Doğru Domain İsmi Nasıl Seçilir?

Siteniz için domain ismi seçimi yaparken çok dikkatli düşünmeli miyiz?  Domain isminiz web sitenizin marka kimliğini olumlu veya olumsuz yönde etkiler mi?Cevabımız evet!

Domain ismi, web sitenizin temel unsurudur. Size web siteleri arasındaki öne çıkma yarışını kazandırabileceği gibi unutulup kaybetmenize de sebep olabilir. Etkili bir domain ismi seçmek size hangi noktalarda katkı sağlar?

  •  Domain isminiz kullanıcılara sunduğunuz “ilk izleniminizdir”.

Sitenizin URL adresi, kullanıcıların sizi ziyaret ettiğinde görecekleri ilk unsurdur. Ziyaretçilerinizin web siteniz hakkındaki önyargılarının olumlu veya olumsuz yönde şekillenmesini sağlar. Domain isminizi kullanıcılar için akılda kalıcı, güvenilir ve çekici bir hale getirmeniz olumlu ilk izleniminiz için oldukça önemlidir.

  •  Web sitenizin SEO sıralamasını etkiler.

Domain isminizin anahtar kelimeleriniz ve hedef kitleniz ile uyumlu olması durumu SEO verilerinizi olumlu etkileyecektir. Bu durum kullanıcıların web aramalarında ön sıralarda görüntülenmenize olanak sağlar.

  • Doğru seçimler ile markalaşabilirsiniz.

Etkili, özgün ve akılda kalıcı bir domain seçimi markalaşmanız için önemli bir adımdır! Eşsiz ve akılda kalıcı bir ismin ziyaretçilerinizin ilgisini çekmesi ve onları web sitenize geri dönmeye teşvik etmesi daha olasıdır.

Domain seçiminizin önemi noktasında soru işaretleriniz var ise Domain, online pazarlama için ne kadar önemlidir?  yazımıza göz atmanızı öneririz.

İçeriğimizde domain isminizi seçerken göz önünde bulundurmak isteyeceğiniz 10 önemli noktayı sizlerle paylaşacağız.

1. Uzantı seçiminizde .com.tr’yi tercih edin.

Alan adı uzantınızı seçerken önünüze .com.tr, .com, .net, .org, .blog, .photography gibi birçok farklı seçenek çıkacaktır. Bu seçenekler arasından .com.tr uzantısı, 2022 yılından itibaren “belgesiz” kaydedildiği için pek çok jenerik domain fırsatı da sunuyor. Bu noktada ilk seçenek olarak .com.tr uzantısına yönelmeniz işletmenizin güvenilir görünmesi adına önemlidir.

Çoğu akıllı telefonun klavyesinde web sitesi araması yaparken .com düğmesi karşınıza çıkar. Dolayısıyla domain isminiz ile arama yapan kullanıcıların büyük bir kısmı da aramasının sonuna düşünmeden .com uzantısını ekleyecektir. Sizlerin de kolay ulaşılabilir olmanız ve ziyaretçilerinizin hata sayfasına düşmemesi adına en akılda kalıcı ve yaygın olan uzantıyı seçmenizi öneririz.

Domain uzantıları hakkında detaylı bilgi için Domain Uzantılarının Anlamları Nelerdir? .COM En İyisi midir?  yazımıza göz atabilirsiniz.

2. Domain isminizde site içeriğinize ve hedef kitlenize uygun anahtar kelimeler kullanın.

Anahtar kelime içeren domain ismi almanız sitenizin görünürlüğünü artıracaktır! Domain isminizde anahtar kelimelerinizin yer alması kullanıcıların arama motorlarında yaptıkları aramalarda ön sıralarda çıkmanızı sağlar. Aynı zamanda arattığı anahtar kelimeleri domain isminizde gören kullanıcıların sitenizi ziyaret etmesi de daha olasıdır.

Yalnızca anahtar kelimeleriniz ile domain bulmanız zor olacağından bu noktada yaratıcı olmanız gerekebilir. Örneğin, anahtar kelimenizi site içeriğinizle uyumlu başka bir kelime ile birleştirebilirsiniz. Bu şekilde domain isminizi özgün hale getirirken aynı zamanda kullanıcıların arama sonuçlarında görülme ihtimalinizi de artırabilirsiniz.

3. Domain isminizi kısa tutun.

Domain isminizi seçerken anahtar kelime kullanımı sizi ön plana çıkaracaktır. Ancak anahtar kelime kullanmak amacıyla isim tercihinizin fazla uzun olması durumunda da akılda kalıcılığınız düşecektir.

Kısa ve akılda kalıcı bir domain ismi seçimi, hatırlanmanız açısından ve kullanıcıların arama hatası yapma olasılığını düşüreceğinden çok daha etkili olacaktır. İsim tercihinde aşırıya kaçmamaya özen göstermelisiniz.  Domaininiz için 15 karakteri aşmayan bir isim almanızı öneririz.

4. Domain isminizin telaffuzunu kolaylaştırın.

Domain isminiz, yazarken pratik olduğu kadar sözlü telaffuza da uygun olmalıdır. Site adınızın kullanıcılar arasında sözlü paylaşıma uygun olması tanınırlığınıza olumlu etki sağlayacaktır.

Anlaşılması kolay olması açısından rakam ve özel karakter kullanımı yapmamanızı öneririz. Kulağa hoş gelen, akıcı ve telaffuza uygun seçimler ziyaretçilerinizi yanlış anlaşılmalardan koruyup sitenize ulaşmalarını kolaylaştıracak ve akılda kalıcı olmanızı sağlayacaktır.

5. Benzersiz ve markalaşmaya uygun bir isim seçin.

Site isminizi seçerken özgün bir isme sahip olmanız sizi kullanıcıların zihninde benzersiz bir konuma yerleştirecektir. Farklı marka isimleri ile çağrışım oluşturabilecek isimler seçmek sizi geri plana atabilir. Bu noktada sitenizin yer aldığı sektör içerisinde kapsamlı bir araştırma yapmanız fikrinizin özgünlüğünden emin olmanız için oldukça önemlidir.

Eşsiz isminizi ararken çok basit veya belirsiz ifadelerden uzak durmak isteyebilirsiniz. Örneğin tişört satışı yapacağınız bir e-ticaret sitesi kuracağınızı düşünelim. tisort.com zihinlerde oldukça silik kalacağınız bir domain tercihi olacaktır.

Domain isminiz, web sitenizde kullanıcıya neler sunduğunuz hakkında fikirler verirken aynı zamanda sizin yarattığınız bir isimle özel hale gelmelidir.

6. Kısa çizgilerden ve art arda tekrar eden harflerden kaçının.

Domain isminizde kısa çizgi veya tekrarlı harfler kullandığınızda kullanıcıların yazım hatasına düşme olasılığı artmaktadır.

Örneğin tisort.com domain ismini almak istediniz ancak sizden önce alındığını gördünüz. Siz de ti-sort.com domainini aldınız. Bu durumda sizi ziyaret etmek isteyen kullanıcılarınız, kısa çizgiyi unuttuklarında ya rakibinizin web sitesine ulaşacaklardır ya da hata ekranına düşeceklerdir. Her iki durumda da site trafiğiniz olumsuz etkileneceğinden dolayı kısa çizgiden kaçınmalısınız.

Art arda tekrar eden harflerin kullanıldığı durumlarda da domain isminizin doğru hatırlanması ve telaffuz edilmesi zorlaşmaktadır. Domain ismi tercihinizi yaparken yazım hatası ihtimalini düşürmek için bu önlemleri almanız, markalaşmanız adına da size olumlu katkıda bulunacaktır!

7. İsim tercihinizle sektör içindeki yerinizi kısıtlamayın.

Domain isminizin site içeriğiniz hakkında fikir vermesi gerektiğinden bahsettik. Ancak isim tercihiniz ile içerik imkanınızı çok fazla daraltmamanız da uzun vadede yararınıza olacaktır.

Örneğin yalnızca tişört üretip satışını yaptığınız e-ticaret sitenizin domain ismini ilk etapta tisort.com olarak aldınız. Ancak ilerleyen süreçte girişiminizi büyüterek ürün yelpazenize sweatshirt, kazak, ceket gibi ürünler eklemek istediniz. Bu etapta domain isminiz yalnızca tişört satışına referans oluşturduğundan potansiyel müşterileriniz için yanıltıcı olabilir.  Dolayısıyla isim seçiminizin çok kısıtlayıcı olmamasına dikkat etmeniz faydanıza olacaktır.

8. Aklınızdaki domain ismini almadan önce araştırma yapın.

Markalaşabilmek adına eşsiz bir isim bulmanızın öneminden bahsettik. Aynı zamanda domain isminizi almadan önce seçtiğiniz isme yönelik ayrıntılı bir araştırma yapmanız, sonradan doğabilecek telif sorunları adına da oldukça büyük bir önlem olacaktır. Seçtiğiniz isim sizden önce halihazırda bir firma tarafından kullanılmışsa ilerleyen süreçlerde ciddi yasal sorunlara yol açabilir.

Seçtiğiniz ismi arama motorlarında ve birçok farklı sosyal medya platformu içerisinde aratmak faydanıza olacaktır.

Seçtiğiniz isme sahip başka bir işletme olmadığından emin olduktan sonra domain isminizin daha önce alınıp alınmadığını Domain Sorgulama sayfamız üzerinden kontrol edebilirsiniz.

9. Kararlaştırdığınız ismi almak için hızlı davranın.

Günümüz dünyasında domain isimleri, ilerleyen süreçlerde markalaşabilme ihtimali üzerinden birçok insan tarafından yatırım aracı olarak kullanılmaktadır.  Domain isimlerinin yalnızca aktif kullanım için değil, aynı zamanda bir yatırım aracı olarak da kullanılmasından dolayı dünya çapında her gün yüz binlerce domain ismi tescillenmektedir.

Bu faktör düşünüldüğünde doğru domain ismini bulduğunuza inandığınız zaman fazla beklemek istemeyebilirsiniz. Hızlı bir araştırma sonrasında ismi bir an önce tescillediğinizden emin olun. Mükemmel alan adınızı sizden önce başkalarının tescillemesini istemezsiniz!

10. Birden çok domain ismi ile ulaşılabilirliğinizi artırın.

Domain isminizi aldıktan sonra, ulaşılabilirliğinizi en üst seviyede tutabilmek ve site trafiğinizi koruyabilmek için kullanıcılarınızın yapabileceği yazım hataları üzerine düşünmelisiniz.

Domain adınızın farklı TLD versiyonlarını da satın alabilirsiniz. Satın aldığınız TLD versiyonlarını web sitenize yönlendirirseniz site trafiğinizi koruyabilirsiniz. İsminizin sık yapılan yazım hataları ile oluşturulmuş domain isimlerini satın almak da yine kullanıcılarınızın size ulaşmasını kolaylaştıracaktır.

Web sitenizi oluşturmanızın ardından ilk aşamada kullanmayacak olsanız bile, domain isminiz ile sosyal medya platformlarında hesap açmak faydanıza olacaktır. İlerleyen zamanlarda sosyal medya üzerinden markanızı tanıtmak isterseniz kullanıcı adınızın başkası tarafından alınmış olma ihtimalini ortadan kaldırırsınız.

Unutmayın ki, mükemmel domain ismini seçmek başarınızın altındaki tek sebep olmayacaktır ancak marka kimliğinizin oluşumunda size oldukça büyük katkılar sağlayacak!

0 Shares:
Benzer İçerikler