.ORG Domain Nedir, Kimler Kullanabilir?

İnternetin hayatın vazgeçilmezi haline gelmesi ile birlikte internet dünyasında faaliyet gösteren web sitesi sayısı da artmıştır. Bu kapsamda birçok firma, doğru alan adı ile ön plana çıkmaya çalışır. Alan adı tercih etmeden önce alan adları ile ilgili bilgi sahibi olmak çok önemlidir. Söz konusu alan adı uzantılarından biri de .ORG’dur.

Genel anlamda, kullanılan alan adları iki gruba ayrılır. “To Level Domain” adı verilen ve TLD kısaltması ile bilinen alan adları yıllardır kullanılır. “Generic Top Level Domains” ismiyle bilinen ve gTLD kısaltması kullanılan alan adları da son yıllarda kullanılmaya başlamıştır. Günümüzde 22 TLD, 20 gTLD vardır.

Günümüzün en çok kullanılan alan adı uzantısı kuşkusuz .COM’dur. “Commercial” yani “ticari” kelimesinin kısaltması olan bu uzantıya firmalar yoğun şekilde ilgi gösterir. Her ne kadar .COM kadar ilgi görmese de .ORG da yaygın olarak kullanılan ve tercih edilen bir alan adı uzantısıdır.  İngilizce “organization” kelimesinin kısaltması olan “org” firmanın faaliyet alanı ile ilgili kullanıcıya fikir verir.

Herkes .ORG Alan Adı Alabilir mi?

.ORG uzantısı herkes tarafından tercih edilebilir. Bu alan adı uzantısı .COM uzantısının bir alternatifi olarak da düşünülebilir. İki domain uzantısı arasında bir rekabet olduğunu da söyleyebiliriz. Firmalar daha çok .COM uzantılı alan adı almak isterler. Fakat yoğunluk bu alan adı uzantısında olduğundan her zaman istedikleri alan adını bulmak mümkün olmaz. .ORG alan adı uzantısında aradığınız domain’in bulunma ihtimali daha yüksektir. Özellikle organizasyonlar, yardım kurumları ve kar amacı gütmeyen kuruluşlar, .ORG domain uzantısı ile faaliyet alanında güven tesis eder.  

İşletme faaliyetleri için en uygun domain uzantısı .COM’dur. Akıllı telefonlara gelen otomatik bildirimlerde dahi tavsiye edilen web siteleri ya da mobil uygulamalar .COM uzantılıdır. Bu nedenle işletmeler için .COM son derece caziptir. Alan adı almanın kullanıcıya belli oranda bir maliyeti vardır. Bu maliyet kıyaslaması yapıldığında .ORG uzantısının .COM’a nazaran çok daha avantajlı olduğu görülür.

Alan adı uzantısının sonunda ülke kodları gelir. Türkiye için TR, Rusya için RU, Hollanda için NL uzantısı kullanılır. Firmanızın faaliyetine göre bu ülke kodlarını da seçmeniz gerekir. Web sitenizin görünürlüğü için bu durumu da hassasiyetle takip etmelisiniz. Örneğin firmanız Hollanda’da faaliyet gösteriyorsa NL uzantısının tercih etmeniz çok daha ideal olacaktır.

Neden .ORG Domain Tercih Etmelisiniz?

.ORG alan adı uzantısının kullanıcıya sağladığı çok önemli avantajlar vardır. Bu avantajlar sayesinde .ORG yaygın olarak tercih edilir. Genel anlamda .ORG uzantısının avantajlarını şu şekilde sıralayabiliriz.

.ORG uzantısının sağladığı en büyük avantaj güvendir. Kar amacı gütmeyen kuruluşların faaliyetleri için güven çok önemlidir. Bu nedenle hayır kurumu gibi faaliyetler için .ORG uzantısının tercih edilmesi çok daha idealdir.  

.ORG uzantısı organizasyonlar için hazırlanmıştır. Fakat günümüzde firmalar tarafından da bu alan adı uzantısının tercih edildiği görülür. Bunun da en büyük sebebi firmaların aradığı alan adını .ORG ile bulmasının çok daha kolay olmasıdır. Günümüzde web sitelerinin %5’lik kısmı bu domain uzantısını kullanır. Doğal olarak bu alan adı uzantısı ile aradığınız alan adını bulmak daha pratik olacaktır.  

Yukarıda da değindiğimiz gibi .COM uzantısı belirgin bir farkla en çok tercih edilen uzantıdır. .ORG, .COM’un bir alternatifi olarak değerlendirilebilir. Her istediğinizde .COM uzantısında alan adını bulamazsınız. Bu durumda .ORG uzantısında sorgulama işlemini yapabilirsiniz.

Alan adı tercihinde bulunmak için öncelikle firmanızın faaliyetlerini doğru tayin etmeniz gerekir. Alan adı seçiminizin SEO’ya da önemli oranda katkısı vardır. Faaliyet alanınızla alakasız olan bir alan adı tercihi ile arama motorlarında üst sıralara çıkmanız zor olacaktır. Bu nedenle iyi bir araştırma neticesinde domain sorgulama işlemi yapmanız gerekir. Sorgulama ve domain tescil işlemleri için Natro’nun avantajlı fırsatlarından istifade edebilirsiniz.

0 Shares:
Benzer İçerikler