VPS Sunucuların Özellikleri Nelerdir?

Günümüzde web siteleri ve online hizmetler inanılmaz bir hızla gelişmektedir. Sistemin gelişmesi ile birlikte ihtiyaç duyulan yenilikler arasında VPS sunucular önemli bir yere sahiptir. VPS, İngilizce “virtual private server” kelimesinin kısaltmasıdır. Söz konusu kelime grubunun Türkçe karşılığı ise özel sanal sunucudur. Bu sayede sanallaştırma yeteneğine sahip olan bir yazılım kullanılarak sunucuya ait kaynakların gruplara ayrılması amaçlanır. VPS, fiziksel ana sunucunun bölümlere ayrılmasını ifade eder.

VPS, bir web sitesi barındırma alanı olarak talep görür. Web sitesinin ihtiyaç duyduğu dosya türleri VPS üzerine yüklenir. Web sitesi yazılımı, Cpanel, web sitesi yönetim sistemi yazılımları gibi dosyaların aktif edilmesi söz konusudur. Bu sayede VPS sanal sunucunun bant genişliği de istenen düzeye erişmiş olur.

Birçok web sitesi sahibi ya da yöneticisi ilk etapta paylaşımlı hosting hizmetini tercih eder. Web sitesi büyüyüp trafik arttıkça web sitesinin yükleme hızı da artmalıdır. Çeşitli güvenlik sorunlarının da ortaya çıkması ile birlikte kullanıcının VPS’ye geçmesi gerekir. VPS sunucusu kullanılarak barındırılan web siteleri, düzgün şekilde yapılandırıldığı takdirde paylaşımlı hosting mekanizmalarına nazaran çok daha hızlı ve güvenli bir sistemdir.

VPS, dedicated ya da VDS sunucunun mali ya da teknik sorumluluğunu almak zorunda kalmadan kullanıcıya yalıtılmış ortam ya da root erişimi avantajı sağlar. VPS aynı zamanda farklı projelerin geliştirilmesi, uygulamaların test edilmesi, yedekleme ya da depolama gibi farklı kullanım alanlarına da sahiptir. Blog siteleri, küçük ya da orta ölçekteki işletmelere ait olan web siteleri için etkin bir barındırma çözümüdür.

Natro VPS sunucuları, VDS ile eşdeğer donanımlara sahip olup kaynakların her zaman verimli kullanılmasını sağlayacak şekilde yapılandırılmıştır. Siz de web sitesi faaliyetlerinde arzu ettiğiniz verimi almak için Natro ile iletişime geçebilirsiniz.

VPS Sunucuların Avantajları

Web sitesi faaliyetlerinde sistem performansının yüksek olması çok önemlidir. VPS kullanmanın sistem performansını etkileyen kayda değer avantajları vardır. Bu kapsamda aşağıdaki avantajlara değinmek istiyoruz:

  • Sanallaştırma ile yalıtılmış bölmelerin arasında dosya erişimi ya da veri alışverişi sağlanması söz konusu değildir.
  • Her bir kullanıcı için belli miktarda bellek, depolama alanı ve bant genişliği ataması yapılır.
  • VPS, orta ölçekte trafiğe sahip olan web sitelerinin ihtiyaç duyduğu gereksinimi fazlasıyla karşılar.
  • Tek bir VPS sunucusu ile çok sayıda web sitesinin barınma ihtiyacı karşılanabilir.
  • Web sitesi trafiği arttıkça sitenin ihtiyaçları da artar. VPS kullanarak sunucu kaynaklarını istediğiniz ölçeklendirme imkânına da sahip olursunuz.
  • VPS teknolojisi ile sunulan root erişimi arzu edilen esneklik ve bağımsızlığa sahiptir. Sitenizin güçlenmesi için arzu ettiğiniz özelleştirme koşulları, bu sistem ile karşılanabilir.
  • VPS, arzu ettiğiniz güvenlik sistemini web sitenize kurmanızı sağlar. VPS, web sitenizi sadece komşu sitelerden korumakla kalmaz. Aynı zamanda istediğiniz güvenlik protokolünü uygulayarak web sitenizin güvenliğinin sağlanmasına destek olur.

VPS Sunucuların Dezavantajları

VPS’nin birçok avantajı olsa da bir kısım dezavantajları da söz konusudur. Bu kapsamda değinmek istediğimiz dezavantajlar aşağıda sıralanmıştır:

  • VPS, paylaşımlı hosting ile karşılaştırıldığında çok daha maliyetli bir seçenektir.
  • VPS, kaynak tahsisine dayanan bir sistemle faaliyetlerini yürütür. Bu nedenle başka bir web sitesinden etkilenme ihtimali fazladır. Ana işletim sisteminde yaşanan performans sorunları, tüm VPS sisteminin performansını etkileyecektir.
  • VPS’nin tüm özelliklerinden etkin şekilde yararlanmak için belli bir teknik bilgiye sahip olmak ya da yardım almak gereklidir.

VPS ve Dedicated Server Arasındaki Farklar Nelerdir?

Dedicated, Türkçe karşılığı “adanmış” olan bir kelimedir. Dedicated sunucular, tek bir müşteriye adanmış fiziksel sunucuları ifade eder. Bu sistemde sunucu kaynakları tek bir müşteriye ayrılmıştır ve bu sebeple sistem paylaşımsız olarak faaliyetlerini sürdürür. Dedicated sunucularda donanım hosting firmasının kendine aittir. Müşteri, dedicated sunucuları hosting firmasından kiralayarak hizmet alır. Söz konusu sistem çok fazla işlemci, ram ve hat hızı tüketimine neden olur. Bu nedenle dedicated sunucularının yetersiz kalması durumunda VDS’lere ihtiyaç duyulur. Söz konusu iki sistem arasında önemli farklılıklar vardır. Bu kapsamda aşağıdaki farklılıkları belirtebiliriz:

  • Dedicated sunucular fiziksek sunucular iken VPS sanal sunuculardır.
  • VDS, dedicated sunucuların bölünmesi ile elde edilir ve paylaşımsız kaynaklara sahiptir.
  • Her iki sistemin de avantajları ve dezavantajları vardır. Kullandığınız web sitesinin özellikleri ve ihtiyaçları dikkate alınarak uygun sistem kullanılmalıdır.

Bu konulardaki tüm soru ve sorunlarınızda bizimle iletişime geçebilir, uzmanlarımızın tavsiyelerinden faydalanabilirsiniz.

Dedicated server hakkında linkteki yazımızı da okuyarak daha detaylı bilgi sağlayabilirsiniz.

Hangi Web Siteleri için VPS Sunucular Uygundur?

VPS kullanıcıya, garantili özel kaynakların tahsisini sağladığı gibi yüksek düzeyde güvenlik ortamının elde edilmesi için de gerekli altyapıyı sunar. Bu nedenle, hemen hemen tüm web sitelerinde barındırma hizmeti için bu sistemin kullanılması mümkündür. Genel bir kural olarak belirtmek gerekirse özellikle ticari faaliyeti olan web siteleri ve daha fazla trafiğin göründüğü siteler için VPS kullanımı tavsiye edilmelidir. Özetle, VPS’nin başta e-ticaret platformları olmak üzere neredeyse tüm web sitelerinde kullanıldığını söyleyebiliriz. 

VPS ve VDS Sunucu Arasındaki Farklar Nelerdir?

Hem VPS hem de VDS, ana sunucunun bölünmesi ile oluşan sanal sunucuları ifade eder. Paylaşımlı hostingin yetersiz gelmesi sonucunda kullanıcıların sanal sunuculara yönlenmesi gerekir. VDS, sunucunun fiziksel olarak bölünmesi ile elde edilir. VPS’de ise durum biraz daha farklıdır. Burada sunucunun bölünmesi, özel sanallaştırma yazılımları ile gerçekleştirilir. Bu nedenle VDS kullanmanın maliyeti daha fazladır. VPS’nin daha düşük maliyetli olmasından kaynaklı daha fazla tercih edildiğini söyleyebiliriz.

VDS sistemi ile sunucu donanımlarının fiziksel olarak ayrılması söz konusu olduğu için web sitelerinin birbirinin performansından etkilenmesi söz konusu değildir. Her sunucunun kendine özel tahsis edilen donanımları vardır. Fakat VPS’de donanımın paylaştırılması yazılımsal olarak paylaşımı ifade eder. Bu nedenle VPS üzerinde oluşabilecek performans sorunları, fiziksel sunucu üzerinde bulunan tüm ortaklara yansır.

VDS sunucu nedir, avantajları nelerdir, öğrenmek için buradaki linke tıklayarak yazımıza ulaşabilirsiniz.

VPS Server Kiralarken Nelere Dikkat Edilmeli?

VPS sunucu kiralayacağınız zaman öncelikle doğru hosting firmasını bulmanız gerekir. Şirketin resmi olarak faaliyetlerini yürüten, sektörde söz sahibi bir firma olması, karşılaşacağınız sorunlara kısa sürede çözüm bulmanızı sağlayacaktır. Firmanın yer sağlayıcı belgesine sahip olması da dikkatle irdelenmesi gereken konulardan biridir.

Seçeceğiniz hosting firmasının sunduğu sanal sunucu teknolojisi de istediğiniz performansın elde edilmesinde irdelenmesi gereken hususlar arasındadır. Eski teknoloji ile hizmet veren bir sistem, kısa süre içinde çeşitli performans sorunlarının yaşanmasına neden olacaktır. Veri merkezinin yenilenmesine ihtiyaç duyan hosting firması ile çalıştığınızda kısa süre içerisinde hizmetin kesintiye uğraması ya da çeşitli performans kayıplarının yaşanacağı aşikârdır.

Güçlü bir altyapıya sahip olan hosting firması ile çalışmak, VPS’den en iyi sonucun alınmasında çok etkili bir husustur. Gerekli maliyet performans analizini yaptığınızda ihtiyacınıza yönelik hizmeti almanız mümkündür. Yeterli depolama alanı, işlemci hızı veya bellek boyutunu yakalamak sistemin performansı adına çok önemlidir. Bant genişliği ise web sitesinin günlük trafiği göz önünde bulundurularak irdelenmelidir.

Natro’yu tercih ederek, aradığınız özelliklerde sanal sunucu kiralamanız mümkün. Firma olarak sizlere karşılaştığınız sorunlarla ilgili 7/24 destek verme imkânına da sahibiz. Siz de sanal sunucu kiralamada kaliteyi ön planda tutuyorsanız, vakit kaybetmeden bizimle iletişime geçebilirsiniz.

İstatistiklere göre; crack yazılım, ters proxy, lisanssız yazılım kullanan web siteleri, diğer web sitelerine kıyasla daha fazla risk altındadır. Ayrıca lisanssız panel kullanımı hukuki sonuçlar doğurur. Verilerinizi güvenle korumak için orijinal lisanslı yazılım kullanın ve hizmet aldığınız firmadan orijinal lisans kullandıklarına dair mutlaka kanıtlar isteyin.

0 Shares:
Benzer İçerikler