ASP.NET Web.Config Üzerinden 404 Hata Sayfası Nasıl Oluşturulur?

Bir web sitesinde kullanılmayan sayfalar veya bulunamayan içerikler olduğunda kullanıcıları bilgilendirmek ve yönlendirmek için 404 Hata Sayfası oluşturmak önemlidir.

Bu içerikte ASP.NET üzerinde bu işlemin nasıl yapılabileceğinden bahsedeceğiz.

Root Klasöründe Hatasayfasi.aspx

Root klasöründe hatasayfasi.aspx mevcut ise bu dosya üzerinden hata sayfası oluşturulabilir. Bazen root klasöründe bulunmayan hatasayfasi.aspx, solution kısmında da yer alabilmektedir.

Bu durumda, Microsoft’un yardım dokümanından faydalanarak 404 hata sayfası oluşturulabilir.

ASP.NET Web.Config Üzerinden Özel 404 Hata Sayfası Nasıl Oluşturulur?

Kullanıcıyı yönlendirmek amacıyla kullanılan hata sayfası için yeniden HTTP yönlendirmesi kullanılmaz. Çünkü böyle bir işlem kullanıcıyı yönlendirebilirken, aynı zamanda arama motorunda kafa karışıklığına yol açabilir.

Web.config üzerinde hata sayfası oluşturmak için system.web bölümünde customerrors üzerinden hata sayfası oluşturulabilir. Oluşturma aşamasında, code kısmına (404 kodlu hataysa) 404.aspx sayfasının error.aspx olarak bildirilmesi sağlanır.

Customerrors’un mode kısmı için ”Off” belirtmek; hata sayfasının kullanılmadığını belirtmek içindir. Satırda yer alan bu kısım içinse error.aspx belirtilir. Ancak ”off” değil ”on” kullanılması gerekir. Customerrors kısmında yer alan mode bölümüne ”on” yazan kısma dokunulmamalıdır. Ayrıca bu sayfa hata.aspx olarak da kullanılabilir (error.aspx yerine).

Kodların doğru şekilde web.config dosyasına uyarlanması durumunda özel 404 hata sayfası oluşturulur. Dilerseniz oluşturulan hata sayfası için özel metin de deneyebilirsiniz. Bu şekilde kullanıcıya dilediğiniz hata metniyle karşılamış olursunuz. Bunun için 404.asp dosyası oluşturarak, dosyanın içerisine metni yazabilirsiniz.

0 Shares:
Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Benzer İçerikler