Cloudflare ile DNS yönetimi nasıl yapılır, Cloudflare ne işe yarar?

Cloudflare web sitenizin güvenliğini üst seviyeye çıkarabileceğiniz, sitenizi ataklar karşısında koruma altında tutabileceğiniz yaygın bir biçimde kullanılan performans ve güvenlik platformudur.

Bunun yanı sıra, Cloudflare üzerinde sitenizin hızını arttırabilir, DNS kayıtlarınızı gizleyerek koruma altına alabillir; siteniz ile ilgili birçok istatistiği görüntüleyebilir ve analiz edebilirsiniz.

Cloudflare üzerinde sitenizin güvenlik, cache, istatistik görüntülenmesi, belirli IP adreslerin ve kullanıcıların siteye girişinin engellenmesi gibi işlemlerin gerçekleştirilebilmesi için DNS yönlendirmesi yapılması gerekmektedir.

Domainime ait DNS kayıtlarını Cloudflare’a nasıl yönlendiririm?

1) Öncelikle cloudflare.com adresine girerek Cloudflare arayüzü üzerinde üyelik açmanızın ardından, karşınıza çıkan ilk yönetim alanı içerisinde bulunan Add site/Site ekle alanın üzerine domainimizi yazarak kutucuğa tıklıyoruz.

2) Karşımıza çıkan ekranda DNS yönlendirmesi yapacağımız için Free üyelik planını seçerek, Confirm Plan butonuna tıklıyoruz.

3) Planımızı seçtikten sonra, Cloudflare arkaplanda sitemizin DNS kayıtlarını çözümleyerek karşımıza getiriyor.  Bu adımda Continue butonuna tıklayarak devam ediyoruz.

4) Ardından karşımıza çıkan ekran, kendi sitemizin DNS ve güvenlik yönetimini Cloudflare üzerine almak için domainimize özel üretilen NS(NameServer) kayıtlarını bize iletiyor. Ekran görüntüsünde işaretli NS kayıtlarını Natro hesabımızda bulunan domainimize tanımlıyoruz. NS güncelleme işleminin ardından en alttaki ‘Done,Check nameservers’ butonuna tıklıyoruz. NS güncelleme işlemini natro.com’da bulunan hesabınıza giriş yaparak Hesabım>Alan adı yönetimi>Aktif alan adları>Yönet>DNS değiştir seçenekleri üzerinden gerçekleştirebilirsiniz.

NS güncelleme hakkındaki adımları öğrenmek için blog makalemizi ziyaret edebilirsiniz.  https://www.natro.com/blog/dns-nedir-dns-bilgilerimi-nasil-guncellerim/

5) NS güncelleme işlemi belirli bir zaman alabilmekte olup, belirli aralıklarla ‘Re-check now’ butonuna tıklayarak güncellemenin gerçekleşmesini beklemeniz gerekmektedir. Bu işlem ortalama 20 dakika sürmekte olup, güncelleme tamamlandığında Cloudflare tarafınıza mail atarak bilgi vermektedir. Güncellemenin  tamamlanması ise 4 saati bulabilmektedir.

6) Güncelleme işlemi gerçekleştikten sonra sayfayı yenilediğinizde aşağıdaki gibi ‘Great news! Cloudflare is now protecting your site’ geri bildirimi görüntülenmektedir.

Sırasıyla bu işlemleri yaparak web sitenizin DNS sorgulamalarında Cloudflare kayıtlarının gözükmesini sağlamış olduk. Bu işlemlerin ardından Cloudflare menüsü üzerinden sitenizle ilgili hızlandırma, atak moduna alma ve istatistikleri analiz etme gibi birçok adımı uygulamaya başlayabilirsiniz.

0 Shares:
Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Benzer İçerikler