Site Hızı Arttırma Yöntemleri | En İyi Eklentiler

2 ya da 3 saniye, her ne kadar sizler için göz kırpma süresi olarak gelse bile internet siteleri için oldukça büyük bir anlama sahip. İnternet sitelerinin 2-3 saniye kadar geç yüklenmeleri, firmalara birçok şey kaybettirebiliyor. Psikolojik araştırmalara göre insanlar bekledikleri bu 2 ya da 3 saniyeye katlanamıyor. Bu sebepten dolayı bugün sizlere internet sitenizin hızını olduğundan daha hızlı bir hale nasıl getirebileceğinizi ve bu konuda da adım adım uygulamanız gereken aşamaları konuşuyor olacağız.

İnternet Sayfası Hız Ölçümü:

İnternet sitenizin internet hızını arttırmaya başlamadan önce, internet sitenizin mevcut durumda sahip olduğu internet hızına bakmak sizin için nerede olduğunuzu anlamanız açısından yararlı olacaktır. Her ne kadar internet sitenizin hızını ölçen eklentiler ve uygulamalar bulunsa bile, biz en garanti ve en kesin yolu tercih etmeliyiz ki doğru yoldan ilerleyebilelim. Peki internet sitenizin hızını nasıl ölçebilirsiniz? Bunun için üç farklı seçenek bulunmaktadır.

  1. İnternet sitenizin hızını ölçmek oldukça basittir. İnternet sitenizin hızını ölçerken atmanız gereken adımlardan ilki internet sitenizi yenilemek olacaktır. İnternet sitenizi yeniledikten sonra internet sitenizin yüklenme işinin tamamen tamamlanması, internet sitenizin ne kadar hızlı yüklendiğini görmeniz açısından en garanti yoldur. Bu hesaplama yöntemi ile internet sitenizdeki içeriklerin kaç saniye içerisinde yüklendiklerini görebilirsiniz.
  2. İlk bayta kadar geçmiş olan süre (yani Time to First Byte /TFBB), internet sitenizin içermiş olduğu öğeleri (yazdığınız yazılar, paylaştığınız görseller, müzik dosyalar ve benzeri içerikler) oluşturmaya başladığı müddetçe geçen süreyi ölçer ve sizlere bildirir.

Daha önce de bahsetmiş olduğumuz üzere internet sitenizin hızı oldukça önemlidir. Bu iki seçenek de internet sitenizi ölçmenizin en garanti ve doğrucu yollarıdır. İnternet hızınız konusunda doğru yönlendirilmeniz ise doğru adımlar atabilmeniz açısından şüphesiz büyük önem taşımaktadır.

İnternet Hızlandırma Yolları Nelerdir?

Ben sayfa hızımı bazı eklentiler ile tespit etmek istiyorum diyorsanız da sizlere birkaç adet yardımcı olabilecek eklenti söyleyebiliriz:

  • GT Metrix: bu eklentilerden ilki GT Metrix eklentisidir. İnternet sitenizin sağladığı hızı analiz edebilmeniz açısından ücretsiz bir hizmet sunmaktadır. İnternet sitenize ait hız analizini yapmak için ise Google PageSpeed ile Yahoo’ya ait YSlow kurallarını kullanıma sunar ve internet sitenizin hızını da genele uygun bir biçimde optimize edebilmeniz için sizlere uygulanabilir tavsiyeler bildirir. GT Metrix’i daha detaylı ve daha iyi bir biçimde kullanmak isterseniz de ücretli sürümünü memnun kaldığınız takdirde alabilirsiniz.
  • Google Page Insights: İnternet sitenize ait yükleme hızını kontrol edebilmeniz için kullanabileceğiniz, Google’a ait bir eklentidir. Öte yandan internet hızınızdan memnun kalmadığınız durumda Google Page Insights tarafından alacak olduğunuz önerileri de internet siteniz için uygulayabilirsiniz.
  • Pingdom: Pingdom diğer iki eklentiye oranla bir internet hızı ölçüm uygulamasından çok daha fazlasını kullanıcılarına vadeder. İnternet sitenizi Pingdom ile ölçmenin yanında internet sitenizin ziyaretçilerinize sergilediği performansı da görebilirsiniz. Bunun haricinde diğer iki uygulamada da olduğu gibi internet sitenizin hızını tespit edebilir ve tavsiyeler ışığında internet sitenizin hızını arttırabilirsiniz.

İnternet Sitenizin Hızını Arttırmak için Atmanız Gereken Adımlar:

İnternet sitenizin hızını arttırmak amacıyla alabileceğiniz önlemler her zaman mevcuttur. Peki internet sitenizin hızını arttırmak amacıyla neler yapabilirsiniz? Sırasıyla bu konuya dair yapabileceklerinize de değinelim:

1. Resimleri Sıkıştırmak

İnternet sitenizin hızını düşüren etkenler konusunda en başta şüphesiz internet sitenizde yayınlamakta olduğunuz resimler gelmektedir. İnternet sitenizde yer alan büyük dosyalar, resimler (özellikle internet sitenizde yer alan 10 MB ve üzeri boyuttaki resimler internet sitenizi yavaşlatma konusunda büyük bir etkendir). İnternet sitenizin hızını ve kendi görüntü kalitesini bozmadan yayınlayabileceğiniz resimlerin boyutları konusunda birden fazla düşünce vardır. Çoğu zaman ise internet tarayıcıları görüntü kalitesinin ikinci plan olarak uygulanması gerektiği tarafındadır. Bunun için net, canlı ve çok fazla yer kaplamadığı müddetçe PNG, GIF, JPEG ve benzeri görüntü biçimlerini tercih edebilirsiniz.

2. Kodları Azaltmak ve Sıkıştırmak

Bir üstteki paragrafta resimleri sıkıştırmaktan bahsetmiştik. İşte internet sitenizde yer alan kodlar da aynı resimler gibi sıkıştırılabilirler. İnternet sitenizde yer alan kodlar genellikle CSS, HTML ya da JavaScript’tir fakat bunlar haricinde de tahmin edebileceğiniz üzere birden fazla kodlama dili mevcuttur. İnternet sitenizde yer alan kodları sıkıştırmak amacı ile GZip’i kullanmayı tercih edebilirsiniz. Bunun haricinde internet sitenizin hızını arttırmak amacı ile internet sitenizde yer alan kodların sayısında da azalmaya gidebilirsiniz. Bunun için kodlamalarınızda yer alan gereksiz karakterleri (örneğin boşluk, virgül ve benzeri) kaldırabilirsiniz.

3. İnternet Sitenizde Yer Alan Sayfa Yönlendirmelerini Azaltmak

İnternet sitenizde birden fazla sayfaya erişim amaçlı ziyaretçilerinize yönlendirmeler eklemiş olabilirsiniz. Fakat sayfa yönlendirmeleri internet sitenizin hızını negatif etkileyen en önemli unsurlardan birisidir. Sayfa yönlendirmeleri internet siteniz yüklenirken internet sitenize ciddi anlamda bekleme süreleri katabilir. Bu sebepten dolayı sayfa yönlendirmelerini olabildiğince kullanmaktan kaçınmalısınız. Kaçınamadığınız durumlarda ise, sayfa yönlendirmesi eklemeden iki kez düşünebilirsiniz. “Gerçekten bu sayfa yönlendirmesini eklemem internet sitem için gerekli mi?” sorusunu kendinize yöneltebilirsiniz.

4. Tarayıcıyı Önbelleğe Almak

Tarayıcıyı önbelleğe alma işlemi ile internet sitenize ziyarette bulunan ziyaretçilerinizin internet sitenizde yer alan bölümleri kendi tarayıcılarında saklamalarının önünü açar. Bu durum ise, ziyaretçileriniz tekrardan internet sitenizi ziyaret ettiğinde internet sitenizde yer alan tüm ögeleri indirmek zorunda kalmadığından (en son giriş yaptığından bu yana internet sitenize getirdiğiniz güncellemeler hariç) internet sitenizin yüklenmesinde herhangi bir düşüş ile karşı karşıya kalmaz.

Bu durum her ne kadar internet sitenizi ilk defa ziyaret edecek olan ziyaretçileriniz üzerinde bir işe yaramasa bile internet sitenizi hali hazırda ziyaret eden ve internet sitenizin kemik kitlesi gibi görülebilecek ziyaretçileriniz üzerinde pozitif bir etki bırakabilmeniz için önemli bir seçenektir. 

5. Oluşturma İşlemini Engelleyen JavaScript’i Kaldırmak

İnternet tarayıcılarında bir internet sitesine ziyaret gerçekleştirilmek istendiğinde. Bu internet sitesi tam olarak ziyaretçilerinizin tarayıcılarında oluşturulmadan önce internet sitenizin sahip olduğu HTML kodunu okumalı ve bu kodu yorumlamalıdır. Bu işlem gerçekleştirildiği esnada ziyaretçinizin internet tarayıcısı herhangi bir komut dosyası ile karşı karşıya gelirse, bu durum internet sitenizin oluşturulmasını duraklatacak ve bunun yerine de komut dosyasının çalıştırılmasını başlatacaktır. Ancak bu işlem gerçekleştirildikten sonra internet siteniz ziyaretçinizin ekranına yüklenebilecektir. Kısacası bu işlem zaman alır ve ziyaretçileriniz bu süreyi beklemek istemeyebilirler.

İnternet sitenize kurabileceğiniz bazı eklentiler sayesinde internet sitenizin yavaş yüklenmesine sebebiyet veren komut dosyalarını görebilirsiniz. Sonrasında da bu komut dosyalarının sahip oldukları içerikleri doğrudan HTML kodunuza ekleyip bu problemi ortadan kaldırabilirsiniz (bu işlem sonrasında internet tarayıcıları komut dosyalarını sadece gerektiğinde yüklemeye başlar). 

6. Sunucuların Yanıt Sürelerini İyileştirmek

İnternet siteniz adına edinmiş olduğunuz sunucularınızın, ziyaretçileriniz için verecek oldukları yanıt süreleri birçok etken üzerinde değişiklik ortaya çıkarabilir. Buna örnek vermek gerekirse, internet sitenizin aldığı ziyaretçi miktarı, sunucu yazılımları, sayfa kaynakları ya da barındırma çözümleri örnek verilebilir. Günümüzün en ünlü internet tarayıcıları sunucu yanıt sürelerinin can sıkıcı düzeyde olmamaları için 200 milisaniye gibi bir sürede olması gerektiğini söylemektedir. Eğer sunucularınızın yanıt verme süreleri bu süre zarfından uzun ise internet sitenizde yer alabilecek yavaş yönlendirme, yetersiz bellek ya da yavaş veri tabanı sorguları gibi problemleri çözerek internet sitenizin bu konudaki eksiklerini iyileştirebilirsiniz.

7. İçerik Dağıtım Ağlarından Yararlanabilme Seçeneği

İçerik dağıtım ağları, internet sitenize ait kopyaları saklayan ve ziyaretçileriniz için internet sitenizi hızlıca yükleyen, dünya genelinde de birbirinden farklı konumlarda yer alan bir çeşit dağıtım ağlarıdır.

İnternet siteniz için anlaşmalı olduğunuz sunucularınıza oldukça uzak mekanlarda ziyaret gerçekleştiren ziyaretçileriniz için internet siteniz görece daha uzun bir zaman aralığı içerisinde yüklenmektedir. Fakat CDN’ye sahip olmanız durumda internet sitenizin daha yavaş yüklenmekte olduğu ziyaretçileriniz için internet siteniz eskisine nazaran daha hızlı bir biçimde hizmet vermeye başlar. Bunun sebebi ise internet sitenizin ziyaretçinize daha yakın bir sunucuda depolanan bir kopyasının oluşturulmasıdır.

CDN kullanıyor olmanız gördüğünüz gibi internet sitenizin sahip olduğu yüklenme hızında ciddi bir artışa sebebiyet verir. Bu durum her ne kadar yerel internet siteleri için pek bir önem arz etmese bile, uluslararası hizmet veren şirketler ve internet siteleri için . oldukça büyük bir önem arz etmektedir. 

8. İnternet Sitesini Mobil ile Entegre Etmek

Mobil dünyası tahmin edebileceğiniz üzere günümüzde internet trafiğinin yarısını oluşturmaktadır. Günümüzde birçok internet kullanıcısı video izlemek, e-posta göndermek ya da şirketlerle bir takım iletişim kurmak için akıllı telefonlarını kullanmaktadır. Bu sebepten dolayı bir internet sitesi sahibi iseniz mobil kullanıcılara entegre edilmiş bir internet sitesine sahip olmanız sizin için büyük bir önem teşkil etmektedir.

Ortalama bir akıllı telefon kullanıcı için herhangi bir internet sitesinin yüklenmesi yaklaşık olarak 15 saniye kadar sürmektedir. Bu her ne kadar çok önemli bir şey değilmiş gibi görülse bile, günümüzde dünya devi dediğimiz şirketeler üç saniyelik gecikmelerden dolayı milyon dolarlar kaybetmektedirler. Bu sebepten dolayı internet sitenizin yüklenme konusunu daha önceki başlıklarda da bahsettiğimiz gibi ihmal etmemelisiniz.

Peki akıllı telefonlarından internet siteleri arasında dolanan ziyaretçiler için neler yapılabilir? Bunun için internet sitenizi mobil kullanımlara olabildiğince iyi bir şekilde entegre etmelisiniz. Bu nktada çeşitli eklentiler ve uygulamalar indirebilir, çeşitli adımları takip edebilirsiniz. Harici internet sitenizde yer alan içerikleri olabildiğince küçültmeyi denemek iyi bir sonuç doğurabilir. Bu durum internet sitenizin boyutunu akıllı telefonlarından ziyaretlerini gerçekleştiren ziyaretçileriniz için azaltacaktır. Bu durum ise internet sitenizin yüklenme hızında akıllı telefon kullanıcıları için ciddi bir artışa sebep verecektir.

9. Joomla İnternet Sitenizi Akıllı Telefondan Yapılabilecek Girişler için Entegre Etmek

Joomla, internet sitenizi akıllı telefonları üzerinden ziyaret edecek ziyaretçileriniz için optimizasyon sağlamanıza yardımcı olabilecek güzel bir seçenektir. Ayriyeten bu durum internet tarayıcılarının tüketiciler için yarattığı mobil uyumlu sıralama algoritmalarında yer edinebilmeniz için de oldukça faydalı olacaktır. Joomla dışında akıllı telefon kullanıcılarına daha iyi bir hizmet yansıtabilmek amacı ile jAmo, Responsivizer ve benzeri uzantıları da seçenekleriniz arasına alabilirsiniz.

Gördüğünüz üzere bir internet sitesinin hızı, internet sitesinin sahibi ve aynı zamanda da ziyaretçileri için oldukça büyük bir önem arz etmektedir. Bu sebepten dolayı yukarıda sıralamış olduğumuz adımları dikkatlice uygulamanızda hem sizin hem de ziyaretçileriniz için büyük yarar sağlayacaktır. Ayriyeten bu durum internet siteniz için kalıcı bir kitle oluştururken algoritmaya uyumluluk sonucunda da arama sonuçları sıralamasında sayfanızın üst sıralarda gözükmesini sağlayarak internet sitenizin popülerliğini de arttırabilmektedir.

Natro.com sitenizi oluştururken ihtiyaç duyacağınız tüm teknik detaylarda olduğu gibi WordPress ve elverişli eklentiler tarafında da sizlere güvenilir ve çözüm odaklı hizmet vermeye devam edecektir.

0 Shares:
Benzer İçerikler