Online iş kurarken dikkat etmeniz gereken 3 şey

Portrait Of Female Owner Of Independent Clothing And Gift Store With Digital Tablet

Bugünlerde bir web sitesi kurmak nispeten daha kolay olsa da web siteniz sadece markanızı harekete geçiren bir araçtır. İşletmenizin gelişmesini istiyorsanız ve online iş kurma hedefiniz varsa; kitlenizin neyi savunduğunuzu anladığından emin olmanız gerekir. Bu yazıda güçlü bir markaya sahip olmanın gereklilikleri ve online marka kurmanın inceliklerinden bahsedeceğiz. Haydi başlayalım!

Güçlü Bir Marka Kimliği Oluşturmak Neden Çok Önemlidir?

Hemen herkesin aklında yer eden, bilindik markalar mevcuttur. Örnek vermek gerekirse; Google, Starbucks ya da McDonald’s sayılabilir. Bu markaların ürün ve hizmetlerinin hayranı olmasanız da, güçlü marka kimliği sayesinde işletmeye ve temsil ettiklerine aşinasınızdır.

Alışveriş yapmadan önce herkesin satın almak istediği ürün ve hizmet türü hakkında az çok bir bilgisi vardır. Bu nedenle markanız, potansiyel müşterilerin hayatlarına ne denli uyum sağladığınızı gösterme konusunda önemli bir role sahiptir. Bu da yaptığınız işin şeffaf ve unutulmaz bir markadan oluşması gerektiğini gösterir.

Online Markanızı Kurarken Dikkat Etmeniz Gereken 3 Şey

Markanızı online ortamda kurmak demek aslında “gerçek dünyada” olduğundan biraz daha farklı hareket etmeyi gerektirir. Bununla birlikte markanızı online olarak geliştirmek için kullanacağınız varlıkların birçoğu çevrimdışı pazarlama çalışmalarınızla da kesişir.

1. Online olduğunuz her yerde aynı logoyu kullanın

Tüketicilerin online markanızı tanımasının en etkili yolları; markalaşma ve daha da özelinde, sahip olduğunuz logodur. Şöyle bir düşünüldüğünde, başarılı olarak anılan markaların hepsinin alanında tanınabilir logoları olduğunu görebilirsiniz. Elbette olağanüstü bir logo tasarlamak zor olabilir. Özellikle tasarım yaparken bir arka plana sahip değilseniz, işletmenize özel bir logo oluşturmak için profesyonel biri ile çalışmanız önerilir.

Mükemmel bir logoya sahip olduğunuzda, bunu sosyal medyadan web sitenize kadar tüm online mecrada kullanmanız gerekir. Bu noktada temel amaç, kullanıcıların logoyu anında tanıması ve markanızla ilişkilendirmesidir. Logo, ne kadar tekrar ederse; akıllarda kalıcı bir yer edinir.

2. Tek tip bir marka stilini koruyun

Sahip olduğunuz marka logosunu tüm online mecralarda tekrar tekrar kullanırken aslında kendinize özgü bir marka stili de yarattığınızı göreceksiniz. Marka stili adı verilen bu özellik, temel olarak kullandığınız logonun dışında şunları da içerir;

  • Kullandığınız renkler
  • Yayınladığınız içeriklerin türleri
  • İşinize ait sloganlarınız
  • Maskot, emoji gibi diğer tanımlayıcı özellikler

Tüm bu unsurları bir araya getirdiğinizde, ortaya bütüncül bir marka stili de çıkar. Örneğin, şu anda size “Facebook logosu” desek, zihninizde hemen ikonik mavi tonlu bir görsel canlanacaktır. Aynı durum kırmızı aksanı ile dikkat çeken YouTube için de geçerlidir. Renkler, markanızın önemli bir parçası olmalıdır. Bununla birlikte markanız için renk paletinden seçim yaparken uzun vadede kullanıcıların markanız ve işiniz ile ilgili hangi tanımlamaları kullanacağı ve nasıl hissedeceğini de göz önünde bulundurmanız gerekir.

Sloganlar da markanın güçlü tanımlayıcılarından biridir. “Just Do It” denildiğinde hangi markadan bahsettiğimizi net şekilde tahmin edebildiğinizi biliyoruz. Çoğu zaman sloganlar logolar ile birlikte anılır. Markanıza özel sloganları sosyal medya biyografinizin bir parçası olarak, web sitenizde ana başlık şeklinde ve pazarlama malzemelerinizin de önemli bir parçası olarak kullanabilirsiniz.

3. Tüm içeriklerinizde tutarlı bir ton yakalayın

Markanız için daha geniş kitlelere ulaşma konusunda içeriklere güveniyorsanız, web sitesinde yayımladıklarınızın tonuna dikkat etmeniz gereklidir. Bu noktada spesifik bir örnek olan Buzzfeed’i düşünebilirsiniz. Ana sayfasına hızlıca bakış attığınızda, büyük oranda paylaşılabilir ve dikkat çekici hafif bir ton hedeflendiğini görebilirsiniz. Aynı konuda CNN sayfası ile karşılaştırma yapıldığında ise her iki web sitesinin farklı hedef kitlere hitap ettiğini görebilirsiniz. Burada anlatılmak istenen aslında biri diğerine göre üstün bir ton olmadığıdır. Bu nedenle kullanmak istediğiniz tona karar verirken göz önüne almanız gereken aslında hangi hedef kitleyi hedeflediğinizdir. Başka bir deyişle; aslında önemli olan özellikler, insanların markanızı belirli bir içerik türü ve tonu ile ilişkilendirmesi adına tek bir tonda tutarlı kalmanızdır.

Sonuç olarak her büyük marka, değerlerinin ve hedeflerinin ne olduğu hakkında bir hikaye anlatır. Önemli olan bu hikayeyi en doğru şekilde anlatırken logo, marka stili ve ton dahil olmak üzere; bir takım unsurların tümüyle bütün halinde olmasıdır. Eğer tüm bu ipuçlarını doğru şekilde değerlendirirseniz, markanız çok daha uyumlu ve unutulmaz hissettirir.

0 Shares:
Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Benzer İçerikler