Google’da Hızlı İndeks Alma Yöntemleri

Google’da hızlı indeks almak veya diğer arama motorlarında indeks almak için öncelikle index alma konusunu biraz anlamak gerekiyor. İndeksleme işlemi arama motorlarının yapay zeka ile hazırlamış olduğu botların web sitenizi ziyaret edip sitenizi taraması ile gerçekleşen bir durumdur. Konumuzun ana arama motoru olan Google, googlebot ile sürekli olarak web sitelerinde gezer ve kendi kurallarına uygun olan web sitelerini indekslemek için gerekli işlemlerin gerçekleşmesini sağlar.

Bu bağlamda sitelerinizin hızlı bir şekilde indeks almasını sağlamak için botların hızlı bir şekilde gelmesini sağlamak yeterli olacaktır diyebiliriz. Tabii gelen botun sitenizi indekslemesi için kalite yönergelerine, yani o arama motorunun kurallarına uygun şekilde sitenizi yapılandırmış olmanız gerekir.

İşte bu yazımızda sizlere sitenizi kaliteli hale getirerek hızlı indeks almanızı sağlayacak maddelere odaklanacağız. Sizlerde bu maddeleri doğru uyguladığınız zaman daha hızlı indeks alabileceksiniz.

Google İndeks Sorgulaması

Hızlı indeks alma yöntemlerini belki de uygulamanıza gerek yoktur. Hali hazırda zaten hızlı bir şekilde indeks alıyor olabilirsiniz. Öncelikle bunun tespitini yapmanız gerekiyor. Siteniz indeks almış mı? Yeni eklediğiniz sayfalar hızlıca indeks alıyor mu?

Google indeks kontrolü oldukça kolay ve pek çok farklı yöntemle gerçekleştirilebiliyor. Gelin bu yöntemleri inceleyelim;

Search Console: Bir web sitesinin Google’da içeriğinin olup olmadığını en sağlıklı search console ile kontrol edilebilirsiniz. Bu işlemi search console’a giriş yaptıktan sonra sayfanın en üst kısmında bulunan arama çubuğuna kontrol etmek istediğiniz URL’yi girerek gerçekleştirebilirsiniz.

Search Engine Genie: Googlebot servislerinin sitenizi en son ne zaman ziyaret ettiğini bu web sitesi ile sağlıklı bir şekilde görüntüleyebilirsiniz. Bot gelmesine rağmen siteniz index almıyorsa web siteniz için Google tarafında bir problem olabilir. Bunu takip edebilmek için bu servisi kullanmak oldukça faydalıdır.

Manuel Kontrol: Google.com’a giriş yaptıktan sonra arama kısmına “site:alanadi” şeklinde yazarak yazmış olduğunuz sitenin bütün indexlerini kontrol edebilirsiniz. Aynı zamanda “site:alanadi konubaşlığı” şeklinde arama yaparak da direkt aramış olduğunuz başlığa ait indeksleri görüntüleyebilirsiniz.

Hangi Siteler Daha Hızlı İndeks Alır?

Web sitelerinizin hızlı bir şekilde index alması için yazımızın başında da belirttiğimiz üzere kalite yönergelerine uyumlu olması gerekir. Peki bu yönergelerin en önemlileri nedir? Aşağıda inceleyeceğimiz başlıklar bir sitenin hızlı ve düzenli bir şekilde indeks alabilmesi için olmazsa olmazlarındandır. Sizlerde daha hızlı indeks alabilmek için sitelerinizi bu şekilde düzenlemelisiniz.

Site Hızı

Kaliteli siteler hızlı açılmalıdır. Ziyaretçisini bekleten siteler terkedilmeye mahkûmdur. Dünya genelinde ziyaretçilerin %47’si web sitesindeki herhangi bir sayfanın 2 saniyeden daha kısa bir sürede yüklenmesini bekliyor. Bu sürenin üzerine çıkan sayfalar ise genellikle ziyaretçiler tarafından terk ediliyor. Google SEO Kriterleri içerisinde önemli başlıklardan bir tanesi gelen ziyaretçilerin sitenizde ne kadar vakit geçirdiğidir. Sitenize hızlı bir şekilde bağlanamayan ziyaretçiler sitenizi terk ettiği zaman bu kriterde zayıf not alacaksınız. Yaşanan bu durum diğer kriterlerde olduğu gibi indeks alma hızınızı veya sıralamadaki yerinizi etkileyecektir.

Düzenli İçerik Girişi

Blog sayfanızı düzenli içerik girişi ile güncel tutun. Google, hepimizin bilgi almak için kullandığı bir platformdur. Sürekli güncellenen bir blog ziyaretçilerine daha çok bilgi vermeyi amaçlıyor diyebiliriz. Bu güncellemeler Google tarafından dikkat edilen bir durumdur. Sitenize her gün düzenli içerik girerseniz botlar sitenize her gün uğramaya başlayacaktır; fakat sitenize düzensiz içerik girerseniz botlarda sitenize düzensiz uğrayacaktır. Kısaca sitenizi güncellemenizle indeks alma hızınız doğru orantılı bir şekilde artacaktır.

Mobil Uyumluluk

Web sitelerinizi mobile uygun bir şekilde dizayn edin. Teknolojinin en uç noktasına geldiğimiz bu dönemde insanlar bilgisayardan daha çok telefon ve tabletler üzerinden araştırma yapıyor. Mobil ile uyumlu olmayan siteler mobil ziyaretçiler tarafından tercih edilmeyecektir. Google 2015 yılında yapmış olduğu güncelleme ile mobil uyumlu olan sitelerin mobil aramalarda daha iyi sonuçlar alması için algoritmalarında güncelleme yaptı. Sizlerde index almanın yanında daha üst sıralarda çıkmak istiyorsanız, kesinlikle mobil uyumlu bir siteye sahip olmalısınız.

Bunların haricinde, diğer web sitelerinden sizi ayıracak ve üst sıralara çıkaracak şeyler yapmalısınız. Aslında bu anlatacağımız başlıklar kaliteli olmaya özen gösteren her sitenin uyması, hatta uyduğu kurallardır. Sizlerde daha hızlı indeks alabilmek için bu başlıklara da önem verebilirsiniz.

Sosyal Medyanın Gücünü Kullanın

Sosyal medya hepimizin hayatında yer alan önemli bir unsurdur. Sosyal medyanın gücünü kullanarak sitelerinizi daha güçlü hale getirebilirsiniz. İçeriklerinizi, ürünlerinizi veya diğer paylaşımlarınızı sosyal medya sitelerinde paylaşın. Facebook, Twitter, Linkedin, Pinterest veya Reddit gibi kaliteli sosyal medya sitelerini kullanmaya özen göstermelisiniz. Botlar tarafından sürekli taranan sosyal medya siteleri orada paylaşılan linklerinde daha hızlı taranmasını sağlayacaktır. Ayrıca kaliteli paylaşımlarla sitenize ziyaretçide çekebilirsiniz.

Backlink almak web siteleri için site dışı SEO tarafında olmazsa olmaz işlemlerden bir tanesidir. Bu yöntem indeks alma ve sıralamalarda yukarı doğru tırmanmak için en çok tercih edilen yöntemdir. Ancak doğru kullanılmaması halinde siteniz için oldukça tehlikeli sonuçlarla karşılaşmanıza sebep olabilir. Sitenizi tehlikeye atmamak için backlink aldığınız sitelerin kaliteli ve güvenilir olduğundan emin olmanız gerekiyor. Google, kaliteli sitelerden almış olduğunuz geri bağlantıları kontrol eder ve bu siteleri sıralamalarda daha üstlere çıkarır.

Pingleme Yapın

Ping servislerini kullanarak web sitenize paylaşmış olduğunuz her bir içeriği Google’a anlık olarak bildirebilirsiniz. Google botları pinglenen siteleri daha hızlı bir şekilde tarayarak, index almasını sağlar. Pingleme için birçok servisi yine Google üzerinden arayarak bulabilirsiniz.

Yorum Alın

Paylaşmış olduğunuz içeriklere yapılan yorumlar her arama motorunun dikkatini çeker. Yorum alan web siteniz botlar tarafından daha çok taransın istiyorsanız ziyaretçilerinizi yorum yapmaya teşvik edin. Bu kesinlikle sizin için kazanç olacaktır.

sitemap.xml Oluşturma

Google’da hızlı indeks almak istiyorsanız kesin ama kesin bir şekilde sitemap.xml kullanmak zorundasınız. Sitemap olmayan web siteleri kolaylıkla index almazlar. Google botları, sitenizde yer alan içerikleri sitemap üzerinden kontrol ederler. Bu nedenle site haritanızı oluşturmalı ve Google’ye bildirmelisiniz.

Hızlı index almak için uygulamanız gereken yöntemleri genel anlamı ile sizler için paylaştık. Şimdi ise ne yaparsanız yapın bir türlü indeks almayan siteleriniz için manuel indeks alma işlemini nasıl yapacağınızı aktaracağız. Aşağıdaki yöntemi uygulayarak Google’da manuel index alabilirsiniz.

Google Manuel Index Alma

En iyi indeks botların kendi kendine indekslemesidir. Fakat bazen süreci hızlandırmak için manuel indeks yöntemine başvurabiliriz. Bu yöntemin herhangi bir zararı olmamakla birlikte yine de çok fazla kullanılması tavsiye edilmez. Her alanda olduğu gibi bu alanda da organik olarak işlerin gerçekleşmesi daha sağlıklıdır.

Manuel indeks işlemi için öncelikle sitenizi Webmaster Tools üzerinden Google Search Console’a kaydetmelisiniz. Bu kayıtla birlikte yalnızca hızlı index almayacak aynı zamanda sitenizin Google tarafında herhangi bir problemi olup olmadığını da kontrol edebileceksiniz.

Search Console kaydınızı başarılı bir şekilde yaptıktan sonra sayfanın üst kısmında yer alan URL arama kısmına yeni linkinizi girin. URL Google tarafında indeks almamış ise karşınıza “URL Google’da yok” şeklinde uyarı göreceksiniz. Bu uyarının hemen altında “Dizine Eklenmesini İste” şeklinde bir buton göreceksiniz. Bu butona tıklayarak URL’nizin Google tarafından daha hızlı bir şekilde taranmasını sağlayabilirsiniz.

Google İndeksleme Sorunu Neden Olur?

Yazımızın sonunda bazı durumlarda ortaya çıkan indeksleme sorunu hakkında bilgi vereceğiz. Bazen web siteleri Google tarafından çok geç indekslenir, hatta hiç indekslenmeyebilir. Google indeksleme sorunu olarak bilinen bu durumun birçok sebebi olabilmektedir. Böyle bir sorun yaşadığınızı düşünüyorsanız, aşağıdaki maddeleri kontrol edebilir ve gerekli düzenlemeleri sitenizde yapabilirsiniz.

  • Alan adınız Google’da daha önce ceza almış veya spam’a düşmüş olabilir,
  • DA ve PA değerlerinizin düşük olması, yani web site otorite puanlarınızın Google tarafında düşük olması,
  • Web site hızınızın düşük olmasından kaynaklanan problemler,
  • Mobil tarafında yaşanan uyumsuzluklar,
  • Sitenizde virüs veya virüsler bulunması,
  • İçeriklerinizin kopya, çalıntı veya özgün olmaması,
  • Anahtar kelimelerinizin yeterli olmaması,
  • Sitenizin Google indeksine kapalı “noindex” olarak işaretlenmesi.

Web siteniz yukarıdaki maddelere karşılık gelen problemler yaşanıyorsa, web sitenizi detaylı olarak incelemeli ve önlemler almalısınız.

Bu yazımızda sizlere hızlı indeks alma, manuel indeks alma yöntemleri, index sorunu gibi başlıklar hakkında bilgi vermeye çalıştık. Yazıdaki maddelerle ilgili çalışmalar yaparak, çok daha hızlı indeks alabilirsiniz.

0 Shares:
Benzer İçerikler