MongoDB nedir, kullanıcıya sunduğu avantajlar nelerdir?

Web siteniz için yapacağınız en önemli seçimlerden biri MySQL ile NoSQL arasında karar vermektir. Bu seçenekler arasından yanlış bir seçim yapmak, istenmeyen durumlarla karşılaşılmasına neden olacaktır.

MongoDB de bu seçimin yapılması ile devreye girer. Söz konusu sistem, büyük verilerin, içerik yönetimlerinin, veri tabanlarının zaman içerisinde büyümesini bekleyen web sitelerini desteklemek için son derece etkili bir çözüm sunar. Bu yazımızda öncelikle MongoDB’nin ne olduğuna göz atacağız. Sonrasında ise söz konusu sistemin faydalarını inceleyeceğiz.

MongoDB Nedir?

MongoDB, modern tabanlı inşa edilmiş bulut tabanlı veri tabanları için kullanılan etkili bir sistemdir. Gelecek adına işlevsel bir web sitesine sahip olmak isteyen kullanıcılar, MongoDB veri tabanını kullanır. MongoDB, açık kaynaklı, noSQL ile ilişkisi olmayan bir veri tabanı yönetim sistemidir. Sistem, önemli miktarda veriyi depolamak ve yönetmek için kurulmuştur. Sistem, verileri saklamak için JSON’a benzeyen BSON kaynağını kullanır.

NoSQL, MySQL ile karşılaştırıldığında verilerin yoğunlukta olduğu sistemler için çok daha ideal bir kullanım ortaya koyabilir. Bunun en önemli nedeni, veri tabanının tablo ve satırlara ver vermemesidir. Bunun yerine, koleksiyon ve belgelere dayalı nesne odaklı olarak çalışır. Mongo DB, web sitesi için çok önemlidir. Sisteme büyük verilerin işlenmesini istiyorsanız, bahse konu sistemi tercih ederek ölçeklenebilir, çok yönlü bir seçenek ortaya koyabilirsiniz.

MongoDB’nin Faydaları

MongoDB kullanıcıları, sistemin sağladığı avantajları bilerek sisteme girerler. Bu sayede arzu ettikleri faydaya kısa sürede ulaşabilirler. Sistemin sağladığı çok önemli 4 faydayı aşağıda bulabilirsiniz:

Kolay Kurulum Özelliği

MongoDB ile birlikte gelen kurulum sihirbazını da kullanarak kurulum yapabilirsiniz. Linux, MacOS, Windows ve Docker için söz konusu sistem tercih edilebilir. Bununla birlikte Linux kullanıyorsanız, CentOS, Red Hat, Ubuntu, SUSE, Debian ya da Amazon Linux arasında seçim yapmanız gerektiğini de belirtmekte fayda vardır. Yine de de hangi sistemi tercih ederseniz edin, MongoDB’yi aktif etmek için çok fazla gayret sarf etmenize gerek kalmayacaktır.

Şemasız Bir Veri Tabanınız Olacaktır

MongoDB’nin önemli avantajlarından biri de şemasız bir veri tabanına sahip olmasıdır. Şema, birçok veri tabanında kullanılan tablo ve sütunların yapısına sahiptir. SQL gibi bir sistem kullanıyorsanız, veri tabanını kurmadan önce bir şema tanımlaması yapmanız gerekir. Bunun yanında MongoDB, şema yapısına ihtiyaç duymadan birçok dosya türünün depolanmasını sağlar. Ayrıca söz konusu dosyalara hızlı bir şekilde erişmek için gelişmiş çok yönlülüğe izin vererek şema ihtiyacını ortadan kaldırır.

MongoDB vs SQL

Kısaca belirtmek gerekirse, SQL veri tabanlarının aksine, MongoDB nesne odaklı bir veri tabanı yönetim sistemidir. Daha basit bir şekilde ifade edecek olursak, sistemde tablolar yerine koleksiyonlar halinde düzenlenmiş belgeler kullanılır. MongoDB kullanıcıları net bir hız artışına sahip olurlar. Şemasız veri tabanı sayesinde, yapmanız gereken tek şey bir veri noktasını dizine eklemektir. Bu da daha az işlem gücü demektir. Donanımınızın gerginliğini de bu sayede azaltabilirsiniz.

Yüksek Performans Ortaya Koyar

Veri tabanının performansı, dolaylı olarak web sitenizin ya da uygulamanızın hızını da etkiler. Bu durum da kullanıcı deneyimini (UX) iyileştirir. İçeriğin yüklenmesini beklemek web sitesi kullanıcılarının başını ağrıtacak ve onları rahatsız edecektir. Yukarıda da belirtildiği gibi MongoDB’nin şemasız bir şekilde kullanılması, içeriklerin de hızlı yüklenmesine neden olacaktır. Bunun yanında performans yetenekleri açısından sağlanan başka avantajlar da vardır.

MongoDB, SQL gibi tablo birleşimlerinin kullanılmasına izin vermez. SQL ile iç ve dış birleşimler yapabilirsiniz. Bu işlemler ile iki tabloyu kısmen ya da tamamen bir araya getirebilirsiniz.

Öte yandan tablolarınıza katılma yeteneği, veri tabanlarının satırları birleştirme ve bilgileri paylaşması, çok önemli bir özelliktir. Aynı yapı kurulmadan MongoDB’nin birleştirilecek tabloları yoktur. Bu durum, bir dezavantaj gibi görünse de birleştirme yapmak, performansı düşürücü bir etki yaratabilir. Bunun yerine belgelere güvenip yerden ve kaynaklardan tasarruf elde edebilirsiniz.

Uygun Maliyetli Bir Veri Tabanı Yönetim Sistemidir

SQL seçeneklerini inceliyorsanız; geliştirici seçenekler için en temel sürümün ücretsiz olduğunu göreceksiniz. Fakat daha kapsamlı bir sisteme ihtiyaç duyuyorsanız ödeyeceğiniz ücret yüksek aralıkta olacaktır. Maliyet-performans analizi yaptığınızda da MongoDB’nin çok önemli avantajları ile karşılaşabilirsiniz. Bahse konu sistem, sadece açık kaynaklı bir veri tabanı yönetim sistemi değildir. Sistem, aynı zamanda birden fazla dil seçeneği ile kullanıcıya uygun maliyetli bir hizmet sağlar.

Dil seçeneklerinden 10 tanesi resmi dildir. Ancak MongoDB tarafından ortaya konulan çok daha fazla dil seçeneği de vardır. MongoDB ile birden fazla sunucuya kolayca yayılma yeteneğine de sahip olabilirsiniz. Bu da size büyümek için gerekli altyapıyı sağlayacaktır. Ayrıca sistem, herhangi bir ölçüte ihtiyaç duymadan verileri bulmanıza yarayan bir dizin desteği ve dinamik bir altyapı da sağlayacaktır. Web sitenizin verimli çalışması için söz konusu sistem çok önemli bir çözüm ortaya koyabilir.

Sonuç

Web siteniz için kuracağınız veri tabanının uzun yıllar etkin şekilde kullanılmasını istiyorsanız, MongoDB muhteşem bir seçim olabilir. Yukarıda sayılan 4 önemli avantaj ile veri tabanı yönetimini pratik ve güçlü bir şekilde sağlayabilirsiniz.

0 Shares:
Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Benzer İçerikler