Bu İçerikte Bahsedilen Konular
Bir sanal sunucudan bahsettiğimizde bunun bir fiziksel sunucu içinde barındığını biliriz. Ancak bir bulut sunucudan bahsettiğimizde sadece bir fiziksel sunucuda değil, bir sunucu kümesinde yani bir clusterda barındığını düşünmeliyiz. Dolayısıyla sunuculardan biri erişilmez duruma geldiğinde, sanal sunucunuz ayakta kalmaya devam edecektir.
Cloud Server Avantajları Nelerdir?
En önemli avantajı yüksek erişilebilir olmalarıdır ve fiziksel ortamında meydana gelebilecek olumsuzlukların çalışmasını engellememek üzere tasarlanmış olmasını gerektirir. Diğer önemli avantajı ölçeklenebilir olmalarıdır ve kaynak ihtiyacı olduğunda kolaylıkla arttırılabilir. Bulut sunucuların tasarımına göre daha hızlı cevap verecek şekilde coğrafi olarak konumlandırılabilirler.
VPS Cloud Server Nasıl Çalışır?
Cloud sunucuların VPS ve VDS’lerin çalışma prensibinden farkı tek bir sunucu üzerinde değil de birden fazla sunucu üzerinde yani bir cluster ortamında çalışmalarıdır. Bir sunucu kümesi oluşturulur, yedeklilik ve erişilebilirlik için genelde bu sunucular farklı ortamlarda konumlandırılırlar. Bir fiziksel sunucu erişilemez olduğunda, cloud sunucunuz hemen diğer lokasyondan cevap vermeye başlayacaktır.
VDS cloud sunucular hakkında detaylı bilgi edinmek isterseniz; buraya tıklayarak rehber niteliğindeki yazımıza ulaşabilirsiniz.
Cloud Server Sanallaştırma Teknolojileri Nelerdir?
Cloud teknolojlerinin altındaki en önemli teknoloji sanallaştırma teknolojileridir ve bu teknoloji kişi ve kurumlara yüksek düzeyde kullanılabilirlik, ölçeklenebilirlik ve güvenilirliği destekleyen bir araç sağlar. Bunun yanında cluster teknolojileri de cloud ürününü tamamlar ve bu sayede felaket kurtarma, yük dağıtma ve devretme gibi teknolojiler devreye girer.
VPS Cloud Server Kurulumu Nasıl Yapılır?
Birden fazla fiziksel sunucu edindikten sonra bu sunucuları hangi sanallaştırma yazılımı ile kurmak istediğinize karar vermelisiniz. Ancak bu kararı vermeden önce kullanacağınız yazılımın cluster desteği olup olmadığını netleştirmelisiniz. Akabinde artık bir VPS sanal sunucu oluşturarak, ilk bulut sunucunuzu hazırlayabilirsiniz. En önemli nokta bir fiziksel sunucunuzu devre dışı bıraktığınızda sanal sunucunuzun cevep vermeye devam ediyor olmasıdır. Bu gibi işlemlerle uğraşmamak ve bir fiziksel sunucunun yönetim zorluklarını deneyimlemek istemiyorsanız, sitemizin sunucular sayfasından birkaç küçük adımla saniyeler içinde bir cloud server oluşturabilirsiniz.
Cloud Server (Sanal Sunucu) Nasıl Kullanılır?
Sanal sunucuların kullanımı diğer tüm sunucular ile aynıdır. Yine elinizde bir erişim bilgisi olur ve eğer linux tabanlı bir işletim sistemi tercih ettiyseniz; ssh ile ya da bir masaüstü ortamı kurup, vnc gibi protokoller ile erişebilir ve işlemlerinizi yapabilirsiniz. Eğer windows işletim sistemi kullanıyorsanız; Rdp yani remote desktop protokolü ile kolaylıkla erişebilir ve kullanabilirsiniz.
Windows Cloud Server Nedir?
Windows işletim sistemi kurularak hazırlanmış cloud (bulut) sunuculara denir. Windows cloud sunucuların fiyatları, aynı donanım özeliklerinde Linux cloud serverlardan bir miktar daha yüksektir. Bunun sebebi Windows işletim sisteminin lisanslı bir yazılım olmasıdır. Windows cloud sunucuların tercih sebebi genelde asp, .net tabanlı kod geliştirme amaçlı olabilir, hosting sunucuları için tercih edilebilir ya da şirketinizin muhasebe yazılımlarını barındırabilirsiniz.
Linux Cloud Server Nedir?
Eğer sunucunuzda Windows işletim sistemi tercih etmiyorsanız, geriye farklı bir seçenek kalmamaktadır. Linux işletim sistemi kurulu bulut sunuculara Linux cloud server denmektedir. Burada tercih ettiğiniz linux dağıtımını siz seçebilirsiniz. Genelde Centos, Debian ya da Ubuntu gibi dağıtımlar tercih edilmektedir.
En Ucuz Cloud Server için Tavsiyeler
En ucuz cloud server için sunucular sayfamızı ziyaret edebilirsiniz ve eğer yıllık alım tercih ederseniz, 2 ay ücretsiz kiralamış olabilirsiniz. Eğer web hosting amaçlı en ucuz VPS cloud sunucu arıyorsanız, siparişiniz sırasında ücretsiz hosting paneli kurulmasını da sağlayabilirsiniz.
Ücretsiz Cloud Server Kiralamak Mümkün müdür?
Ücretsiz bulut sunucu kiralama genellikle mümkün değildir. Sunucular önemli donanımlardan oluştuğu için her biri başlı başına maliyettir. Bunun yanında sunucuların çalışabilmesi için elektrik, soğutma, internet, bakım için gerekli personel gibi giderleri bulunmaktadır. Ancak yıllık alım yaparsanız, 2 ay ücretsiz kullanım hakkınız otomatik olarak sepetinize yansıyacaktır. Bu şekilde 2 ay ücretsiz kullanabilirsiniz.