E-Ticaret sitenizi 6 adımda nasıl koruyabilirsiniz?

Online satışların her yıl hızla artması ve e-ticaret sektörünün satış hacminin 2021 yılında 4,5 trilyonu bulması öngörülmesiyle birlikte her zamankinden daha fazla kişi veya işletmenin e-ticaret sitesi açması şaşırtıcı değil. Ne yazık ki, bu yükselen popülerlikle dolandırıcılık faaliyetlerinde bir artış meydana geldi. Experian’ın raporuna göre çevrimiçi işletmelerin %57’si, her yıl artan sahtecilik durumları ile karşılaşıyor.

Bu nedenle veri koruma her zamankinden daha önemli. Çevrimiçi bir mağazanız varsa veya açmayı düşünüyorsanız, site güvenlik önlemlerinin müşterilerinizin ve işletmenizin verilerini koruyacak kadar sağlam olmasını sağlamanız gerekir. Bu, daha sonraya erteleyebileceğiniz bir şey değildir!

Site güvenliği, baştan itibaren en önemli husus olmalıdır. Bir e-ticaret web sitesinin niteliği, kredi kartı bilgilerinden ev adreslerine kadar hassas verilerin düzenli olarak değiş tokuş edildiği anlamına gelir. Bir e-ticaret veri ihlalinin sonuçları çok derin olabilir. Para ve satış kaybetmenin yanı sıra, kaçınılmaz olarak trafik ve müşteri güvenini de etkileyecektir.

1.Mağazanızı Güvenli Bir E-ticaret Platformu veya Yazılım ile Oluşturun

Barındırma tercihinizi belirledikten sonra, hangi e-ticaret platformunu veya hazır yazılımını kullanacağınıza karar vermeniz gerekir. Bir e-ticaret mağazasını tamamen sıfırdan kodlamaya çalışmak, oldukça karmaşık ve pahalı olabilir ve güvenlik önlemleri konusunda da ciddi sıkıntılar doğurabilir. Bir e-ticaret platformu veya hazır yazılım ile satışlarınızı ve operasyonlarınızı yönetmek ise ihtiyacınız olan her şeye hazır bir şekilde sahip olmanız ve hemen çalışmaya başlamanız anlamına gelmekte.

E-ticaret platformları ve hazır yazılımlar ile ilgili en güzel şeylerden biri, genellikle gerekli güvenlik önlemlerinin yerleşik olmasıdır, bu nedenle bu açıdan endişelenmeniz gereken daha az şey vardır. Ayrıca çeşitli entegre ödeme sistemi seçenekleriyle birlikte gelirler, bu nedenle hassas kullanıcı verileriyle doğrudan ilgilenme konusunda da endişelenmenize gerek kalmaz.

Bir e-ticaret platformunu barındırma çözümü ile birlikte edinebilir veya bir web hosting sunucusu (Natro) üzerinde yayınlayabilirsiniz. WordPress kullanıyorsanız, e-ticaret sitenizi oluşturabilmeniz için WooCommerce eklentisini öneririz. WooCommerce’in kullanımı ücretsizdir ve işe başlaması da oldukça kolaydır.

2. SSL Sertifikası Sahibi Olun

2020 yılı itibariyle artık tüm web siteleri güvenli, şifrelenmiş bir HTTPS bağlantısına sahip olmalıdır. Bu gereksinim, e-ticaret siteleri için iki katına çıkıyor. Çünkü e-ticaret siteniz ile bir ziyaretçinin tarayıcısı arasındaki şifreli bir bağlantı, ikisi arasında gönderilen bilgilerin aktarımının güvenli olmasını sağlar. Bir SSL sertifikası sahibi olarak, tarayıcılar ile siteniz arasında şifreli bir bağlantı oluşturabilirsiniz.

SSL Sertifikası
SSL Sertifikası

Tarayıcınızın adres çubuğunda bir asma kilit simgesi gördüğünüzde, bir sitenin SSL sertifikası olup olmadığını anlayabilirsiniz. Günümüzde, Google Chrome ve diğer büyük tarayıcılar, SSL sertifikası olmayan bir web sitesini ziyaret etmeye çalışan kullanıcılara “Güvenli değil” uyarıları vermeye başladı.

Sahip olduğunuz alan adı ve sub domain sayısına ve ihtiyacınız olan doğrulama düzeyine bağlı olarak, aralarından seçim yapabileceğiniz çeşitli SSL türleri vardır. E-ticaret mağazaları için bir OV SSL sertifikası seçmenizi öneririz. Bu sertifika ile bir kullanıcı, kilit işaretine tıkladığında, sizinle ve kuruluşunuzla ilgili ayrıntıları görüntüleyebilir.

3. Yazılımınızı ve Eklentilerinizi Güncel Tutun

Yazılım güncellemelerinin önemi oldukça fazladır! Başlangıçta bu sizin için büyük bir sorun gibi görünmeyebilir ancak yazılım ve eklentilerin eski sürümlerinde genellikle güvenlik açıkları bulunur. Bu eski sürümler sitenizi sanal korsanlık girişimlerine daha açık hale getirebilir.

Güncelleme
Güncelleme

Kullandığınız CMS’ye (İçerik Yönetim Sistemi) bağlı olarak onu otomatik olarak güncellenecek şekilde ayarlayabilirsiniz. WordPress kullanıcıları, kontrol panelinin “Güncellemeler” bölümüne giderek temel yazılım güncellemelerini kontrol edebilir.

4. Parola Güvenliğini Sağlayın

Bir web sitesinde yönetici şifresi olarak “şifre” veya “123456” kullanılması fikrinin şaka olduğunu düşünebilirsiniz, ancak bunların her ikisi de 2019’daki en popüler şifreler arasındaydı. Bu tür şifrelerin tehlikesi, çok çabuk ve kolayca kırılabilmeleridir. Sizin veya sitenizi çalıştıran herhangi birinin zayıf parolalar kullanma alışkanlığı varsa, site verilerinizin güvenliği ihlal edilmekten sadece bir adım uzaktadır.

Şifre Güvenliği

Yönetici şifreleri veya web sitesi kullanıcı şifreleri için site genelinde güçlü bir şifre politikası uygulamanız gerekir. Güçlü bir şifre aşağıdaki kriterlere uymalıdır:

  • Büyük harf, küçük harf, sayısal ve özel karakterleri birleştirin
  • En az 10 karakter uzunluğunda olmasına dikkat edin
  • Kişisel bilgi içermemeli
  • Birden çok sitede kullanılmamalı
  • Başka kimse bilmemeli
  • Bir parola oluşturucu ve parola yöneticisi kullanarak benzersiz parolalar bulma ve hepsini takip etme stresinden kurtulun.

5. 2 Faktörlü Kimlik Doğrulama Kullanın

İki faktörlü kimlik doğrulamayı (2FA) etkinleştirerek web sitesi girişlerinize ek bir güvenlik katmanı getirebilirsiniz. 2FA, temel olarak bir web sitesinde oturum açmak için fazladan bir adım ekler ve kullanıcı, yalnızca kendisi erişebileceği bir bilgi parçası sağlar.

Birçok hazır e-ticaret platformu ve yazılımında 2FA eklentisi bulunur. Duo Mobile veya Google Authenticator gibi bir kimlik doğrulama uygulamalarını da kullanabilirsiniz .

6. E-Ticaret Sitenizi Düzenli Olarak Yedekleyin

Sitenizi oluşturan tüm kodların ve dosyaların kaydedilmiş bir kopyası olan yedekleme, herhangi bir sorun olması durumunda sitenizi yedekten geri yükleyerek tekrar çevrimiçi hale getirmek için çok önemli bir güvenlik önlemidir.

Yedekleme

Birçok web barındırıcısı ve hazır e-ticaret platformu ara sıra yedekleme yapar ancak e-ticaret web sitenizde sık sık güncelleme yaparsanız bu yeterli olmayabilir. Bu nedenle, sitenizi yedeklemek için üçüncü taraf bir eklenti veya hizmet bulmalısınız.

Örneğin, Shopify veya BigCommerce gibi platformlar için WooCommerce için BlogVault veya Rewind sitenizin otomatik olarak yedeklenmesini sağlar.

0 Shares:
Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Benzer İçerikler