.htaccess Nedir?

Hypertext Access” açılımına sahip olan .htaccess herhangi bir web sunucusunun kullanıcı isteklerine karşı nasıl yanıt vereceğini kontrol altına almaya yarayan bir yapılandırma dosyasıdır. Yalnızca .htaccess dosyasının bulunduğu dizinler arasında bu yapılandırma işlemini gerçekleştirir. Birçok ticari web tarayıcıları tarafından sıklıkla kullanılan web sunucuları vardır. Bu web sunucuları arasında en çok tercih edilen Apache web sunucusu da bu yapılandırma dosyası tarafından desteklenir. Kullanıcılar .htaccess dosyası sayesinde belirli bir dizin içerisinde oluşan kök, görsel ve indirme dizinleri için yapılandırma ayarlarını düzenleyebilirler.

.htaccess Nasıl Çalışır?

.htaccess dosyası, bir web tarayıcısında yapılan araştırma sonucunda karşınıza çıkan yanıt dizinine yerleştirilmektedir. Web tarayıcısına .htaccess dosyası yerleştirildikten sonra dizin üzerinden yapılan her türlü istek Apache web sunucusu tarafından işleme alınır. .htaccess dosyasını web sunucularının alt dizinlerine çok fazla yerleştirilmez. Birtakım özel koşullar altında alt dizinlere de .htaccess dosyası yerleştirilebilir. .htaccess dosyasının yaygın olarak kullanıldığı bazı durumlar aşağıda listelenmiştir;

  • URL’lerin tekrar yönlendirilmesi,
  • Web siteleri için şifreli korumanın aktifleştirilmesi,
  • Özel hata sayfalarının görüntülenebilmesi,
  • Eğik çizgi politikası sayesinde SEO’nun artırılması.

.htaccess dosyaları yukarıdan aşağıya doğru okunur. Bu okuma işlemi diğer yapılandırma dosyalarında da benzerdir. Bu şekilde okunmasının en önemli sebebi üstteki konfigürasyonların daha önce yürtüleceğidir. Bütün konfigürasyonlar sırasına göre öncelik alır. .htaccess dosya yapılandırması sağlarken doğru ve verimli çalışması için dikkatli olmalısınız. Herhangi bir yazım hatası dosyanın çalışmasını engelleyebilir. Bu durumda web sitesinin çalışmasına doğrudan etki eder.

.htaccess HTTPS Yönlendirme

Hypertext aktarım protokolü güvenliği olarak açılımı yapılan HTTPS, bir tür iletişim protokolüdür. HTTPS, kullanıcıların bilgisayarları ile gezindiği web siteleri arasındaki veri akışının, bütünlüğünün ve kişisel bilgilerin gizliliğinin korunmasını sağlar. Şu sıralar HTTP’yi kullanan kullanıcılar web sitelerine giriş yapamayacağını sadece HTTPS protokolüne sahip sitelerin bulunacağı belirtilmiştir. Bunun en önemli sebebi ise web sitelerinin çok daha güvenli bir protokol sistemi ile kullanıcılara hizmet vermesini sağlamaktır.

Hazırlanan özel kodlar ile .htaccess dosyası üzerinden çeşitli yönlendirmeler yapabilirsiniz. Web siteleri üzerinden yapılan yönlendirme seçeneklerinden bazıları şunlardır:

  • .htaccess ile 301 yönlendirme,
  • .htaccess ile url yönlendirme,
  • .htaccess ile www yönlendirme,
  • .htaccess ile ssl yönlendirme,
  • .htaccess ile site yönlendirme,
  • .htaccess ile 404 yönlendirme.

.htaccess Dosyası ile HTTPS Yönlendirmesi Nasıl Yapılır?

.htaccess dosyası ile https yönlendirmesi yapmak için aşağıdaki adımları izleyebilirsiniz.

  1. Müşteri Paneline giriş yapın. “Hizmetler” sekmesindeki “hizmet listesi” sayfasına girin. Karşınıza çıkan ekranın sağ köşesinde “Yönetim” butonuna tıklayın.
  2. Burada Hosting yönetim paneline giriş yapmış olacaksınız. Panelin sol tarafında bulunan “cPanel’e Bağlan” seçeneğini seçin.
  3. Bu kısımda karşınıza “cPanel yönetim dosyası” çıkacaktır. Bu dosya üzerinde dosya yöneticisinin olduğu kısıma geçin.
  4. Dosya yöneticisinin sol tarafında  “public_html” seçeneğini seçin. Açılan pencerede .htaccess dosyasını göreceksiniz. Eğer bu dosyayı göremiyor iseniz muhtemelen gizli dosyalar sekmeniz kapalıdır. Bu sekmeyi aktif ederek edit tuşuna basınız.
  5. Son olarak eklemeniz gereken kodları .htaccess dosyasının altına ekleyin ve değişiklikleri kaydet tuşuna basın. Test etmek için web sitenize tekrardan dönün. Web sitenizi açtığınızda yönlendirmenin başarılı bir şekilde yapıldığını göreceksiniz.

.htaccess SSL Yönlendirme

Google, site güvenliğinin artması ve aramada kullanılan sitelerin güvenli gözükmesi için SSL sertifikasının önemli olduğunu açıkladı. Günümüzde kullanıcıların çok sık kullandığı Chrome tarayıcısı SSL sertifikasının olmadığı web sitelerinin güvenli olmadığı yönünde kullanıcıları uyarmaktadır. Bu durum hem site trafiğinin azalmasına hem de sitenin imajının kötü etkilenmesine yol açmaktadır. SSL sertifikası sayesinde internet sitesi ve istemci arasında şifreli bir bağlantı oluşur. Oluşan bu bağlantı sayesinde kullanıcıların web sitesine girdiği tüm veriler korunur ve üçüncü kişiler tarafından görülmesini ya da dinlenmesini engeller. SSL sertifikası hem kullanıcıları hem de web sitesini olası tehditlerden korur.

.htaccess 301 Yönlendirme

301 yönlendirme eski sayfanızı yen sayfanıza ya da eski sitenizi yeni sitenize yönlendirme yapmak için kullanılır. Bu yönlendirme sayesinde arama motorlarına ve web sitenizi ziyaret eden kullanıcılara web sitenizin ya da sayfanızın değiştiğini ve yeni konumuzunu bildirebilirsiniz.

.htaccess dosyası ile 301 yönlendirme 4 farklı şekilde yapılmaktadır.

  • Web sitenizin bir sayfasını ya başka bir sayfaya ya da başka bir web sitesine yönlendirilmesi,
  • Web sitenizin tamamının başka bir web sitesine yönlendirilmesi,
  • “www” bulunmayan web sitenizi “www” ile çalışması için gerekli yönlendirmelerin yapılması,
  • “www” ile çalışan web sitelerinin “www”suz çalışması için gerekli yönlendirmelerin yapılması şeklinde farklı 301 yönlendirme seçenekleri mevcuttur.

.htaccess Dosyası Oluşturma

.htaccess dosyaları web sitesini yapılandırmak için önemli bilgiler içerdiği için genellikle gizli komuttadır. Bu yüzden .htaccess dosyaları ile yönlendirme yapmak istediğiniz gizli dosyaları göster butonunu aktifleştirmelisiniz. .htaccess dosyaları genellikle web sitelerinin public_html sekmesinde bulunur. .htaccess dosyasına dosya yönetici, sFTP ve FTP istemcisi üzerinden ulaşmanız mümkündür.

.htaccess dosyalarının çok sık kullanıldığı alanlar vardır. Bu alanlardan bazılarını şöyledir:

  • URL’ler için yeniden yönlendirme ekleme,
  • Yenilen URL yazabilme,
  • Özel hata içerikli sayfaları yükleme,
  • Sitenizde HTTP yerine HTTPS kullanmaya teşvik etme,
  • Sunucuların belirli dizinleri üst güvenlik parolaları ile korumak,
  • Hotlinking önlemek,
  • Domain değişik sonrasında sayfa yönlendirmelerini eklemek.

.htaccess Dosyası Düzenleme

.htaccess dosyasını düzenlemek istediğinizde FTP istemcisini ya da cPanel dosya yöneticisini kullanarak dosyanızı erişim sistemi aracılığı ile indirerek işlemi gerçekleştirebilirsiniz. .htaccess dosyasında önemli ayarlar bulunuyor ise yeni ayarlama bilgilerini direkt üzerine eklemesini yapın. .htaccess dosyası üzerinde bulunan ayar bilgilerini gereksiz olmadan silmeyin ya da ayarlar üzerinde değişikliklerde bulunmayın.

.htaccess SEO URL Yapımı

Site trafiğini artırmak ve rakipler arasında ön planda olmak için arama motorlarında ilk sıralarda çıkmak oldukça önemlidir. Arama sonuçlarının ilk sıralarında yer almak için URL’lerin kullanıcılar tarafından okunabilir olması ve SEO uyumlu olması çok önemlidir. Aynı zamanda site URL’leri site içeriği hakkında kullanıcıya bilgi verebilmelidir.

Kullanıcılar tarafından okunması mümkün URL oluşturmanın elbette birkaç yolu vardır. Bunlardan biri  Request_URI yöntemini kullanmak, diğeri ise .htaccess dosyası aracılığı ile URL oluşturmaktır. SEO uyumlu URL oluşturmak için URL’de kullanılan yazı başlıklarının özel karakterlerden arınmasını sağlamalısınız. Daha sonra .htaccess dosyası üzerinde gerekli değişiklikleri ve yönlendirmeleri yaparak URL oluşturmalısınız. URL oluştururken sayfanın içeriğinin ne olduğuna dikkat etmeli ve içerik ile ilgili SEO yapılarını kullanmaya özen göstermelisiniz.

0 Shares:
Benzer İçerikler