WordPress vs Ghost: Hangisi Daha İyi?

WordPress ve Ghost karşılaştırmasında ve seçim aşamasında hangisinin daha iyi olduğu sorusuna tam ve doğru bir cevap günümüzde çok önemli hale gelmiştir. Hem web sitesi hem de popüler olan blog oluşturmak için kullanılan bu platformlar, kullanıcısının ihtiyacına göre bünyesinde artıları ve eksileri bulundurur. Yapılan işlemler, sağlanan faydalar bazında WordPress ve Ghost’u karşılaştırarak, güçlü ve zayıf yönlerini irdeleyerek sizler için hangisinin daha iyi olduğuna karar verebilirsiniz.

Nelere Dikkat Edilmeli?

Bu platformlardan birini tercih etme durumunuz olduğunda, belli başlı sorular ile yaklaşmanız gerekir. Sorulardan elde ettiğiniz verilerden yola çıkarak ise kararınızı netleştirebilirsiniz. Bu soruların ana hatlarını şu şekilde sıralayabiliriz;

  • Genel hatları ile WordPress ve Ghost nedir?
  • Maliyet
  • Kullanım Kolaylığı
  • Tasarım ve Özelleştirme
  • E-Ticaret
  • SEO Uyumu

Genel Hatları ile WordPress ve Ghost nedir?

İncelenen iki platformun detaylarına inmeden önce temelleri incelenerek genel bir çerçeve oluşturulur.

WordPress Nedir?

18 yıldan beri dünyada bulunan en popüler web sayfası oluşturma platformudur. İnternet dünyasında ise sitelerin yaklaşık %45’inin gücü WordPress tarafından sağlanır. Aklınıza gelebilecek hemen her konu ve türde web sitesi ve/veya blog oluşturmak için kullanılır.

Yeni bir WordPress blogu kurulumu için öncelikli olarak bir alan adı(domain) ve web depolama(hosting) alanına ihtiyacınız bulunur. WordPress üzerinden bir web sitesi kurmaya karar verdiğinizde internet üzerinde birçok platformdan yardımcı bilgilere erişebilmeniz mümkündür.

Konu ile ilgili daha detaylı bilgiye “WordPress Nedir? Neden WordPress Kullanılmalı?” yazımızdan ulaşabilirsiniz. 

Ghost Nedir?

2013 yılında piyasaya giren Ghost, özellikle yayıncı, yazar ve gazeteciler için etkili bir yayın platformu oluşturmak amacıyla kurulmuştur. Günümüzde 3 milyondan fazla yükleme ve aktif olarak 10.000’in üzerinde kullanıcıya sahiptir.

Yayın amacı ile kurulduğu için yükleme hızı oldukça başarılı olan Ghost, minimalist ve temiz bir yapıya sahip olması kullanıcıları tarafından beğenilir. Birkaç dakika içerisinde blog yazmaya başlayacağınız bir platform olması sebebi ile de zaman kaybetmek istemeyen kullanıcılar için oldukça idealdir. Ghost kullanıcılarına karmaşık ve basit olarak iki sürüm sunar. Kullanıcılar ihtiyaç ve bilgi seviyeleri doğrultusunda uygun olan sürümü seçer.

Maliyet

Maliyet her yerde olduğu gibi bu platform seçiminde de ana faktör olarak karşımıza çıkar. İnternet dünyasına yeni giriş yapıyor iseniz doğal olarak maliyetinizi en düşük seviyede tutmak istersiniz. Kendinizi geliştirdikçe ve gelir elde etmeye başladığınızda daha fazla yatırım yaparak ilerlemeye özen gösterirsiniz. 

WordPress

WordPress, ücretsiz ve açık kaynak kodlu bir yazılımdır. Bir web sitesinin internet üzerinde yayında olabilmesi için bir domain ve hosting’e ihtiyaç duyulur. Domain ve hosting için farklı fiyat aralıkları bulunur. Bu nedenle satın alım sürecinde ihtiyaçlarınızı doğru bir şekilde planlayarak ilerlemeniz gerekir. 

Hosting ile ilgili detaylı sorularınıza “WordPress Hosting Nedir, Özellikleri Nelerdir?” isimli yazımızda cevap bulabilirsiniz.

WordPress üzerinde maliyetleriniz en aza indirmenize fayda sağlayacak, yadsınmayacak büyüklükte ücretsiz eklenti ve tema seçeneklerine sahiptir. Yaklaşık olarak 60.000 ücretsiz eklenti ve 10.000 ücretsiz tema bulunur. İlk süreçte ücretsiz tema ve eklentilerden faydalanarak sürece başlayabilirsiniz. Ücretli olarak sunulan birçok Premium eklenti ve temanın ücretsiz seçenekler arasında işlevsel bazda daha az olan seçeneklerini bulabilirsiniz. Kendinizi geliştirdiğinizde, siteniz büyüdüğünde, gereksinim duyduğunuzda Premium olan eklenti ve temalara ise yine kolay bir şekilde geçiş yapabilirsiniz.

WordPress kullanıcılarının sevdiği en güzel özellik ise site üzerinde tam kontrolünüzün olmasına izin vermesidir. Bu şekilde herhangi bir ekstra ücret ödemeden küçük kod değişiklikleri ile sitenizi istediğiniz şekilde geliştirebilirsiniz. 

Ghost

Ghost platformu üzerinde ihtiyacınıza göre ödeme gerçekleştirirsiniz. Hedef kitleniz ve seçtiğiniz plan doğrultusunda ödeme miktarınız belirlenir. Aylık ve yıllık olarak ödeme planlarından kendinize uygun olanı seçerek ilerleyebilirsiniz.

Ghost’un sunmuş olduğu planlardan yeni başlayanlar için uygun olan Başlangıç Planı’dır. Başlangıç Planı’nda 500 üyeye kadar kullanıcı desteklenir, resmi olarak Ghost temalarına erişim sunar ve ek olarak ise kayıt olduğunuz anda hesabınıza ücretsiz olarak domain ve hosting tanımlar. Yeni bir kullanıcı eklemek ya da özel sunulan temalara erişmek gibi ihtiyaçlarınız doğrultusunda planınızı değiştirmeniz gerekir. Plan içinde sunulan imkânlar arttıkça ödeme miktarlarınız da artar. Ghost platformunun size uygun olup olmadığını deneyimlemeniz için kullanıcılarına 14 günlük ücretsiz deneme hakkı sunar. 

İki seçenek olan WordPress ve Ghost’un maliyet değerlendirmesinde anlaşıldığı üzere WordPress çok daha düşük maliyetle çok daha fazla hizmet sağlamaktadır. Ghost ile kullanıcı artırımında dahi maliyet artarken WordPress bunu küçük kod değişiklikleri ile mümkün kılar. Yeni başlayanlar için ise düşük maliyetle adım atmak ve ilerlemek daha kolay olacaktır. 

Kullanım Kolaylığı

Blog oluşturma sürecinde çoğu kullanıcı yazılımcı, programcı ya da kod uzmanı değildir. Bu nedenle kodlamaya ihtiyaç duymadan hızlı bir şekilde blog oluşturmak için kullanımı oldukça kolay olan platformlara ihtiyaç duyulur.

WordPress

WordPress açık kaynak kodlu bir yazılım olduğu için kurulumunda ve devamında yönetim hep sizde olacaktır. Yükleme, güncelleme ve yedekleme süreçleri kullanıcıları tarafından yönetilir. Bu nedenle WordPress’e başlarken bazı bilgiler elde edinilmesi gerekir.

Sitenizde kullanacağınız tema, eklenti ve daha birçok şey için zaman harcamak gerekir. Ancak WordPress algoritması oldukça basit olduğundan dolayı bir hafta gibi kısa bir süreçte ihtiyaç duyduğunuz tüm alanları öğrenebilirsiniz. Kısa sürede blogunuzu özelleştirerek içeriklerinizi oluşturmaya başlayabilirsiniz. Uzun bir süredir piyasada olan bir platform olmasından da kaynaklı internet üzerinde birçok eğitim materyaline de ulaşabilirsiniz. WordPress, herhangi bir kod bilgisine ihtiyaç duymadan yapmak istediğiniz şeyleri gerçekleştirmeye yarayan birçok eklentiyi de kullanımınıza sunar. 

Ghost

Ghost’un amacı içerik yayınlamak ve bu içerikten para kazanmak olduğundan yeni başlayacak olanlar için oldukça avantajlıdır. Hesabınızı aktive eder etmez doğrudan hesap kontrol paneline yönlendirilirsiniz. Oluşturulan web sitenizi özelleştirebilir, gönderi ve sayfa yaratabilir, site üzerindeki üyelerinizi yönetebilirsiniz.

Ghost, hızlı bir şekilde içerik yayınlamak ve para kazanmak isteyen kullanıcılar için geliştirilmiş bir platformdur. Karşılaştırma incelendiğinde iki platformun da kullanıcı ihtiyacına göre farklı seçenekleri bulunur. Her iki platform da kolay bir şekilde özelleştirme, düzenleme özelliğine sahiptir. Ghost platformunun WordPress’e göre kullanımı daha kolaydır ancak özelleştirme seçenekleri olarak geri plandadır.

WordPress ise Ghost’a göre çok daha fazla özelleştirme seçeneğine sahiptir sadece kurulum aşamasında bazı temel bilgilere gereksinim duyulur. Temel bilgilerin öğrenilmesiyle beraber sitenizi özelleştirmek, sayfalar oluşturmak ve düzenlemek, gönderilerinizi yayınlamak gibi birçok şey çok kolay bir şekilde gerçekleştirilir. 

Tasarım ve Özelleştirme

Profesyonel bir blog oluşturmak yeni başlayanlar için zorlu ve sıkıntılı olabilir. Ancak WordPress ve Ghost gibi platformlar sayesinde bu süreç oldukça kolaylaşır.

WordPress

Bahsettiğimiz üzere WordPress, blog oluşturmak ve özelleştirme yapabilmek için kullanımınıza binlerce ücretsiz tema sunar. Tercih edeceğiniz temaların çoğu birçok zenginleştirilmiş özellik ile erişime açılır.

Hangi temanın çok daha kullanışlı olduğuna karar vermek için buradaki yazımıza tıklayarak, temalar konusunda detaylı bilgiye erişebilirsiniz.

Herhangi bir tema ile başlayarak bloğunuza profesyonel bir görünüm kazandırabilirsiniz. Mevcut tasarıma bağlı kalmadan istediğiniz zaman değiştirebilme özgürlüğü ise WordPress platformu kullanıcılarının en beğendiği özelliklerinden biridir. WordPress tema özelleştiriciyle de her temanın özelleştirilmesine imkân tanır. Tema ve içeriği ayrı tutan yapısı ile WordPress, hem tutarlı bir şekilde oluşturduğunuz tasarımı hem de herhangi bir tema değişikliğinde içeriğinizi korur. 

Ghost

Daha önce de dile getirdiğimiz gibi Ghost, WordPress ile karşılaştırıldığında tasarım ve özelleştirme seçenekleri konusunda oldukça sınırlıdır. Bakıldığı zaman Ghost’da bir tema deposu ile birlikte kullanıma sunulur ancak bünyesindeki ücretsiz tema 20’lerdedir. Eğer tema için ayırabileceğiniz ekstra bir bütçeniz var ise Premium temaların sayısı yaklaşık olarak 100 tanedir.

Tasarım ve özelleştirme konusunda yapılan karşılaştırmayı incelediğimizde ise WordPress platformu öndedir. Büyük bir tema ve sonsuz eklenti seçenekleri ile kullanıcılarına tasarım ve kullanım kolaylığı sunar. İçerik ve işlevselliğin tasarımdan ayrı tutulması ise platformun esnekliğinin göstergesidir. Yönetim kullanıcısının tamamen elinde olduğu için özelleştirme, düzenleme, oluşturma gibi birçok işlev rahatlıkla kullanılabilir. 

E-Ticaret

Web sitenize e-ticaret işlevi ekleyerek çevrimiçi ortamda satış yapabilirsiniz. WordPress ve Ghost platformları, sizlere satış yapma imkânı sunar.

WordPress

WordPress platformu kullanıcılarının çevrimiçi olarak satış yapmaları için ücretsiz olarak “WooCommerce” eklentisini kullanıma sunar. Bu eklenti ile web sitelerine e-ticaret işlevi kolaylıkla kazandırılır. Yüzlerce WooCommerce teması arasından seçim yaparak profesyonel bir çevrimiçi mağaza oluşturabilirsiniz. 

Ghost

Ghost platformunda e-ticaret mantığı biraz farklıdır. Çevrimiçi mağaza oluşturamaz ancak oluşturmuş olduğunuz içeriklere erişim için üyelik satılır. İçeriklere kimlerin erişebileceği üyelik türlerine göre ayrılabilir. İçerikleriniz bir ödeme duvarının arkasında yer alır, ödeme yapıldığı an duvar yok olur ve içerikleriniz erişime açılır. Platforma entegre olan bu işlev ile ücretli içerikleri oluşturmak, üyeleri yönetmek kolay hale getirilmiştir.

İstediğiniz her şey için satış yapmanıza olanak sağlayan WordPress bu alanda da kendini ön plana çıkarmayı başarmıştır. WooCommerce ya da farklı bir e-ticaret eklentisi ile birçok türde, grupta satış yapmanıza imkân sunar. Ghsot ise işlevsel olarak e-ticaret özelliği bulunur ancak Premium içerik satımında sınırlı olunduğu unutulmamalıdır. 

SEO Uyumu

Web sayfalarınızın arama motorlarında aratıldığında üst sıralarda yer almasının sağlanması ve trafiğinin artırılması için arama motoru dostu olan bir platformu seçerek kullanmanız gerekir.

WordPress

WordPress, SEO uygulamaları göz önünde bulundurularak oluşturulan bir platformdur. Web sitenizin gerekli yapılandırmalar için tüm yerleşik ayarlar bulunur. Kalıcı bağlantı ayarlarınızı değiştirerek SEO dostu olan URL’ler yaratabilir, etiketler ekleyebilir, kategoriler gibi birçok optimizasyonu oluşturabilirsiniz. Sunmuş olduğu SEO eklentileri ile de sitenizin SEO’sunu üst düzeye çıkararak çok daha fazla trafik alırsınız. 

WordPress platformunun sunmuş olduğu eklentilerin en iyileri hakkında detaylı açıklamalara linkteki içerikten erişebilirsiniz.

Sitenizi Google Arama Konsolu’na bağlayabilir, sosyal medyada nasıl göründüğünü kontrol edebilirsiniz. Kullanışlı bir web sitesi içerik haritaları ekleyerek ziyaretçilerin site içerisinde gezinmesine yardımcı olabilirsiniz.

Ghost

Platform bir dizi yerleşik özellik ile yazı ve sayfalarınızı arama motorları için optimizasyon sağlamanıza yardımcı olur. Google Arama Konsolu’na entegrasyon için de yerleşik ayarlara sahiptir. Aynı zamanda site haritanızı otomatik olarak oluşturabilirsiniz. Ghost, üyelere özel olmasından ve içeriklerin korunmasından dolayı arama motorlarında üst sıralarda yer alması mümkün olmayacaktır. İçeriklerinizi ücretsiz hale getirmeniz durumunda ise arama motorlarında görünür olabilirsiniz. 

Kullanışlılık, işlevsellik ve erişim gibi noktalar etrafında incelendiğinde WordPress, SEO Uyumu konusunda daha ön plana çıkıyor. Daha esnek bir yapı ve seçenekler ile web sitenizin trafiğini artırmak için optimizasyon sunar. Birçok eklenti ile sıralamanızı yükselterek ilk sıralarda yerinizi almanızı sağlar. Ghost’da sağlam bir yapıda yerleşik olarak SEO ayarları sunar ancak WordPress gibi derinlik düzeyine sahip değildir.

Açıklamış olduğumuz birçok karşılaştırma kriterlerine göre, yeni blog kurumu için WordPress daha iyi bir seçenektir. Tema, tasarım, esneklik, SEO, e-ticaret gibi seçenekleri ile Ghost’a göre çok daha fazla özellik sunar. Maliyet olarak bakıldığında ise harcamalarınızın kontrolü sizde olduğundan bütçenizi kendiniz belirleyebilirsiniz. Ghost, daha hızlı ve basit bir şekilde blog oluşturup para kazanma tarafında yoğunlaşan bir platformdur. Sunmuş olduğu seçenekler sınırlıdır. Sonuç olarak baktığımızda WordPress ve Ghost’un artı ve eksileri üzerinde yapmış olduğumuz inceleme konu, ile araştırma yapan bireyeler için birçok noktada rehber niteliğindedir.

0 Shares:
Benzer İçerikler