Yeni Başlayanlar İçin: Hosting Nedir, Ne İşe Yarar?

Yeni bir web sitesi açma hazırlığında olanların öncelikli araştırma konusu, domain (alan adı) ve hosting (barındırma) üzerinedir. Domain, bir web sitesinin adının belirtilmesine yarar ve kullanıcılar tarafından web tarayıcılarına yazılan bu ad sayesinde, istenen siteye ulaşılır. Hosting, siteyi ilgilendiren ve sitenin çalışmasına yarayan tüm verilerin yani; site dosyalarının ve veri tabanlarının barındırılmış olduğu alandır. “Hosting nedir?” ve “ne işe yarar?” sorularınıza ilişkin cevapları bu yazımızda bulabilirsiniz.

Hosting Nedir?

“Hosting nedir?” denildiğinde cevaben; “bir web sitesine ait tüm unsurların uygun ve doğru bir biçimde saklanması durumudur” diyebiliriz. Sitede yayımlanılması istenen dosyaların, site yayınına özgü olarak, İnternete çok hızlı bir şekilde bağlanan ve yüzlerce kullanıcıya eş zamanlı olarak hizmet verebilecek bir sunucuda yani bilgisayarda saklanması gerekir. Yayımlanması istenilen dosyaları, İnternet kullanıcılarının erişimine sunan ve saklayan bilgisayarlara, web sunucusu, söz konusu veri saklama ve yayımlama işlemine de barındırma hizmeti denilmektedir.

Hosting

Hosting Türleri Nelerdir?

Hostingin çeşitli türleri bulunur. Hosting türleri ve bu türlere ait özellikler şu şekilde sıralanabilir:

Shared Hosting (Paylaşımlı Hosting)

Paylaşımlı hosting adıyla da bilinen bu hosting sisteminde; tek bir sunucu üzerinde, sunucunun bant genişliği ve fiziksel gücü nispetinde hosting bulunabilir. Örneğin; ortalama standartlara sahip bir ev sunucusunda, en fazla100 adet hosting yapılabilirken sunucu olması maksadıyla üretilen makinelerde, web sitelerinin standart ve düşük yoğunluklu olduğu düşünüldüğünde 1000’in üzerinde hosting hesabı açılabilir.

Cloud Hosting

Yoğunluğu dengelemek ve çalışma süresini artırmak amacıyla birden fazla farklı sunucunun kullanılmakta olduğu bir hosting türüdür. Web sitesi, tek bir sunucudan faydalanmak yerine, birbirleriyle bağlantılı birden fazla sunucudan yararlanır. Böylelikle bir sunucuda problem yaşandığı zaman, başka bir sunucu aracılığıyla site çalışmayı sürdürür. Bulut sunucuları, birbiriyle bağımlı olmayan veri merkezlerinde bulundurulabilirler.

Dedicated Hosting (Paylaşımsız Hosting)

Adına kiralık sunucu da denilen “dedicated hosting” sisteminde, yalnızca bir müşteri için ayrılmış bir sunucu mevcuttur. “Shared hosting” bünyesinde çok sayıda web sitesi aynı sunucuda barındırılırken, “dedicated hosting” sisteminde sadece bir müşteriye ait hosting hizmeti söz konusudur. Sunucunun böyle komple bir şekilde kiralanmasından dolayı paylaşımsız hosting, maliyeti yüksek bir hosting türüdür.

WordPress Hosting

WordPress hosting, bir WordPress sitesinin barındığı sunucunun yazılım ve donanıma yönelik kaynaklarının, WordPress yazılımına özgü bir biçimde optimize edilmesi için geliştirilmiş olan bir hosting hizmetidir. WordPress hosting sayesinde, WordPress altyapısıyla oluşturulan sitelerin; performans, güncelleme, güvenlik ve SEO (Arama Motoru Optimizasyonu) gibi unsurlarına yönelik gereksinimler en iyi şekilde karşılanır.

E-Ticaret Hosting

İnternet, günümüzde ticaretin ana mecrası haline geldi ve insanlar buradan istedikleri her şeyi satabiliyor. Bu bakımdan, e-ticaret kanalları, online mağazalar ve sanal marketler, pek çok satıcının kendi ürünlerini pazarlaması ve satabilmesi için öncelikli tercihidir. E-ticaret gerçekleştirmek amacıyla bir site kurulduğunda sitenin kapsamlı bir şekilde yönetimi, e-ticaret hosting aracılığıyla olur. Burada dikkat edilmesi gereken hususlar, sistemin güvenli olması ve sitenin kalitesinin kullanıcıya yansıtılabilmesidir. Bu yüzden, e-ticaret hosting paketleri satın alınmadan önce detaylı bir şekilde incelenmelidir.

Mail Hosting

Hosting web sitesine ait verilerin depolandığı bir hizmettir. Mail hosting ise özellikle kurumsal firmaların kendi siteleri üzerinden şirket içi veya kurumsal yazışmalar için kullandıkları e-posta hesaplarının depolanmasına yönelik sunulan barındırma hizmetidir. Böylelikle kurumlar ve kurumsal firmalar, kendileri için daha güvenli olarak gördükleri kendi alan adları uzantılı mail adresleri kullanabilirler.

Reseller Hosting (Bayi tipi Hosting)

Bayi tipi barındırma manasında kullanılan reseller hosting, şahsın mülkiyetinde bulunan depolama alanını ve bant genişliğini kullanarak pek çok sayıda web sitesi barındırmasına ya da hosting pazarlaması yapmasına olanak tanıyan bir hosting hizmetidir. Bir hosting şirketi gibi firmanın müşterilerine barındırma hizmeti sunmasına yarar ve müşteri panelinden birden fazla hosting hesabı açmaya imkân tanır.

Hosting Platformları Nelerdir?

Web sunucuları da tıpkı bilgisayarlarda olduğu üzere işletim sistemine gereksinim duyar. İşletim sistemine göre iki farklı hosting platformu bulunur. Bunlar, Linux ve Windows’tur.

Linux

Linux

Linux işletim sisteminin kullanıldığı hosting platformudur. Kullanışlı ve ekonomik olmasının yanı sıra pek çok avantajı bulunur. Bu yüzden, Windows hosting sistemiyle sıkça karşılaştırılır ve farkları incelenir.

Windows

Windows

Windows işletim sisteminin kullanıldığı hosting platformudur. Windows tabanlı sunucularda yer alan ASP.NET, ASP programlama diliyle çalışır. Bu yüzden, bilhassa ASP tabanlı web siteleri için oldukça ideal bir sistemdir.

Hangi Platformu Seçmeliyim? Linux Hosting mi, Windows Hosting mi?

Hosting seçimine karar vermeden önce doğru bir şekilde araştırma yapmalı ve ideal hosting platformu seçimine, bu araştırma sonrasında

karar verilmelidir. Araştırılacak hususlara yönelik konu başlıkları; işletim sistemi, kullanım amacı, kullanılması gerekli araçlar ve gereksinim

hissedilen kontrol panelleridir. Aynı zamanda sitenin sorunsuz bir şekilde değişmesi ve gelişmesi de son derece mühimdir. Tüm bu hususlar birlikte değerlendirilerek ideal hosting platform seçimi gerçekleştirilir.

Hosting Ne Amaçla Kullanılır?

Web sitesinin daimi bir şekilde yayında kalması ve erişebilir olması için hosting kullanılır. Bireysel olarak kullanılan bilgisayarlar ve bağlantılar, web sitesini erişebilir kılmaya yeterli gelmez. Sunucu veya güçlü İnternet bağlantısı satın almak, bir yere kadar çözüm olabilir. Ancak beraberinde çok ciddi bir maliyet getirir. Bu sebeple en mantıklı olan çözüm; hosting hizmetinden faydalanmaktır. Hosting hizmeti sayesinde, web sitesi hem güvenli hem de performans açısından kaliteli bir şekilde yoluna devam eder.

Natro Web Hosting Paketleri

Hosting Seçerken Dikkat Etmeniz Gerekenler Nelerdir?

Hosting seçerken dikkat edilmesi gereken kıstaslar bulunur. Bunlar:

Teknik Destek

Her şeyde olduğu gibi web sitenizde de çeşitli sorunlarla karşılaşabilir ve bu sorunlardan çabucak kurtulmak isteyebilirsiniz. Bu gibi durumlarda, yeterli donanıma sahip birinden kapsamlı teknik destek alınması son derece önemlidir.

Web Sitesi Hızı

Hosting hizmeti sağlayıcısının kullanmış olduğu sunucular, web sitesinin tarayıcıya ne kadar hızlı ya da yavaş yükleneceğini belirler. Web sitesinin hızlı bir sunucuda barındırılması, web site hızı açısından kritiktir.

Web Sitesi Güvenliği

Web güvenliği uygulamaları sayesinde web siteniz daha güvenlidir ve olağanüstü herhangi bir durumda haberdar olursunuz.

Web siteleriniz, barındırma altyapımızda kullanılan orijinal lisanslı yazılımlar ile oluşabilecek güvenlik açıkları ve veri kayıplarına karşı Natro’da güvende.
Lisanslı ürün politikamızı incelemek için tıklayın.

Lokasyon

Kullanıcıyla hosting lokasyonu ne kadar yakın olursa web sitesi performansı o derece yüksek olacaktır.

Kontrol Paneli

Kontrol paneli, herhangi bir komut satırı veya başka bir teknik altyapı kullanmaksızın sunucunun yönetimini sağlamaktadır. Paneller arasında taşınmak zor olduğundan panel seçimi yapılacağı sırada avantajlar, dezavantajlar ve paneller arası farklar iyi bilinmelidir.

Yedekleme

Yedekleme yapılmayan verilerin kaybı, fazlasıyla emek harcanılarak hazırlanan sitenin kaybıyla sonuçlanabilir. Bu açıdan, sitenin yedekleme yapılarak yoluna devam etmesi; hayati bir fonksiyondur.

Bandwidth

Bandwith (Bant genişliği), genel itibarıyla belirli bir zamanda aktarılabilen saniyedeki maksimum verinin ölçüsüdür. Bant genişliği ölçümündeki sayı, verilerin ne kadar hızlı aktarılabildiğini gösterir.

Disk Alanı

Web hosting hizmetiyle kullanıcıya sunulan, sunucu üzerindeki dosya barındırma alanıdır. Web sitesine ait tüm dosyaların burada tutulacağı ve gelecekte web sitesine yönelik geliştirmelerin yapılacağı düşünüldüğünde, yüksek disk kapasitesine sahip hosting hizmeti alınmasında fayda vardır.

İstatistiklere göre; crack yazılım, ters proxy, lisanssız yazılım kullanan web siteleri, diğer web sitelerine kıyasla daha fazla risk altındadır. Ayrıca lisanssız panel kullanımı hukuki sonuçlar doğurur. Verilerinizi güvenle korumak için orijinal lisanslı yazılım kullanın ve hizmet aldığınız firmadan orijinal lisans kullandıklarına dair mutlaka kanıtlar isteyin.

0 Shares:
Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Benzer İçerikler
Devamını Oku

Natro Uzaktan Destek!

Türkiye’nin web hosting alanında lideri Natro, Hemen Destek sisteminde yaptığı yenilikler ile müşterilerine daha hızlı ve kolay bir…