebilirsiniz.

Oyun sunucusu kiralarken nelere dikkat edilmelidir?

Bir oyun sunucusunda en önemli şey sunucunun gecikme süresidir. Gecikme bir isteğin sunucuya ulaşması ve yanıtının size geri dönmesi için geçen süreye verilen tanımlamadır. Oyun sunucusu seçerken bir diğer önemli husus sunucunuzun lokasyonu olacaktır. Türkiye’deki arkadaşlarınız ile oyun oynamak için yurtdışından bir sunucu edinmeniz ve yapılandırmanız doğru bir tercih olmayacaktır.

Oyun sunucusu nasıl yönetilir?

Oyunların genellikle bir kontrol panelleri olmaktadır. Yine Minecraft örneğimiz üzerinden gidersek McMyAdmin 2 gibi bir kontrol paneli ya da Github üzerinde bulabileceğiniz Minecraft Server Manager gibi yazılımları sunucunuza kurup oyun sunucunuzu kolaylıkla yönetebilirsiniz.

Popüler oyun sunucuları nelerdir?

Metin2 Sunucusu

Metin2 çok oyunculu online istemci rol yapma oyunudur. Üç büyük imparatorluğun savaşını anlatır ve amacınız savaşarak kendinizi geliştirmenizdir. Her oyuncu karakterini oluştururken kendine bir sınıf seçer. Bir server kiralayarak kendi Metin2 sunucunuzu oluşturabilirsiniz.

Cs go Sunucusu

Counter-Strike: Global Offensive ismi ile CS serisinin 4. Oyunu olarak piyasaya çıkmıştır. Oyunda terörist ve anti-terörist olarak yer alabilirsiniz. Sunucunuzda steamcmd ve oyun dosyalarını indirerek bir Cs Go sunucusuna sahip olabilirsiniz. Ayrıca csgosl ile Cs Go sunucunuzun kurulumunu otomatik olarak yapabilir , güncellemelerinizi, oyun ve harita yönetimlerinizi yapabilirsiniz.

Cs 1.6 Sunucusu

Counter Strike 1.6, bir döneme damga vuran efsane fps oyunudur. Oyunu online ya da artık çok fazla oyunda bulunmayan lan modu ile oynayabilirsonuz. Günümüzde hala geniş bir oyuncu kitlesine sahip olduğunu belirtmeliyiz. Siz ve arkadaşlarınız için hemen bir Cs 1.6 sunucusu oluşturabilirsiniz. Bunun için bir windows sanal sunucu edinmeniz yeterli olacaktır.

Knight Online Sunucusu

Knight Online, multiplayer ve devasa bir çevrimiçi rol yapma oyunudur. Dünyada seksenden fazla ülkede milyonlarca oyuncusu bulunmaktadır. Oyunda level sistemi vardır ve savaştıkça deneyim puanı kazanırsınız. Bu puanlar sayesinde oyunda leveliniz artacaktır. Knight Online sunucusu edinmek için windows işletim sistemli sanal sunucu edinebilirsiniz. Böylece oyunu sunucunuza kurarak knight online sunucusu açabilirsiniz.

Silkroad Sunucusu

Oyun ipek yolunda geçmekte ve öncelikle kendinize yine bir karakter seçiyorsunuz. Oyunda 3 meslek grubu bulunuyorr ve bunlar tüccarlar, hırsızlar, avcılar şeklinde. Oyunu dünyada 500 milyon üzeri oyuncunun oynadığı tahmin edilmekte. Silkroad sunucusu sahibi olmanız için bir windows sunucu edinmeli ayrıca içerisine Mssql veritabanı kurmalısınız.

MTA Sunucusu

Mta, Gta oyununun çok oyunculu versiyonudur. Ücretsiz ve açık kaynak kodludur. Bir windows sunucu sahibi iseniz kolaylıkla kurup oynamaya başlayabilirsiniz. Arkadaşlarınızla farklı modlar üzerinde oynayabilirsiniz yani isterseniz yarış yapabilir, isterseniz serbest gezebilir ya da roleplay yapabilirsiniz. Sanal ya da fiziksel bir windows sunucu edinerek üzerine MTA kurulumu yapabilir ve böylece MTA sunucusu sahibi olabilirsiniz.

Minecraft Sunucusu

Minecraft, oyuncuların üç boyutlu dünyalarda çeşitli şekillerde bloklar oluşturup yokettikleri bir video oyunudur. Oyunun esas amacı basitçe inşa etmek ve keşfetmektir. Bunun yanında oyuncular hayatta da kalmalıdır. Kurulumu yeterince kolaydır. Eğer windows sunucu üzerine kuracak iseniz önce Java’yı kurmalı , sonra indirdiğiniz oyuna ait kurulum dosyasını java ile başlatmalısınız. Kendi sunucunuza sahip olmak her zaman Sizlere daha fazla kontrol imkanı sağlar. Arkadaşlarınızı veya diğer kullanıcıları Sizin yönettiğiniz oyuna davet edebilir ve kendi kurallarınızı oluşturabilirsiniz.

0 Shares:
Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Benzer İçerikler
Devamını Oku

En İyi 10 Bulut Depolama Servisi

Bu İçerikte Bahsedilen Konular Bulut Depolama Servisi Nasıl Seçilir?Google DriveDropboxPCloudAmazon DriveİcedriveSync.comMicrosoft OneDriveiCloudOpenDriveYandex.Disk Bulut depolama aslında birçok insanın aşına…