Domain Uzantılarının Anlamları Nelerdir? .COM En İyisi midir?

Domain, “alan adı” kavramı ile dilimizde karşılığı olan bir kavramdır. Bir web sitesinin fiziksel adı ve adresine domain adı verilir. Her web sitesinin kendisine özel bir domaini bulunur. Web sitesi oluşturmak isteyen kişilerin karşısına çıkan bu kavram internetin en önemli kilit taşlarından bir tanesidir. Alan adlarının devamında gelen kavram domain uzantısıdır. Bir web sitesi kurmak için ilk adım olarak domain uzantısı edinilmesi gerekir. Domain uzantılarının ne olduklarını ve özelliklerini bilmek sanal bir platform oluşturmak konusunda size yardımcı olacak noktalardan birisidir. 

.COM, .GOV, .ORG gibi domain uzantılarının her birinin farklı özellikleri ve kullanım alanları mevcuttur. Web sitesinin kuruluş ve kullanma amacına göre bu alan adı uzantıları arasından eklemeler yapılır. .COM uzantısı herkes tarafından bilinirliği ve en eski domain uzantısı olma özelliği bakımından sıklıkla tercih edilir. Kolay hatırlanabilir olması da .COM uzantısının tercih edilmesinde önemli bir unsurdur. Aynı zamanda internet kullanıcıları alışkanlıkları sebebiyle bir web sitesine ulaşmaya çalışırken .COM uzantısını ekleme eğilimindedirler. 

Büyük şirket ve kuruluşların da web siteleri için tercih ettikleri uzantı .COM uzantısıdır. İnternet kullanıcıları .COM uzantılı siteleri daha güvenli olarak algılarlar. Web sitesinin markalaşma sürecine domain uzantısının kullanıcı üzerinde yarattığı bu güven ve itibar duygusu olumlu bir etkide bulunacaktır. Arama motorları .COM uzantısına herhangi bir öncelik tanımamaktır; ancak, yaygın kullanımdan dolayı en popüler domain uzantısıdır. Çok yaygın kullanıldığı için de kısa ve az karakterli domainlerin pek çoğu doludur. Bu nedenle de yeni jenerik domain fırsatı yakalamak isteyen kullanıcılar; 14 Eylül itibariyle belgesiz alınabilen .COM.TR, .NET.TR ve .ORG.TR uzantılarını tercih etmektedir.

Binlerce jenerik domain fırsatından yararlanmak için hemen sadece 0,99$’a .COM.TR uzantılı alan adına buradan sahip olabilirsiniz.

Domain Uzantısı Nedir ve Ne Anlama Gelir?

Domain uzantıları bir web sitesine ulaşabilmek için oluşturulan alan adlarının tamamlayıcı unsurlarıdır. Domain uzantıları, kullanılacak olan web sitelerinin özelliklerine ve kullanım amaçlarına göre oluşturulmuşlardır. Domain uzantılarının sahip oldukları anlamlar, web sitelerinin niteliklerini gösterdiği için siteye erişim sağlayan kullanıcıya, sitenin özelliği hakkında bilgi verir. Örneğin; .ORG uzantısı yalnızca dernek, vakıf ve sivil toplum kuruluşlarının kullanımına açık olduğu için siteye erişim sağlayan kullanıcı o sitenin resmi olarak var olan bir dernek, vakıf veya sivil toplum kuruluşuna ait olduğunu ayırt eder. 

.com Ne Anlama Gelir? 

Başlangıçta ticari kullanım için üretilmiş bir alan adı olan .COM, İngilizce “Commercial” yani “ticari” anlamına gelir. Fakat günümüze gelindiğinde bu uzantının yalnızca ticari değil her türden web sitesinde kullanıldığı görülür. En popüler alan adı uzantısıdır.

.net Ne Anlama Gelir?

.NET. alan adı, “Network” yani “ağ uzantısı” kelimesinin kısaltmasıdır. Ağ ve örgütleme anlamında kullanılan bu uzantı yalnızca internet servis sağlayıcıları ve servis sunucuları tarafından kullanılır. En sık kullanılan ve yaygın olarak bilinen alan adı uzantılarından biridir. 

.org Ne Anlama Gelir?

.ORG uzantısı “organization” kelimesinin kısaltmasıdır. Bu kelime örgüt, kurum, kuruluş gibi anlamlarla karşılık bulur. Herkesin kullanımına açık olmayan bu uzantı vakıf, dernek ve kar amacı gütmeyen sivil toplum kuruluşları tarafından kullanılabilir.  Dernek ve vakıf gibi kuruluşların .ORG domain uzantısını edinebilmeleri için aracı sitelere ilgili kuruluşa ait bazı resmi belgeleri sunması gerekir. Sivil toplum kuruluşlarının ise bu uzantıya sahip olmaları için minimin 3 sivil toplum kuruluşundan aldığı destek yazılarını aracı sitelere beyan etmeleri gerekir. 

.online Domain Ne Anlama Gelir?

.ONLİNE domain, her sektöre kolaylıkla uyum sağlamanıza yardımcı olacak bir uzantıdır. Ayrıca .online domain ile müşterilerinize kurumsal görünüm sergileyebilirsiniz. Web sitenizi arama sonuçlarında da yükseltmenize katkı sağlayacak .ONLİNE uzantılı domaine hemen sahip olun!

.biz Ne Anlama Gelir?

.BİZ uzantısı İngilizcede “business” yani iş anlamına gelen kelimenin kısaltılmış halidir.  İş ve ticaret dünyasına ait web sitelerinin kullanımı için oluşturulmuştur. Firmalar ve uluslararası organizasyonlar tarafından yaygın olarak tercih edilir. Herhangi bir kayır koşulu bulunmadığı için farklı temalarda web siteleri de bu uzantıyı edinebilir. 

.info Ne Anlama Gelir?

“Information” yani bilgi anlamına gelen kelimenin kısaltması olarak karşımıza çıkan .INFO domain uzantısı enformasyona ilişkin faaliyet gösterenler için oluşturulmuştur. Enformasyon kurumları çok çeşitli alanlarda faaliyet gösterirler. Genellikle şahıs veya şirketlerin bilgi paylaşımı yapmak için kurdukları web sitelerinde kullanılan .INFO uzantısı, üst seviye uzantılardan birisidir ve yaygın olarak kullanılır.

.space Domain Uzantısı Ne Anlama Gelir?

.space domain uzantısı, global olarak kullanılır. Kısa, akılda kalıcı ve jenerik domain fırsatlarını yakalayabileceğiniz bir uzantıdır. .SPACE domain uzantısı ile jenerik domain fırsatlarından yararlanarak, potansiyel müşterilerinize daha kolay ulaşabilirsiniz. Ayrıca, farklı kullanım amaçları için de uygundur.

.pro Ne Anlama Gelir?

Profesyonel kelimesinin kısaltılması ile isim bulan .PRO uzantısı, .COM gibi sık kullanılan alan adı uzantılarında meydana gelen yoğunluğun azaltılması maksadıyla oluşturulmuştur. Aynı zamanda alanında profesyonel çalışan kişi ve kurumların kullanımı için sunulmuştur. Büyük şirketler ve alanında profesyonel çalışma gösteren kimseler bu uzantıyı sıklıkla tercih eder. 

.edu Ne Anlama Gelir?

.EDU uzantısı İngilizce “education” yani “eğitim” kelimesinin kısaltması ile oluşmuştur. İsminden de anlaşılabileceği gibi eğitim ve öğretim alanında hizmet gösteren kurum ve kuruluşlar .EDU uzantısına sahip olabilirler. Uluslararası çapta tüm eğitim kurumları için .EDU uzantısı geçerlidir. 

.gov Ne Anlama Gelir?

İngilizce “Goverment”, dilimizde ise “devlet” anlamına gelen kelimeden yola çıkılarak .GOV uzantısı oluşturulmuştur. Hem dünyada hem de ülkemizde devlet ve kamu kuruluşlarının, bakanlıkların web sitelerinde .GOV alan adı kullanılır. 

Domain Alırken Hangi Uzantıyı Seçmeliyim?

Web sitesine erişim sağlayan kullanıcıları karşılayan ilk unsur alan adıdır. Kullanıcıların kolaylıkla aklında kalması bakımından doğru domain seçimi yapmak önemlidir. Domain seçimi arama motorlarında web sitesinin görünürlüğünü de etkileyen bir unsurdur. Bu sebeple açık ve hatırlaması kolay bir domain uzantısı seçilmelidir. Çeşitli domain uzantıları arasında seçim yaparken göz önünde bulundurulması gereken bazı faktörler bulunur. Bu faktörler şöyle açıklanabilir: 

  1. En popüler ve en akılda kalıcı olması nedeniyle ilk olarak .COM alan adının uygunluğu araştırılmalıdır. İstediğiniz domainin uzantısı .COM ile alınabiliyor ise ilk tercihiniz bu olmalıdır. Eğer aklınızdaki domain doluysa, .COM.TR uzantılı domain sorgusu yapabilirsiniz.
  2. Sık tercih edilen domain uzantıları doluysa kullanım amacına göre farklı uzantılar da alternatif olarak incelenebilir. Örneğin; kişisel bir blog kurulması amaçlanıyorsa .ME, bir online alışveriş sitesi kurulması amaçlanıyorsa .SHOP alternatiflerine göz atılabilir.
  3. Web sitenizin kuruluş amacı, domain uzantısı seçiminde belirleyici bir faktördür. Sitenizin kuruluş ve çalışma amacına uygun düşen uzantıyı seçmeniz faydalı olacaktır.
  4. Hedef kitleyi belirlemek önemlidir. Ulusal bağlamda faaliyet gösterilecekse COM.TR, NET.TR, ORG.TR uzantısı, uluslararası çapta faaliyet gösterilecekse .COM veya .INFO doğru bir seçim olacaktır.
  5. Alan adı seçimi, alan adı uzantısı kadar önemlidir. Alan adı, olabildiğince kısa, marka adına veya sitenin kuruluş amacına uygun, kolay okunabilir, kolay hatırlanabilir, benzersiz ve uzun vadede geçerliliğini koruyabilir nitelikte olmalıdır. Sayı, tekrarlı harf ve tire (-) içermemesi de markalaşma ve arama motorlarına görünürlük açısından önemlidir. 

.COM.TR Alan Adı Uzantısına Nasıl Sahip Olurum?

.COM dünyada en popüler ve geçerli alan adı uzantılarının başında gelir. .TR uzantısı ise Türkiye temelli web sitelerinin alan adı uzantısıdır.  .TR uzantısı geçmişte yalnızca ODTÜ tarafından bir takım resmi belgeler ile tahsis edilebilen bir alan adı uzantısıydı. Günümüzde BTK bünyesinde bulunan TRABİS’e ODTÜ’nün yetkisi devredildi. Böylelikle .COM.TR uzantılı domain edinme süreci hızlandı ve daha kolay bir hale geldi. Bu yeni uygulama sayesinde evrak gerekmeden .COM.TR domain uzantılarına kolaylıkla ulaşma imkanı sağlandı. 

Yeni düzenleme ile .COM.TR uzantısına sahip olabilmek için herhangi bir belge ibraz edilmesine gerek kalmadan, istediğiniz domaini satın alabilirsiniz.

.COM.TR uzantılı alan adı sorgulaması yapmak için https://www.natro.com/domain-sorgulama/com-tr-domain-kayit sayfasını incelemenizi öneririz. 

Belgesiz olarak .COM.TR uzantılı domainler nelerdir ve nasıl sahip olunur sorularının cevaplarına ayrıntılı olarak buradan ulaşabilirsiniz: https://www.natro.com/blog/belgesiz-com-tr-alabileceginizi-biliyor-musunuz-evraksiz-tr-domain-nasil-alinir/ 

0 Shares:
Benzer İçerikler