MySQL Server nedir, nasıl kullanılır?

Öncelikle Mysql den bahsedelim, aslında gün içinde hepimiz farkında olmadan Mysql’den faydalanmaktayız. Mysql açık kaynak kodlu, ilişkisel bir veritabanı yönetim sistemidir. Bir RDBMS’dir ve bunun tam açılımı “open-source relational database management system” olarak karşımıza çıkmaktadır. Yazımızın başında aslında hepimizin farkında olmadan kullandığını belirtmiştik; örneğin, siz bu yazıyı okuma için bu sayfaya eriştiğinizde web sitesi arka planda mysql veritabanımıza erişti ve bu içeriğin size hızlı bir şekilde ulaşmasını sağladı. Kısaca genellemek gerekirse blog sayfalarının, haber sitelerinin, e-ticaret sitelerinin yazıları, ürün detayları gibi içerikler birer veritabanında barınırlar ve bunların en çok kullanılanlarından biri de MySql’dir. Şimdi Mysql Server’ın ne olduğunu daha rahat açıklayabiliriz. Mysql server, üzerinden mysql servisi çalışan bir sunuculara denmektedir. MySQL, C and C++ ile yazılmıştır ve altı milyondan fazla sistemde kullanıldığı bilinmektedir.

MySQL Server nasıl kurulur?

Mysql server’dan daha iyi bir performans alabilmek için genellikle linux dağıtımları tercih edilmektedir ancak dilerseniz windows işletim sistemi üzerine de kolaylıkla Mysql server kurabilirsiniz. Windows üzerine kurulum için https://dev.mysql.com/downloads/installer/ adresinden işletim sisteminize göre 32 ya da 64 seçiminizi yapmalı ve dilerseniz son stabil versiyon yerine daha eski ve yazılımınıza uyumlu olduğunu bildiğiniz versiyonunu da indirip kurabilirsiniz. Linux üzerine yapacağınız kurulumlarda ise bu adrese erişmenize gerek bulunmamaktadır, Zaten dağıtımınızın repolarında yer almaktadır. Ubuntu debian tabanlı dağıtımlarda apt install mysql-server şeklinde, centos, redhat gibi dağıtımlarda ise yum install mysql-server ya da daha yeni centos sürümlerinde dnf ile kurabilirsiniz. Önerimiz linux tabanlı sunuculardır ve Natro Xcloud ( https://www.natro.com/sunucu-kiralama/cloud-server ) sunucuları genelikle Mysql server için fazlası ile yeterlidir, daha yüksek kapasiteli çözümler için diğer sunucu tiplerini inceleyebilirsiniz ve kurulum konusunda Natro personelinden destek talep edebilirsiniz. Bunun yanında Natro Sınırsız Hosting Paketlerinde sınırsız mysql veritabanı açma hakkınız bulunmaktadır.

Navicat MySQL

MySQL server nasıl kullanılır?

Bu başlığı örnekler ile açıklamak gerekirse diyelim ki wordpress alt yapısını kullanan bir site kuracaksınız, arka planda hazır bir Mysql sunucunuz olsun. WordPress kurulumu sırasında Size Mysql veritabanı bilgilerinizi soracaktır ki ayarlarını ve ön tanımlı içerikleri bu Mysql veritabanına import edilsin yani yükleyebilsin. Sitenizin kurulumu tamamlandıktan örneğin wordpress yönetim panelinize erişmek istiyorsunuz, Siteniz Size kullanıcı adı ve şifre soracaktır, bunu Siz daha önce kurulum sırasında belirlemiştiniz ve Mysql veritabanınıza yazıldı. Giriş sırasında Sizin yazdığınız kullanıcı adı ve şifreyi Mysql veritabanına soracaktır, eğer doğru yazdı iseniz Sizi yönetim paneline sokacaktır, aksi durumda yanlış kullanıcı ya da şifre hatası alacaksınız.  Diyelim ki yönetim panelinize eriştiniz ve yeni bir yazı hazırladınız, bu yazı yine Mysql veritabanıza kayıt olmakta ve Sitenize gelen ziyaretçiler için bu veritabanına sorgu çekilerek kullanıcıya sunulmaktadır. Mutlaka web siteniz için kullanmak zorunda değilsiniz, özel programlarınız için de Mysql veritabanı kullanabilir ve dilediğiniz gibi sorgular gönderip dilediğiniz veriye en hızlı yoldan erişebilirsiniz.

phpMyAdmin nedir?

PhpMyadmin günümüzde en bilinen php uygulamalarından biridir, açık kaynak kodludur ve Mysql tarafında aslında komut ile yapabileceğiniz her işlemi bir web arayüzü üzerinden görsel olarak yapabilmenizi sağlar ve ayrıca yine komut yazarak sorgu çalıştırabilirsiniz. Kısaca MySQL ve MariaDB için bir web arayüzüdür. https://www.phpmyadmin.net/ adresinden indirilip kolayca çalıştırılabilir. Denemek isterseniz https://demo.phpmyadmin.net/master-config/ adresinden demosuna ulaşabilirsiniz.

Navicat esasen PhpMyAdmin ile aynı amacı gütmektedir ancak bir web arayüzü şeklinde değildir. Bir program/uygulama şeklindedir. Üstelik phpmyadmin gibi sadece mysql ve mariadb için değil , daha farklı veritabanı sistemleri için de destek vermektedir. Kısaca veritabanlarınızı yönetmek için kullanılan bir uygulamadır.

phpMyAdmin ile MySQL veri tabanı nasıl oluşturulur?

PhpMyadmin girişi yaptığınızda eğer türkçe kullanıyorsanız üstte Veritabanları isimli bir bölüm göreceksiniz. Bu bölüme giriş yaptığınızda Veritabanı Oluştur adımı ile karşılaşacaksınız. Veritabanınızın adını belirleyip oluşmasını sağlayabilirsiniz. Eğer bu işlemi komut ile yapmak isterseniz Veritabanları bölümü yerine SQL bölümüne tıklayıp CREATE DATABASE dbadiniz; şeklinde bir komut ile veritabanınızı oluşturabilirsiniz. Bu işlemleri hemen denemek isterseniz https://demo.phpmyadmin.net/master-config/ adresini kullanabilirsiniz.

MySQL ile SQL arasındaki farklar nelerdir?

SQL, dilin genel adıdır, yapılandırılmış sorgu dili demektir. Mysql ise bu dil üzerine geliştirilmiş bir üründür. Bu ürün arka planda esases SQL dilini kullanırken ürüne göre değişiklik gösteren küçük farklılıklar olabilir.

MySQL ile MsSQL farkları nelerdir?

Mysql’in bir veritabanı yönetim sistemi olduğunu ve açık kaynaklı olduğunu belirtmiştik, Mssql ise Microsoft tarafından geliştirilen bir veritabanı yönetim sistemidir, Genellikle SQL Server Management Studio ile yönetiriz ve yine komut ile her işlem yapılabilmektedir ki zaten Studio kullanırken yaptığınız işlemler de komuta dönüştürülerek sisteme iletilir. Mysql açık kaynak kodlu iken MSSQL kapalı bir platformdur.

Maria DB nedir?

MariaDB, dünyanın en popüler veritabanı yönetim sistemlerinden biridir. MySQL’in orijinal geliştiricileri tarafından yapılmıştır ve açık kaynaklıdır. Wikipedia, WordPress.com ve Google gibi firmalar tarafından kullanılmaktadır. Günümüzde Mysql’In yerini almaktadır ancak geçiş konusunda sorun yaşayanlar için Mysql hala önemli bir alternatiftir.

MySQL ile Maria DB arasındaki farklar nelerdir?

MariaDb için MySQL’in gelişmiş bir sürümü denebilir. JSON API’leri, paralel verilerin çoğaltılması, Aria, ColumnStore, InnoDB, Cassandra gibi çeşitli depolama motorları için destek içerir.

MySQL kimin tarafından geliştirildi?

1994 yılında MySQL AB adındaki bir İsviçreli bir şirket tarafından geliştirilmiştir. MySQL AB, David Axmark, Allan Larsson ve Michael “Monty” Widenius tarafından kurulmuştur.

MySQL Ücretli mi?

MySQL Community Edition’ı ücretsiz olarak indirip kullanabilirsiniz. Diğer sürümlerinde ise Mysql’in sahibi artık Oracle olduğu için bir ücret ödemelisiniz.

0 Shares:
Benzer İçerikler
Devamını Oku

Gzip Nedir?

Bu İçerikte Bahsedilen Konular Gzip Sıkıştırmasının Kullanım Amacı Nedir?Gzip Desteği Veren Tarayıcılar Hangileridir?Gzip Sıkıştırma İşlemi Nasıl Gerçekleşir?Gzip WordPress…