Yeni Teknoloji Girişiminiz İçin Kullanabileceğiniz 5 Fikir

Yeni girişim kültürüne teknoloji şirketlerinin hâkim olmasının iyi bir nedeni var: Teknoloji sektörü inanılmaz bir hızda büyüyor ve alışveriş, iletişim, ev yönetimi (ev otomasyonu), eğitim, pazarlama ve eğlence gibi hayatımızın her alanını kapsıyor. Tüm bunlar, gelecek vadeden teknoloji meraklısı girişimcilere oldukça geniş bir oyun alanı sağlıyor. Rekabetçi pazarlarda dahi daima yeniliğe, daha iyi (ve genellikle daha küçük) şeylere daima yer bulunuyor.

Yine de, teknoloji odaklı yeni girişimler giderek daha rekabetçi hale geliyor ve markanız, başarınızda en önemli rolü oynayan unsur oluyor. İşletme adınız ve alan adınız gibi önemli ayrıntılar, sizi rakiplerinizden ayıran temel unsurlar haline geliyor, bu nedenle her ikisini de büyük bir titizlikle seçmeniz gerekiyor.

Yeni teknoloji girişiminiz için doğru alan adını seçmek

Alan adınız, siz ve potansiyel müşterileriniz arasındaki ilk iletişimi kuruyor. Onu hem kısa ve basit tutmanız, hem de işletmenizin konusunu anlatan anahtar kelimeler kullanmanız gerekiyor. Diğer bir deyişle, alan adınızı ilginç ve dikkat çekici hale getirmelisiniz.

Alan adınızda “teknoloji” kelimesini kullanarak, insanlara teknoloji sektöründe faaliyet gösterdiğinizi net bir şekilde gösterebilirsiniz. Teknoloji, aynı zamanda evrensel olarak tanınan bir kelimedir ve işinizi diğer ülkelere taşımanızı da kolaylaştırır. .TECH alan adını seçerek hem kısa, hem de teknolojiyle olan bağınızı gösteren bir alan adı sahibi olabilirsiniz. Nispeten yeni bir alan adı uzantısı olan .TECH, şirket adınızla tam olarak eşleşen bir alan adı kaydetme ihtimalinizi de artırır.

Birçok teknoloji şirketi .TECH domain kullanmaktadır.

Artık yeni girişiminize başlamaya hazır olduğunuza göre, faaliyet alanınız için kullanabileceğiniz beş teknoloji fikrine göz atabilirsiniz.

1. Web tasarımı

Web tasarımını hem kazançlı, hem de tatmin edici kılan şey nedir?

Web tasarımı, sanatçının sanata ve tasarıma olan tutkusu ve yeteneğinin güzel ve heyecan verici bir birleşiminden oluşur. Aynı zamanda sanatçının teknolojik açıdan yetenekli olduğunu gösterir: Bu, her sektörde işe yarayacak bir niteliktir.

Web tasarımı, aynı zamanda talebin sürekli olarak arttığı ve e-ticaretin büyümesiyle yakından bağlantılı olan bir beceridir. Günümüzde, geleneksel olarak fiziki mekanlarda faaliyet gösteren şirketler de dâhil olmak üzere her işletme, yeni müşteriler çekmek için güzel görünen ve kullanıcı dostu bir web sitesine ihtiyaç duyar.

Bir web tasarımcısı olarak, grafikler (web sitesinin görsel öğeleri) veya UI & UX (kullanıcı arayüzü ve deneyim tasarımı) konusunda uzmanlaşabilirsiniz. Ancak web tasarımında yeni ve geliştirilmiş yazılımlar sürekli olarak piyasaya sürülür, yani çok fazla eğitim gerektiren ve becerilerinizi sürekli güncellemeniz gereken bir alandır. Ancak bir kez ustalaştığınızda, her zaman talep göreceğinizden emin olabilirsiniz.

Biraz tasarım deneyimine sahip olmanız daima iyidir ve tavsiye edilir, ancak estetiğe yatkın bir bakış açınız ve yazılım öğrenmede yeteneğiniz varsa, daha önce deneyiminiz olmasa dahi girişiminizi kurabilirsiniz. En çok talep gören yazılımı araştırın, çevrimiçi bir kursa kaydolun, bir web sitesi oluşturun ve küçük müşteriler ile çalışmaya başlayın. Yeterince deneyime sahip olduktan sonra çevrimiçi bir portföy oluşturabilir ve yeni projeler için daha büyük şirketlere çalışabilirsiniz.

2. Sağlık sektörü

Sağlık hizmetleri uzun zamandan bu yana dijitalleşmeye devam ediyor ve küresel tıbbi uygulamalar pazarının 2025 yılına kadar 11 milyar ABD doları büyüklüğe ulaşacağı tahmin ediliyor. Şaşırtıcı olmayan bir şekilde, 2020’de hastanelerin COVID-19 hastalarını tedavi etme yükü çok artınca yüz yüze görüşmelerin büyük ölçüde kısıtlandığı sağlık uygulamalarına olan talep de arttı.

Sağlık teknolojisi alanında faaliyet göstermek için ille de tıp geçmişine sahip olmanıza gerek yoktur. Tıbbi erişimi ve konsültasyonları daha iyi hale getirmenize yardımcı olacak pek çok fırsat vardır, örneğin:

  • Kişilerin şeker seviyeleri, kalori ve beslenme gibi sağlık durumlarını takip etmelerine yardımcı olan uygulamalar.
  • Kişilerin konumlarına, uzmanlıklarına ve diğer kriterlere göre doktor ve tıbbi danışmanları bulmasına yardımcı olan çevrimiçi hizmetler.
  • Küçük sağlık sorunları için 24 saat danışmanlık elde edilebilen sağlayan çevrimiçi danışma uygulamaları.
  • Kişilerin ilaçlarını zamanında almalarına veya tedaviyle ilgili yapmaları gereken diğer şeyleri süresinde gerçekleştirmelerine yardımcı olan hatırlatma uygulamaları.
  • Doktorların ve hastaların tıbbi geçmişlere kolayca erişmesine olanak tanıyan tıbbi kayıt uygulamaları.

3. E-eğitim

Öğretmenlik en tatmin edici mesleklerden biridir çünkü sadece becerilerinizi paraya çevirmekle kalmaz, onları başkalarına faydalı olmak için de kullanırsınız. Üstelik çevrimiçi eğitim için kullanabileceğiniz pek çok yöntemle, bilgilerinizi dünyanın herhangi bir yerindeki herhangi birine aktarabilirsiniz.

Kişisel tatmin hissi, çevrimiçi eğitimin teknoloji girişiminiz için harika bir fikir olmasının tek nedeni değildir. Global e-eğitim pazarı giderek büyüyor ve 2026 yılında 336.98 milyar ABD doları büyüklüğüne ulaşması bekleniyor. Herkesin eğitim almaya ihtiyacı var ve herkes bunu evinin konforlu ortamında yapmayı tercih ediyor.

İnsanlar daima kariyerlerini ilerletecek veya tutkularını geliştirmelerine yardımcı olacak yeni beceriler öğrenmek ister. Örneğin yeni bir ülkeye taşınmadan önce yeni bir dil öğrenmek isteyen bir öğrenciniz olabilir. Okul çağındaki çocuklar için çevrimiçi koçluk, salgın öğrencileri çevrimiçi eğitime zorlamadan önce bile popülerdi.

Yeteneklerinize bağlı olarak, ders vermek için kendi web sitenizi ve/veya mobil uygulamanızı oluşturabilirsiniz. Ayrıca onları yükleyebileceğiniz Udemy ve Coursera gibi çevrimiçi platformlar da bulunmaktadır.

4. Drone fotoğrafçılığı

Fotoğrafçılık doymuş bir pazardır, ancak drone kullanarak ve hava fotoğrafçılığı yaparak karlı bir niş yaratmanız mümkündür.

Drone fotoğrafçılığı (veya videografisi), turnuvalar ve düğünler gibi etkinlikler, tarımsal veya endüstriyel projelerin gözetimi ve her türden şirket için reklamcılık gibi birçok sektörden büyük talep görmektedir. Hatta fotoğraflarınızı ve videolarınızı medya kuruluşlarına satmanız veya Instagram’da yayımlayarak bir sosyal medya fenomeni haline gelmeniz bile mümkündür (balinaların drone ile çekilmiş ilginç görüntülerini içeren bu Instagram hesabına göz atın).

Kazançlı ve heyecanlı bir iş olsa da, drone fotoğrafçılığı pek çok ek çaba gerektirir. Öncelikle drone kullanmayı öğrenmeniz gerekir. Bazı ülkelerde drone uçurmak için bir ehliyete ihtiyacınız vardır. Drone kullanımının yasak olduğu belirli bölgeler (örneğin askeri kuruluşlar ve hassas ekolojik bölgeler) olduğundan, drone uçurma yasalarını da öğrenmeniz gereklidir.

Yasal engellerle ek olarak, doğru ekipmana da ihtiyacınız olacaktır. Fotoğrafçılık için tasarlanan drone cihazları, kamera sabitleyici, çarpışma dedektörü ve telefonunuza veya bilgisayarınıza canlı yayın yapabilen birinci şahıs görüşü (BŞG) gibi belirli özelliklere ihtiyaç duyar. Parrot Anafi FPV Drone Set ve DJI Mavic Air 2, fotoğrafçılık için üretilen en iyi drone cihazlarından bazılarıdır.

5. Kayıtların dijitalleştirilmesi

Dijitalleştirilmiş kayıtları bulmak, erişmek ve paylaşmak kolaydır. Depolama maliyetlerini kayda değer ölçüde azaltırlar ve kaybolma ihtimalleri daha düşüktür. Ayrıca çevre için de çok daha faydalıdırlar.

Çok uzun zamandır (hatta yüzlerce yıldır) var olan kuruluşlar (gazete, dergi ve kitap yayıncıları, eski şirketler, üniversiteler, hükümet kuruluşları, vs.) eski belgelerinin dijital ortama aktarılmasına ihtiyaç duyabilir. Bunu yapmak içinse çoğu zarar görmüş kâğıtlardan oluşan binlerce dolabı taramak gerekir. Bu da zaman, çaba, para ve beceri gerektirir: Uzmanlığınız işte bu noktada devreye girer.

İşin aslı, bu mesleğe başlamak için sabırdan daha fazlasına ihtiyacınız olduğudur. Herhangi bir miktardaki kâğıdı dijital hale getirmenin zamanını ve maliyetini doğru bir şekilde tahmin edebilmeniz gerekir. Eski kâğıtlar kırılgandır ve dağılabilir, bu yüzden onları nasıl dikkatli bir şekilde kullanacağınızı bilmeniz de gereklidir.

Farklı dijitalleştirme türleri (fotoğraflar, belgeler, gazeteler) için hangi tarayıcıların en iyisi olduğunu bilmeniz şarttır. Resimleri metne dönüştürmek için Optimum Karakter Tanıma (OCR) yazılımına da ihtiyacınız olabilir. PDF, TIFF ve RAW gibi farklı dijital formatların yanı sıra, bulut veya belge yönetim sistemleri gibi depolama alanlarına da aşina olmanız şarttır. Dijitalleştirme yoğun ve zor bir iştir, ancak her aman talep görür.

Sonuç

Her yeni iş fikri gibi, teknoloji odaklı girişim fikriniz de ekonomik olarak uygulanabilir ve ölçeklenebilir olmalıdır. Başlamadan önce kurulum maliyetlerinizi (yazılım öğrenme, ürün prototipi oluşturma, ekipman bedeli gibi maliyetler) doğru şekilde değerlendirdiğinizden emin olun. Hızlı bir şekilde büyümenizin her zaman mümkün olmayacağını ve bu nedenle yeterli sermayeye ihtiyacınız olduğunu unutmayın. Amacınız, güvenilir bir itibar yaratana ve yüksek bütçeli müşteriler edinene kadar işin devam etmesini sağlamaktır.

4 Shares:
Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Benzer İçerikler