Landing Page: Nedir, Nasıl ve Neden Kullanılmalı?

Man with magnifying glass looking for required information on a website page. User experience, communication and SEO concept

Çoğumuz hemen her gün hayatımızda pek çok farklı dış etmene maruz kalıyoruz. Reklamlar, tanıtımlar, kampanyalar ve daha pek çoğu. Hatta farkına varmadan bile hayatımızın çoğu evresinde yüzlerce gizlenmiş reklama maruz kalıyoruz. İnsan zihni işte bu yoğunluk içerisinde artık pek çok dış etmeni görmezden geliyor. Yani bir süre sonra bu karmaşıklığı fark etmemeye başlıyoruz. Sanki bu karmaşa hiç yokmuşçasına bizler üzerinde etki bırakmamaya başlıyor.

İşte tam olarak bu yüzden internette geçirdikleri sürede insanların herhangi bir amaç için ilgilerini çekebilmek oldukça zor bir eylem haline geldi. Herhangi bir sebeple girdiğiniz bir web sitesinde aradığınızı bulamayıp sitede kaybolduğunuz ve hızlıca o web sitesinden çıktığınız sizin de başınıza gelmiştir? Genellikle ziyaretçilerin web siteleri üzerinde yaşadıkları en büyük problem maalesef bu. Artık internet kullanıcılarının yarıdan fazlası bu sorun ile karşı karşıya kalıyor. Hepimizin zamanı az ve bu karmaşıklık içerisinde bizi hedefimize ulaştıracak en net sayfaları arıyoruz.

Dakikalarca bir web sitesi içerisinde aradığımızı bulamamak bizim için oldukça olumsuz bir etki yaratıyor. İşte tüm bu sorunların internet siteleri için bir çözüm karşılığı var: “Landing Page”. Yani kullanıcılarınıza çok daha sade, amaca odaklı ve dikkatlerini dağıtmayacak basit sayfalar sunmak.

Landing Page Nedir?

Açılış sayfası olarak da adlandırılan Landing Page, kısaca ziyaretçilerinizi doğrudan hedefe yönlendirerek onları ikna etmeye yönelik genellikle pazarlama ve reklam kampanyaları için kullanılan sade ve net tasarımlı call to action sayfalarıdır.

Yani ziyaretçinizi çok sade ve dikkatinin dağılmayacağı bir sayfa ile karşılıyorsunuz ve onu harekete geçmeye ikna edecek kısa öz ve net bir teklif sunuyorsunuz. Genellikle bu sayfalara erişim e-postalar, sosyal medya veya çeşitli reklamlar ile sağlanır. Ziyaretçinin bir şekilde ilgisini çekerek onu kendi sayfanıza çekiyorsunuz ve ziyaretçinizi karşıladığınız Landing Page ile onu ikna ediyorsunuz.

Bağlantınızı tıklayan kişiler ise ilgisini çeken konuda net ve doğrudan hedefe yönelik bir sayfa ile karşılandıkları için onları yakalamanız çok daha olası olabiliyor. Yalnız bu noktada onları sayfanıza çektiğiniz teklifiniz ile sayfanızda sunduğunuz tekliflerin birbiri ile aynı olması ve ziyaretçiyi yanıltmaması çok önemlidir. Aksi halde ziyaretçinizi yanıltmış olursunuz ve bir daha asla kazanamamak üzere kaybedersiniz.

Peki eğer böyle bir karşılama yapmasaydınız yani Landing Page kullanımı yapmasaydınız ne olurdu? Muhtemelen bu durumda ziyaretçiniz reklamlarınızdan ya da sosyal medya veya kullandığınız hangi kanal ise sizi görür ve ilgisini çeken teklif veya konuda sizi ziyaret etmek istediğinde tüm bilgilerinizin olduğu bir web sitesine yönlendirilirdi.

Örneğin kampanyalı ürününüzün satışına yönelik hazırladığınız bir sosyal medya reklamının ilgisini çekerek web sitenize gelen bir ziyaretçiyi ele alalım. Bu ziyaretçi eğer kampanyanıza yönelik bir Landing Page’e değil de sizin doğrudan kendi web sitenize yöneldiyse, muhtemelen ürünleriniz arasından ilgisini çeken o ürünü bulamayacak ve birkaç saniye içerisinde ürünü satın almadan web sitenizden çıkıp gidecektir. Fakat siz bu kampanyanıza yönelik bir Landig Page hazırlamış olsaydınız eğer, bu durumda ilgisini çeken kampanyaya doğrudan ulaşan ziyaretçi harekete geçecek ve birkaç saniye içerisinde ürünü satın alarak web sitenizden çıkış yapacaktır.

Yani aslında Landing Page’ler ile yapmak istediğiniz kısaca, dağınıklığı ortadan kaldırmak ve ziyaretçinizi doğrudan en kısa sürede sonuca ulaştırabilmek. Bu nedenle de Landig Page sayfalarınızın olabildiğince sade ve amaca yönelik olması çok önemlidir. Sunmak istediğiniz teklife yönelik birkaç cümlelik açıklama, harekete geçirici bir mesaj ve harekete geçirici bir buton. İşte hepsi bu. Ürün içerikleri, detayları ve uzun uzadıya diğer tüm ayrıntıları içeren bir Landing Page amacına ulaşamayacaktır.

Eğer yeni bir web sitesi kurmayı düşünüyorsanız, Natro’nun hazır web sitesi şablonlarını ve uygun fiyatlı web sitesi paketlerini buradan inceleyebilirsiniz.

Landing Page Neden Kullanılabilir?

Landing Page’in en önemli amacı ziyaretçiyi olabildiğince kısa süre içerisinde amaca götürmesi ve harekete geçirmesidir. Ziyaretçinin o sayfaya gelerek bilgi sahibi olması ve diğer fırsatları da incelemesi gibi aksiyonlar bir Landing Page’de düşünülmez. Landing Page’de amaç ziyaretçiyi sayfanıza çekmiş olduğunuz konuda kısa sürede sonuca ulaştırmaktır.

Peki Landing Page’in diğer amaçları nelerdir? Kısaca sizler için değinelim.

  • Kısa ve net müşteri formları ile ziyaretçinizi o anda harekete geçiremeseniz dahi, değerli verileri toplayabilirsiniz. Daha sonra bu topladığınız değerli verileri farklı kampanyalarınızda kullanabilirsiniz. Unutmayın: Sizi hiç bilmeyen bir müşteridense daha önce ürün veya fırsatlarınızla ilgilenmiş birini etkilemek çok daha kolay olacaktır.
  • Eğer bir e-ticaret sitesiyseniz, en çok ilgi gören ya da kampanyalı ürününüze hazırladığınız bir Landing Page ürün tanıtımınızı ve satış oranlarınızı artıracaktır. Bu sayede ziyaretçiniz tüm ürünleriniz arasında kaybolmayacak ve ilgi çekici veya kampanyalı ürününüze doğrudan yönelecektir.
  • Reklamlar aracılığı ile çektiğiniz ziyaretçileriniz karmaşık bir yapı ile karşılaşmayacağından yeni müşteriler kazanma ihtimaliniz çok daha yüksek olacaktır. Reklamda gördüğü ürüne doğrudan erişebilen ziyaretçinin aksiyon alması çok daha kolaydır.
  •  Landing Page’de sunduğunuz teklifler sayesinde dönüşüm oranlarınız kısa sürede artış gösterebilecektir. Hızlı dönüşüm oranını yükseltmek için mutlaka bir Landing Page kullanmalısınız.
  •  E-posta veya abone sayılarınız kısa süre içerisinde Landing Page sayesinde büyüyebilir ve bu sayede kampanya veya teklifleriniz için potansiyel müşterilerinize erişmiş olursunuz. Çünkü e-posta ve aboneler günümüzde oldukça değerli verilerdir.

İyi Bir Landing Page Nasıl Hazırlanmalıdır?

Landing Page’in önemi yukarıda bahsettiğimiz gibi farklı alanlarda dönüşüm oranlarınızın artışında size yardımcı olacaktır. Yalnız her web sayfasında olduğu gibi Landing Page’de de doğru şekilde ziyaretçiye adeta dokunmak ve doğru aktarımı yapabilmek çok önem taşır. Landing Page sayfası hazırlarken ziyaretçiniz doğrudan hedefe ulaşmıyor veya doğru tasarım ile dikkat çekemiyorsanız, muhtemelen bu saydığımız başarıların hiçbirine ulaşamayacaksınız demektir.

Bu kadar önemli bir amaca hizmet eden bir sayfanın elbette kusursuz hazırlanması gerekir. Unutmayın ziyaretçileriniz ortalama 6 ila 8 saniye içerisinde aksiyona geçirecek bir sayfa tasarlamadıysanız, muhtemelen başarıya ulaşamayacaksınız. Gelin “başarılı bir Landing Page nasıl hazırlanır?” birlikte inceleyelim.

Sade ve net olun

İlk ve en önemli kural hiç şüphesiz sadelik. Sade ve net bir tasarım her zaman için Landing Page’de en önemlisidir. Kaliteli görseller kullanın, fakat sayfanızı da görsele boğacak ve algıyı dağıtacak şekilde abartılı bir kullanım yapmayın. Okunması kolay ve gözü yormayan fontlar tercih edin. Eğer sayfanız uzun bir yapıdan oluşuyorsa kolay algılanması için bölerek okunurluğu arttırın.

Mobil uyumu sakın atlamayın

Hazırladığınız Landing Page mobil uyumlu olmalıdır. Unutmayın ki artık kullanıcıların yüksek çoğunluğu web sitelerini mobil olarak ziyaret etmeyi tercih ediyor. Bu nedenle mobil uyumlu bir sayfa oluşturmadıysanız, başarısız olma ihtimaliniz neredeyse kesin. Mobil açılışta gezinme, okunma butonların uygunluğu gibi konuları mutlaka kontrol edin. Hazırlayacağınız Landing Page hem mobilde hem de masaüstü bilgisayarda aynı mükemmellikte görünmelidir.

Başlık hayat kurtarır

Ziyaretçilerinizi karşılayacağınız başlığınız mutlaka ilgi çekici olmalıdır. Onları sayfanıza çektiğiniz konu ile bağlantılı ve doğrudan harekete geçirici bir başık tercih edin. Unutmayın başlığınız sayfanın geri kalanı ile ziyaretçilerinizin ilgilenip ilgilenmeyeceğiniz doğrudan belirleyecek en önemli unsurdur.

Butonunuz ilgi çekici olmalı

Tek ve net bir “call to action” kullanın. Doğrudan hedefe yönelik olsun. Kullandığınız butonun metni ilgi çekici ve hemen o anda harekete geçirici bir içerik olmalı. Aynı zamanda butonda göze çarpacak sıcak renkler kullanmalısınız. Bu sayede butonunuz hızlıca geçen bir ziyaretçi için bile görünür olacaktır. Tek bir buton kullanmaya çalışın ve ziyaretçiyi hangi butonu kullanacağı konusunda düşünmeye sevk etmeyin. Aynı zamanda ilk butonunuz her zaman için sayfanız ilk açıldığında görünme mesafesinde ziyaretçinizin karşısına çıkmalı. Böylece sayfayı aşağı kaydırmaya çalışmadan ziyaretçinizin dikkani çekmiş olacaksınız.

Referanslar ikna edicidir

Referans ve eski müşteri veya kullanıcılarınızın yorumlarına yer verebilirsiniz. Fakat uzun uzun okunması gereken içerikler yerine net yorumları sade bir tasarımla iletmelisiniz. Aynı zamanda ilk açılış ekranında değil biraz daha alt kısımlarda yorumlara yer vermenizde fayda olacaktır. Bu sayede ikna olmuş ve sayfanın alt kısımlarına doğru incelemeye devam eden ziyaretçinizin aklındaki soru işaretlerinin de kaybolmasına yardımcı olacaksınız. Olumlu kullanıcı yorumları yeni potansiyel müşterileriniz için altın değerindedir. Aynı zamanda bu bölüme kullanım istatistikleriniz ve varsa daha önce kazandığınız ödülleriniz gibi bilgiler de eklenebilir.

Formlar kısa ve net olmalı

Form kullanıyorsanız, çok uzun doldurulması gereken formları tercih etmeyin. Bilgileri alabileceğiniz, ziyaretçinin doldurması kolay formları tercih edin. Unutmayın ziyaretçiler genellikle bu tarz formları doldurmak istemez, bu nedenle onları sıkmayacak kısa ve kolay doldurulabilir formlar tercih etmelisiniz. Aynı zamanda formunuzun tasarımı ve mobilde doldurulması da kolay olmalıdır. Bazı formlar mobilde oldukça zor doldurulduğundan ziyaretçi doldurmak istese bile yaşadığı aksaklıklar sebebi ile dolduramadan sayfayı terk etmektedir.

Sayfa hızınıza dikkat edin

Sayfa yükleme hızınız 2 ila 3 saniyeyi geçmeyecek şekilde tasarlanmalıdır. Aksi halde geç açılan sayfalar için dönüşüm oranının yüksek olması düşünülemez. Google Page Speed üzerinden sayfa yükleme hızınızı kontrol edebilir, hızınızı etkileyen sorunların çözümünü gerçekleştirebilirsiniz. Sayfa hızınızı doğrudan etkileyen etmenlerden biri de hosting sağlayıcınızdır. Eğer güvenilir ve hızlı bir hosting sağlayıcı kullanıyorsanız, işiniz çok daha kolay olacaktır. Natro’nun size uygun hosting paketleri işinizi kolaylaştırmak için incelenebilir.

İçeriğiniz okunur ve ilgi çekici olmalı

Yazınızı ziyaretçilere sunarken öncelikle dürüst olarak başlamalısınız. Onları yanıltacak her içerik, onları bir daha kazanamamak üzere kaybetmek anlamına gelir. Bu nedenle sunduğunuz hizmet her ne ise doğru bir içerikle ziyaretçilere aktarılması çok önemlidir. Sayfanıza çektiğiniz reklam ile örtüşen ve doğru içerikler kurgulamalısınız. Eğer ziyaretçilerinizin sayfanıza geldikleri içerik ile sayfanızda gördükleri içerik birbirinden farklı ise muhtemelen hızlıca çıkış yapacaklardır.

Tasarım renginiz çok önemli

Sayfanızın genel tasarım rengi başından sonuna kadar birbiri ile uyumlu tonlardan oluşmalıdır. Arka plan rengi, butonlarınızın rengi, öne çıkarmak istediğiniz alanların rengi veya vurgu renginiz, birbiri ile uyumlu olacak şekilde seçilmelidir. Aynı zamanda sayfada karmaşıklık yaratacak koyuluk veya renkler tercih edilmemelidir. Soft renkler Landing Page için her zaman daha fazla tercih sebebidir. Birbiri ile uyumlu soft renkler sayfanızı daha sade ve net gösterecektir.

Tüm bu noktaları doğru şekilde kurguladığınızda, Landing Page için başarısız olmanızı sağlayacak sebepleri ortadan kaldırmış olursunuz. Doğru hedef ve kitleyi doğru bir sayfa ile karşılamak, sizlere başarı getirecektir. Tabii Landing Page tasarımızın doğru olması kadar, web sitenizin genel görünümünün de özenli olması aynı şekilde değer taşır.

0 Shares:
Benzer İçerikler