En İyi Web Site Hızı Test Etme Araçları 2022

Kullanıcıyı mutlu etmek ve hemen çıkma oranını düşürmek için web sitesinin hızlı olması gerekir. Sonuçta yavaş açılan bir web sitesini kim bekler ki? Ziyaretçi, sayfanıza geldiğinde sitenizin açılma hızı 4 saniyeyi geçmemelidir. Hızlı açılan bir siteyi Google da aramalarda üst sıralara çıkarır. En iyi web site hız testi araçları kullanarak web sitenizin hızını görebilir, iyileştirmeler yapabilirsiniz.

Web Sitesi Hızı Nedir?

Web sitesinde yer alan tüm içeriklerin tam olarak yüklenmesine kadar geçen süreye “web sitesi hızı” denir. Kullanıcının yapmış olduğu ziyaretten keyif almasını sağlayan hızlı bir site, sizi arama motorlarında üst sıralara çıkardığı gibi rakiplerinizin önüne geçmenizi de sağlar.

Web Sitesi Hızı Neden Önemlidir?

Web sitesine trafik çekmek için yapılacak birçok aksiyon vardır. Bunlar arasındaki önemli noktalardan biri web sitesi hızıdır. Site performansınızı üst seviyede tutmak için web sitenizin hızını da arttırmanız gerekir.

Google, arama motorlarındaki sıralama kriterleri arasında sayfa yükleme hızı da bulunur. 2 saniyeden daha uzun sürede açılan sayfaların sıralamasını geriye düşürdüğü gibi daha hızlı olan rakip web sitelerini yukarıya taşır.

Yapılan araştırmalar gösteriyor ki ziyaretçilerin %53’ü site yüklenmesinin 3 saniyeyi geçmesi durumunda siteyi terk ediyor. %47’si sayfa yüklenmesini 2 saniyeden daha az beklerken 1 saniyelik bile gecikme memnuniyet oranını %16’ya düşürüyor. Kısacası sayfanızın saniyeler ile yarıştığını unutmamalısınız.

Web sitenizin hızını arttırmak için neler yapmanız gerektiğini öğrenmek istiyorsanız; buradaki linkten blog yazımızı inceleyebilirsiniz.

Web Sitesi Hız Testi Metrikleri Ne Anlama Gelir?

Web sitenizin hızını test ederken bazı metrikler karşınıza çıkar. Peki bu metrikler ne anlama geliyor?

Time To First Byte (TTFB)

Adres barına gitmek istediğiniz web sitesinin URL’sini yazınca tarayıcınız sunucudan bu sayfayı talep eder. Sunucunun yanıt verme hızını ölçen TTFB’yi düşürmek için sunucunuz üzerindeki yükü azaltmalısınız.

Render Blocking

Javascript, CSS veya başka bir kod türünün web sitenizin oluşturulmasını engellediğini gösterir. Javascript’i sitenizden ayrı bir dosyaya koyarak ya da erteleyerek web sitenizin hızını arttırabilirsiniz. Daha az CSS kullanmak, CSS dosyalarının miktarını azaltmak ve küçültmek CSS’nin sayfa yüklenmesini engelleyecek işlemlerdir.

Minification of Resources

Kaynakların küçültülmesi anlamına gelen bu metrik, gereksiz karakterlerin siteden kaldırılmasını ifade eder. Yeni satır karakterleri, beyaz boşluk karakterleri, yorumlar veya blok sınırlayıcıları kaldırarak sunucudan çağırılan kod miktarını azaltabilir ve web sitesi hızını arttırabilirsiniz.

HTTP Requests

Sunucudan veri istendiğinde HTTP, köprü görevi görür. İsteğin çok olmasıyla sunucunun cevap vermesi gecikir ve sayfa hızı yavaşlar. Javascript ve CSS dosyalarını birleştirerek, Javascript’i satır içi yaparak, CSS Sprite’larını kullanmayarak istek sayısını azaltabilirsiniz.

Web Sitesi Nasıl Hızlandırılır?

Performansı yüksek bir web sitesi için yapmanız gereken bazı hızlandırma işlemleri:

  • Hız testi yapın,
  • İçerik dağıtım ağı kullanın,
  • Güvenilir ve hızlı web barındırma hizmeti alın,
  • Optimize edilmiş ve basit tema kullanın,
  • Düzeltmelere öncelik verin,
  • Resimlerinizi sıkıştırın,
  • Veri tabanını temizleyin,
  • Bozuk bağlantıları düzeltin,
  • Yönlendirmeleri azaltın,
  • JavaScript ve CSS dosyalarını küçültün ve birleştirin,
  • HTTP isteklerini sınırlı tutun,
  • Videoları 3. taraf hizmetlerde saklayın ve medyayı boşaltın,
  • İçeriği optimize edin,
  • 404 hatalarını çözün,
  • Siteyi yavaşlatan eklentileri en aza indirgeyin,
  • Gzip ile web sitenizi sıkıştırın,
  • Ön belleğe alma eklentisi kullanın,
  • Mobile öncelik verin,
  • Hızlandırılmış mobil sayfalar kullanın,
  • DNS hızını belirleyin,
  • Daha az yazı tipi kullanın,
  • 2.000 kelimeden fazla içerikleri sayfalara bölün,
  • Ana sayfadaki yazıların özetlerini gösterin,
  • Web sitenizi güncel tutun,
  • Error_log dosyalarını temizleyin.

En İyi Web Sitesi Hız Testi Araçları 2022

Web sitenizi iyileştirmek için hızlı olması gerek dedikten sonra “web site hız testi araçları hangileri?” sorusunu cevaplayabiliriz. En iyi 9 web sitesi hız testi araçları:

Google PageSpeed Insights

En sık kullanılan ve ücretsiz olan Google PageSpeed Insights, sitenizin hızını ölçerken sitenizdeki hataları bulur ve öneriler sunar. Hem masaüstü hem de mobil olarak kullanabileceğiniz bu hız test etme aracında site hızınızın performansı 100 puan üzerinden değerlendirilir. Puanın yüksekliği sitenin hızlı olduğunun göstergesidir. Web sitenizin tamamının ne kadar sürede yüklendiğini de gösteren Google PageSpeed Insights, ziyaretçilerin kullanım deneyimlerini ölçerek gerçek zamanlı veriler ortaya koyar.

GTMetrix

Küçük ve orta düzeyli web sitelerinin hızını ölçmek için kullanılan bir diğer hız test etme aracı GTMetrix’tir. Ücretsiz kullanım sunan GTMetrix, diğer araçlarda olduğu gibi web sitesi hızını ölçer, iyileştirmeler için önerilerde bulunur. GTMetrix’in sunduğu bir diğer fayda ise simüle edilmiş birçok cihazda da web site kontrolüdür. Videoların oynatılmasına izin veren GTMetrix’in grafiklerle sunulan analizlerini okumak kolaydır. Önceki verileri görmek ve karşılaştırma yapmak mümkündür.

Pingdom

Pingdom web site hız testi aracı da Google PageSpeed Insights kadar beğenilen ve kullanılan bir araçtır. Web siteniz, yükleme süresi, yanıt kodu ve içerik boyutu gibi birçok kriteri değerlendirerek raporlar sunan Pingdom da hızınızı 0 ila 100 arası değerlendirir. Pingdom, iyileştirme önerileri sunar ve istediğiniz zaman bu önerilere tekrardan bakma imkânı sağlar. Böylelikle iyileştirmelerinizin öncesini ve sonrasını analiz edebilirsiniz. 70’den fazla global sunucu kullanarak test yapan Pingdom ile web sitenizi birçok konumdan test edebilirsiniz. Kullanıcı dostu Pingdom’un ücretli sürümünde kullanıcılara daha detaylı raporlar da sunulur. Sayfa hızı izleme, alışveriş izleme, sunucu izleme ve uptime izleme gibi verileri görebileceğiniz ücretli sürüm herhangi bir sorun karşısında size bildirim gönderir.

Sematext

Kullanımı kolay Sematext, ücretli bir test etme aracıdır. Sonuçları ile kullanıcıları mutlu eden Sematext, sayfa yükleme hızını ve performansını ölçerek analiz eder, yükleme sırasındaki sorunları gösterir. Sematext ile birden fazla konum ve cihazdan web sitenizin hızını kontrol edebilirsiniz. Hata oluştuğunda ayrıca alarm veren araç, rakiplerle siteniz arasında karşılaştırma da yapar.

WebPageTest

Açık kaynaklı web site hızı test etme aracı olan WebPagetest, bir Google Chrome mühendisi tarafından yapılmıştır. Diğer ücretsiz araçlara göre daha fazla veri sunan WebPagetest, web sitenizi 40 konumdan test etmenize yarar. Web sitenizin hızını WebPagetest sayesinde hızlı veya yavaş bir ağ üzerinden de ölçebilirsiniz. Bu araçla web sayfanızı Chrome, Firefox gibi gerçek tarayıcılar ve tablet, mobil, masaüstü üzerinden test edebilir, farklı sayfaları karşılaştırabilirsiniz. WebPagetest ile web sitenizin yüklemesini video olarak da görebilirsiniz. Ayrıca reklam yayınlama performans maliyeti, reklam engellemeyi simüle etme gibi gelişmiş seçenekleri bulunur.

New Relic

Ücretli sürümü ile kullanıcılarına kapsamlı liste sunan New Relic, site performansının birinci sınıf olmasını isteyenler için ideal bir hız test etme aracıdır. Çeşitli grafikler ile analizi gösteren New Relic, sorun bulduğu zaman size bildirim gönderir. Böylelikle web sitenizdeki sorunu hızlıca çözebilirsiniz. Ayrıca çeşitli konumlardan sayfanızın yüklenmesini izleyebilirsiniz.

DareBoost

Hem masaüstünden hem de mobil cihazlardan web sitesi performansını analiz eden DareBoost; Domino’s Pizza, Yves Roche, American Express gibi birçok popüler markalar tarafından kullanılır. Web sitenizin zayıf ve güçlü yanlarını raporlayan DareBoost, performansı iyileştirici ipuçlarını da kullanıcılarına sunar. DareBoost ile rakip analizi yapabilir, ziyaretçi hareketlerini kontrol edebilirsiniz. Araç aynı zamanda web site hızını arttıracak uygulamalar da önerir.

Uptrends

Uptrends, sadece web siteleri değil, mobil uygulamaların da hızını test etmek için kullanılan bir araçtır. Web sitenizin olumlu ve olumsuz özelliklerini analiz eder ve rapor sunar. Hızınızı artırmak için gerekli olan optimizasyonları görerek web sitenizi güncelleyebilirsiniz. 11 global sunucu konumundan birini seçerek web sitenizin analizini yaparken Firefox, IE ve Chrome gibi farklı tarayıcılar üzerinden de site performansını görebilirsiniz. Gerçek zamanlı analiz özelliği ile ziyaretçilerinizin web sitenizdeki deneyimlerini izleyebilirsiniz.

Dotcom Tools

Ücretsiz çevrim içi web sitesi hız testi olan Dotcom Tools, sadece web sitesi değil web uygulamaları, sunucu ve API’lerin de performansını, hızını ve işlevselliğini test eder. Dotcom Tools, analizlerini gerçek tarayıcılarla, eş zamanlı ve 24 farklı konumdan yapar. Bu araçta siteniz yükleme süresine ve sunucu yanıtlarına göre derecelendirilir. Birçok uygulamaya kıyasla Dotcom Tools’ta daha ayrıntılı rapor verilir. Böylelikle yavaşlamaya neden olan sorunları rahatlıkla görebilirsiniz.

Web Site Hızı Test Etme Aracı Seçerken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Site hızınızı ve performansınızı arttıracak, sorunları raporları ile ortaya koyacak web site hızı test etme aracı seçerken bazı kriterlere dikkat etmeli ve seçiminizi buna göre yapmalısınız.

  • Hangi hizmetleri sunuyor?
  • Kullanıcı dostu mu?
  • Maliyeti ne kadar?
  • Müşteri desteği var mı?
  • Farklı tarayıcılar ve konumlardan test yapıyor mu?
  • Sorunları çözmek için önerilerde bulunuyor mu?
0 Shares:
Benzer İçerikler