En İyi 10 Bulut Depolama Servisi

Bulut depolama aslında birçok insanın aşına olduğu sistemlerden biridir. Genel olarak eski dönemlerde verilerin korunması ve saklanması amacıyla sabit sürücülerin kullanıldığını biliyoruz. Günümüzde de yine bu tarz verilerin saklanması ve gerekli görüldüğünde korunmasını sağlayan sistem teknolojinin de gelişmesiyle birlikte sanal ortam üzerinden sağlanmaya başlanmıştır. İşte bu şekilde kişilerin ya da firmaların bilgilerini sanal ortama aktararak diledikleri anlarda çevrimiçi kullanmak üzere saklamasına bulut depolama servisi denir. Önemi giderek artan ve ihtiyaç duyulma seviyesi yükselen bulut depolama sistemi için kullanıcıların en çok rağbet gösterdiği, güvenilir ve dikkat çeken en iyi 10 bulut depolama servisini ve nasıl seçim yapabileceğinizi sizler için derledik.

Bulut Depolama Servisi Nasıl Seçilir?

Bulut depolama servisleri günümüz koşullarında pek çok kişinin kolayca kullanabildiği ücretsiz ve ücretli sistemlerdir. Kişilerin istek, ihtiyaç ve beklentilerine göre şekillenebilen bu tarz depolama servisleri kendi içerisinde farklı özellikler taşır. Seçim yapmadan önce mutlaka tüm bulut depolama sistemlerinin incelenmesi gerekir. Keza neden bu kadar rağbet görüyor ve bulut teknolojisi nedir derseniz mutlaka şu içeriğimize araştırma yapmadan önce bir göz atmalısınız. Genel olarak hangi bulut depolama sistemini tercih ederseniz edin, ilk etapta dikkate almanız gereken belli başlı kriterler şunlar olmalıdır:

Güvenlik: Bulut depolama sistemleri verilerin internet üzerinde depolanıp, dilediğiniz anda kullanıma hazır bulunmasını sağlar. Ancak internet gibi güvenlik sorunların çok fazla yaşandığı bir alanda kullanıldığı için herhangi bir bulut depolama sistemi için ilk kriter kuşkusuz güvenlik olmalıdır. Güvenlik sorunu yaratmayan, üçüncü kişilerin erişimine olanak sağlamayan ve kullanıcıyı şüpheye düşürmeyen depolama sistemleri en idealidir. Öte yandan firma kullanımı için tercih ediliyorsa güvenlik koşulu her detayın üst sırasında yer almalıdır.

Fiyatlandırma: Her bulut depolama sistemi birbirinden farklı özellikler taşıdığı gibi ücretlendirme politikası da farklıdır. Ücretli ya da ücretsiz olarak sunulan bu sistemlerde ön koşul saklama alanı ve bu alan için sizlerden talep edilen ücretlerdir. Birbirinden farklı onlarca bulut depolama sistemi olduğu için fiyatlandırma konusunda seçici olunabilir. Aynı özellikleri aynı güvenlik koşuluyla veren sistemleri karşılaştırarak size en iyi gelen seçeneği tercih etmek mantıklı olacaktır.

Hizmet düzeyinin sözleşmesi: Bulut depolama sistemlerinin her birinde hizmet düzeyi sözleşmesi yer alır. Bu sözleşme SLA şeklinde ifade edilir ve sistemin size sunacağı detayları aktarır. Verileriniz nasıl korunacak, hangi ek olanaklar sunuluyor, güvenlik durumları, sorunların çözüm yöntemleri vs. gibi detayları içeren bu sözleşmelere dikkat edilmelidir. Eğer karşınıza çıkan bulut depolama sisteminde böyle bir sözleşme yer almıyorsa tercih edilmemesi daha kârlı olacaktır. Ya da size sunulan sözleşmenin detayları o bulut depolama sisteminin ne kadar başarılı olduğu hakkında küçük bir fikir edinmenizi sağlar. Böylece olası sorunlarda sözleşmenin maddelerinden destek alabilirsiniz.

7/24 destek olanağı: Online olarak internet üzerinden her yapılacak işlemde artık müşteri desteğinin sürekli olması büyük önem arz ediyor. Özellikle size ya da firmaya ait bilgilerin paylaşılacağı bir depolama sistemi söz konusu olduğunda dikkat edilecek kriterlerden biri müşteri desteğinin varlığıdır. Keza bu müşteri desteğinin sürekli yani 7/24 olması büyük bir avantaj sağlar. Gizli ya da çok değerli bilgilerin yer aldığı ve depolanmak amacıyla eklendiği bulut sistemlerinde ihtiyacınıza yanıt verecek kişilerin olması büyük kolaylık sağlar. Bu destek kimi zaman tekniksel kimi zamanda herhangi bir yasal olmayan erişim üzerine olabileceği için eğer verileriniz çok değerli ise mutlaka 7/24 destek olanağının varlığı sorgulanmalıdır. Eğer böyle bir destek yoksa verilerinizin güvenilirliği konusunda sorunlar yaşamanız olasıdır.

Teknik destek ekibi: İnternet üzerinden bağlanılabilen bulut depolama sistemleri de çoğu zaman sorun yaşanan alanlardır. Özellikle teknik açıdan sorunların ortaya çıkması sisteme erişim sorunlarına sebep olabildiği için ya da verilere zarar verebileceği için, tercih edeceğiniz bulut sisteminde teknik destek ekibinin varlığı da son derece önemlidir. Kimi olası anlarda anında müdahale edebilecek böyle donanımlı teknik ekipler güvenilirlik açısından büyük önem arz eder. Bu durumu sadece firma bazlı düşünmemek gerekiyor. Keza çoğu bireysel kullanıcı da teknik sorunlar sebebiyle ömür boyu saklama vaadiyle kullandığı bulut sisteminde verilerini kaybedebilir. O nedenle hangi bulut depolama sistemi tercih edilirse edilsin teknik bir destek sunulup sunulmadığı sorgulanmalıdır.

Ek özellikler: Günümüzde birbirinden farklı özellikleri bulunan bulut depolama sistemleri aktif olarak kullanılabiliyor. Bu ek özellikler çoğu zaman kullanıcıların işini kolaylaştıran, daha hızlı ve pratik işlem yapma yeteneği sunabilen durumları içerir. Kolay kullanım imkanı sunan arayüz, 7/24 erişim imkanı, klasör ya da dosyalama gibi özelliklerinde gelişmiş seçenekler gibi daha pek çok detayı ek özellikler alanına ekleyebiliriz. İlk etapta gerekli değilmiş gibi gözükse de ilerleyen süreçlerde ve depolama alanının büyük bir çoğunluğu kullanmaya başladığınızda bu özellikler kullanıcı açısından elzem olacaktır. Bundan dolayı sizlere sunulan bulut depolama sisteminin hangi özelliklerinin olduğunu çok iyi incelemelisiniz. Başta video ve fotoğraf oynatma, değişiklik yapma, paylaşım izinleri gibi çok önemli noktaları tercih yapmadan önce detaylı incelerseniz sonrasında aldığınız bulut sisteminden o derece faydalı bir şekilde yarar sağlarsınız.

Google Drive

Google Drive isminden de anlaşılacağı üzere Google’ın kullanıcılarına sunduğu ücretsiz depolama sistemlerinden biridir. Günümüzde, insanların neredeyse büyük bir çoğunluğu arama motoru olarak Google’ı tercih ettiği için bu depolama sistemi de anında büyük ilgi görmüştür. 15 GB ücretsiz kullanım hakkı sunan Google Drive herkesin kolayca kullanım sağlayabileceği bulut sistemlerinden biridir. Bu limit aşıldığı anda aylık ücret ödemeniz gereken depolama sistemi diğer Google dokümanlarıyla entegre bir şekilde çalışır. Öte yandan kişilerin seçtiği pakete göre ödeme yapabildiği bu esnek depolama sistemi verilere kim erişim izni sağlarsa o kadar kişinin görüntüleme yapmasına da olanak sağlar. Gmail ile çalışan Google Drive çoğu işletme tarafından güvenilir bulunmamaktadır. Keza özel bir şifreleme sistemi yok. Lakin veri yükünü azaltmak isteyen diğer kişilere de büyük kolaylık sağlamaktadır.

Dropbox

Ücretli depolama hizmeti sunan Dropbox, bulut teknolojilerinde en çok tercih edilen uygulamalardan biridir. Yine güvenilirlik açısından özel bir koruması bulunmadığı için daha çok bireysel kullanıcılara hitap eder. 2 GB’lık bir depolamayı ücretsiz olarak sunan sistem MAC, Linux, İOS ve Android ile sorunsuz çalışır ve iki adımlı doğrulama kimliğiyle hareket eder. Bazı dosyaların çevrimdışıyken düzenlenmesine izin verdiği için bireysel kullanıcılar arasında dosya aktarımında büyük destek sağlayabilir.

PCloud

10 GB’lık bir alanı ücretsiz kullanma hakkı sunan PCloud toplamda 2TB’a kadar depolama imkanı tanır. Windows, Linux, Android, İOS ve MacOs ile eşleşebilme imkanı sunar. Diğer bulut depolama sistemlerine göre daha pahalı olan PCloud iş planları ve ömür aile planı olmak üzere iki farklı ödeme planıyla hizmet ederken bireysel ödeme planında birden fazla seçenek sunar. Güvenlik katmanları güçlendirilerek hazırlanan PCloud, hızlı ulaşım isteyen kişilerin kullanımına uygundur. Kullanım açısından son derece kolay olan bu depolama sistemi birçok alanda entegrasyon sağladığı için ve ömür boyu paketleri bulunduğundan firmalar içinde son derece kullanışlıdır.

Amazon Drive

MAC, Windows ve Android bağlantılı çalışan Amazon Drive, 5 GB bulut depolama hizmetini ücretsiz olarak sunar. Genel olarak müzik ve kitap depolama faaliyetleri için son derece kullanışlı bulunan bu depolama servisi diğer uygulamalara destek vermediği için çok aktif kullanım sağlayan sistemlerden biri değildir. Yine bireysel kullanıcılara hitap ettiği için iş hayatında bulunan aktif firmalara çok kullanışlı gelmemektedir.

İcedrive

10 GB’a kadar ücretsiz kullanım imkanı tanıyan İcedrive depolama servisinin maksimum kullanım oranı 5TB’tır. Birçok platformla entegre çalışabilen bu özel depolama servisi yüksek güvenlik nedeniyle tercih edilir. İyi bir koruma sunmasının yanında herhangi bir sorunda anında iletişim sağlayabileceğiniz müşteri destek hizmeti bulunmuyor; fakat ömür boyu paketleri sebebiyle kullanıcılar tarafından büyük beğeni toplar. Dosya paylaşım özelliği nedeniyle hala eksikleri bulunan İcedrive direkt işletmelere hitap etmeyebilir. Sabit disk mantığıyla çalışırken para iade garantisi sunma gibi güzel bir özelliğe de sahiptir.

Sync.com

Sınırsız kullanım imkanı sunan sync.com, diğer bulut servisleri arasında direkt farkını bu sınırsızlıkla sağlar. Ömür boyu bir abonelik sistemi olmasa da belli sınırlar için ayrılmış ödeme seçenekleri mevcuttur. Kaydolunduğu anda 5GB’lık alanı ücretsiz sunan depolama servisi 7/24 müşteri desteği sunan sistemlerdendir. Üçüncü tarafların veri erişimine izin vermediği için güvenlik açısından sorunsuz çalışır. Öte yandan dosyalar yine parola sistemiyle korumaya alınmıştır.

Microsoft OneDrive

Windows ve PC kullanıcıları için vazgeçilmez bulut depolama sistemlerinden biri olan Microsoft OneDrive, 5GB ücretsiz kullanım hakkı sunar. Sınırsız depolama hakkıyla ön plana çıkan bu servis diğer ücretli bulut sistemlerine göre daha uygun fiyatlıdır. Birbirinden farklı ödeme planlarını sunduğu için kişilerin kendi ihtiyaçlarına göre ödeme yapabilmesine olanak sağlar. Lakin güvenlik açısından çok yüksek tedbirleri bulunmuyor. Bu nedenle gizli bilgilerin aktarılmasında çok da sağlıklı değildir.

iCloud

Apple kullanıcılarına özel olarak sunulan iCloud farklı sistemlere destek vermez. Sadece Apple arasında veri aktarımına olanak sağlar ve Apple kimliğiyle işlem yapmanıza olanak sağlar. Aynı markanın farklı cihazlarında bu kimliği kullanarak yine verilerinize erişim sağlama imkanınız vardır. 50GB, 200GB ve 2TB depolama sistemleriyle çoklu kullanım imkanına elverişlidir. Güvenlik açısından sorun yaratmaz; ancak sadece Apple kullanıcılarına özel hazırlanması ve diğer sistemlerle entegre edilememesi nedeniyle çok kullanışlı değildir.

OpenDrive

Birçok bilgisayar ve mobil cihazda senkronizasyon sunmasıyla bilinen OpenDrive diğer pek çok depolama sisteminde olduğu gibi kayıt esnasında 5GB’lık depolama alanını ücretsiz olarak sunar. Bulut depolama sistemleri için önemli bir özellik olan mobil cihazlarla uyumluluk bu serviste mevcuttur ve kullanıcıların birçoğu bundan dolayı OpenDrive’ı tercih eder. Otomatik yedekleme imkanıyla verilerin kaybolma riskini ortadan kaldıran sistem Android, MAC, İPhone ve Windows ile sorunsuz çalışır. İnternet bağlantısı sağlanabilen her yerden kolayca ulaşım sağlayabilirsiniz.

Yandex.Disk

Yandex Mail ile ortak çalışan Yandex Disk ilk etapta 10 GB ücretsiz depolama imkanı sunar. Küçük verilen saklanması açısından oldukça yeterli olan bu depolama alanı aynı zamanda kullanıcılara e-posta iletilerini depolayabilmek için de ek alan sunuyor. Bu alan elbette 10 GB’lık depolama alanınızın dışında size verilen ek bir özelliktir. İOS, MAC, Android ve Windows kullanıcıların erişim sağlayabildiği depolama sistemi Türkçe dil desteği sağlaması açısından da son derece kullanışlıdır. Verilerin depolanması ve paylaşımlarının kolayca yapılabilmesine kolay arayüzü sayesinde olanak sağlar.

0 Shares:
Benzer İçerikler