Hosting Seçimi SEO Açısından Neden Önemli?

Web sitenizi kurarken, herkes gibi Google’da yüksek sıralarda çıkmayı hedefleyerek, yüksek trafikle birlikte organik ziyaretçileri çekmek istersiniz. Fakat süreç internet sitenizin içeriğine bağlı olduğu için sandığınız kadar kolay ilerlemeyebilir. Yüksek trafik, organik ziyaretçilere erişebilmek için arama motorlarının dilinden anlamanız gerekir ve başından sonuna kadar web sitenizi belirli kurallara göre düzenlemeniz gerekir. Yapılan bu düzenlemelere ise arama motoru optimizasyonu (SEO) denir.

Web sitesi sahipleri, rekabeti yüksek olan içerikteki sitelerini arama motorlarında ilk sayfada görüntüleyebilmek için büyük miktarda para ve zaman harcamaktadırlar. Arama motorlarının siteyi okumalarını kolaylaştırmak için sayfaları optimize etmek, SEO uyumlu içerikler üretmek, başka kaliteli internet sitelerinden bağlantılar (backlink) alabilmek, tanıtım yazıları yayınlamak ve reklam vermek gibi planlar maliyetinizi etkileyebilir.

Tüm bu unsurlar, web siteniz ve ürünlerinizle ilgili arama motorlarında arama yapan insanların istediği yanıtı sizin sitenizde bulma olasılığını arttırır. Google arama motoru algoritmasını zaman zaman günceller ve SEO uzmanları yapılan değişiklikleri analiz etmeye çalışırlar. Google şimdiye kadar arama yapıldığında sıralamaların nasıl belirlendiği anlatmamıştır. Bu yüzden SEO uzmanlarına ihtiyaç duyulmaktadır. SEO uzmanlarının yaptığı analizler sonucunda Google’ın web sitelerinin sıralamalarını yaparken 200’den fazla faktörü göz önünde aldığı düşünülmektedir. Analizler sonucunda bulunan 200 faktörden birisini de bugün yazımızda açıklayacağız.

Web sitenizi barındırmak için kullandığınız hosting önemli faktörlerden birisidir. Hosting seçiminin SEO açısından stratejik bir öneme sahip olduğunu belirtmemiz gerekir. Arama motorları tarafından hoş karşılanmayan IP adreslerine sahip bir ana sunucuya sahip olmak istemezsiniz. Gelin bu önemli konuyu 5 maddede ele alalım.

Hosting ile ilgili merak ettiğiniz her şeye rehber niteliğindeki blog yazımızdan ulaşabilirsiniz. Yazıyı okumak için buraya tıklayın.

1. Web Hosting Hızı

Kullanıcı odaklı çalışma algoritmaları geliştirmeye çalışan arama motorlarının optimizede önem verdikleri en kritik nokta site hızıdır. Arama motorları yavaş yükleme hızına sahip olan siteleri sevmez. Zaten web sitelerine giren insanların da yavaş sitelerden uzaklaşarak arama sonuçları doğrultusunda başka web sayfalarını ziyaret ettiği kolaylıkla gözlemlenebilir.

İnternet sitelerini çeşitli faktörler yavaşlatabilir. Bunlardan bazılarını şu şekilde sıralayabiliriz: Büyük boyutlu optimize edilmemiş fotoğraflar, kötü tasarlanmış sıkıştırma yapılmamış CSS ve HTML dosyaları, veritabanı yoğunluğu, sunucu özellikleriniz. Ayrıca web hosting satın alırken Türkiye’deki sunucuların hızını karşılaştıran adil düzenlenmiş sıralama listelerine göz atmanız satın almak isteyeceğiniz sunucu değerleri hakkında size fikir verebilir.

2. Sunucu Kesintileri

Az önce yavaş sitelerden bahsetmiştik. Şimdi yavaş sitelerden daha kötüsü hiç yüklenmeyen sitelerden bahsedelim. Sitenizdeki yazıyı okumaya başlayacak olan ya da sitenizden bir ürün satın almak için gelen ziyaretçinizi düşünün. Tam o sırada sitenizde bağlantı kesildi. Oldukça kötü bir durum ve bu durumda sizden kaynaklı bir olay yok. Ayrıca hosting firmanızın olayı bir an önce çözmesini beklemek dışında elinizden bir şey gelmez.

Ülkemiz hosting firmalarının genellikle %99,9 sitenizin açık kalacağını garanti ettikleri görünür. Sektörün öncüsü firmalar bu garantiyi düzenli bakımlarla sağlamaktadırlar.

İnternet siteleri sık sık çevrimdışı kalmaya başladıkları zaman Google botları tarafından yapılan ziyaretlerde işaretlenmeye başlarlar. Çevrimdışı kaldığınız süre uzadıkça arama motoru sıralamanız öncelikle aşağı inmeye başlayacaktır. Bu süre günler olmaya başlarsa siteniz artık arama motorları tarafından gösterilmeyecektir.

3. Site Güvenliği ve Yedekleme

Doğru ve düzenli bakım yapmak web sitenizi güvenli hale getirir. Hosting sağlayıcınızın güncel eklentiler ve site yayınlama teknolojileri kullanmanız SEO üzerinde olumlu etkiler sağlayacaktır. Arama motorları hosting sağlayıcınız tarafından temin edebileceğiniz SSL olarak da bilinen HTTPS güvenlik standardını oldukça önemser.

İnternet siteniz üzerinde yaptığınız önemli değişiklikler olabilir. Onlarca, yüzlerce, binlerce içerik girdikten sonra artık sitenizin tasarımının eskidiğini görebilir ya da değiştirme ihtiyacı hissedebilirsiniz. Bu sırada yaptığınız değişikliklerden birisi hatalı bir durum yaratır ve sıkıntılı durumlara düşebilirsiniz. Hızlı aksiyon almak gerektiren bu tarz durumlarda daha fazla ziyaretçi kaybetmemek için sitenizin yedeğini yükleyerek hatalarınızı gözden geçirip düzeltene kadar size zaman kazandıracaktır. Yedekleme yapmak internet siteleri için hayati önem arz eder. Hosting paketlerinizde yapacağınız ufak miktarlarla hosting firmaları tarafından günlük yedekleme hizmeti alabilirsiniz.

4. Sunucu Lokasyonları

Sitenizin içeriği yerel bir kitleye hitap ediyorsa yerelde bulunan bir sunucu konumu seçmeniz yararınıza olacaktır. Sunucu konumu, internet sitenizin ziyaretçilerine hızlı bir yükleme deneyimi ve sörf deneyimi sağlarken hayati bir rol oynar. Sunucunun hedef kitleye yakın olmasıyla birlikte bağlantılar arası gecikmelerin azalmasını sağlayacaktır. Daha hızlı bağlantı sayesinde arama motorları sitenizi bir adım daha önde görerek sizi yukarılara taşıyacaktır.

E-ticaret siteleri genellikle yerel pazara satış yapmayı hedefledikleri için yerelde barınan iyi bir sunucuyu kullanmaları her zaman avantajlarına olacaktır. Her internet sitesine doğrudan coğrafi konumunuzla ilgili bir IP adresi atanır. Yerel sunucu sayesinde etrafındaki kitleyi hedeflemek arama motorları sıralarını iyileştirecektir.

Yerel bir kitleye değil de global bir kitleniz varsa, web sitenizi içerik dağıtım ağları (CDN) sayesinde farklı ülkelerdeki sunuculara yayarak başka ülkelerde de hızlı açılmasını sağlayabilir ve ziyaretçilerinize son hız internet sitesi deneyimi sunabilirsiniz. Bu tür hizmetler için hosting sağlayıcınızla görüşebilir veya farklı hizmet sağlayıcılarına başvurabilirsiniz.

5. Kaliteli Destek

Sunucu özelliklerini seçtikten sonra çok önemli bir noktaya daha geldik. Sitenizin arama motoru optimizasyonunu etkileyecek bir durumda yeterli bilginiz yoksa veya o sırada müdahale edemediğiniz bir olayla karşı karşıya geldiğinizde, size anlık destek sağlayabilecek bir hosting sağlayıcısı destek ekibinin olması çok önemlidir. Müşteri memnuniyetini odak noktasına koyan kaliteli hosting firmaları 7/24 ücretsiz destek sunarlar.

Sonuç olarak; sitenizin SEO’su için sitenizin barındırıcısı oldukça önemli bir yer tutar. Burada bahsettiğimiz maddeleri dikkate alarak iyi işler çıkarabileceğinizi düşünüyoruz.

0 Shares:
Benzer İçerikler
Devamını Oku

Datacenter Genel Özellikleri

Datacenter; internet üzerinden yayın yapan sunucuların bulunduğu veri merkezidir. Günlük hayatımızda yeri çok önemli olan internette sosyal medya,…