Sunucu mu Hosting mi?

Sunucu Yönetimi

Hosting hizmeti alımı, tekli siteler haricinde sürekli paylaşım yapmayan ya da yoğun ziyaretçi trafiği olmayan web siteleri için daha uygun ve avantajlı bir hâl alıyor. Tabii bunun en büyük sebebi de hostingler ile sunucular arasındaki ücret farkıdır. Bu sebeple özellkle bütçesi daha kısıtlı web siteleri tarafından hostingler daha çok tercih ediliyor.

E-ticaret siteleri, sosyal medya platformları ve benzeri platformlara sahip kullanıcılar içinde hepinizin tahmin edebileceği üzere kesintisiz hizmet oldukça önemlidir. Bu sebeple hosting yerine sunuculara yönelmek daha mantıklı bir karar olarak yer alıyor. Fakat sunucular ile hostinglerin kullanıcılarını sorumlu tuttukları ücretler düşünüldüğünde, ihtiyacınıza karar vermeli ve bu doğrultuda en doğru ürünü tercih etmelisiniz.

Sunucu (Server) Nedir?

Sunucu, yani bir diğer adı ile server, sahip olunan bilgisayar ağları aracılığı ile kullanıcıların erişimine tamamen açık bir biçimde barındırıldıkları bilgisayarlar için verilen bir isimdir. Bunu daha basit bir dille anlatmak istersek, sunucular, kullanıcıların verilere online bir biçimde ulaşabilmesini ve ulaşın verileri de kullanıcıların kullanımlarına sunan sistemlere denir.

Sunucular, ilk olarak aklımıza fiziksel bir yapıyla gelseler bile sadece fiziksel değil aynı zamanda da sanaldırlar. Sunucuların, sunucu olarak hizmet verebilmeleri için kendilerine mahsus yazılmış özel yazılımlara ihtiyaçları vardır. Yazılan bu yazılımlar da sunucu adını verdiğimiz sistemlerin içermiş oldukları verileri, tamamen kullanım amacına uygun bir biçimde kullanılmasını sağlar. Örneğin, bir oyun sunucusunu ile bir e-posta sunucunu ele alalım. Bir oyun sunucu ile bir e-posta sunucusunda belli başlı yazılımlar aynıdır; fakat farklı amaçlara hizmet etmelerinden dolayı, kullanım amaçlarını yerine getirebilmeleri için birbirlerinden farklı yazılmış özel yazılımlara sahiptirler. Bu yazılımlar, amaçlarına göre optimize edilmişlerdir.

Bir sunucunun sahip olduğu en önemli özellik, veri akışını güvenli, kesintisiz ve istikrarlı bir biçimde kullanıcılarına sağlayabilmesidir. Bu sebepten dolayı, her sunucu bu amaca yönelik geliştirilmiş özellikleri bünyesinde barındırır ve sürekli ek donanımlarla da desteklendirilir, güçlendirilir. Örneğin; aşırı enerji yüklenmesi sonucunda ortaya çıkabilecek kesintilere karşı kesintisiz güç kaynağı yapısı, sürekli çalışan server sistemlerinin aşırı ısınma ihtimallerine yönelik soğutma sistemlerinin geliştirilmesi, verilen yüksek hızda ya da hatayı en düşük orana indirerek aktarılabilmesi adına sunucuya bağlanan özel kablolar buna örnek gösterilebilir. Saydığımız örnekler, büyük sunucu sistemlerinin olmazsa olmaz denilen ek donanımları arasında gösterilebilir.

Sunucu nedir, ne işe yarar ayrıntılı olarak öğrenmek için buraya tıklayabilirsiniz.

Hosting Nedir?

Teknik bilgilerle hostingin ne olduğunu açıklamaya başlamadan önce biraz daha basit ve gündelik yaşamdan örnekler vererek açıklamak, hostingin ne olduğunu doğru bir biçimde anlayabilmemiz açısından yararlı olacaktır.

Örneğin; bir bilgisayarınız var ve siz bu bilgisayarınızdan bir adet belge oluşturdunuz. Bu dokümanı da saklamak istiyorsunuz. Bu yüzden belgenizi diskinize kaydeder ve bilgisayarınızı da kapatırsınız. İşte web siteleri için sunucuların görevi de aynıdır. Web sitenizi saklamak istersiniz ve bunun sonucunda da hosting edinirsiniz. Bunun sebebi sahip olduğunuz web sitelerini dijital yani internet ortamında kendi bilgisayarınızda barındıramamanızdır. Bunun için sıradan bilgisayarlardan çok daha üst düzey özelliklere sahip bilgisayarlara ihtiyacınız vardır. Bundan dolayı size oldukça güçlü, 7/24 hizmet verebilecek ve karşılaşılabilecek her türlü yoğunluğa da karşılayabilecek, web sitenizi oldukça hızlı ve yüksek performansta yayınlamaya devam edecek bir bilgisayara ihtiyacınız vardır. İşte bu güçlü ve yüksek performanslı bilgisayarlara sunucu denilmektedir. 

Hostingi teknik ve terimsel bir biçimde anlatmak istersek; bireylerin ve organizasyonların sahip oldukları web sitelerini kesintisiz bir biçimde dijital ortamda yayınlamasına olanak sağlayan, güçlü donanımlara sahip ve bazı yazılımsal web sunucularının birleşimi eşliğinde oluşturulan web sitesi yayınlama hizmetine, hosting denir. Hazırlanmış olan web siteleri, web sitesinde bulunan kontrol panel ile çeşitli dosya ve transfer yazılımlar eşliğinde hostinglere yüklenirler ve domain tanımlamaları yapıldıktan sonra web sitesi yayına hazır hale gelirler. Bu hizmetlere verilen bir diğer isim ise barınma hizmetidir. Bunun sebebi de kullanıcılara sunulan hosting hizmeti ile web sitelerinizin ziyaretçileriniz tarafından tamamen kesintisiz (7/24) erişilebilir bir duruma gelmesidir.

Hosting ile ilgili ayrıntılı rehber yazısına buradaki linkten ulaşabilirsiniz.

Sunucu ve Hostingin Arasındaki Farklar Nelerdir?

Hosting hizmeti ile sunucular arasında en önemli farkı kuşkusuz sunucu sayıları oluşturur. Hostinglerin kullanımı birden fazla kullanıcı arasında bölüştürülebilirlerken sunucular da ise her bir kullanıcı için ayrı birer sunucu oluşturulabiliyor.

Hosting ve sunucu arasındaki bu fark kullanıcıların sadece performanslarını değil, bunun haricinde kapasite dolayısıyla ücretlendirme artışına kadar birçok faktör üzerinde etkili olabiliyor. Tabii ki tek farkları bu değil, sunucu ve hostingler arasındaki farkları saymak istersek birden fazla başlık açmamız gerekir. Gelin bu başlıkları kısaca inceleyelim.

Hosting Hizmetleri Paylaşımlıdır

Hosting hizmetleri kullanıcılar arasında paylaştırılırlar ve bu büyük bir dezavantajdır. Örneğin, sizlere hizmet veren sunucunuzun bant genişliği, disk ve depolama alanı gibi imkânları sadece sizinle değil, başka kullanıcılarla da paylaşması sonucunda web sitenizin performansında düşüşler yaşayabilirsiniz. Bu da sizin web sitenizi ziyaret edecek olan potansiyel ziyaretçilerinize vermiş olduğunuz hizmet kalitesini düşürür.

Sunucuların Aksine Çoklu Bir Biçimde Çalışırlar

Sunucularda hostinglerden ziyade herhangi bir paylaşım şartı bulunmadığından ve her bir kullanıcı için de ayrı bir sunucu ayarlanabildiğinden dolayı genelde hosting yerine sunucu tercih edenler, bu konuda daha avantajlı olurlar. Bunların başlıcaları: Sunucu kullanımı sırasında sitenizin çökme ihtimali daha aza indirilir ve sitenizin yeniden yüklenme süresi yarıya indirilir.

Hosting Hizmetlerinde Kısıtlamalar Görebilirsiniz

Hosting hizmetlerinde, sunuculara karşı oluşan dezavantajlardan bir diğeri ise kısıtlamalardır. Eğer web siteniz için yüksek performansa sahip bir hosting hizmeti almak isteseniz bile yeri geldiğinde bu isteğinize karşılık verebilecek herhangi birini bulamayabilirsiniz.

Sunucuların Daha Geniş Kaynakları Vardır

Sunucularda kullanıcıların sahip oldukları kaynaklar daha fazladır. Bu sebepten dolayı da kullanıcılar hostinglerden ziyade herhangi bir performans ihtiyaçlarına rahatlıkla muhatap bulabilirler.

Sunucularda Daha Stabil Bir Hizmet Görülür

Sunucular, tam anlamıyla işinizi sürekli devam ettirebilmeniz adına oluşturulduklarından dolayı karşınıza çıkabilecek herhangi kötü bir ihtimale karşı tetikte olabilirler. Ayrıca daha önce de bahsettiğimiz üzere paylaşımsız oldukları için diğer web sitelerinde yaşanan problemler sizleri etkilemez.

Hosting Hizmetlerinde Güvenlik Problemleri

Hosting hizmetleri paylaşımlı bir yapıya sahip oldukları için, herhangi bir kötü amaçlı yazılım ya da çapraz kodlama, hizmet reddi gibi güvenlik problemlerine karşı sunuculara göre daha düşük bir performans hizmeti verebilirler.

Sunucularda Güvenlik

Sunucularda güvenlik imkânları ön plana çıkar. Verilerin ve ağların korunabilmeleri adına geliştirilmiş şifreleme yöntemleri ile birlikte kullanıcıların güvenlikleri sağlanabilir. Fakat buna rağmen arada çıkan aksaklık ve problemler karşısında kusursuz bir hizmet olmadığını da belirtmekte fayda var.

Hosting ve Sunucu Fiyatları

Hosting hizmetlerin tercih edilme sebeplerinden en önemlisi fiyatlarıdır. Hosting hizmetleri aynı anda birden fazla kullanıcının kullanımına izin verildiği için sunuculara göre oldukça düşük fiyatlara sunulabilirler. Hosting hizmetlerinin oldukça yaygın bir biçimde tercih edilmesinin ana sebepleri arasında da bu yer alıyor. 

Sunucular paylaşımlı hizmet yerine tamamen kişilere özel hizmet sundukları için, hostingler ile karşılaştırmaları yapıldıklarında çok daha pahalı bir sonuç ortaya çıkıyor. Ancak ihtiyacınıza uygun çözümü bulabilmek için hosting ve sunucunun artılarını, eksilerini düşünüp karar vermelisiniz. Natro’nun avantajlı ve uygun fiyatlı hosting ve sunucu paketlerini inceleyebillir, en iyi hizmete erişebilirsiniz.

İstatistiklere göre; crack yazılım, ters proxy, lisanssız yazılım kullanan web siteleri, diğer web sitelerine kıyasla daha fazla risk altındadır. Ayrıca lisanssız panel kullanımı hukuki sonuçlar doğurur. Verilerinizi güvenle korumak için orijinal lisanslı yazılım kullanın ve hizmet aldığınız firmadan orijinal lisans kullandıklarına dair mutlaka kanıtlar isteyin.

0 Shares:
Benzer İçerikler
Devamını Oku

Cloud Server (Bulut Sunucu) Nedir?

Bu İçerikte Bahsedilen Konular Cloud Server Avantajları Nelerdir?VPS Cloud Server Nasıl Çalışır?Cloud Server Sanallaştırma Teknolojileri Nelerdir?VPS Cloud Server…