Google’da Web Sitem Kaçıncı Sırada?

Google arama sıralamasının en üst sıralarında olmak çok önemlidir. Çünkü internetin yaygın olduğu günümüz dünyasında Google arama motorlarında arama yapan kişilerin büyük çoğunluğu arama listesinin 2. sayfasından sonrasına bakmaz. Esas olan Google arama sonuç sayfasının ilk sıralarında yer almaktır. 

Yapılan araştırmalara göre insanların %70’lik kısmı Google arama motoru sonuç listesinin ilk sayfasında çıkan sonuçlara yönlenir. Bu nedenle web sitenizin ilgi odağı haline gelmesi için arama sonuçlarında ilk sırada çıkmasına yönelik gerekli tedbirleri almanız son derece önemlidir. 

Neden Google Sıralamanızı Takip Etmelisiniz?

Tüm web sitesi sahipleri ya da internetten satış yapan e-ticaret platformlarının öncelikli hedefi, Google arama sonuç sayfasında ilk sıralarda yer almaktır. Google’a her gün milyonlarca kişinin girdiği ve arama satırına bir şeyler yazarak arama yaptığı, bilinen bir gerçektir. Bu kapsamda işletme ya da web sitesi sahipleri için Google, bir prestij kaynağı, ticari alanda gelirini artıracakları bir platformdur.

Her ne kadar tüm web sitesi ya da e-ticaret platformu sahiplerinin hedefi Google’da üst sıralarda yer almak olsa da her web sitesi üst sıralarda yer alamaz. Bunun için belirli bir sürece ve alınacak belli başlı tedbirlere ihtiyaç vardır. Dilerseniz neden Google arama motorunda herkesin ilk sıralarda yer almak istediğini maddeler halinde açıklayalım:

  • Mümkün olduğu kadar fazla sayıda insana ulaşmak,
  • Hizmet ağını uluslararası platforma taşımak,
  • Hedef kitle için kolay ulaşılabilir olmak,
  • İşletmenin satış ve pazarlama gelirini artırmak,
  • İnsanlara haber ve bilgi ulaştırmak,
  • Hedef kitle ile iletişim halinde olmak,
  • İşletmenin bilinirliğini artırmak,
  • İşletmenin tercih edilme ihtimalini artırmak,
  • İnsanların işletmeye aşina olmasını sağlamak,
  • Web sitesine karşı talep ve geri dönüşlerin ölçümünü yapmak,
  • İnsanlardan işletme ile ilgili geri dönüş almak,
  • Çözüm üretmek için etkin bir yol belirlemek.

Google sıralamasında üst sıralarda yer almanın önemi genel olarak yukarıda sayılan hususlar olsa da bu maddeler artırılabilir. Bu kapsamda işletmenin hedefleri göz önünde bulundurularak Google’da üst sıralarda bulunma amacına odaklanılabilir.

Google’da Web Sitenizin Kaçıncı Sırada Olduğunu Nasıl Öğrenebilirsiniz?

Google aramalarında kaçıncı sırada olduğunuzu öğrenmenin birkaç yolu vardır. Bu yollardan ilki, Google arama sayfasına yazdığınız anahtar kelime ile ilgilidir. Arama sayfasına anahtar kelimeyi yazdığınızda sonuç sayfasında çıkan sonuca göre arama motorunda kaçıncı sırada olduğunuzu anlayabilirsiniz. Fakat bu yöntemin en sağlıksız sonuç veren bir uygulama olduğunu bilmeniz gerekir. Bunun nedenlerinden ise şu şekilde bahsetmek mümkündür:

Google arama motorunda çıkan sonuçlar kişiden kişiye farklıdır. Bunun nedeni ise Google’ın yapay zekâ teknolojisi ile faaliyet gösteren bir sistem olmasından kaynaklıdır. Yani arama sonuç listesinde çıkan sonuçlar, kişiye göre değişir.  Söz konusu kişiselleştirme faktörlerini ise şu şekilde açıklayabiliriz:

  • Arama geçmişi
  • Daha önce hangi sitelerin ziyaret edildiği
  • Sosyal bağlantı faktörleri
  • Cihazınızın türü
  • Fiziksel konumunuz
  • Gmail üzerinden size gönderilen mesajlar

Örneğin Google arama sayfasına pizza yazdığınızda, arama sayfasına şehir bilgisi eklemeseniz bile adresinize en yakın bölgedeki pizzacının sonuç sayfasında yer aldığını görebilirsiniz. Arama farklı bir şehirden yapıldığında kullanıcının karşılaştığı Google arama sonuçları da farklı olacaktır. Bunu mikro düzeyde de değerlendirebiliriz. Yani aynı şehrin farklı noktalarında, aynı arama kelimesi ile arama yaptığınızda dahi sonuç sayfasında çıkan sonuçların farklı olduğunu görebilirsiniz.

Google’ın arama sonuçlarını kişiselleştirmesinden memnun değilseniz bu durumdan çok basit bir şekilde kurtulabilirsiniz. Bunun için tek yapmanız gereken gizli pencereden yararlanmaktır. Bu pencereden yararlandığınızda Google, arama geçmişinizi ve çerezleri kaydetmez. Doğal olarak kişisel tercihleriniz Google sonuçlarını etkilemez. Durum böyle olmasına rağmen Google, cihazın konumundan ve IP adresinden etkilenerek belli sonuçlar üzerinde odaklanabilir. 

En İyi Sıra Bulma Araçları

Piyasada bulunan sıra bulma araçlarının bir kısmının ücretli, bir kısmının ise ücretsiz olduğunu görebilirsiniz. Öncelikle sizlere ücretsiz sıra bulma araçlarından bahsetmek istiyoruz.

Serpfox: Konumunuzu izlemenizi sağlayan bir sıra bulma aracı olan Serpfox, en fazla 10 anahtar kelime takibi yapmanıza imkân tanır. Bu sıra bulma aracını daha fazla anahtar kelime takibi yapmak için kullanacaksanız ücretli sürüme geçmeniz gerekir.

AccuRanker: Bu sıra bulma aracı, arama motoru sonuç sayfalarının önizlemesini karşınıza çıkarır. Sonuçların nasıl göründüğünü bu sayede kontrol etmeniz de mümkündür.

Yukarıda da belirttiğimiz gibi sıra bulma araçlarının bir kısmı ücretsiz olduğu gibi bir kısmı da ücretlidir. Bu kapsamda en iyi ücretli sıra bulma araçlarını şu şekilde sıralayabiliriz.

SEMrush: Eksiksiz bir SEO platformu olan bu sıra bulma aracı ile rakip araştırmasından anahtar kelime analizine ve buna benzer birçok özelliği tahlil edebilirsiniz. Bu sayede Google sıra bulma işleminden çok daha fazlasını yapmış olursunuz.

Ahrefs: Google sıralamanızı tespit etmek için etkili araçlardan biri de bu sıra bulucudur. SEO için faydalı araçların sunulmasını da sağlayan söz konusu platform ile web sitenizi denetleyebilirsiniz. Bunun yanında anahtar kelimeleri keşfedebilir, rakip analizini yapabilirsiniz.

Authority Labs: Bu platform ile belirli anahtar kelimelere yönelik izleme stratejisi izleyebilirsiniz. Kullanımı son derece basit olan bu platform ile arzu ettiğiniz sonucu alabilirsiniz.   

SERPWatcher: Sıra bulmak için geliştirilmiş özel bir SEO aracı olan SERPWatcher, aynı zamanda etkileyici bir ara yüze de sahiptir. Bu platform ile anahtar kelimelerinizin takibini yapabilir, çeşitli anahtar kelimelerin eklenmesini de sağlayabilirsiniz.

SerpBook: Bu sıra bulucu üzerinden Bing, Google, Yahoo, Youtube ve Google Haritalar üzerinden anahtar kelime izlemesi yapabilirsiniz. Özellikle müşterilerine SEO desteği sağlayan işletmeler, bu platformdan yararlanırlar.

Pro Rank Tracker: Bu platform üzerinden sıra bulma işlemi yaptığınızda profesyonel bir raporlama hizmeti ile de karşılaşacaksınız. Aynı zamanda mobil uygulama üzerinden de sıralamanızı kontrol etmenizi sağlayan bu platform, WordPress eklentisine de sahiptir.

Rank Tracker: Windows, Mac ve Linux gibi işletim sistemi kullananların arama motoru sıralamasını kolayca takip etmelerini sağlayan bu platform, özelleştirilebilir bir sistem üzerine kuruludur. Bu platform sayesinde 400’ün üzerinde arama motorunu yerel ve küresel alanda izleyebilirsiniz.

Web Sitenizin Sıralamasını Google’da Nasıl Yükseltirsiniz?

Yukarıda da belirttiğimiz gibi her işletmenin Google sıralamasında üstlerde yer alması mümkün değildir. Bunun için belli kriterlerin yerine getirilmesine ihtiyaç vardır. Alınması gereken en önemli tedbir de etkili bir SEO çalışmasıdır. Tabii bu çalışma da tek başına arama motorunda üst sırada yer almak için yeterli değildir. SEO çalışması esnasında site içi ya da site dışı link almak, anahtar kelimeleri doğru belirlemek vb. hususlar çok önemlidir. Kısacası SEO çalışması, hiçbir ayrıntı gözden kaçırılmadan yapılmalıdır. Arama motoru optimizasyonu, Google için olmazsa olmaz kriterlerdir. SEO’ya hakim değilseniz, bunun için SEO ajanslarından destek alarak en sağlıklı sonucu alabilirsiniz.

Google üst sırada yer almak için alınacak diğer bir tedbir de Google reklamlarını doğru ve etkin şekilde kullanmaktır. Google’da arama yaptığınızda en üstte, Google’a reklam veren firmaların web sitelerini görürsünüz. Doğal olarak kullanıcı öncelikli olarak bu web sitelerine yönlenir. Dolayısıyla işletme, Google’da üst sıralarda yer alma hedefine de ulaşmış olur.

0 Shares:
Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Benzer İçerikler