iOS 9 Ve Tüm Yenilikler WWDC 2015 ‘de Tanıtıldı!

8 Haziran akşamı Türkiye saati ile Apple’ın düzenlemiş olduğu WWDC 2015 etkinliğinde teknoloji meraklılarının bekleiği iOS 9 ve yeni OS X sürümü lanse edildi. Apple tarafından gelen tüm yenilikleri tek tek inceleyelim.

 

iOS-9-wwdc-2015

Mac ve iMac’ler için OS X El Capitan ismiyle birlikte yenilendi!

Uzun yıllardır masaüstü işletim sistemi olarak kullanılan OS X Apple tarafından geliştirilmeye devam ediyor. Çok çeşitli özellikler yaparak MAC OS X’i yenileyen Apple, OS X El Capitan ile kullanıcılarına merhaba diyor. WWDC 2015 etkinliğinde gelmiş olan OS X El Capitan üzerindeki yenilikler ise şu şekilde;

Yepyeni Safari yenilikleri, Multi-Tasking ile Mac bilgisayarınız üzerinde ekran bölme özelliği,  Yenilenen ve daha fazla seçenek sunan mail uygulaması, Yeni Spotlight özelliği ile canlı maç sonuları, siri verileri desteği ve doğal dil araması ile daha net ve canlı sonuçlar elde edilebiliyor. Metal for Mac ve grafik motorları ile birlikte yenilenen OS X işletim sistemi daha az ihtiyacı, daha uzun pil ömrü ve daha fazla yüksek performans sunmayı vaad ediyor. 1.4 kat daha hızlı uygulama çalıştırabilecek 4 kata kadar ise PDF uzantılı dosyaları açacağının ve hızlı şekilde işlem yapabileceğinin garantisini veriyor.

QuickType özelliği iPad için kullanıcılara sunuluyor.

QuickType özelliği ile birlikte artık iPad cihazını üzerinde kes, kopyala, yapıştır ve fotoğraf ekle gibi tüm metin ve dosya araçlarını klavye üzerinden düzenleyebiliyorsunuz.

Multi-Tasking (Bölünmüş Ekran Desteği)

Android cihazların üzerinde bulunan ve kullanıcılara cihazları üzerinde 2 işlemi aynı anda yapma imkanın sunan çoklu pencere uygulaması nihayet iOS 9 ile birlikte iPad cihazlarına geliyor. Tek ekran üzerinde iPad’de iki farklı uygulamayı açabileceksiniz. Yıllardır beklenen bu özellik iPad Air, Air 2, iPad mini 2 ve iPad mini 3 için kullanıma sunulacak.

apple-wwdc-15-etkinliği

iPhone’a Güç Tasarruf Modu Geldi!

Yine Android cihazlar üzerinde uzun yıllardır var olan güç tasarruf modu nihayet iOS kullanıcıları içinde kullanıma sunuldu. 2015 Eylül ayında yayınlanacak olan IOS 9 ile iPhone cihazlar üzerinde kullanılabilecek. Bu özellik sayesinde iPhone’nuzun şarjı minimum seviyede iken yaklaşık 3 saate kadar ekstra kullanım ömrü sunacak.

Siri, iOS 9 ile Yepyeni Özelliklere Kavuşuyor

iOS 8.3 sürümü ile birlikte Türkçe olan Siri, iOS 9 ile yardımcı bir asistan gibi sürekli yanınızda olacak. Örneğin arabanıza bindiğinizde CarPlay üzerinden arabada olduğunuzu anlıyor ve size buna göre tepkiler ve uyarılar veriyor. Siri’de koşarken veya araçta iPhone cihazınıza kulaklığınızı taktığınızda otomatik olarak sizi algılıyor ve müzik uygulamasını açıyor.

Apple, Haritalar Uygulamasında Toplu Taşıma Bilgisini Paylaşıyor

Beklendiği üzere iOS 9 sürümü ile birlikte haritalar yani Apple Maps uygulamasın toplu taşıma bilgilerini paylaşma fonksiyonu entegre ediliyor. Bu sayede ABD’nin çeşitli eyaletlerinde, Avrupa ve Asya ülkelerinin belli başlarında kullanılabilecek bu özellik otobüs ve metro gibi çeşitli araçları birleştirerek kullanıcılara önerilerde bulunabilecek. Bu özelliğin ise Türkiye için kullanıma sunulması tam bir merak konusu, bekleyip göreceğiz.

Yeni “News” Uygulaması

Yeni News (Haberler) iOS 9 ile beraber haber uygulamalarını paylaşacağı akıllı bir platform. Haberlerin özel bir şekilde sunulduğu bu uygulamanın kullanıcılara haber uygulamalarını tek tek aratmayacak nitelikte tek bir uygulama altında işlev göreceği anlamına geliyor. Financial Times, Bloomberg vb. yabancı kaynaklı haber portalları içeriklerini Apple News ile paylaşacak. Bu uygulama ise ilk olarak ABD, Birleşik Krallık ve Avusturalya’da kullanıcılar için erişime açılacak.

Arayan Numarayı Tanıma Özelliği Artık Kullanımda!

iOS 9 ile birlikte artık sizi arayan bir numara adres defterinizde yani rehberinizde bulunmuyor ancak bu kişi ile e-posta aracılığıyla iletişim kurduysanız iPhone bu kişiyi tahmin ederek arama ekranına yansıtacak. Böylece e-posta adresi üzerinde paylaşılan her numrayı kaydetmeye gerek kalmayacak.

Yeni HealthKit

Bu uygulama sayesinde iPhone sahibi üzerinde daha fazla ölçüm yapılabilecek. Ne kadar süre oturduğunuz, ne kadar yürüdüğünüz, ne kadar litre su içtiniz gibi.

CarPlay Yenilendi!

Apple, bu uygulama üzerinde tamda olarak çok detay vermese de uygulamanın kablosuz ağlar olmadanda kullanılabileceği ve araçlar üzerinde daha fazla kontrol hakkının olacağını belirtti. Uygulamaya ait bazı kısımlar Apple Watch üzerinde de tam olarak kullanılabilecek. Örneklendirecek olursak; arabayı kilitlemek, arabanın farlarını açmak ve kapamak gibi.

Peki iOS 9 İşletim Sistemi Hangi Apple modellerine Gelecek?

iOS 9; iPad 2, iPad 3, iPad 4, iPad Air, iPad Air 2, iPad mini, iPad mini 2, iPad mini 3, iPhone 4s (!), iPhone 5, iPhone 5c, iPhone 5s, iPhone 6, iPhone 6 Plus ve iPod touch 5. nesle gelecek. Yanlış okumadınız 2010 model olan iPhone 4S iOS 9 sürümüne güncellenerek Android kullanıcılarını kıskandıracağa benziyor.

0 Shares:
Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Benzer İçerikler