Patent Nedir? Nasıl Alınır? Patent ile Marka Tescil Farkı Nedir?

Ülkemizde uzun yıllardır patent işlemleri sürmektedir. Ülkenin her yerinde patent işlemlerini yapabileceğiniz aracı şirketler bulunmaktadır. Bu şirketler sizleri kolayca yönlendirmekte ve cüzi bir ücret karşılığında işlemlerinizi sizin adınıza yapmaktadır. Sizlere bu yazımızda patent hakkında bilgi vereceğiz. Patent Nedir? Patent sizlerin düşüncelerini ve fikirlerini üçüncü kişilerin çalmasına karşı kullanacağınız bir güvenlik aracıdır. Sizlere ait olan bir fikir ya da marka bulunabilir. Bir fikrinizi ya da markanızı hemen kullanmak istemeyebilirsiniz. Kendi şartlarınızı olgunlaştırdığınız bir döneme kadar fikrinizi saklamak isteyebilirsiniz. Ancak siz uygun koşulları sağlamaya çalışırken sizlerin ürettiği fikir bir başkası tarafından kullanılabilir. Bu gibi durumlarda fikrinizin ya da markanızın patentini almamış iseniz, ne yazık ki çalınması durumunda yapabileceğiniz bir şey kalmamaktadır.

Marka tescil nedir, öğrenmek için buraya tıklayabilirsiniz.

Patent ile Marka Tescil Farkı Nedir?

Patent ile marka tescil karıştırılmaması gereken iki farklı kavramdır. Marka tescil patentin özelleştirilmiş halidir. Marka tescil işlemlerinizi bir ürün ya da hizmet için kullanmanız gerekmektedir. Patent ise fikir ya da bir buluş için gerekli olacaktır.

Patent Türleri Nelerdir?

Patent sizin bir ürünü ya da fikri üretebilme, ithal etme ve dağıtımını yapma hakkınızı korur. Bunu korumak için elde ettiğiniz resmi belge ise patent adını almaktadır. Kullanım sürelerine göre patentlerin farklı türleri bulunmaktadır. Faydalı model olarak adlandırılan patent türü en kolay alınan ve ucuz olan yöntemdir. Bu nedenle küçük işletmelerin en çok kullandığı patent türüdür. Bu modelde patent sizlere başlangıç ve bitiş tarihi belli olan bir süre için tanınmaktadır. Diğer türler incelemeli ve incelemesiz patent türleridir.

Patent Nasıl Alınır?

Patent tescilini alabilmek için öncelikle yenilik söz konusu olmalıdır. Sanayiye uygulanabilirlik diğer bir koşuldur. Son koşul ise tekniğin bilinen durumunun aşılmasıdır. Buradan da kolayca anlaşılabileceği üzere patent için yepyeni bir şey üretmeniz gerekmektedir. Mutlak anlamda bir yeniliğe ihtiyacınız vardır. Sözlü ya da yazılı olarak ifade edilmemiş bir yeniliğe ihtiyacınız vardır. Tekniğin bilinen durumunun aşılmasını ise uzmanlar tarafından bir değerlendirme yapılması gerekmektedir. Teknik bilinen durumdan aşikar bir şekilde farklılaşmalı ve tahmin edilebilir olmamalıdır. Saniyeye uygulanabilirlik kavramını ise bulduğunuz buluş pratiğe dökülebilmelidir. Faydalı model patentte ürünlerinizin kimyasal maddeler içermemesi gerekmektedir.

Patent sizlere pazarda ekonomik bir üstünlük sağlar. Taklitçilerin sizlerin buluşlarını çalmasını önler. Patent belgesi bir bakıma sizlerin emeğini ve zamanını korur. Yalnızca ülkesel boyutta değil sizleri aynı zamanda uluslararası pazarda da korur.

Patent işlemleri ülkemizde Türk Patent Enstitüsü tarafından yapılır. Başvurularınız öncelikle ülke içerisinde değerlendirilir. Ardından uluslararası veri tabanından inceleme yapılır. Başvuru dosyanızı eksiksiz bir şekilde teslim etmeniz gerekmektedir. Özet, tarifname ve teknik resimler dosyanızda yer almalıdır. İncelemeler yapıldıktan sonra sizlere patent tesciliniz yollanır. Tüm bu aşamaları resmi Patent Bülteni’nden de takip edebilir ve gereken itirazları buradan da kolayca yapabilirsiniz.

Marka tescil sorgulama işlemi nasıl yapılır öğrenmek istiyorsanız, yazımızı buradan inceleyebilirsiniz.

0 Shares:
Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Benzer İçerikler
Devamını Oku

TCP/IP nedir, TCP/IP nasıl çalışır?

Bu İçerikte Bahsedilen Konular Hide TCP Nedir?IP Nedir?TCP ve IP’nin Farkı Nedir?TCP/IP’nin TarihçesiTCP/IP Nasıl Çalışır?TCP/IP KatmanlarıUygulama KatmanıTaşıma Katmanıİnternet…