Bir blog açarken mükemmel blog konusu (Niş) nasıl belirlenir?

İnternet üzerinde seyahatten modaya, sağlıktan kültür sanata, bilimden teknolojiye kadar çeşitli kategorilerde bir çok blog sitesi bulmanız mümkün. Yeni bir blog sitesi açmadan önce niş konuyu doğru bir şekilde belirlemek, oluşturacağınız içerikler ve süreklilik açısından önem taşır.

“En uygun blog konusu (nişi) nasıl belirlenir?” sorusu, blog sitesi açmak isteyenlerin sıkça karşılaştığı bir ikilem olabilmekte. Bu yazımızda mükemmel blog nişi nasıl bulunur ve süreklilik nasıl sağlanır, noktalarına yer veriyoruz.

İlgi Alanlarınız Neler?

Bu muhtemelen blog açmadan önce kendinize sormanız gereken en önemli sorudur. Biraz beyin fırtınası buna yardımcı olacaktır. Bir listesini yap:

  • Uzmanlığınız: Bu, okulda okuduğunuz veya kariyerinizle ilgili bir şey de olabilir. Dünya ile paylaşabileceğiniz belirli iç görüleriniz ve bilgileriniz var mı?
  • Hobileriniz: Eğlenmek için ne yaparsınız? Uzman olduğunuz bir şey olmayabilir, ancakyaparken eğlendiğiniz bir şeyi okuyucularınıza paylaşabilirsiniz.
  • Günlük hayatınız: Kendinizi bir konuda uzman olarak görmeyebilirsiniz, ama başkalarının ilgisini çekebilecek belirli bir mali, yaşam veya aile gibi konular hakkında tecrübelerinize dayanarak bilgiler ve tavsiyeler paylaşabilirsiniz.

Henüz bir niş blog konusu bulamadıysanız ve araştırmaya devam ediyorsanız, The Balance Small Business’tan en popüler bloglama nişlerinin bir listesi :

  • Kilo verme
  • Sağlık
  • İlişkiler ve flört
  • Evcil Hayvanlar
  • Kişisel gelişim
  • Yatırım
  • Online para kazanmak
  • Güzellik & Bakım
  • Elektronik & Teknolojik Ürünler
  • Kişisel finans

Üstteki kaynakta yer alan blog niş listesi çok geniş olsa da, sizde bazı fikirlerin kıvılcımlanmasına yardımcı olabilir.

Kapsamı Nasıl Daraltabilirsiniz?

Niş konuya karar verdiniz.Peki ilgili konu için içerik kapsamını nasıl daraltabilirsiniz? Örneğin blogunuz için sağlık kategorisini seçtiniz. Genel bir sağlık blogu yayınlamak ve şçerikler oluşturmak sizin için ilerlemek cazip gelebilir ancak bu kötü bir fikir.

Bunun ana nedeni, zaten genel sağlık içeriği ile sadık bir takipçi kitlesi oluşturmuş, trafiği daha büyük web siteleri mevcuttur ve bunlarla rekabete girerek alacağınız bir trafik olsa da sıfırdan başlamak için yeterli değildir.

Özellikle sağlık içeriği alanında en büyük rakiplerinizden bazıları muhtemelen devlet destekli web siteleri olacaktır. Bu nedenle bir kullanıcının, küçük sağlık blogunuzu bu büyük web sitelerine rağmen tercih etme olasılığı zayıftır.

Bu noktada niş konu içerindeki belirli bir alana odaklanmanız gerekir. Sağlık için örnek vermek gerekirse;

  • Diyet ve beslenme önerileri
  • Sağlıklı yaşam
  • Spor ve gelişim

gibi alt kategorilere odaklanabilirsiniz.

Seçtiğiniz niş konu ne kadar spesifik olursa, rekabet de bir o kadar az olur. Bu nedenle, nişinizde uzmanlaşmak sizin için daha kolay olacaktır. Bu şekilde, okuyucuların güvenilir bilgi için başvurduğu bir blog sitesi olma olasılığınız da daha yüksektir.

Bu, SEO için de harika. Çünkü Güven ve otorite, Google’ın bir web sayfasını sıralarken baktığı iki temel kriterdir.

Seçtiğim Konu Gelir Getirir Mi?

Niş konu seçiminde özgü olmak önemli olsa da, hiç kimsenin arama motorlarında sorgulamayı bile aklına bile getirmeyecek bir konu da seçmek istemezsiniz. Peki, nişinizde ilgi ve potansiyel karlılık olup olmadığını nasıl anlarsınız?

  • Google Trendler’de blog fikirlerinizi arayın: Google Trendler, insanların seçtiğiniz blog niş konusunu arayıp aramadığını ve arıyorsa ne kadar ilgi olduğunu görmenin basit bir yoludur.
  • Arama motorlarını keşfedin ve nişinizi hedefleyen reklamlar olup olmadığını görün: Yeni bulduğunuz anahtar kelimeleri kullanarak Google, Bing ve Yahoo gibi en iyi arama motorlarında genel bir arama yapın. İşletmeler, nişinizle ilgili ürünler için reklam göstermek için ödeme yapıyorlarsa, o alanda kazanılacak para olduğunu varsaymak doğru olur.

Sürdürülebilir Mi?

Zor olan, iyi bir niş konu bulmak değil, blog sitenizin ve içeriklerinizin sürekliliğini sağlamaktır. Blog yazmak dışarıdan kolay bir iş gibi görünebilir, ancak zaman ve çaba gerektirir. Yazmak, içerik oluşturmak veya pazarlamakla ilgilenmiyorsanız, başlangıçta bu sürekliliği sağlamakta zorlanabilirsiniz.

Yazmayı ve içerik oluşturmayı sevseniz bile, konuya devam etmek için yeterince ilginiz var mı? Kendinize bir blog içerik takvim hazırlamanız ve bunu sürdürmeye çalışmanız gerekir. Ayrıca benzersiz ve ilginç içerik başlıkları bulmanız. ilgiyi ve trafiği sıcak tutmak için oldukça önemlidir.

Bu nedenle bir blog açmadan önce konuyla ilgili ne kadar içerik oluşturabileceğinizi görmek için beyin fırtınası yapın. Nişinizi araştırın ve diğer blog yazarlarının ne hakkında yazdığını inceleyin. Bu içeriği nasıl daha farklı, daha iyi ve ilgi çekici oluşturabileceğinizi düşünün. Böylece planlı ilerleyerek, yayınladığınız blog siteniz ile başarıya ulaşmanız da çok daha kolay olacaktır.

Siz de blog sitenizi bugün hemen yayınlamak için WordPress Hosting paketlerine göz atmayı unutmayın.

0 Shares:
Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Benzer İçerikler