Android ve IOS DNS Ayarları Nasıl Değiştirilir?

Android ve IOS DNS Ayarları Değiştirme

DNS Nedir? Bilgisayarlar hayatımıza girdiğinden beri var olan kavramlardan biri de DNS’tir. Açılımı Domain Name Server olan DNS, bir nevi kimlik görevi gören bir rakamlar bütünüdür. DNS sayesinde hangi bilgisayardan bağlantı gerçekleştirildiği belirlenir, hangi web sitesini ziyaret ettiğiniz belirlenir ve buna benzer kimlik tanımlamaları DNS üzerinden gerçekleştirilir. İnternet dünyası ile bilgisayarınız arasında köprü vazifesi gören bir aracıdır. Bu nedenle esasında son derece önemlidir ve otomatik olarak ayarlanmış bir şekilde kullanılmaktadır. Normal şartlarda DNS ayarları değiştirmeden internet kullanımınıza devam edebilirsiniz fakat herhangi bir sebepten dolayı DNS değiştirme işlemine ihtiyaç duymanız da günümüzde olasıdır. Ülkemizde DNS değiştirmenin en yaygın sebebi engellenen içeriklere ulaşım sağlayabilmektir. Fakat bunun haricinde şifreli DNS kullanmak, web trafiğinizi kayıt altına almayan bir DNS tercih etmek veya daha hızlı bir DNS kullanmak gibi sebepleriniz de olabilir. Peki Android DNS Ayaları ve IOS DNS Ayarları nasıl değiştirilir?

 

DNS Değiştirme Ayarları

Öncelikle DNS değiştirme işleminin yasal olarak herhangi olumsuz bir sorumluluğu olmadığını belirtelim. Çünkü yukarıda da bahsettiğimiz üzere DNS değiştirmek istemenizin birden fazla sebebi olabilir. İkinci olarak da DNS değiştirmek için detaylı bilgilere ihtiyacınız olmadığını söyleyebiliriz. Son derece basit işlemlerle DNS ayarlarınızı değiştirebilirsiniz.

Ayarlarınızı değiştirmeden önce mutlaka eski ayarlarınızı bir yere not alın. Olası bir problemde döneceğiniz yer burasıdır. Olası problemlerden kasıt da internete bağlanamama gibi ufak problemlerdir. Not aldıktan sonra denetim masasını açın ve “ağ durumu ve görevleri görüntüle” ibaresine tıkatın. O anda geçerli olan internet bağlantınıza girin ve özellikler kısmına tıklayın. İnternet Protokolü Sürüm 4 (TCP/IPv4) yazını seçin ve özellikler butonuna tıklayın. Karşınıza çıkacak olan ekranda ayarlarınızı dilediğiniz gibi değiştirebilirsiniz.

 

Alternatif DNS’ler Nasıl Bulunur?

Eski zamanlarda kaynaklara ulaşmak zor olsa da günümüzde DNS ayarları açısından internet dünyası son derece bolluk içerisindedir. Google üzerinden yapacağınız ufak bir araştırma ile binlerce farklı DNS ayarına ulaşabilirsiniz. Bu noktada önerimiz daha önce denenmiş DNS’leri kullanmanızdır. Kullanıcı yorumları içeren yerlerden veya forum sitelerinden bu bilgilere kolayca ulaşabilirsiniz. Seçenek çok fazla olduğu için referans sistemi ile çalışmak yararınıza olacaktır. Bu şekilde manuel olarak başarılı bir DNS ayarlaması gerçekleştirebilirsiniz. Aynı işlemi akıllı telefonlarınız için de kullanabilirsiniz.

Android DNS Ayarları Değiştirme

Oldukça basit birkaç adımdan oluşur. Android DNS Ayarları üzerinde değişiklik yapmak için Wi-fi bağlantı listesinin olduğu kısmı açın. O anda bağlı olduğunuz wi-fi ağına basılı tutun. “Gelişmiş ayarları göster” seçeneğini tıklayın ve IP ayarları bölümünde kullanmak istediğiniz sunucularından birini tuşlayarak işleminizi tamamlayın. Bu şekilde akıllı telefonunuzun DNS ayarları değişmiş olacaktır.

 

iOS DNS Ayarları Değiştirme

En kolay DNS değiştirme işlemi İphone sistemlerde gerçekleştirilmektedir. Ayarlar kısmına giriş yaptıktan sonra wi-fi ayarları kısmına girin. Bağlı olduğunuz internet sağlayıcısının yanındaki ok işaretine dokunun. DNS’e dokunun ve istediğiniz DNS sunucularını girerek işlemi sonlandırın. Bu şekilde IOS DNS ayarları üzerinde kolayca değişiklik yapabilirsiniz.

0 Shares:
Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Benzer İçerikler