En İyi SEO Araçları 2022

SEO (Arama Motoru Optimizasyonu), sayfanızın arama motorlarındaki sıralamanızı organik bir şekilde iyileştirmeyi ve yükseltmeyi amaçlayan bir strateji olarak biliniyor. Pazarlama stratejisi açısından da önemli bir rol oynayan SEO, günümüzdeki hemen her sitenin yükselmesine önemli ölçüde katkı sağlıyor. Bunun en sağlıklı şekilde gerçekleşmesi için de anahtar kelimeleri doğru bir şekilde analiz edip sayfa içerisindeki yazılarda kullanmak gerekiyor. Doğru bir SEO analizi için online olarak kullanılan birçok araç mevcut.

Hızlı ve doğru sonuç alma odaklı çalışan sistemler, gerçek zamanlı anahtar kelime sıralamalarını listeliyor. Buna göre en yoğun aramalardan en az aramaya kadar keyword kullanımını da net bir şekilde planlanabiliyor. Yani seçilen anahtar kelimeler doğrultusunda içerik pazarlama stratejisi oluşturuluyor ve yüksek oranda başarılı bir planlama çıkarılabiliyor.

SEO araçları, kullanıcılar için keyword (anahtar kelime) belirleme, analiz etme, düzenleme ve bu çerçevede bir strateji oluşturmada fayda sağlıyor. Organik aramalarda sıralamanın yükselmesi ve iyileşmesi de bu şekilde mümkün hale geliyor. Çözüm olarak backlink analizi, içerik optimizasyonu başta olmak üzere, bağlantı oluşturma gibi çeşitli önemli özellik de kapsam alanına dahil oluyor. SEO araçlarının özellik setleri de farklı paketler içerdiği için çeşitli ve faydalı bir seçenek skalası yakalamak mümkün. Web sitelerin Google gibi arama motorlarında üst sıralara taşınmasına katkı sağlayan online keyword toolları, bulunulan sektör içerisinde öne çıkmak ve rakipler arasında fark yaratmak için doğru analiz yapmanızı sağlıyor.

Web sitenizi barındırmak için kullandığınız hosting, SEO açısından önemli bir faktördür. SEO açısından hosting seçimi neden önemli, buradaki blog yazımızdan öğrenebilirsiniz.

Profesyonel olarak kullanılan SEO araçları arasında Google vasıtasıyla hem ücretli hem ücretsiz seçenekler yer alıyor. Hedeflediğiniz başarıya kısa süre içerisinde ulaşmanızı sağlayacak araçlar arasından dilediğinizden faydalanma şansınız bulunuyor. Hepsini kullanarak daha kapsamlı bir araştırma yapmak da kısa sürede hızlı bir etki almanıza yardımcı olabiliyor. Gelin, 2022 yılındaki en iyi SEO araçları listesi hakkında araştırma yapalım.

1- Google Search Console

Ücretsiz SEO araçları arasında yer alan Google Search Console, arama motorunun bir uzantısı olduğu için etkili bir şekilde analiz yapabilen bir sisteme sahip. Yüksek verim alma konusunda net çizgileri olan sistem ile web sitenizi Google üzerinde güncel olarak takip etme şansınız da bulunuyor. Google’ın algoritmasına uyumlu olması adına sayfanızı Google gözü ile inceleme ve hataları tespit etme imkanı da elde edilebiliyor. SEO haricinde Google Search Console’un sunduğu diğer analiz konularının başında HTML geliştirmeleri, veri işaretleyiciler, mobil kullanımlarda gelişen problemler ve hızlandırılmış mobil sayfa içerikleri geliyor. Siteye dışarıdan gelen bağlantılar, site içindeki bağlantı analizi, Google dizindeki güncel durum da sayfanızın SEO destekli sıralamada yükselmesine yardımcı oluyor.

2- Google Analytics

Google’ın ücretsiz SEO araçlarından biri de Google Analytics. Web sitenizin güncel görünürlüğüne dair bilgi alma, sayfanızdaki anlık ziyaretçi sayısını öğrenme ve ziyaretçi sayısını artırma için yapılabilecek site içi düzenlemelere dair detaylı bir analiz elde edilebiliyor. Sitenizin hem iç hem dış trafiğine dair bilgi veren bir araç olmakla beraber, Google Seach Console ile optimize olabilmesiyle de fark yaratıyor. Böylece web sitenizin arama trafiğine dair geniş kapsamlı bir veriye ulaşılabiliyor.

3- Ahrefs

SEO uzmanları tarafından aktif bir şekilde kullanılan Ahrefs, 2022 yılında yine en iyi SEO araçları arasında yerini alıyor. Ücretli bir araç olmak birlikte web sitelerin iç ve dış linklerini ayrıntılı bir şekilde aktarmasıyla profesyonel sonuçlar elde edebilmenizi sağlıyor. Rakip siteleri de analiz etme fırsatı sunan SEO aracı; site karşılaştırma, site denetimi, backlink analizi, sıralama takibi, toplu analiz ve anahtar kelime analizi gibi çeşitli seçenekler de sunuyor. İçerik gezgini, bağlantı kesişimi ve site denetimi yapma gibi opsiyonlar da bulunuyor.

Tüm bu özellikler sayesinde SEO uzmanları tarafından tercih edilen Ahrefs, web sitesi sınırı olmadan tarama yaparak sonuç veriyor. Dolayısıyla arama motorlarında görünürlük oranını artırmaya katkı sağlayacak önemli sonuçları listeliyor. Tarama sonrasında elde edilen verilerle doğru bağlantılar kurma fırsatı sunuyor. Konuyla alakalı çeşitli anahtar kelime araştırmaları yapmanızı sağlamakla birlikte, içerik pazarlama alanında da güvenilir sonuçlar ortaya çıkarıyor.

4- SEMRush

SEO araçları arasında bulunan bir diğer online tool olan SEMRush, hem ücretli hem ücretsiz olmak üzere iki farklı kullanım seçeneği sunuyor. Anahtar kelime araştırması konusunda kapsamlı bir imkan sunan sistem, sitenizle ilgili hemen her konuda hizmet almanıza olanak tanıyor. Kullanım açısında da kolay bir arayüze sahip olmasıyla istediğiniz alanda araştırma ve veri toplama olanağınız bulunuyor. SEMRush aracılığıyla sitenizdeki anahtar kelimeler ile sıralamanızın ne oranda başarı elde ettiğini görüntülemeniz mümkün hale geliyor. Ayrıca diğer pek çok nitelik hakkında da detaylı bilgi sahibi olmanızı sağlıyor.

5- Moz

Web sitenizin aramalardaki trafiğini yükseltme konusunda kapsamlı bir hizmet sunan Moz, ücretli SEO araçları arasında yerini alıyor. SEO fırsatlarını güncel olarak takip etmek, değerlenmek, gelişimini raporlamak, sayfanın büyümesini izlemek gibi tüm çalışmalar Moz üzerinde gerçekleştirilebiliyor. 2022 en iyi SEO araçları arasında önemli bir yer edinen sistem, ücretsiz de kullanılabiliyor. Ücretsiz kullanımlarda link keşfedici, anahtar kelime keşfedici, domain analizi, konum denetimi ve Moz Bar özelliklerinden de faydalanılabiliyor. Bunlara ek olarak backlink analizi, sıralama takibi, site denetimi ve keyword araştırmaları için de profesyonel hizmet veren bir araç olma özelliği taşıyor.

6- SEOQuake

SEO toolbar eklentisi olarak karşınıza çıkan SEOQuake, ücretsiz SEO araçlarından biridir. Safari, Mozilla Firefox ve Chorome gibi tarayıcılarda eklenti olarak kullanılabilen bir toolbar niteliği taşıyor. Profesyonel bir hizmet veren SEO programı, kurulu olan arama motorunda Google’da yapılan aramalar doğrultusunda sitelerdeki toplu değerleri inceleme şansı sunuyor. Sunduğu hizmetler arasında Google Index, Bing Index, Delicious Index, Whois link ve Nofollow links yer alıyor. Bunlarla birlikte SEMRush ran, Alexa rank, Google Pagerank ve Yahoo links gibi hizmetler de sunuluyor. Kurumsal siteler için önemli bir rol oynayan SEOQuake, organik arama olarak tanımlanıyor. Web sitelerinin sıralamasını güncel olarak takip etme, rakipler arasında sıralama gibi konularda da ücretsiz destek sağlıyor.

7- Sitechecker.Pro

Gelişmiş SEO aracı olarak tanımlanan Sitechecker.Pro, veri analizleri açısından kapsamlı bir kullanım sağlıyor. Optimize çalışmalarında yenilikçi bir bakış açısı kazandıran SEO programı, özellik açısından da oldukça donanımlıdır. Orta ya da büyük ölçekli firmalar için fayda sağlayan araç, geniş kapsamlı bir şekilde veri toplayarak sitelerdeki zayıf ve negatif etkileri gidermeye yardımcı oluyor. Site denetimi, backlink analizi ve site değişikliklerini takip etme gibi fırsatların yanı sıra chrome eklentisi ve sıra takibi gibi özellikler de sunuyor.

Web sitenizin arama motoru sıralamasını iyileştirmek için ihtiyacınız olan 4 ipucuya buradaki blog yazımızdan ulaşabilirsiniz.

8- Screaming Frog

2022 en iyi SEO araçları listesinde öne çıkan programlardan bir diğeri Screaming Frog oluyor. SEO analizinizi olumsuz etkileyebilecek teknik sorunları ortaya çıkarma konusunda profesyonel olan araç, derin bir web taraması yapabiliyor. Masaüstü tabanlı bir web sitesi tarayıcısı olarak bilinmesinin yanı sıra, teknik ve site içi SEO sorunlarını hızlı bir şekilde analiz edebiliyor. Ayrıca bu özellikleri dolayısıyla, popüler SEO araçlarından biri olarak öne çıkıyor. Web sitesini tamamen tarayarak eksik alt metinleri ortaya çıkarabiliyor. 404’leri bulmakla birlikte sorunun kaynaklandığı sayfaları gösterebiliyor.

URL hatalarını, fazla büyük görselleri ve eksik veya hatalı meta açıklamalarını da bulabiliyor. Teknik SEO iyileştirmelerine büyük oranda katkı sağlayan Screaming Frog, uzmanlar için oldukça iyi bir başlangıç sunuyor. Ayrıca Screaming Frog; Google Search Console, Google Analytics, Majestic, Mozscape ve Ahrefs gibi diğer araçlarla da entegre olabiliyor. Böylece ihtiyaç duyulan tüm verilere en doğru şekilde ulaşılabiliyor.

9- Ubersuggest

Yaygın kullanılan SEO programları arasında bulunan Ubersuggest, SEO hakkında çok bilgi sahibi olmayan site sahiplerinin dahi kolay bir şekilde kullanabileceği bir sisteme sahiptir. Tam olarak bunu amaçlayarak yola çıkan araç, belirli anahtar kelimenin ilk 10 arasına girmesi için bağlantı sayısını ve her anahtar kelimenin zorluk derecesini belirliyor. İlgili anahtar kelimeye göre soruları veren bir SEO aracı olmasıyla biliniyor. Rakiplerdeki stratejileri inceleme şansı tanıyarak yeni fikirler geliştirmeye de yardımcı oluyor. Daha iyi adımlar ve planlamalar çıkarmaya fırsat verirken, SEO stratejisini geliştirmeye destek oluyor ve kaliteli veri sunma konusunda oldukça başarılı sonuçlar ortaya çıkarıyor.

10- Google Keyword Planner

Google Ads hesabınızın olması koşulu ile kullanılabilen Google Keyword Planner (Google Anahtar Kelime Planlayıcı), Ads üzerinden ”Araçlar” sekmesi içinde yer alıyor. Organik anahtar kelime araştırma odaklı bir sistem olmasa da reklam oluşturma üzerine profesyonel içerik stratejisi geliştirme olanağı sunuyor. Eski adıyla Google AdWords olarak da bilinen planlayıcı, anahtar kelime araştırması konusunda oldukça başarılı sonuçlar veriyor. Kapsamlı araştırma yapmayı sağlayan, kolay bir kullanım sunan Google Keyword Planner, hedeflenen SEO anahtar kelimelerinin arama hacmine erişim sağlamanızı da kolaylaştırıyor ve buna yönelik öneriler sunuyor.

11- SpyFu

Hem ücretli hem ücretsiz kullanılabilen bir araç olması sayesinde en iyiler arasına girmeyi başaran SpyFu, ücretli versiyonun üst düzey bir kullanım imkanı sunuyor. SEO alanında yeni çalışmaya başlayanlar için ideal olan SEO aracı, ücretsiz olarak kullanılmaya başlanabilir. Ücretsiz kullanımda her ay bir anahtar kelimenin arama miktarı kontrol edilebiliyor. Ayrıca anahtar kelimenin sıralamasına dair bilgi de toplanabiliyor. Rakiplerin kullandığı anahtar kelimeler analiz edilebiliyor. Rakiplerin kullandığı organik keywordlerin aylık tıklanmalarına erişim sağlanabiliyor. Google AdWord sayesinde oluşturulan reklamlara dair veri toplanabiliyor. Bu özellikleri ile pazardaki en gelişmiş araçlardan biri olma özelliği taşıyor.

12- Majestic

Google’a bağlı site araçları arasında yer alan Majestic, SEO uzmanları tarafından tercih edilen bir araçtır. Dünyanın en geniş veri tabanına sahip olan SEO aracı, ticari anlamda geniş çaplı link endeksi veri tabanına da sahiptir. Bu sayede SEO uzmanları tarafından sıklıkla tercih edilip kullanılıyor. Yoğun bir şekilde talep görmesi ve popüler olmasının temeli, rakibe ait link profillerinin analiz edilebilme özelliğinden kaynaklıdır. Üst düzey raporlama sistemi de bulunan araç, üç farklı ücretlendirme seçeneği sunuyor. Majestic SEO Lite, API ve Pro seçeneklerine sahip ve bu seçeneklerden herhangi biri tercih edilebiliyor. Çoğunlukla backlink çalışmaları için kullanılan araç, Majestic Million özelliğine sahip olması sebebiyle, 1 milyon web sitesinin güncel sıralamasına ulaşılabiliyor.

13- Keywordtool.io

Hızlı bir şekilde sonuç vermesiyle popüler olan Keywordtool.io, 2022 en iyi SEO araçları arasında da boy gösteriyor. Anahtar kelime fikirleri açısından çeşitlilik sunan araç, Google Bing, Instagram, Twitter, Amazon, Youtube üzerinden en popüler seçenekleri sıralayabiliyor. Play Store ve eBay üzerindeki keywordleri de listeleyebiliyor. Anahtar Kelime Planlayıcı (Google Keyword Planner)’dan ayrılan özelliği ise uzun kuyruklu anahtar kelimeleri (long tail) aramalarını da ortaya çıkarmasından kaynaklanır.

0 Shares:
Benzer İçerikler
Devamını Oku

E-Ticaret Siteleri için 5 Öneri

E-Ticaret sektörü gün geçtikçe büyümektedir. Kullanıcılar artık pek çok ihtiyaçlarını internet üzerinden sipariş etmektedir. E-Ticaretin kullanımının artmasındaki en…