Web sitelerinin en önemli ayrıştırıcı özelliklerinden biri de hangi hızda açıldıklarıdır. Site açılış hızınız hem kullanıcı kaynaklı hem Google kaynaklı performansınızı ciddi oranda etkiler. Geç açılan bir web sitesi, kullanıcılar tarafından bekleme süresinde sıklıkla terk edilir ve böylece giriş oranlarınız giderek düşer, hemen çıkma oranlarınız ise hızla yükselir. Öte yandan Google geç açılan sayfalar ile ilgili olumsuz bir algıya sahip olduğundan web sitesi sıralamanız giderek düşer. Tüm bu sorunlarla karşılaşmak istemiyorsanız; web sitesi açılış hızınızı optimize etmeli ve sitenizin en hızlı şekilde açılması için gereken işlemleri yapmalısınız. Bu işlemleri yapabilmek için öncelikle bir analiz aracına ihtiyacınız olacaktır.
Google PageSpeed Insights Ne İşe Yarar?
Yukarıda bahsettiğimiz noktalarda gereken işlemleri yapabilmek ve web sitenizin eksikliklerini giderebilmek adına Google Page Speed Insights’dan yararlanabilirsiniz. Google Page Speed Insights, temel olarak web sitenizin mobil ve masaüstünde olan hız ve performansını ölçer ve bu doğrultuda size 0 ile 100 arasında bir puan verir. Bu puan doğrultusunda web sitenizde geliştirilebilecek kanalları düzelterek web site iyileştirmenizi gerçekleştirebilirsiniz. Aynı zamanda web site hızınızı etkileyen olumsuz faktörleri de size sunan Google Page Speed Insights, site hızınızı yavaşlatan noktalarda yapmanız gerekenleri size sunar. Peki Google Page Speed Insights’dan nasıl yararlanabilirsiniz? Gelin birkaç madde üzerinde değerlendirelim.
- 0 ile 100 arasında aldığınız puanınız için; 0-49 arası zayıf, 50-89 arası orta ve 90-100 arası çok iyi performans olarak ölçülür. Burada hedefiniz her zaman için çok iyi performansa yaklaşmak olmalıdır. Sitenizde iyileştirilebilecek tüm noktaları geliştirerek en iyi performansı kullanıcılarınıza sunmanız çok önemlidir. Bu geliştirmeleri kusursuz olarak yapabilmek için Google Page Speed Insights’ın size verdiği uyarılara dikkat edebilirsiniz.
- Lab verisi Google Page Speed Insights tarafından size sunulan verilerden biridir. Bu alanda performans sorunlarınıza karşı iyileştirilebilir sorunlarınızı görebilirsiniz. Sitenizde kullanıcı karşısına çıkan ilk anlamlı alan nedir, hız endeksiniz nedir gibi soruların cevabını bu alandaki noktalarda bulabilirsiniz. Bu alanda geliştirilmesi gereken noktaları not alın ve çalışmalarınızı bu doğrultuda yapmaya başlayın.
- Alan verisi kısmı, gerçek kullanıcı izleme olarak adlandırılan bölgedir. Kullanıcılar sitenize ilk olarak giriş yaptığında ne kadar süre ve nasıl bir alan ile karşılaşırlar bunun ölçümlendiği alandır. Bu alanı detaylı inceleyerek kullanıcı gözüyle web sitenizi görebilir böylece geliştirilmesi gereken yönler varsa buradan faydalanarak işlemlerinizi yapabilirsiniz.
- Fırsatlar ve teşhis kısmı Google Page Speed Insights’ın en önemli alanlarından biridir. Bu bölümde sistem sitenizdeki olası problemleri size raporlar ve yapmanız gerekenler ile ilgili size bazı yönergeler verir. Bu yönergeleri gerçekleştirerek web sitenizi yavaşlatan problemleri ortadan kaldırabilirsiniz. Örneğin çok yüksek boyutlu görseller kullandığınızı belirtiyorsa, size hangi fotoğraf veya fotoğrafların bu soruna neden olduğunu sistem gösterecek bu sayede o fotoğrafı daha küçük boyutlu bir fotoğrafla değiştirerek sayfa hızınızı optimize edebileceksiniz.
- Başarılı denetimler bölümü, sitenizde müdahale etmenize gerek olmayan ve hız açısından problem yaratmayan alanların raporlandığı bölümdür. Yine bu bölümü detaylı inceleyerek sitenizdeki başarılı alanların bilincinde olabilir ve bu alanlarda uyguladığınız işlemleri diğer alanlara da çoğaltabilirsiniz.
Google Page Speed Insights Ne Tarz Önerileri Size Sunacak?
Google Page Speed Insights, siteniz ile ilgili gördüğü hataları size sıralarken bazı kıstaslara önem verir. Bu kıstaslar sorunların sitenizi ve açılış hızını ne kadar etkilediği sorusuna verilen cevapla doğru orantılıdır. Örneğin, eğer resimlerinizden kaynaklı bir geç açılma söz konusuysa, Google Page Speed Insights size resimlerinizi sıkıştırmanız gerektiği bilgisini verir. Bunun yanında eğer sayfanız geç yanıt veriyorsa, tarayıcı önbelleğe alma hızı veya HTML kodları konularında hataları düzeltmenizi isteyebilecektir.
Mobil uyumluluk da yine Google Page Speed Insights’ın önem verdiği konuların başında gelir. Sonuçta web sitelerimizin mobil tıklama oranları günümüzde çoğu zaman masaüstü tıklama oranlarını geçmektedir. Bu nedenle mobil uyumluluğu yakalamamış olan bir web sitesinin masaüstü performansının çok iyi olması çok da bir anlam ifade etmez. Bu yüzden mobil uyumlu bir web sitesi kullanmanız ve mobilde de web sitenizin hızlı açılıyor olması çok önemlidir. Google Page Speed Insights size AMP denen hızlandırılmış mobil sayfalarının kullanımı konusunda öneride bulunacaktır.
Yukarı bahsettiğimiz önerilerin yanında; JavaScript ve CSS kodlarının düzeltilmesi ve alt bölüme taşınması, sunucu kaynaklı problemlerin ortadan kaldırılması, CDN kullanımı gibi konularda yine Google Page Speed Insights size farklı öneriler sunabilir. Bu önerilerin çok değerli olduğunu ve sitenize özel olduğunu unutmamakta fayda var. Çoğu zaman bu önerileri giderdiğiniz ve web site hızınızı artırdığınızda site performansınızın yükseldiğini gözlemleyeceksiniz. Bu nedenle Google Page Speed Insights’ın size sunduğu önerileri tek tek düzeltmeye ve sitenizi bu yönde optimize etmeye önem gösterebilirsiniz.
CDN nedir, avantajları nelerdir öğrenmek için hemen buraya tıklayın.
Google Page Speed Insights skoru hesaplanırken yukarıda bahsettiğimiz alanlardaki skorların tamamı kontrol edilerek siteniz için bir genel skor belirlenir ve buna göre puanlama yapılır. Bu puanlama siz var olan sorunları düzelttikçe Google’ın raporunda güncellenir ve puan skorunuz artar. Tamamını optimize ettiğinizde ise %100’e ulaşabilir. Genellikle 90-100 arası puanlama web site performansınız açısından çok iyidir. Optimizasyonlarınızı yaparken bu puan aralıklarına yaklaşmaya önem verin.
Her ne kadar dönem dönem farklı özellikleri ile eleştirilse de, Google Page Speed Insights’ın doğru kullanımında sitenize kattığı katma değer çok yüksektir. Saniyeler içerisinde web sitenize ait tüm sorunları çözümleyerek size sunulan bu aracı doğru kullanmanız siteniz açısından ciddi avantaj yaratabilmektedir. Aksi halde sitenizde var olan problemleri doğru şekilde analiz edemeyeceğiniz için site yüklenme hızınızı bilemeyecek ve ziyaretçi kayıpları yaşayabileceksiniz.
Site yüklenme hızınızı, Google Page Speed Insights’ın analiz ettiği site içi sorunlarınız etkileyebileceği gibi hosting kaynaklı sorunlar da doğrudan etkileyebilmektedir. Her ne kadar tüm kriterleri gerçekleştirmiş olursanız olun, sayfa yükleme hızı yavaş bir hosting paketi kullanıyorsanız web sitenizin hızlı yüklenmesini beklememelisiniz. Bu doğrultuda hizmet sağlayıcınızdan güvenilir ve hızlı bir hosting hizmeti aldığınıza emin olmalısınız. Aynı şekilde sürekli ağ kesilmeleri yaşayan bir hosting hizmeti ziyaretçileriniz açısından ciddi problemler yaratabilir. Hosting sağlayıcınızı seçerken uzun süredir hizmet veren ve güçlü bir altyapıya sahip firmaları tercih etmenizde fayda var. Sonuçta web sitenizin elinizde olmayan nedenlerle geriye düşmesini istemezsiniz.
Natro, yıllardır sağladığı güvenli hizmet alt yapısı ve hızlı hosting hizmetleri ile hiçbir sorun yaşamadan kullanabileceğiniz paketleri size sunuyor. Her ihtiyacınıza göre seçim yapabileceğiniz hosting paketleri kullandığınız altyapı ve gereksinim duyduğunuz teknik özelliklere göre çeşitlenebiliyor. Seçimlerinizi web sitenizin ihtiyaç duyduğu özelliklere göre yapabilirsiniz. Üstelik tecrübeli teknik kadrosu 7 gün 24 saat tüm sorunlarınız için size destek sağlayabiliyor. Hizmet aldığınız firmaların teknik ekipleri ile hızlı iletişim kurabilmeniz çok önemli. Hosting kaynaklı yaşanabilecek bir aksaklıkta hızlıca müdahale edebilmek ve sorunuzu çözebilmek hayati önem arz edebilir. Üstelik sadece hosting hizmetleriniz değil, tüm web sitesi işlemlerinizin için Natro üzerinden tek bir çatı altında ihtiyaçlarınızı giderebilirsiniz.