Yedeklemenin Önemi; Yöntemler, Stratejiler ve Öneriler

Günümüzde, web sitelerinin en büyük mal varlığı sunuculardır. Web sitelerinin ömrünü de doğrudan bu sunucular üzerindeki varlıkları belirliyor. İnternet üzerinde yapılan her kayıt ve geçirilen her dakika, veri güvenliği kadar içerik güvenliğini de önemli kılıyor. İnsanlar, sizin web sitenize sunucular üzerinden ulaşıyor ve bu nedenle herhangi bir aksilik durumunda, kullanıcı nezdinde itibar kaybı söz konusu olabiliyor. Bu olumsuzluk sadece kullanıcı deneyimlerine değil, arama motorlarındaki sıralamanızın gerilere gitmesine ve hatta bundan dolayı gelir kaybı yaşamanıza da yol açabiliyor.

Bu durumun farkında olan site sahipleri, herhangi bir olumsuzluğun başlarına gelmemesi için web sitelerini güncel tutup içeriklerini yedekleme yapmayı tercih ediyor. Veri kaybının önüne geçmek ve web sitesinin içeriğini güvende tutmak adına farklı çözümler bulunuyor.

Yedekleme Yapılmazsa?

Web sitesi içeriğinde meydana gelebilecek her veri kaybı durumu aynı kategoriye girmiyor. Bu olumsuzlukların farklı nedenlerden kaynaklanması, makul bir durum olarak görünüyor. Dolayısıyla, her farklı duruma göre ayarlama yapılacak yedekleme türleri de farklı farklı özellikleri barındırıyor. Veriler üzerinde oluşan olumsuzlukların başlıca nedenleri; siber saldırılar, insan hataları ve fiziksel arıza kaynaklı olarak meydana gelebiliyor.

Siber saldırılar günümüzde çok sık bir şekilde dünyanın her yerinde görülüyor. Kötü amaçlı yazılımların tarihi internetin tarihi kadar eskidir desek yeridir. Günümüzde sunucular, kötü amaçlı yazılımların yayılmasının odağı olmasından dolayı, gelişen kripto para madenciliği programlarıyla mali suçlar için ya da web sitelerinin içeriklerine zarar vermek için kasıtlı olarak ele geçiriliyor. İnsanlar, web siteleri için hazırladıkları veri tabanları üzerinde çalışırken, en başta bazı temel zorunlulukları gözden kaçırabiliyorlar. Böyle olunca neticede ortaya çıkacak şablon içeriğinde hatalı kodlar ve içerik yönetim sistemine uyumsuz satırlar yer alabiliyor.

Günümüzde, fiziksel kaynaklı veri güvenliği olumsuzluklarına da yaygın bir biçimde rastlanılabiliyor. Bozuk bilgisayar ekipmanları, arızalı parçalar, hatta seller ve yangınlar da bu olumsuzluklar arasında gösteriliyor. Örneğin kötü hava koşulları, veri merkezine zarar verebiliyor. Fiziksel yeterliliği tatmin edici bir seviyede olan bulut yedekleme hizmeti, bu tür durumlardan korunmanın etkili bir yolu olarak önünüzde duruyor. Yalnız burada, bulut yedekleme hizmetini sunan teklifleri iyice okumanız gerekiyor. Veri güvenliğini sağlama hususunda çıkabilecek olumsuz durumlardan sakınmak için kolay bir biçimde yedekleme yapmak iyi bir fikir olarak karşımızda duruyor.

Yedekleme Stratejisi

Yedekleme stratejileri için kullanılan eski bir şifre vardır: 3-2-1

  • 3 – kopya
  • 2 – biçimler
  • 1 – site dışı konum

Doğru konumda tutulan iki kopya, aktüel olarak kullanılan birincil ve farklı bir depolama alanında tutulan ikincil kopyadır. Günümüzde, ikincil kopyalar için USB ve DVD’ler yaygınca kullanılıyor. Bunlardan başka sanal ortamdaki bulut disk alanında tutulan ikincil kopyalar, her an güncelleme ve yedekleme yapmanız için saklanabiliyor. Bulut ortamı teknik olarak bütün yedekleme aygıtlarıyla aynı işlevlere sahipken, fiziksel olarak farklı özellikler taşıyor.

Yukarıdaki maddelerde yer alan ‘biçim’ kuralı, işte bu fiziksel farklılık neticesinde oluşabilecek olumsuz durumların karşısında konumlamıyor. Dosya, farklı ortamlar arasında taşınırken aynı formatta taşınmalı, onun formatını değiştirebilecek spam ve solucanlardan korunmalıdır. İşte bu ihtiyaç, biçim kuralının gerekliliğini net şekilde ortaya koyuyor. Diğer bir bakış açısıyla site yöneticileri, kötü hava koşullarının, yangın ve sel gibi durumların disk sürücüsüne verebileceği olumsuz tahribatların önüne geçmenin garantisini de “bulut” içerisinde bulabiliyor.

Bulut sistemi güvenli olduğu kadar, kullanıcılarının da güveliğine önem vermesini istiyor. Yani, bulut sistemi için kolay şifreler kullanılmaması ve yetersiz bir veri altyapısı hazırlanmaması tavsiye ediliyor. Bulut sistemini verimli kullanabilmek için, ona karşı özenli davranmak gerekiyor.

Yedekleme Yöntemleri

Yedekleme konusunda önünüzde iki seçenek bulunuyor. Bunlardan ilki yedeklemeyi sizin yapmanız, ikincisi ise bu konuda hizmet veren servislerden destek almanızdır. Sunucuyu tek bir kaynak olarak, yedeklenmesi gereken bir ana kaynak olarak değerlendiriyorsanız düzenli yedeklemeler oluşturmalısınız. Makineye kaydettiğiniz tüm önemli dosyaların kopyalarını otomatik olarak düzenli bir biçimde yedekleyebilirsiniz. Böylece kullanıcı verileri ve sistem dosyalarını daha düzgün biçimde ayırabilir ve gereksiz dosya kalabalığından da kurtulabilirsiniz. Ayrıca, kullanım için ilgilendiğiniz bulut sisteminin tanımlayıcı sertifikalarının ve açıklamalarının tümü dikkatlice okunmalıdır. Buralardaki detaylarda sistemle uyumlu dosya türlerinin bilgilerine ulaşabiliyorsunuz. Sağlam bir kontrol ile herkesçe kullanılan dosyaları fark edebilirsiniz. Peki, bunu bilmenin size ne faydası oluyor?

Herkesçe kullanılan dosyalar, yazmaya açık dosyalar olarak konumlanıyor. Bu konum mailbox’ınız, resimleriniz veya durağan web sayfanız için geçerli değildir. Fakat WordPpress ve Drupal içerikler gibi açık tabanlı içerikleriniz için geçerli olabiliyor. Bu açıdan, içeriklerinizi herhangi bir sanal yedekleme aygıtında saklarken dikkatli olunmalıdır çünkü daha en baştan veri kaybına uğrayabilirsiniz. Servis sağlayıcınızın size sunduğu bir alt sistemi kullanıyorsanız, bunu da bulut sisteminin avantajlarına uyarlayabilrsiniz. Posta kutunuzu alıp büyüklüğüne karar verdikten sonra bulut tabanlı ücretsiz e-posta çözümlerini kullanabiliyorsunuz. Bazı bulut tabanlı çözümler size birkaç yıllık ücretsiz arşiv imkanı sunuyor. E-postalarınızın arşivlerine bu şekilde düzen verebiliyorsunuz, hem de ücretsiz olarak.

Bir sonraki aşamada, oluşturduğunuz medya dosyalarının büyüklüğünü belirlemek önem kazanıyor. Sonuçta ücretsiz olarak yararlanmak istediğiniz bir depolama hizmeti var ve bazı şirketler çevrimiçi sürücünüzün ilk 10 GB’lık kısmına ücretsiz olarak depolama yapmanıza imkan sağlıyor. Size sunulan imkanlar dahilinde resim dosyalarını yedeklemede kullanabileceğiniz galeri komut dosyaları veya WordPress uzantıları da bulunabiliyor.

WordPress İçin Yedekleme Yapmak

WordPress, mantık olarak açık tabanlı bir servis kaynağı olarak sunulduğu için, birçok yedekleme eklentisi seçeneğini de beraberinde getiriyor. Bu seçenekler, düz bir mantıkla ve sade bir biçimde işinizi halledecek çözümlerdir.

Veritabanınızı yedeklemek, veri güvenliğiniz hususunda bir sonraki aşamaya geçebilmek için gerekli görünüyor. Bunun için kullanılan veritabanı motorlarının geneli, sadece verilerin anlık görüntüsünü oluşturan yardımcı programları sunuyor. Bunları ise her gece çalışacak ve anlık görüntüleri yerel sabit disk üzerine kaydedecek biçimde ayarlayabiliyorsunuz.

Bu tür adımları atarak zamanla web üzerinde tutumlu hale dönüşüyorsunuz. Yani, zamanla işin detaylarına hakim oluyor ve sunucunun insafına kalmamış oluyorsunuz. Fakat bu uzmanlığa gelene kadar birçok kere hesap değiştirmeyi, hesap açmayı karışık prosedürleri geçmeyi göze almalısınız. Nihayetinde sanal aleme dair birçok avantaja sahip oluyorsunuz. Görüntü dosyalarının kaydından veritabanlarının yaptığı güncellemelerin eş güdümüne kadar birçok gerekliliği otomatik bir düzende yedekleyebilecek bir beceriye kavuşabiliyorsunuz.

Web Sitenizi MUTLAKA Yedekleyin

Yedekleme yapmıyorsanız, birçok kere veri kaybına uğramanız olası görünüyor. Bu bakımdan, sunucunuzu geri yükleme konusunda sürekli hazır tutmalısınız. Yılda dört defa yedekleme yapmak, makul bir çözüm olarak görünüyor. Veritabanı yedeklemesi, ciddiye alınması gereken bir konu ve ypılmadığı taktirde, oluşan problemleri düzeltmek için ciddi bir ekibin varlığına ihtiyaç duyulabilir.

Sonuç

E-ticaret siteniz için kayıt tutma zorunluluğunuzun olduğu durumlar olabilir. Öte yandan tutmadığınız kayıtlar yüzünden polisle de başınız belaya girebilir. Sadece bunun için değil; nakliye, envanter, ürün görsellerinin güncellenmesi gibi durumlar için de başarılı bir yedekleme çözümüne ihtiyacınız olacaktır. Küçük işletmeler için de müşteri datalarını tutmak adına bir yedekleme çözümü kullanmak, işletmenin devamlılığı açısından verimli sonuçlar sağlayacaktır.

Yedekleme çözümleri elbette belli bir maliyet çıkarabilir. Fakat bunun karşısına, kişisel verilerinizin ve internet sitenizin verilerinin kaybedilme ya da bunların bir siber saldırıya kurban gitme ihtimalini koyun ve ona göre hesabınızı yapın.

Bu güvenlik için ödeyeceğiniz aylık tutar, herhangi bir sıkıntılı durumda web sitenizin tekrar randımanlı çalışmasını sağlayacaktır.

0 Shares:
Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Benzer İçerikler
Devamını Oku

Grav Nedir, Nasıl Kurulur?

Bu İçerikte Bahsedilen Konular Grav Kurulumu için Ne Gerekir?Grav Avantajları Nelerdir?Grav Teknolojileri Nelerdir?Grav Nasıl Kurulur? Günümüzde web sitesi…