Database Nedir? Veritabanı Türleri Nelerdir?

Database Nedir?

Günümüzde pek çok kullanıcı internet üzerinden database hakkında bilgiler arıyor. Bu yazıda Database nedir? Sorusunun yanıtını arayacağız.

Veritabanı olarakta bilinen database, verilerin belli bir alanda depolanması anlamına gelir. Özellikle devlet kurumları bünyesinde yer alan bir çok bilgi veritabanı sistemi ile saklanır. Belli bir düzen gerektiren bu sistemden pek çok kuruluş yararlanır. Bu düzen ile beraber milyonlarca kişinin bilgilerine çok kısa bir sürede erişebilirsiniz. Okul ya da banka gibi bir çok özel kurumların veri tabanları bulunur.

Veri Tabanı Saklama Sistemi

Karmaşık bilgi kayıtlarında veri tabanının önemi büyüktür Özellikle şirketler için müşterilerin kişisel bilgileri, adresleri ya da fatura gibi bilgilerini saklamak için veri tabanından destek alınır. Sadece müşteri konusunda değil çalışanların da bilgileri de bu sistem içerisinde saklanır. Sadece bir kişi için belirli bilgileri kayıt altına almak kolaydır. Ancak sayı milyonlara ulaştığı zaman işlemler büyük bir oranda aksamaya başlar. İşte veri tabanı bütün bu verileri düzenli bir halde saklanmasını sağlar.

Veritabanı Türleri Nelerdir?

Hiyerarşik DBMS

B sistem veriler arasında ebeveyn-çocuk ilişkisini kurar. Bu DBMS türü nadiren kullanılır.

İlişkisel DBMS

Bu sistemi ilişkisi bulunan verileri tablolar biçiminde tanımlar. Bu model piyasadaki en popüler DBMS türlerinden bir tanesidir. İlişkisel veritabanı tabanına MySQL, Oracle ve Microsoft SQL Server sistemlerini örnek verebiliriz.

Network DBMS

Genel olarak karmaşık veritabanı yapılarında kullanılır.

Nesneye Yönelik İlişki

Bu tür yeni veri türlerinin depolanmasında kullanılır. Depolanacak veriler nesne biçimindedir.

Veri Tabanı Yönetim Sistemi

  • Veri tabanı yönetim sistemi elektronik ortamda tutulan verileri kolay erişebilir hale getirir. Bu sistem sayesinde bir çok bilgiye kolayca erişebilirsiniz.
  • Hangi verilere kimin ne kadar erişeceğini belirleyebilirsiniz.
  • Her ayrı veri için raporlama ve sorgulama imkanından yararlanabilirsiniz.
  • İzinsiz girişlere engel olabilirsiniz
  • Herhangi bir bilgi için tablo oluşturulabilir ve bu tablolar üzerinden yeni kayıt yapabilirsiniz.
  • Verilerin yedek sistemlerini oluşturarak saklayabilirsiniz.
  • Database, yani veri tabanı programları her şirket ya da devlet kurumlarında farklı amaçlarla kullanılabilir. Böylece milyonlarca bilgiye birkaç saniye içerisinde erişebilirsiniz.

En Fazla Kullanılan Database Sistemleri

Kullanım durumlarına göre veri tabanı programları ücretli ya da ücretsiz olarak sunulabilir. Açık kaynak kodlu olarak kullanılan database programları ücretsiz olarak sunulurken, daha detaylı ve güvenli programlar ise profesyonel kurumlar tarafından kullanılır. Ayrıca tüm yıl boyunca online hizmet veren veri tabanı programları da yer alır. Piyasa üzeirnde farklı türlerde veri tabanı programları bulunur. Bunlar arasında en çok bilinenler Acces, Mysgl, MS sgl ve Server yazılımlarıdır. Hepsi birbirinde farklı şekilde hizmet görür. Burada en önemli noktalardan bir tanesi kullanım derecesidir. Özel bilgiler içeren ve erişimin zor olmazı istenen database ler günümüzde her alanda kullanılan yazılım türlerindendir.

0 Shares:
Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Benzer İçerikler