E-Postaların Spam Kutusuna Düşmesini Engelleme Yöntemleri

Günlük yaşantımızda, bireysel veya kurumsal hayatta bir çok mail gönderim ve alımı gerçekleştiriliyor. Fakat mail gönderirken bazen atılan mailler karşı tarafın spam kutusuna takılabiliyor. Maillerinizin, spam olarak alıcının mail kutusuna düşmesinin sebepleri olduğu gibi farklı çözüm yöntemleri de aynı şekilde mevcut.

Peki Maillerin Spam’a Düşmesi Nasıl Engellenebilir?

E-postalarınızın spama düşmesine sebep olan birkaç etken vardır. Bu etkenlere dikkat etmemiz ve düzeltmeniz durumunda maillerinizin spama takılmasını da çözümlemiş olacaksınız.

Çözüm 1 | TXT ve SRV Kayıt Kontrolüne Bakınız

Mail altyapınızı paylaşımlı hosting paketinizde kullanıyor iseniz mutlaka MX ayarlarınızı kontrol etmeniz gerekmektedir. MX ayarlanız doğru yapılandırılmadıysa maillerinizde hata alabilir veya spam olarak gönderilmesine sebep olabilir. Natro’da hosting paketiniz var ise MX ayarlarınızı, yani Mail ayarlarınızı kolayca düzenleyebilirsiniz.

Mail MX ayarlarınıza erişebilmeniz için Natro hesabınıza giriş sağladıktan sonra;

Hesabım > Hosting Yönetimi > Web Hosting Hesapları > Yönet > E- Posta Sitesi Yönetim > sitenizinadı.com > İşlemler > DNS Yönetimi tıklayarak mail TXT ve SPF kayıtlarınızı kontrol edebilirsiniz.

Eğer maillerinizi Natro’da kullanıyorsanız spam hatası almamak için SPF ve SRV kayıtlarınızı resimleri takip ederek kayıtlarınızı kontrol edebilir ve giriş sağlayabilirsiniz. Mail alt yapınız Natro’da değil ise yine resimleri takip ederek bu sefer maillerinizin bulunduğu firmadan SPF ve MX kayıtlarınızı temin ederek kayıtlarınızın girişini sağlayabilirsiniz.

Özellikle DNS Yönetim ekranında TXT ve SRV kayıtlarınızın olup olmadığını kontrol ediniz. Kayıtlarınız yok ise mailleriniz spam olarak karşı tarafa düşecektir.

Alan Adı SPF Kontrolü Nasıl Yapılır?

Alan adı SPF kayıtlarını mail sunucununuz DNS kayıt alanında yer alan TXT kayıt bölümünden kontrol edebilirsiniz.

Alan Adınızın SPF kaydı var mı veya doğru mu diye kontrol etmenizin bir diğer yöntemi ise aşağıdaki adres üzerinden “Domain name” yazan kısma  alan adınızı yazarak kayıt kontrolünüzü sağlayabilirsiniz.

https://www.kitterman.com/spf/validate.html

Hesabıma Tıklayınız

Hosting Yönetimine Tıklayınız

 Web Hosting Hesaplarına Tıklayınız

Yönet Tıklayınız

E-Posta Sitesi Yönetimi > İşlemler>DNS Yönetimi

MX Kayıt Kontrolü

TXT ve Cname Kontrolü

SRV Kayıt Kontrolü

Çözüm 2 | Spam Tetikleyici Kelimeler Kullanmayın

Maillerin spama takılmasına çoğu zaman eposta metnin de geçen kelimeler sebebiyet olabiliyor. Bilmeden kullandığımız birçok kelimeler bir den fazla aynı metinde kullanıldığı zaman hem size hem de karşı tarafın mail adresine spam olarak düşebiliyor.

Örneğin; “bedava, ücretsiz, kazanan,test ve fırsat” gibi birçok resimde yer alan kelimeleri ardı sıra birçok kez kullanılan mailler de spam olarak algılaması çok yüksektir. Bu kelimeleri kullanırken minimum seviyede kullanılmalıdır.

Aşağıdaki görsel de mailler de spam olarak algılanabilecek kelimeler İngilizce olarak verilmiştir. Bu kayıtların Türkçe diline çevrilmiş olanları mailleriniz de çok sayıda kullanmanız durumunda mailleriniz spama takılacaktır.

Çözüm 3 | E-posta Adresini Beyaz Listeye Ekleme

Sıklıkla mail gönderdiğiniz E-posta adresini beyaz listeye ekleyerek spam filtresine takılmadan mail gönderim işlemini sağlayabilirsiniz. Fakat sadece sizin eklemeniz yeterli değildir. Ayrıca karşı tarafında sizin mail adresinizi beyaz listeye eklemesi gerekmektedir.

Beyaz listeye ekleme işlemleri basit ve çok kolaydır. Beyaz listeye eklediğiniz ve eklendiğiniz de spam filtresine takılmadan ulaşmış olacaktır.

Mail adreslerini “beyaz liste” ekleyebilmeniz için “mail.alanadınız.com” tıklayarak mail adresinizi ve mail şifrenizi yazarak giriş yapabilir veya Natro hesabınıza giriş yaparak mail hesabınıza otomatik olarak giriş yapabilirsiniz.

Aşağıda ki görsellerde de yer aldığı gibi mail hesabınıza giriş yaptıktan sonra sırasıyla ; Ayarlar>Beyaz Liste>Ekle tıklayarak beyaz listeye karşı kullanıcının Eposta adresini ekleyebilirsiniz.

Çözüm 4 | Resimli Mailler de Spam Düşmesini Engelleme Yöntemi

Bazen çoğu maillerimizi resim veya resimler ekleyerek gönderiyoruz. Resimli olarak gönderilen mailler de yine kurallara uygun olmadığında spama takılabiliyor. Maillerimiz de başlık ve yazılar olduğu gibi aslında eklediğimiz resimlerde de başlık ve özellikle “Alt Text” yani alt yazı açıklaması olması gerekiyor. Alt yazı olmadığı zaman resimli gönderdiğimiz mailler spama düşebiliyor.

Aşağıda yer alan görseldeki gibi resimli gönderinizin Ana başlığını ve Alt yazısını eklerseniz mailinizin spam filtresine takılmasının da önüne geçmiş olursunuz.

Çözüm 5 | Mail Konu Başlıklarınızın Spam Olarak Algılanması Engellenme Yöntemi

Bilmeden çoğu maillerimizi atarken konu başlığını spam içeren kelimelerden oluşturabiliyoruz. Konu başlığın eğer spam içerikli kelimeler yer alıyorsa metnimiz de spam içerikli kelime ve cümleler olmasa dahi başlık spam içerdiğini için mailleriniz karşı tarafa spam olarak gidecektir.

Örneğin; Bedava, Test, Tester, Dene,Free v.b kelimeler spam olarak algılanan kelimeler olduğunda mailleriniz de kullanılması spama sebep olabilir. Bu tarz kelimeleri ne kadar çok sıklıkla kullanırsanız maillerinizin de aynı derece de spama takılmasını neden olabilirsiniz. Bu nedenle spam içerebilecek kelimeleri en az seviye de kullanmalısınız.

Çözüm 6 | Blacklist Kontrol Etme Yöntemleri

Alan Adınız veya domain adresinizin blacklist olarak adlandırılan kara liste de olmaması büyük önem arz etmektedir. Eğer alan adınız veya ADSL İp adresiniz blacklist ise mailleriniz her zaman spama düşecektir.

Domain adresinizin ve İp adresinizin blacklist kontollerini aşağıdaki web sitelerinden hızlıca kontrol edebilirsiniz. Eğer alan adınız blacklist yer alıyor ise hosting sağlayıcınıza başvurabilirsiniz.

Hosting servis sağlayıcınızın veya ADSL İp adresinizin çıkış İP Adresleri kara liste demi diye kontrol edebileceğiniz adres:

http://mxtoolbox.com/blacklists.aspx

Alan adınız blacklist yer alıyor mu? Kontrol edebileceğiniz adres: https://www.ultratools.com/tools/spamDBLookupResult

0 Shares:
Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Benzer İçerikler