Bulut Bilişim (Cloud Computing) Nedir?

Bulut Bilişim Nedir?
Bulut Bilişim Nedir?

Bulut Bilişim Nedir? bilgisayar, mobil ve diğer cihazların, istenilen zaman kullanıldığı, aralarında veri paylaşımı gerçekleştirebildiği, kullanıcıların verilerini saklayabildiği ve internetin bulunduğu her bir noktadan kullancıların erişimi gerçekleştirebidiği platformların genel tanımıdır.

Bulut Bilişim, her ne kadar bir ürün gibi algılansa da, aslında Bulut Bilişim yapısı, üründen daha ziyade bir hizmet tipidir. Temelde, kaynakta bulunan verilerin birden fazla aygıt tarafından okunmasına izin veren ve bu verileri kaynak üzerinde işleyebilen bir sistemdir.

Bulut Bilişim mimarisine örnek vermek gerekirse; Google Drive teknolojisi orta ve ileri seviyede yaşayan kişilerin vazgeçilmezleri arasında yer almaya başladı. Sunmuş olduğu Cloud Computing yapısı, veri havuzuna aktarmış olduğumuz kaynakları birden fazla cihazdan okumanıza yardımcı oluyor. Mobil cihazımızla çektiğimiz bir fotoğrafı Google Drive’a yedeklersek, bu fotoğrafa bilgisayarımızdan da Google Drive arayıcıyla erişebilir ve bu veriyi okuyabiliriz. Ayrıca Excel, Word ve Power Point tarzında veri işleme araçlarını bünyesine katarak birden fazla nokta üzerinden, kaynağında bulunan verilerin işlenmesine de olanak sağlayabilmektedir.

Veriyi hızlı okuma cloud computing yapısının vazgeçilmezleri arasında yer almaktadır. Ayrıca diğer faydalarını da şu şekilde sıralayabiliriz:

  1. Gizlilik
  2. Maaliyet tasarrufu
  3. Anında erişim ve güncelleme.
  4. Ölçeklendirilebilen kaynaklar

Bulut Bilişim Yapısının Modelleri Nelerdir?

Cloud computing yapısının çeşitli hizmetleme modelleri bulunmaktadır. Bu modelleri 3 şekilde sıralayabiliriz:

  1. Laas ( Alt yapı hizmeti )
  2. Platform hizmeti ( Paas )
  3. Yazılım hizmeti ( Saas )

Laas (Alt yapı hizmeti): En temel Bulut Bilişim hizmet modellemesidir. Sanal sunucular oluşturularak bulut mimarisi son kullanıcıya aktarılır. Kaynaklar kullanıcıya özel şekillendirilir. Uygulamanın ve verilerin yönetimi son kullanıcıya aittir.

Paas (Platform Hizmeti): Bulut Bilişim uygulama geliştiricileri, donanım ve yazılım katmanları sunarak kullanıcıların projeler geliştirmesine olanarak sağlamaktadır. Bu hizmet yöntemi işletim sistemi, yazılım geliştirme ortamı veya veri işleme platformları sunar. Uygulama yönetimi hizmet sağlayıcı tarafından gerçekleştirilir ve son kullanıcı sadece verileri yönetir.

Saas (Yazılım Hizmeti): Son kullanıcının ihtiyacı olan yazılımlar, Cloud Computing mimarisine kurulur ve son kullanıcı uygulamayı cloud mimari üzerinden kullanır. Bu duruma en iyi örnek ERP veya Logo gibi personel ve muhasebe içerik yönetiminin sağlandığı programları vermek olacak.

Bulut Bilişim Çeşitleri Nelerdir?

Bulut Bilişim 3 gruba ayrılmaktadır.

  1. Public
  2. Private
  3. Hybrid

Public Cloud: Verilerin tutulduğu (depolandığı) kaynaklar son kullanıcının erişimine açıktır. Genelde bu hizmet ilk etapta ücretsiz verilir ve kullanım durumuna göre farklı fiyatlandırmalar sunulabilir. Apple markasının sunduğu I-Cloud yapısı bu durum için açıklayıcı bir örnek olacaktır.

Bulut Bilişim Nedir?
Bulut Bilişim Nedir?

Private Cloud: Veri içeriğine göre gizliliğin daha ön planda olduğu ve genel olarak büyük şirketlerin kullandığı Cloud Computing yapısıdır. Bu yapı için vmware esx ve nutanix platformları kullanılabilir Private Cloud yapısı, kişiye veya şirkete özel bir yapıdır. Büyük bir bankanın tüm veriyi tek bir cloud yapıda saklayıp tüm şubelerine aynı anda sunması ve verinin aynı anda işlenmesi Private Cloud yapısı için iyi bir örnek olacaktır.

Hybrid Cloud: Bu yapı, bir den fazla Private veya Public Cloud Computing yapısını bir araya getiren sistemdir. Genel bir örnekleme yapmamız gerekirse, bir kuruluş veya sistemin tüm Cloud sistemlerini tek bir noktada toplayarak, bilgi ve yazılımların daha senkron bir şekilde yönetilmesini ve daha esnek bir şekilde erişime açık olmasını sağlamaktadır.

 

0 Shares:
Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Benzer İçerikler