Google Tag Manager Nedir? | Google Tag Manager Kurulum Rehberi 

Google Etiket Düzenleyici, internet sitesi sahibi olmak isteyenler veya web sitesi kurmak isteyenler için çok önemli bir araçtır. Google Tag Manager sayesinde sitenin etiketlerini düzenleyebilir, siteyi kolayca yönetebilir ve sitenizi ziyaret eden insanlar için kolay bir alışveriş deneyimi sağlayabilirsiniz. Bunun yanı sıra sitenize eklediğiniz etiketlerin sitenizin görünürlüğünü ne kadar artırdığını da başka programlara ihtiyaç duymadan gözlemleyebilirsiniz. 

Web siteleri, kullanımı kolay olması için birçok etiketlere ayrılır ve bu etiketlerin her biri birden fazla işleve sahip olabilir. Bunlardan en yaygın olanı Google Analytics ile birlikte çalışan JavaScript’tir. JavaScript, Google Analytics’in bilgi toplaması ve site düzenleyicisi için rapor niteliğinde öngörüler toplamasını sağlar. JavaScript’e ek olarak Google Tag Manager veri toplamada ve veri düzenlemede şirketlerin en çok tercih ettiği programlardan biridir. 

Google Analytics, Google’ın Urchin firmasını satın aldıktan sonra duyurduğu ücretsiz web site performans analiz servisidir. İlk çıktığı 2005 yılından itibaren geliştirilen Google Analytics blogların ve büyük kurumsal şirketlerin raporlarını şirket sahibine ileten bir analiz servisi olmuştur. Google Analytics’in yalnızca siteye giren kişilerin sayısını ve gelen kişilerin hangi kaynaklardan geldiğini gösterdiği için yetersiz kalmaya başlamıştı. Bu yüzden yazılımcılar JavaScript, Google Tag Manager, Google Ads gibi ek eklentilerle Google Analytics’in kullanımını artırdı.  

Bu yazıda Google Tag Manager’ın ne olduğunu, site analizinde nasıl yenilikler getirdiğini, kurulumunun nasıl yapılması gerektiğini, Google Tag Manager’ı oluşturan temel unsurlarlarını anlatacağız. 

Google Tag Manager (Google Etiket Düzenleyici) Nedir? 

Google Tag Manager, sitenizde kullanmak istediğiniz scriptleri veya etiketleri her seferinde web sitenize tanımlamak yerine bunu üzerinde yapılmasını sağlayarak web sitesinde çalışmayı kolaylaştıran, güncelleştirme getirmeyi kolaylaştıran ücretsiz bir Google yazılımıdır. Google Tag Manager üzerinden her türlü HTML etiketlerini ve tüm JavaScript komutlarını sitenizde tanımlayabilirsiniz. Ayrıca birden fazla kurduğunuz web sitesini GTM üzerinden tanımlayabilir ve her biri üzerinde ayrı ayrı çalışabilirsiniz. Bir site içerisinde kullandığınız bir kodu eğer beğendiyseniz GTM üzerinden diğerlerine de entegre edebilirsiniz. 

Google Tag Manager’ın asıl kullanım alanı, web sitesini veya mobil uygulamasını ziyaret eden kullanıcıların belirlediğiniz hedefleri gerçekleşip gerçekleşmediğini tam olarak anlamaktır.  GTM sayesinde hedef kitlenizi kolayca belirleyip kullanıcı hareketlerini tek noktadan izleyebilirsiniz. Google Tag Manager üzerinden diğer kodlardan alınan verileri tek bir kaynaktan alabilirsiniz. GTM sayesinde sitenizde oluşturduğunuz etiketleri ekleyip geri dönüşümlerini takip edebilir, bu sayede web siteniz için en etkili satış stratejisini geliştirdikten sonra yeniden pazarlama yapabilirsiniz. Google Tag Manager sayesinde sitenize gelen ziyaretçilerin sitenizde nasıl vakit geçirdiğini, ortalama ne kadar vakit geçirdiğini, hangi ürünlere veya hangi konularda ilgilendiğini gözlemleyebilirsiniz. Hangi konu daha fazla ilgi gördüyse o konu ile ilgili içeriğinizi, ürününüzü arttırabilir böylece ziyaretçi sayınızın artış oranını düzenli aralıklarla takip edebilirsiniz. Site yönetiminde önemli rol oynayan Google’ın diğer eklentilerini de kullanıyorsanız onları Google Tag Manager’da birleştirebilirsiniz.

Google Tag Manager yalnızca web sitesinde değil, şirketin web sitesinin veya bir blogun mobil halinde de aktif bir şekilde kullanabilir. Web siteniz için Android ve İOS versiyonlarında değişen yazılımlar kullanmak yerine GTM ile tek bir merkezden sitenizi kontrol edebilirsiniz. Kapsamlı yapısı ve sitenin her alanına yapılan ulaşımı kontrol etmesiyle oldukça esnek bir kullanım sağlamaktadır. 

Google Tag Manager Kurulumu Nasıl Yapılır? 

Google Tag Manager kolay kurulumuyla web sitesini yeni kuran kişiler ve şirketler için oldukça tercih edilen bir yazılım sistemidir. Ücretsiz olması ve diğer Google yazılımları desteklemesiyle oldukça kullanışlıdır.  

GTM kurulumu için yapmanız gereken ilk şey ‘tagmanager.google.com’ adresine gidip herhangi bir Google hesabı ile giriş yapmaktır. Sitenizin adını ve hangi platformda işlerinizi yürüteceğinizi karar verdikten sonra kurulum aşamasını bitireceksiniz. Kurulum aşamasında birkaç unsura dikkat etmeniz gerekir. Bunlardan birincisi, eğer bir ajanssanız her müşteriniz için ayrı bir hesap açmanız gerektiğidir. GTM containerları taşınabilir sistemden oluşsalar bile her şirketin mobil ve web sitesini ayrı hesaplardan kontrol etmek muazzam bir kolaylık sağlayacaktır. Dikkat edilmesi gereken bir diğer konu ise kendi şirketiniz için bir web sitesi kuruyorsanız tek bir Google hesabı üzerinden kurduğunuz her site veya uygulama için ayrı container oluşturmanız gerektiğidir. Farklı containerlar şirketin her kalemini kolaylıkla kontrol etmenizi ve sitenin mobil veya bilgisayar sürümünden ne kadar verim aldığınızı ayrıntılı olarak gözlemlemenizi sağlayacaktır. Eğer WordPress üzerinden kurulumu yapmanız gerekiyorsa bu yazımıza göz atabilirsiniz. 

İlk kurulumu tamamladıktan sonra GTM-XXXX olarak görülen alana tıklayıp kendi özel GTM kodunuzu alabilirsiniz. Google sizden iki farklı kod isteyecektir. Bu kodların üstte bulunanı web sitenizin her sayfasında </head> etiketinden önce gelecek şekilde eklemeniz gerekir. Bu komutu ayarladıktan sonra web sitenizde olanları GTM üzerinden inceleyebilir, istediğinizi değiştirebilirsiniz. Komutu aldıktan sonra web sitenizi Google Analytics, Google Ads, özel HTML üzerinden bağlamış olursunuz. 

Google Tag Manager’ı Oluşturan Temel Unsurlar 

Her analitik platformun kendine ait kelime grupları vardır. Hepsi kendine özgü kelimeler kullansa da yeni başlayan bir web sitesi sahibi olarak kullanılan araçları ve kalıp kodları bilmiyor olabilirsiniz. Google Tag Manager yazılımcıları, kullanımı kolaylaştırmak adına yazılımı üçe ayırarak kolay bir kullanım imkanı sunmuştur. Bunlar etiketler, tetikleyiciler ve değişkenlerdir. Bu üç etken sitenizi geliştirme ve sitenizi kişiselleştirme konusunda oldukça gerekli özellikleri bünyelerinde barındırarak kullanım kolaylığı sağlamıştır. Bu üç öğeyi tek tek açıklayıp, hangi konularda kullanabileceğinizi açıklıyoruz: 

a) Etiket 

Orjinal ismiyle GTM Tag’leri, GTM’nin üçüncü taraf web sitelerinden bilgi alışverişini yapmasını sağlayan kod snippet’ına verilen isimdir. Bu kodlar web sitesi veya uygulamada çalıştırılacak komutları içinde barındıran kodların sitede barınmasıyla meydana gelir. JavaScript türünde olan bu kodlar, web sitesini düzenleyenin tercihine göre değişiklik gösterebilir. Etiketler ile Google Ads ve Analytics bağlantısı sağlanır. Bu bağlantı sayesinde pazarlama şirketleri mobil uygulamalarını ve web sitelerini bağlama imkanı bulurlar.  

GTM farklı etiket yapılarını destekleyen bir yapı sunar. Google ürünleri ve diğer platformların etiketlerini barındırması ile kolayca etiketinizi siteye entegre edebilirsiniz. Eğer etiketiniz Google Tags’de bulunmuyorsa kendi etiketinizi yaratarak istediğiniz yapıdaki etiketi kullanabilirsiniz. 

b) Tetikleyiciler 

Kullanılan etiketler site içinde bir olay sonrasında hasar alabilir. Tetikleyici kodlar bu hasarı tespit etmenizde yardımcı olur. Tetikleyici kodlar sitenize girenlerin etkinliğini takip eder ve belirli bir sorun çıkması durumunda web sitesi düzenleyiciye bir uyarı gönderir. Tetikleyici, etiketlerin görüntülenme, tıklanma gibi aksiyonlarda tetiklenir. Tetikleyici, oluşturulan etiketlerin ne zaman tetiklenmesi gerektiğini ve ne zaman engellenmesi gerektiğini sizin için belirler. 

Bir etiket oluşturmadan önce bir tetikleyici seçmeniz sitenizin güvenliği için kullanışlı olacaktır. Seçtiğiniz tetikleyicilerin türünü kendiniz seçebileceğiniz için sitenize en uygun tip tetikleyiciyi kolaylıkla bulabilirsiniz. Her tetikleyici türleri farklı türdeki etiketleri korur ve bir sorunla karşılaştığında o etiketi yok etmenizde yardımcı olur. Tetikçilerin bir diğer iyi yanı da hızlı bir şekilde öğrenmesidir. Eğer bir daha benzer bir sorunla karşılaşırsanız o etiketi sorun yaşanmadan önce yok ederek web sitesini yöneten için fazla sorun çıkartmaz. 

c) Değişkenler 

Değişkenler, web sayfasını düzenleyenin belirlediği etiketler ve tetikleyicilerin çalışması gerektiği gibi çalışıp çalışmadığını denetleyen bir kod türüdür. Tetikleyicilerin doğru etiketi yok edip etmediğini kontrol etmek değişkenlerin görevidir. Etiketler konusunda ise değişkenler etiketlerin topladığı verilerin doğruluğunu tespit eder. Özet olarak, web sayfasının ihtiyaç duyacağı temel bakım görevini üstlenirler. 

Google Tag Manager’ın Avantajları 

GTM en kolay ve en kullanışlı araçlardandır. Yazılım bilmeyen ve kendi sitesi kurmaya çalışan yeni bir yazılımcıysanız öğrenmesi zaman alabilir.  Ancak bir kere öğrenildiğinde sitenizde olan her şeyi takip edebileceksiniz. Google Tag Manager sayesinde sitenize etkinlikler ekleyebilir, e-ticaret ölçümlerinizi yapabilir, sayfanızı organize edebilir, özel içerik gruplamasını istediğiniz gibi düzenleyebilirsiniz. Diğer bir avantajı, Facebook Pixel kullandığınızda, Facebook’a bilgi göndermeniz gerektiği durumlarda GTM size yardımcı olacaktır. İçerik gösterimi, sepet ekleme aksiyonu, ödemenin tamamlanması gibi durumlarda Facebook Pixel’i GTM üzerinden kontrol edebilirsiniz. GTM’nin entegre olabildiği diğer bir kullanışlı Google eklentisi Google Ads’tir. Google Ads sayesinde dönüşüm, yeniden pazarlama ve doğru pazarlama stratejilerinizi GTM üzerinden yapabilirsiniz. 

Google’ın önerdiği satış stratejilerinden en önemli maddelerinden biri olan meta description gönderimini GTM üzerinden yapabilirsiniz. GTM aynı zamanda sitenizde çerez tutmanızı da sağlar. Yazılım geliştirilmesine ihtiyaç duymadan sitenizi daha kolay kontrol edebilirsiniz. GTM sayesinden sitenize giren kişilerin Adblock kullanıp kullanmadığını görebilirsiniz. Aynı zamanda sitenize giren kullanıcıların sitenizdeki hangi sayfaları yüzde kaçını görüyor, sitenizde ne kadar vakit geçiriyor, nasıl konular ilgi çekiyor gibi sitenin gelişimi için gerekli olan konuları GTM üzerinden gerçekleştirebilirsiniz. 

0 Shares:
Benzer İçerikler