WordPress Veri Tabanı Temizlemek: Adımlar ve Eklentiler

Dijital dünyada başarılı olmak için web sitenizin iyi bir performansa ihtiyacı vardır. Özellikle internette iyi bir performans göstermek adına hız, tam anlamıyla hayati bir role sahiptir. Bu performansı artırmak noktasında veri tabanı temizliği yapmanız gerekir. Bu sayede arama motorlarında ve kullanıcı ziyaretlerinde en verimli siteye sahip olursunuz. Veri tabanı WordPress’in can damarıdır. Sitenin kurulumundan düzenlenmesine kadar yazı, görsel ve tema gibi tüm ayrıntılar veri tabanına kaydedilir. Bir eklenti kurulup silinse bile veri tabanında bu eklenti ile ilgili ayrıntılar bulunur. Yani WordPress kullanıldığında Wordpres veri tabanı kaçınılmaz bir şekilde dolar.

WordPress veri tabanlı web sitenizi kullandıkça veri tabanının boyutu artar ve siteniz daha yavaş çalışmaya başlar. Yazdığınız yeni yazılar, kullanıcıların yaptığı yorumlar, eklenen ve kaldırılan eklentiler, çöpe atılan yorumlar, kullanmadığınız eklentilerden gelen veriler, spam yorumlar ve daha fazlası WordPress veri tabanının boyutunu artırır. Sayılan bu sebepler de sitenin yavaşlamasında etkili rol oynar. Bu gereksiz verilerin hepsini kaldırmak, veri tabanınızı önemli ölçüde rahatlatabilir. Bu da küçük performans iyileştirmeleri ve yedekleme işleminizi daha hızlı bir şekilde yapmanızı sağlayabilir. Veri tabanınızın boyutunu küçültebilmeniz için düzenli olarak temizlik yapmanız gerekir. Bu sayede web sitenizin hızını sürekli artırmış olursunuz.

WordPress neden kullanılmalı merak ediyor musunuz? Rehber niteliğinde yazımızda cevabı detaylı olarak açıkladık. Blog yazısına buradaki linkten ulaşabilirsiniz.

Veri tabanı manuel olarak ya da eklentiler kullanılarak temizlenebilir. Veri tabanı temizliğinde eklenti kullanmak en kolay çözümdür. WP-Optimize eklentinizi yükleyerek spam yorumları, otomatik taslakları, revizyonları, pingback’leri, geçici olayları, eski eklentilerin geride bıraktığı kullanılmayan dosyaları ve geri izlemeleri kaldırmak için kullanılabilir. WP- Optimize dışında farklı eklentiler de veri tabanı temizliği için kullanılabilir. Ancak diğerleri tüm verileri temizlemenize izin vermeyebilir. WordPress optimizasyonu ile periyodik olarak yapılması kılavuzunda önerilir. WordPress veri tabanına siz farkında olmadan pek çok şey kaydedilir. Yazının devamında kaydedilen bu veriler ayrıntılı bir şekilde açıklanmıştır.

2021 yılında en çok kullanılan WordPress eklentilerini sizler için derledik. Hemen inceleyin ve en iyi eklentileri kullanmaya başlayın. Yazıya buradan ulaşabilirsiniz.

WordPress Veri Tabanına Farkında Olmadan Kaydedilen Bilgiler

WordPress’in veri tabanı, siz talimat vermeseniz bile arka planda bazı bilgileri kaydeder.

Revizyonlar

Bir sayfa ya da gönderi üzerinde çalışırken, WordPress onu arka plana sürekli olarak kaydeder. Geri dönüp kaydedilen sürümlerden herhangi birini ileri bir tarihte geri yükleme yapabilmek için, her bir revizyon gönderi veri tabanında ayrı ayrı kayıt olarak saklanır. Gönderi üzerindeki çalışmanız bittiğinde ve gönderiyi web sitenizde yayınladıktan sonra kaydedilen revizyonlar hiçbir amaca hizmet etmez. Eğer bir temizleme programınız varsa herhangi bir eklentiye gerek kalmadan bu kayıtları basit bir şekilde temizler. Bir temizleyiciniz yoksa aşağıdaki eklentilerden birini yükleyerek bunu kolay bir şekilde otomatik olarak yapabilirsiniz.

Taslak Gönderiler

WordPress veri tabanınızda bulunan ”taslak” olarak kaydettiğiniz gönderilerdir. Düzenlemeye başladığınız ancak yayınlamadığınız gönderilerdir. Taslaklarınıza bir göz atarak ne kadar çok yer kapladığını görebilirsiniz. Bu aynı zamanda her bir taslağınız için etrafta dolaşan revizyonlarınızın olduğunu anlamına da gelir. Asla yayınlamayı düşünmediğiniz o eski gönderilerden kurtulmanız gerekir.

Çöpleri Boşaltma

WordPress sitenizde bulunana eski sayfaları, gönderileri ve diğer tüm belgeleri sildiniz. Ancak WordPress bu eski girdileri sisteminizden tamamen kaldırmaz. Tüm sildiğiniz gönderileri çöp kutusuna taşır. WordPress üzerinden kurduğunuz sitenizde sildiğiniz yorumlar, yazılar, sayfalar, resimler, videolar çöp sekmesinde kalmaya devam eder. Sildiğiniz dokümanların kalıcı olarak silinmesi için çöp sekmesinden kalıcı olarak sil demeniz gerekir. Siz çöp kutunuzu sürekli boşaltmasanız bile WordPress veri tabanı 30 günde bir otomatik olarak temizleme işlemini gerçekleştirir. Dilerseniz yeni programlar yükleyerek temizleme işinin 10 ya da 5 günde bir yapılmasını sağlayabilirsiniz. Bu işlemden sonra temizleme programlarının kurulumları gerçekleştirilir. Peki, WordPress temizliğini neden yapmalısınız?

WordPress Veri Tabanı Neden Temizlenmelidir?

Veri tabanı WordPress sisteminin en yavaş ikinci parçasıdır. Daha yavaş olan parçası da dosya sisteminin kendisidir. Bu sebeple veri tabanınızın yavaş olması sadece site sağlığı için değil, aynı zamanda arama motoru sıralamanız için de önemli bir sorundur. Google, Explorer, Firefox gibi büyük arama motorlarının çoğu, sayfa hızını bir sayfayı sıralamada faktör olarak kullanır. Veri tabanının temiz tutmak, maksimum WordPress performansı için gereklidir. Bu temizlik WordPress performans ayarlama sürecinin bir parçasıdır. Peki, veri tabanı temizliği öncesinde yapılması gereken bir şeyler var mıdır? Öte yandan başarılı bir WordPress temizliği nasıl yapılır?

Adım Adım WordPress Temizliği Nasıl Yapılır?

Temizlik öncesi verileri yedeklediğinizden emin olmalısınız. Yedekleme programınızın düzgün bir şekilde çalışıp çalışmadığını kontrol etmelisiniz. Yedekleme programınız yedeklemeyi isteğe bağlı bir şekilde yapıyorsa, farklı bir yedekleme programı daha kurmalısınız. Veri tabanı temizliği için adım atmadan önce, veri tabanı yedeklerini oluşturma ve geri yükleme işlemlerine izin verecek bir eklenti yüklemeniz gerekir. Yedekleme işini otomatik olarak yapacak birçok eklenti bulunur.

UpdraftPlus WordPress yedekleme programı kolay anlaşılır olduğu ve geri yükleme özelliğine sahip olduğu için tercih edilebilir. Yedekleme işinizi ücretsiz sürüm ile halledebileceğiniz gibi ücretli sürüm kullanarak farklı özelliklere de sahip olabilirsiniz. Programı yükledikten sonra yedekleme yapabilirsiniz. Dosyaları silmeyecekseniz sadece veri tabanını yedeklemeniz yeterli olur. Her şeyi yedeklemenize gerek yoktur. Yedekleme, bir şeyler ters giderse önlem almak için yapılır.

WP-Sweep ile WordPress Veri tabanını Temizleme

  • Eklentiler kısmından WP-Sweep kurularak etkinleştirilir.
  • Etkinleştirme işlemi tamamlandıktan sonra WordPress veri tabanını temizlemek için araçlar sekmesinden ”süpür” tıklanır.

Bu eklenti sayesinde WordPress veri tabanını analiz ederek ne kadar temizlik yapacağını bir rapor halinde gösterir. Tarama raporunda yorumlar, gönderiler, terimler, seçenekler, veri tabanı optimizasyonu gibi pek çok farklı bölümde gösterilir. Tüm öğeler gözden geçirilebilir. Tek tek temizleme işlemi yapılabileceği gibi WordPress veri tabanında bulunan her şeyi temizlemek için sayfanın en altında bulunan ”tümünü süpür” kutucuğuna tıklanabilir.

Veri tabanınızın boyutunun büyüklüğüne göre temizleme işlemi biraz zaman alabilir. WP-Sweep sayfada bulunan istatistikleri günceller ve nasıl ilerleyeceğinizi gösterir. WP-Sweep, WordPress veri tabanını temizlemek için WordPress silme işlevlerini kullanır. WP-Sweep ile otomatik taslaklar, silinen yorumlar, spam yorumlar, onaylanmamış yorumlar, revizyonlar, artık kullanıcı metaları, kullanılmayan terimler, veri tabanı tabloları, e-posta ön bellekleri, silinmiş e-postalar gibi pek çok şey temizlenebilir.

WP- Optimize ile Wordpress Veri Tabanını Temizleme

WordPress siteniz günlerce yüzlerce yorum alabilir. Yazdığınız her yazıda belirli zaman aralıklarında yazım aşamasında taslak olarak kaydedilir. Yazdığınız yazının nasıl göründüğüne bakmak için her ön izleme yaptığınızda veri tabanına kaydedilir. Tüm bu işlemler işlevsel görünse bile veri tabanınıza yer edinir ve sitenin yavaşlamasına sebep olur. Kullanabileceğiniz WP-optimize eklentisi ile WordPress veri tabanı temizliğini gerçekleştirebilirsiniz.

  • İlk olarak WP-Optimize eklentisi yüklenir.
  • Admin paneli üzerinden WP-Optimize sekmesine gidilir. Karşınıza aşağıda sıralanan sekmeler çıkar. Bu sekmede gereksiz olan tüm veri tabanı kayıtları bulunur.
  • Optimizations’‘ sekmesi altında yazı taslakları, gereksiz yorum ve ön izleme kayıtlardan istenilenler seçilebilir.
  • Run Optimization” butonuna tıklanarak seçilen kayıtlar temizlenebilir. İster tek tek isterseniz de tümünü sil seçeneği ile temizleme işlemini gerçekleştirebilirsiniz. Ayrıca WP-Optimize verilerin boyutunu, hangi eklentiye ait olduğunu ve eklentiyi daha önce silip silmediğinizin de bilgisini verir.

Optimizations kısmındaki sekmeler açıklamaları ile birlikte aşağıda sıralanmıştır:

  • Optimize database tables: Alan kazanmak için veri tabanını optimize eder.
  • Clean all post revisions: Yazıların oluşan otomatik revizyonlarını her güncellemede temizler.
  • Clean all auto-draft post: Bir yazı üzerinde düzeltme yapılırken otomatik oluşan önceki taslak yazıları temizler.
  • Clean all trashed post: Silinerek çöp kutusuna gönderilen tüm yazıları temizler.
  • Remove spam and trash comments: Spam yorumları ya da silinmiş yorumları temizler.
  • Remove unapproved comments: Onaylanmamış yorumları siler.
  • Remove expired transient options: Ön bellekteki kullanılmayan verileri temizler.
  • Remove ping backs: Vermiş olduğunuz geri bağlantıların temizliğini yapar.
  • Remove track backs: Farklı sitelere vermiş olduğunuz bağlantı bildirimlerini temizler.
  • Clean post meta data: Herhangi bir gönderiye ait olmayan yazı, kategori, tarih gibi veri temizler.
  • Clean comment meta data: Yorumlar ile ilgili olmayan meta verilerini temizler.
  • Clean orphaned relationship data: Silmiş olduğunuz yazılardan geriye kalan artıkları temizler.

Daha önce kullanılan ve kaldırılan eski eklentilere ait tabloları silmek isterseniz;

  • Tables” kısmına girip kaldırılmış eklenti tablolarını seçebilir ve ”Remove” kutucuğuna tıklayarak temizlik işlemini gerçekleştirebilirsiniz.
  • Veri tabanının yoğunluğuna göre işlem birkaç dakika sürebilir. Dilerseniz veri tabanı temizliğini ayarlar sekmesinden haftada bir ya da daha kısa süre için ayarlayabilirsiniz.

Bütün yaptığınız işlemler yolunda gittiyse, veri tabanı temizliğini yapmışsınız demektir. Site içine girme yavaşlığı, site içerisinde yazı, resim, videoların geç açılma sorunları, admin panelinin yavaş çalışma sorunu ortadan kalmış olur. Herhangi bir sorun yaşarsanız natro.com üzerinden destek alabilirsiniz.

0 Shares:
Benzer İçerikler