Domain Sorgulama Nasıl Yapılır? Hayalinizdeki Alan Adı Alınmışsa Ne Yapabilirsiniz?

Günümüzün en büyük haberleşme araçlarından birisi olan internet; işletmelerin ve kuruluşların kullandığı başlıca kaynaklar arasındadır. İşletmenin karakterini, tarzını ve sunduğu hizmetleri en iyi şekilde yansıtan bir internet sitesi, etkili bir tanıtım biçimidir.

Elbette, internet sitesi açarken amaca uygun bir isim ve domain seçmek elzemdir. Bunun için hizmet verilen sektör ile ilgili anahtar kelimeler kullanılabilir, akılda kalıcı bir isim ve domain bulunabilir.

Elbette, aradığınızı domaini bulmanız, bu domaini alabileceğiniz anlamına gelmez. Bazen, hayalinizdeki alan adı başka bir kuruluş ya da kişi tarafından alınmış olabilir. Böyle durumlarda izleyebileceğiniz bazı yöntemler söz konusudur. Bu içerikte, domain sorgulama ve istediğiniz domain alınmışsa yapabileceğiniz yöntemler ile ilgili aklınızdaki tüm soru işaretlerine yanıt bulabilirsiniz.

Domain Sorgulama Nasıl Yapılır?

Domain ya da alan adı, bir internet sitesinin adresi olarak tanımlanabilir. Tüm alan adları kendine özgü olduğundan aynı alan adından iki tane almak mümkün değildir. Bu nedenle, internet sitenizin özgün alan adını satın alırken dikkatli bir şekilde düşünmeli, sitenize en uygun alan adını bulmaya çalışmalısınız.

İşletme alan adları genellikle şirket adını taşıdığı için bu tür alan adları daha şirket kurulurken satın alınmalıdır. Böylece, başka kişilerin işletme adı taşıyan domainleri park etmesinin önüne geçilir.

Varsayalım ki kuracağınız internet sitesi için ideal alan adını buldunuz ya da halihazırda almak istediğiniz bir alan adı var. Bu durumda yapmanız gereken şey, bu alan adının başkası tarafından kaydedilmediğinden emin olmaktır. Çoğu durumda, alan adını adres çubuğuna yazmak bu alan adına bağlı bir sitenin olup olmadığını görmenizi sağlar. Fakat, bu basit yöntem, her zaman kesin sonuç vermeyebilir.

Bunun için, bir alan adının müsait olup olmadığını anlamak için yapabileceğiniz en ideal yöntem Natro.com’un domain sorgulama sayfasından faydalanmaktır. Bu sayfada karşınıza çıkan arama çubuğuna istediğiniz domaini yazarak müsait olup olmadığını görebilirsiniz.

Eğer sorguladığınız alan adı müsaitse, Natro size bu alan adını kaydetme imkanı sunar. Ayrıca, sorguladığınız domainin yanı sıra kaydedebileceğiniz alternatif uzantılı alan adlarını da sıralar.

Hayalinizdeki Alan Adı Satın Alındıysa Ne Yapabilirsiniz?

Bazı durumlarda, alan adı sorgulama işlemi hayal kırıklığıyla sonuçlanabilir. Hayalinizdeki alan adının başkası tarafından satın alınmış olması, alternatif domainlere bakmak ya da farklı çözüm yolları izlemek durumunda kalmanıza neden olabilir. İşletme ya da firma kurmadan önce alan adı araştırması yapmak ve kuracağınız işletmenin domainin önceden satın almak bu sebeple önem arz eder.

Gelin, istediğiniz domain satın alındıysa yapabileceğiniz şeylere göz atalım.

1. Alternatif Bir Alan Adı Seçin

Eğer almak istediğiniz domain satın alınmış ise alternatif bir alan adı arayışına girebilirsiniz. İşletme adının kısaltmasını, baş harflerini ya da öne çıkan özelliklerini alan adı olarak kullanmak iyi bir alternatif olabilir.

Eğer blog ya da kişisel bir internet sitesi açmayı planlıyorsanız, domain adı ile birlikte site adını da değiştirmeyi düşünebilirsiniz. Bunun yanında, bir portfolyo sitesi ya da bireysel web sitesi açmayı planlıyorsanız, ad ve soyadınızı domain adı olarak kullanmayı deneyebilirsiniz.

Alan Adı Seçerken Nelere Dikkat Etmeli?

Farklı bir alan adı seçmeden önce istediğiniz alan adının gerçekten size uygun olduğundan emin olmalısınız. İyi bir alan adının başlıca özelliklerini şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Akılda kalıcı, okunuşu ve telaffuzu kolay olmalıdır,
  • İnternet sitesine ve sektöre uygun olmalıdır,
  • Kısa olmalı, mümkünse tek kelimeden oluşmalıdır,
  • Farklı uzantılara sahip alan adları ile benzerlik göstermemelidir,
  • Popüler bir firmanın ya da başka bir işletmenin adıyla aynı olmamalıdır,
  • İçeriğinde anahtar kelime barındırması tercih sebebidir,
  • Uzun süre kullanıma uygun olmalıdır.

2. Farklı Bir Uzantı Kullanın

Diyelim ki hayalinizdeki alan adının başkası tarafından satın alındığını gördünüz, bu durumda yapabileceğiniz şeylerden birisi alan adını farklı bir uzantı ile kaydetmektir. Sürekli yeni alan adı uzantılarının sunulması nedeniyle çok sayıda alternatifiniz bulunur.

Elbette, seçtiğiniz alan adı uzantısını dikkatli bir şekilde seçmenizi tavsiye ederiz. Zira, araştırmalar, alan adı uzantısının kişiler üzerinde önemli bir ön yargı oluşturduğunu göstermektedir. Örneğin, .com, .org ya da .net gibi bilinen alan adı uzantıları, ziyaretçi üzerinde daha güvenilir bir imaj oluşturur. Bunun yanında, fazla bilinmeyen alan adları, kişilerin bu sitelere daha temkinli yaklaşmasına neden olur.

En yaygın kullanılan alan adlarının yanı sıra; .online, .info, .site ve .shop gibi alan adı uzantıları da önemli bir kullanıcı kitlesine sahip olup sıklıkla tercih edilmektedir. 2014 yılında sunulan .xyz domain adresi ise daha az kullanılmakla birlikte son yıllarda hızlı bir yükseliş yakalamaktadır. Özellikle Google’ın kurumsal web sitesi için abc.xyz alan adını kullanmaya başlaması bu yeni alan adının popülerliğini arttıran unsurlar arasındadır.

Popüler ve bilinen alan adlarının yanı sıra Natro.com’un domain sorgulama aracı size birbirinden farklı alan adı uzantıları sunar. Eğer hayalinizdeki alan adı satın alınmışsa, alternatif bir alan adı kullanarak işletmenizin internet sitesini rahatlıkla açabilirsiniz.

3. Alan Adını Satın Alın

İstediğiniz alan adının müsait olmadığını gördünüz, alternatif alan adlarıyla da ilgilenmiyorsunuz. Böyle bir durumda yapmanız gereken şey, mevcut sahibinin domaini satıp satmayacağını öğrenmektir. Elbette, istediğiniz domainin satılık olması durumunda belli bir meblağı gözden çıkarmanız gerekeceğini unutmayın.

İstediğiniz domainin satılık olup olmadığını anlamak için birkaç farklı yöntem denemeniz gerekebilir. İlk olarak, ikinci el domain pazarlarına bakmalı, alan adınızı burada bulamazsanız WHOIS üzerinden alan adının sahibini bulup onunla iletişime geçmelisiniz. Eğer alan adının sahibini WHOIS üzerinden bulduysanız pazarlık yapmalı, satıp satmayacağını öğrenmelisiniz. Ardından, alan adının tahmini fiyatını belirlemeli, domain sahibi ile pazarlık etmeli ve ödeme işlemini tamamlayıp alan adını Natro’ya transfer etmelisiniz.

Gelin bütün adımlara teker teker göz atalım.

Birinci Adım: İkinci el alan adı pazarlarına göz atın

Domain parking, oldukça yaygın bir çevrim içi yatırım yöntemidir. Kişiler, müsait alan adlarını satın alıp ikinci el alan adı pazarlarına koyarak bu domainler üstünden gelir elde eder. Domainlerin satış fiyatı çoğu zaman parking yapan kişi tarafından belirlenir ve müsait alan adlarına kıyasla daha yüksek olur.

İstediğiniz alan adının ikinci el domain pazarlarında olup olmadığını görmek için Natro.com’un satılık domain sorgulama sayfasına göz atabilirsiniz. Bu sayfada, istediğiniz domainin satılık olup olmadığını, fiyatını ve ne kadar süredir satılık olduğunu görebilirsiniz. Natro’nun sunduğu en büyük avantajlardan birisi, ilana koyulan alan adlarının açık arttırma olmadan hızlı bir şekilde satın alınmasına olanak tanımasıdır.

Eğer aradığınız alan adını satılık domain sorgulama sistemi üzerinde bulamadıysanız bir sonraki adıma geçebilirsiniz.

İkinci Adım: WHOIS üzerinden sorgulayın

Bazı durumlarda bir domainin sahibi o domaini farklı sebeplerle elinde tutuyor olabilir. Böyle durumlarda yapmanız gereken şey alan adının sahibi ile iletişime geçerek domaini satıp satmayacağını öğrenmektir.

Bunun için bir nevi online telefon rehberi olan WHOIS sisteminden faydalanabilirsiniz. Bu veri tabanında bir alan adını kaydettiren kişinin adı, telefon numarası ve e-posta adresi yer alır. Bu iletişim adresleri aracılığıyla kişiyle iletişime geçebilir, alan adını satmak isteyip istemediğini öğrenebilirsiniz.

Elbette, KVKK ve GDPR gibi kanunların kişisel bilgi paylaşımına yönelik düzenlemeler getirdiğini, bazı kişilerin WHOIS bilgilerini gizlemeyi tercih edebileceğini unutmamalısınız. Dolayısıyla, aradığınız internet sitesinin kim tarafından kayıt ettirildiğini WHOIS üzerinden de bulamayabilirsiniz.

Böyle durumlarda yapabileceğiniz şey WHOIS sorgusunda karşınıza çıkan kayıt şirketi ile iletişime geçmektir. Kayıt şirketi, domain sahibi ile aranızda bir iletişim kanalı görevi görebilir, gereken durumlarda alan adı sahibinin iletişim bilgilerini – kişilerin rızası olduğu takdirde – size iletebilir.

Üçüncü Adım: Alan adı değerini araştırın

İstediğiniz domainin sahibine ulaştıktan sonra sıra domaini satın almak için pazarlık etmektedir. Elbette, pazarlık öncesinde alan adının tahmini değerini bulmanız ve buna göre pazarlık yapmanız gerekir.

Natro.com’un sağladığı ücretsiz domain değerleme aracı ile istediğiniz domain adresinin algoritmik değerini sorgulayabilirsiniz. Bu araç, domain adının kaç kelime olduğu ve barındırdığı kelimelerin trafik potansiyelini göz önünde bulundurarak tahmini bir fiyat ortaya atar.

Ücretsiz domain değerleme aracı ile elde ettiğiniz fiyatı bir referans noktası olarak kullanabilir, alan adının sahibine iletebilirsiniz. Eğer alan adı sahibi domaini satmayı düşünüyorsa teklif ettiğiniz fiyatı kabul edebilir ya da farklı bir fiyat talep edebilir. Böyle durumlarda pazarlık edip etmeyeceğiniz tamamen size kalmıştır.

Sonuç olarak, istediğiniz alan adını satın almak için pazarlık becerilerinizi kullanmalı, gerekirse tahmin ettiğinizden daha yüksek bir meblağ ödemeye hazır olmalısınız.

Dördüncü Adım: Ücreti ödeyip alan adı transferini gerçekleştirin

Alan adının mevcut sahibiyle iletişime geçip belirli bir fiyat üzerinde anlaştıktan sonra ödeme kısmına geçebilirsiniz. Ödeme yöntemi ve benzeri konuları alan adı sahibiyle konuşarak belirleyebilirsiniz.

Eğer alan adınız farklı bir firmada kayıtlı ise, domaininizi küçük bir meblağ karşılığında Natro’ya taşıyarak ayrıcalıklı hizmetlerden faydalanabilirsiniz

Domain Backorder Nedir, Nasıl Yapılır?

Bazı durumlarda, alan adı sahipleri alan adının kaydını yenilemeyi unutabilir ya da kayıt yenileyecek kaynağa sahip olmayabilir. Böyle durumlarda alan adı cezaya düşer ve yalnızca belirli bir meblağ ön ödeme ile satın alınabilir.

Natro’da bulunan domain backorder işlemi, cezaya düşen alan adlarının satın alınması için bir ön sipariş oluşturmaya yarar. Belirli bir meblağ karşılığında oluşturulan bu ön sipariş, kaydı düşmüş olan bir alan adının satın alınmasını sağlar.

Eğer birden fazla kullanıcı aynı alan adı için domain backorder siparişi oluşturmuşsa, bu durumda alan adı açık arttırmaya çıkarılır. Açık arttırmayı kazanan kişi alan adının yeni sahibi olur. Alan adını açık arttırma sonucunda satın alamayan kişiler ise bazı durumlarda ücret iadesi alabilir.

Domain Transferi Nedir?

İnternet üzerinde hizmet veren çok sayıda domain kayıt şirketi bulunur. Bu şirketler, domain sorgulama hizmeti sundukları gibi çeşitli hosting ve server imkanlarına da sahiptir. Alan adınızı iyi hizmet sunan bir hosting firmasına kaydettirmeniz, daha güvenli ve verimli bir internet sitesi kurmanızı sağlar.

Elbette, tüm kayıt şirketlerinin aynı olmadığını belirtmekte fayda vardır. Bu noktada, çalıştığı hosting firmasından memnun olmayan ya da çeşitli nedenlerle firma değiştirmek durumunda olan kişiler, alan adlarını Türkiye’nin lider firması olan Natro’ya taşıyabilir.

Oldukça düşük bir ücret karşılığında gerçekleştirilen domain transferi, size yeni hosting firmasının sunduğu avantajlardan faydalanma imkanı tanır. Söz konusu Natro olduğunda, domaininizin bağlı olduğu internet sitesini daha güvenli, hızlı ve yüksek performanslı bir şekilde kullanabilirsiniz.

0 Shares:
Benzer İçerikler