Bu İçerikte Bahsedilen Konular
Barındırma hizmeti almak isteyen kişilerin önüne yıllardır hosting piyasasını domine eden iki seçenek çıkar: Windows ve Linux. Web hosting piyasasına hakim olan bu işletim sistemlerinin sunduğu işlevler ve uygulamalar arasında ufak fakat önemli farklar bulunur. Linux hosting ile Windows hosting arasındaki küçük farklar, hosting hizmeti alma aşamasında olan kişilerin hosting seçimini zorlaştırabilir.
Linux Hosting Nedir?
Linux hosting, Linux tabanlı hosting ya da PHP hosting; Linux işletim sisteminin yüklü olduğu sunucularda gerçekleştirilen barındırma işlemidir. Açık kaynaklı bir işletim sistemi olan Linux, web hosting sağlayıcıları ve kullanıcıları arasındaki en popüler işletim sistemidir. Blog siteleri ve kişisel web siteleri için genellikle Linux hosting tercih edilir. Sistem, açık kaynaklı ve ücretsiz olduğu için kullanıcı, kaynak kodlara özgürce müdahale edebilir.
Linux Hosting Paketlerinin Avantajları
Linux işletim sisteminin sahip olduğu özellikler sebebiyle Linux hosting, şu açılardan avantajlı hale gelir:
- Esneklik: Gelişmiş sunucu becerilerine ve kullanıcı seçeneklerine sahiptir. Kısıtlayıcı özelliklere sahip Windows platformunun aksine ihtiyaçlara göre özelleştirilebilir.
- Pratiklik: Bir web sunucusunu tek başına yönetmek yerine hosting sağlayıcıdan barındırma hizmeti alacak kişiler için Linux, Windows’a göre daha pratik ve kolaydır. Geliştirici, cPanel ya da Plesk isimli kontrol panelini kullanarak bütün geliştirme işlemlerini tek bir panel üzerinden gerçekleştirebilir.
- Güvenlik: Linux hosting, yüksek güvenli bir hosting çeşididir.
- Maliyet: Windows hostinge kıyasla aylık barındırma bedeli daha uygundur.
- İstikrar: İstikrarlı performansıyla tanınan Linux, neredeyse hiçbir zaman kapanmaz ve yeniden başlatmaya ihtiyaç duymaz. Tüm değişiklikler yeniden başlatma olmaksızın gerçekleştirilebilir.
Detaylı Linux işletim sistemi rehberine buradan ulaşabilirsiniz.
Windows Hosting Nedir?
Windows hosting, ASP hosting ya da .NET Core hosting olarak da adlandırılır. Microsoft tarafından geliştirilen Windows işletim sisteminin yüklü olduğu sunucularda gerçekleştirilen barındırma işlemidir. Windows hosting, lisans ücreti ve yüksek kullanım bedeli nedeniyle daha çok kurumsal şirketler tarafından tercih edilir.
Windows Hosting Paketlerinin Avantajları
Windows tabanlı hosting planları, Windows işletim sisteminin sahip olduğu özellikler dikkate alındığında şu açılardan avantajlıdır:
- Sunucu yönetimi: Bir web sunucusunu tek başına yönetmek isteyenler için sunucu yönetimi Windows’ta daha kolaydır. Sunucu yönetimi için Windows’ta menüler kullanılırken Linux’ta komut satırında yer alan sözdiziminin anlaşılması gerekir.
- Uyumluluk: Windows işletim sistemi daha yaygın olduğu için birçok kişinin ihtiyaç duyduğu Windows programları, donanım ve yazılım olarak Windows hosting ile daha uyumludur.
- Yeni sürümler ve güncellemeler: Linux’un aksine Windows, daha sık güncellemeler yapar ve birkaç yıl arayla sürüm yükseltir. Sistemi yeni bir sürüme yükseltmek kullanıcı için her seferinde ekstra maliyete neden olsa da bu uygulama, lisans güvencesiyle yapılan hızlı bir dağıtıma işaret eder ve birçok kullanıcı için Windows’u tercih etme sebebidir.
Web siteleriniz, barındırma altyapımızda kullanılan orijinal lisanslı yazılımlar ile oluşabilecek güvenlik açıkları ve veri kayıplarına karşı Natro’da güvende.
Lisanslı ürün politikamızı incelemek için tıklayın.
Windows Hosting ile Linux Hosting Arasındaki Farklar
İki işletim sistemi arasındaki temel farklar; programlama dili, veri tabanı tercihi, güvenlik, fiyat, kontrol paneli, uyumlu yazılımlar ve teknik destek konularında gerçekleşir.
- Programlama dilleri: Windows hosting ASP.NET, ASP, VBScript, PHP; Linux hosting PHP (önerilen), Perl ve Ruby programlama dilleriyle kullanılabilir.
- Veri tabanı: Windows hosting MSSQL, MySQL veri tabanları; Linux hosting MySQL (önerilen) ve MariaDB veri tabanlarıyla kullanılabilir.
- Güvenlik: Pazar hakimiyeti nedeniyle Windows sıklıkla siber saldırılara maruz kalır ve saldırılar karşısında daha savunmasızdır. Kötü amaçlı dosyaların Linux sistemine zarar verme olasılığı ise oldukça düşüktür. Bu nedenle Windows’un orta, Linux’un ise yüksek güvenlikli olduğu kabul edilir.
- Fiyat: Linux açık kaynalıdır ve ücretsizdir, bu sebeple hosting sağlayıcılar tarafından satışa sunulan Linux hosting paketlerinin ücretleri, lisans gerektiren Windows’a göre daha uygundur.
- Kontrol paneli: Kullanıcıya daha fazla seçenek sunan Linux hosting, cPanel ve Plesk kontrol panelleri ile kullanılabilir. Windows hosting ise sadece plesk panel ile kullanılır.
- Uyumlu yazılımlar: Windows, lisans ve kurulum gerektiren Exchange ve SharePoint yazılımlarıyla; Linux ise ücretsiz NGINX ve Apache yazılımlarıyla uyumludur.
- Teknik destek: Windows’ta Linux’a göre daha fazla kesinti yaşanır, ancak Windows lisanslı müşterilerine kapsamlı destek sağlar. Linux kullanıcıları ise problemlerini gidermek için bir Linux uzmanına ihtiyaç duymazlar. Linux sorunlarının çözümüne dair detaylı bilgiler, internette yaygın olarak bulunabilir.
Linux ve Windows işletim sistemlerinin farklarını daha ayrıntılı öğrenmek için hemen tıklayın.
Doğru Hosting Seçimi Nasıl Olmalı?
Doğru hosting seçimi için şunlara dikkat edilmelidir:
- Satın alınacak hosting paketinin ihtiyaç duyulan barındırma özellikleriyle (kullanım alanıyla) uyumlu olmasına özellikle dikkat edilir.
- Barındırma hizmeti, bir küçük işletme ya da şahıs için satın alınıyorsa yüksek maliyetli Windows hosting yerine daha ekonomik olan Linux hosting tercih edilir.
- Bir kurumsal işletme için hosting alınıyorsa, Windows tabanlı sunucular tercih edilir.
- Hosting üzerinde birçok internet sitesinin tercihi olan WordPress yazılımı barındırılacaksa bu yazılım için hosting sağlayıcı tarafından özel olarak optimize edilmiş Linux hosting planları tercih edilir.
- Hosting seçiminde kararsız kalınmışsa esnekliği daha yüksek olan ve birçok kullanıcının ihtiyaçlarına cevap verebilen Linux hosting planlarından bir tanesi seçilir.
Hosting Seçiminde Sıkça Sorulan Sorular
İlk defa hosting alacak kişiler için şu sorular ve yanıtlar yol gösterici olabilir:
Bilgisayarımda Windows yüklü, Windows hosting mi kullanmam gerekir?
Hayır, gerekmez. Hosting sağlayıcılardan alacağınız barındırma hizmeti, bilgisayarınızda kullandığınız işletim sisteminden bağımsızdır.
Linux hosting neden daha ucuz?
Linux ücretsiz ve açık kaynaktır, kullanıcıların Linux’u kullanmak için lisans ücreti ödemesi gerekmez. Bu nedenle web hosting sağlayıcılar, Linux hosting planlarını daha uygun fiyatlarlar sunar.
Hangisinin kullanımı daha kolay? Linux hosting mi yoksa Windows hosting mi?
Bir web sunucusuna sahip olmak ve sunucusunu tek başına idare etmek isteyenler için Windows sunucuların kullanımı daha kolaydır. Ancak paylaşımlı hosting kullanan kişiler, her iki türdeki sunucuyu da Plesk isimli kontrol paneli sayesinde kolayca yönetebilir. Linux hosting, ayrıca cPanel isimli kontrol paneliyle de uyumlu çalışabildiği için çok daha kolay bir şekilde yönetilebilir.
En avantajlı hostig kampanyalarından yararlanmak ister misiniz? Cevabınız evetse, buraya tıklayabilirsiniz.
İstatistiklere göre; crack yazılım, ters proxy, lisanssız yazılım kullanan web siteleri, diğer web sitelerine kıyasla daha fazla risk altındadır. Ayrıca lisanssız panel kullanımı hukuki sonuçlar doğurur. Verilerinizi güvenle korumak için orijinal lisanslı yazılım kullanın ve hizmet aldığınız firmadan orijinal lisans kullandıklarına dair mutlaka kanıtlar isteyin.