WHM cPanel Gereksiz Dosyaların Silinmesi

Web server yapılarında kullanım amaçları ve data akışına göre gerkesiz dosya bütünlükleri oluşabilmektedir. Bu yazımızda WHM cPanel kullanan web server yöneticilerine gerkesiz dosyaları nasıl silebileceklerine dahil detay paylaşacağız.

Sunucu gereksiz dosya bütünlüğünün büyük bir yoğunluğu log dosyaları tarafından oluşmaktadır. Disk alanımızda yer açmak ve gereksiz dosyalardan kurtulabilmek adına ilk hedefin log dosyaları olması gerekir.

Özellikle inode ile hosting hizmeti verdiğinizde dosya çokluğu disk ve sunucu genel data havuz limitlerini etkimeye başlar. Belirli bir zaman dilimi sonrasında kontrol altında tutulmayan log kayıtları sunucu disk alanında ciddi anlamda yer kaplamaya başlayacaktır.

Bir de bu durumu WHM+cPanel kullanan sunucular için düşünürsek modsec ve benzeri eklentilerin ciddi anlamda log havuzları oluşturduğunu görebilirsiniz. Eklenti ve servislerin log tutmasını disable konuma getirmek "evet" bir çözüm. Fakat unutmamalıyız ki belirli bir süreye kadar log dosyaların tutulması yasal sebeplerden dolayı zorunlu olabilir.

Gereksiz ve ciddi anlamda data alanı kaplayan logların temizlenmesi için aşağıda paylaştığım komutları sunucuda çalıştırmak yeterli ve sonuca ulaşmanız için yardımcı olacaktır.


1- Öncelikle hedef dizinleri belirlememiz gerekiyor.

Apache,Home, cPANEL Log path;

cd /usr/local/apache/logs
cd /home
cd /usr/local/cpanel/logs/

2- Error Log dosya tarama ve Silme ;

find /home/*/public_html -name error_log -type f -ls -exec rm -f {} \;

3- Dizinin toplam boyutunu öğrenmek için ;

ls -lh | more | head -1

4- Dizinde bulunan dosyaları silmek için ;

find . -type f -print -exec rm {} \;


Faydalı olması dileğiyle.

0 Shares:
Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Benzer İçerikler