WordPress Web Siteleri Nasıl Mobil Uyumlu Hale Getirilir?

WordPress aracılığıyla bloglar, kurumsal web siteleri ve e-ticaret siteleri oluşturmak mümkün. Günümüzde bu tür siteler sadece bilgisayarlar ile değil, aynı zamanda mobil cihazlarla da ziyaret edilmektedir. Yükselişte olan mobil teknoloji ile birlikte mobil cihazlarda geçirilen vakit artmakta. Dolayısı ile insanlar internette haber okurken, alışveriş yaparken ve web sitelerine göz atarken çoğu zaman mobil cihazlarını kullanıyorlar. Hatta Google üzerinde yapılan aramaların büyük bir çoğunluğunu mobil aramalar oluşturmaktadır. Aynı şekilde internetteki reklamların trafiğinin çoğu da mobil kullanıcılar tarafından geliyor. Mobil kullanımın bir hayli yoğun olduğu bu dönemde, WordPress web sitelerinin daha fazla kullanıcı tarafından erişilebilir hale gelmesi için mobil uyumluluk şarttır.

Neden WordPress kullanılmalı, öğrenmek için buradaki blog yazımızı inceleyebilirsiniz.

Mobil internet kullanımı, ilk kez 2016 yılında bilgisayar kullanımını geride bıraktı. O zamandan bu yana giderek artan mobil trendi, web sitelerinin kullanıcı deneyimini de etkileyen bir faktör haline geldi denilebilir. Günümüzde web sitelerinin trafiğinin büyük bir yüzdesi akıllı telefon kullanıcıları tarafından gerçekleştiriliyor. Dijital dünyada geri kalmak istemeyen web site sahiplerinin bu trende uyum sağlayarak, web sitelerini mobil uyumlu hale getirmesi önem taşıyor. Mobil uyumlu olmayan web siteleri kötü bir kullanıcı deneyimi sunduğu için ziyaretçi kaybedebiliyor. Dolayısı ile web sitesinin arama motoru sonuç sayfasındaki sıralaması da zarar görebiliyor. Bunun önüne geçmek için web sitelerinin mobil uyumlu hale getirilmesi gerekiyor.

Mobil Uyumlu Web Sitesi Nedir?

Mobil uyumlu web siteleri, mobil cihazlarda herhangi bir bozulma olmadan açılabilecek şekilde kodlanmış ve tasarlanmış sitelerdir. Mobil cihazların ekran boyutlarına uygun şekilde tasarlanan siteler, kullanıcıların site üzerinde rahatlıkla gezinmesine ve ekranı yakınlaştırıp uzaklaştırmasına olanak sağlar. Mobil uyumluluğu olan web siteleri bilgisayar üzerinde açıldığında, mobil cihazlarda olduğundan farklı bir tasarım ile karşılaşılabilir. Bu farklılık sayesinde hem bilgisayar kullanıcıları hem de mobil kullanıcılar aynı site üzerinde rahatlıkla gezinebilirler. Bu uyumluluğun amacı kullanıcılara her tip cihazda kolay bir navigasyon sunmaktır.

Kullanıcıların kullandıkları cihaz farketmeksizin aradıklarını kolaylıkla bulabilmeleri hedeflenir. Google gibi kullanıcı deneyimine önem veren arama motorları, mobil uyumlu siteleri sonuç sayfalarında daha üst sıralara yerleştirebilir. Çünkü web sitelerinin mobil uyumluluğu, kullanıcı deneyimini iyileştiren faktörlerden biridir.

Mobil uyumlu olmayan web siteleri, mobil cihazlarda açıldığında çeşitli bozulmalar ile karşılaşılabilir. Metin bloklarında kaymalar ve iç içe geçtiği için okunması zor olan yazılar bu bozulmalardan biridir. İnteraktif butonlara erişilememesi, ekran dışına taşan görseller, düşük site hızı, bozuk font boyutu ve bu gibi pek çok bozulma ile karşılaşılabilir. Mobil uyumlu web site tasarımlarının temelinde responsive site (duyarlı site) yer alır. Duyarlı olmayan web siteleri (non-responsive site) kullanıcılara iyi bir deneyim sunamaz. Masaüstünde harika görünen bir tasarım mobil cihazlarda her zaman iyi sonuç vermez.

“WordPress Güvenlik Taraması Nasıl Yapılır?” detaylı bilgilere ulaşmak için içeriğimize buradan göz atabilirsiniz.

Web Sitesinin Mobil Uyumluluğu Nasıl Kontrol Edilir?

Web siteniz yakın bir tarihte oluşturulmuş veya güncellenmiş ise, tasarımcınız web sitenizde mobil deneyime özen göstermiş olabilir. Dolayısı ile web sitenizi mobil uyumlu hale getirmek için çalışmalara başlamadan önce web sitenizin mobil uyumlu olup olmadığını kontrol etmenizde fayda vardır. Bunun için ilk olarak web sitenizin güncel performansına göz atmanız gerekir. Web sitenizin mobil uyumluluğunu kontrol etmeden önce mobil cihazlardan ne kadar trafik aldığınıza göz atarak başlayabilirsiniz.

Google Analytics aracılığıyla web sitenizin trafiğini inceleyebilirsiniz. Google Analytics üzerinde masaüstü ve mobil cihazlardan gelen trafiği ayrı ayrı görmek mümkündür. Google Analytics hesabınıza giriş yaptıktan sonra trafiğine göz atmak istediğiniz web sitesini seçmeniz yeterlidir. Eğer mobil trafiğiniz beklentilerinizin altında ise sitenizin mobil uyumlu olup olmadığını çeşitli online araçlar ile kontrol edebilirsiniz.

Google tarafından sunulan ve kullanımı oldukça basit olan Google Mobile Friendly Test aracılığı ile sitenizin mobil uyumluluğunu kontrol etmeniz mümkündür. Arama motoruna Google Mobile Friendly Test yazıp siteye gittikten sonra tek yapmanız gereken mobil uyumluluğunu kontrol etmek istediğiniz web sitesinin URL’sini girmektir. Kısa bir analizden sonra web sitenizin mobil uyumlu olup olmadığı ekranda belirecektir. Eğer siteniz mobil uyumlu değilse, bunun nedenleri ve bu soruna yol açan etkenler de görülebilir. Google Mobile Friendly Test aracının bir diğer iyi yanı ise, sitenizi mobil uyumlu hale getirmek için başvurabileceğiniz kaynakları öneriyor olmasıdır.

Web Siteleri Neden Mobil Uyumlu Olmalı?

Web sitesi kullanıcılarının çoğunluğu masaüstü cihazlar yerine mobil cihazları tercih ediyor. Bu gelişime ayak uydurabilmek için web sitenizin herhangi bir ekran boyutunda görüntülenmeye hazır olması gerekir. Mobil uyumlu bir tasarım, ziyaretçileriniz için iyi bir kullanıcı deneyimi sunarak sitenizde aradıklarını daha kolay bulabilmelerini sağlar. Google, 2015 yılından itibaren mobil uyumlu olan siteleri ödüllendirmek için arama algoritmasında büyük bir revizyon gerçekleştirdi. Böylelikle mobil uyumlu siteler, mobil uyumlu olmayan sitelerle kıyaslandığında arama motoru sonuçlarında daha iyi bir performans gösterebilir hale geldi. Mobil uyumlu web siteleri daha fazla esneklik sunduğu gibi, mobil ve masaüstü kullanım için ayrı birer web sitesi kurulumuna kıyasla daha kolay yönetilirler.

WordPress web sitenizin mobil uyumlu olması, sitenizdeki içeriklerin tüm mobil cihazlarda sorunsuz bir şekilde görüntülenebilmesini sağlar. Mobil uyumluluk sadece akıllı telefonları kapsamaz. Aynı zamanda tabletlerde de daha iyi bir kullanım sunar. Sitedeki metinlerin otomatik olarak okunması rahat bir font boyutuna geçiş yapması mümkün kılınır. Ayrıca görsellerin ekran dışına taşması, grafiklerin net olmaması gibi sorunların da önüne geçilir.

Masaüstünde yatay yönde geniş olan web siteleri, mobil cihazlardaki ekran boyutu ile uyum sağlayamaz. Ancak mobil uyumlu web sitelerinde aynı site mobil cihazdan açıldığında tasarımında belirli değişiklikler göze çarpar. Bu tasarım değişiklikleri, web sitesinin farklı ekran boyutuna sahip cihazlardan da rahatlıkla kullanılabilmesine olanak tanır. Ancak web sitelerinin mobil cihazlarda iyi görüntülenebilmesi yeterli değildir. Mobil uyumluluğun önemli faktörlerinden biri de site yüklenme hızıdır. Masaüstünde hızlı bir şekilde yüklenen sayfalar, mobil uyumluluk olmadığı takdirde mobil cihazlarda aynı performansı gösteremez. Yüklenme süresi uzun olan web siteleri, kullanıcı deneyimini kötü etkiler. Bundan ötürü web sitesinin trafik kaybetmesi ve arama motoru sonuçlarında sıralamasının düşmesi olasıdır.

“2022 Yılının En İyi WordPress Temaları”na ulaşmak için rehber niteliğindeki içeriğimizi buradan inceleyebilirsiniz.

Web siteleri mobil uyumlu hale getirilerek yüklenme hızı artırılabilir. Böylelikle ziyaretçiler web sitenize hızlı ve kolay bir şekilde erişerek iyi bir kullanıcı deneyimi ile karşılaşabilirler. Google, site hızını bir sıralama faktörü olarak değerlendirdiği için mobil uyumluluk büyük bir önem taşımaktadır.

Mobil Uyumlu Web Sitelerinin Avantajları

Mobil uyumlu WordPress web siteleri, mobil uyumlu olmayan sitelere kıyasla çeşitli avantajlara sahiptir. Mobil uyumlu ve duyarlı siteler, sağladığı avantajlar ile Google arama motoru sonuç sayfasında daha iyi bir sıralama elde etmeyi mümkün kılar. Duyarlı siteler, aynı içeriği farklı cihazlarda tek bir URL üzerinden kullanıcılara sunar. Böylelikle Google, site içeriğini yinelenen içerik olarak görmez ve sıralama kaybının önüne geçilebilir. Mobil uyumlu siteler, mobil arama sonuçlarında daha hızlı indeks alır. Mobil uyumlu web siteleri, mobil cihazlarda daha hızlı yüklenir ve daha kaliteli bir kullanıcı deneyimi sağlar. Kaliteli kullanıcı deneyimi sunan web siteleri, site içi gezinti süresini büyük miktarda artırır. Dolayısı ile sitelerin Google arama motorundaki sıralaması yükselebilir.

WordPress Sitelerini Mobil Uyumlu Hale Getirme Yolları

WordPress web sitenizi mobil uyumlu hale getirmek için öncelikle duyarlı WordPress temaları tercih etmelisiniz. Mobil uyumlu WordPress temaları, sitedeki içeriklerin kullanılan cihazın ekran boyutlarına göre otomatik olarak ayarlanmasını sağlar. WordPress sitelerini mobil cihazlar için optimize ederken tercih edilen eklentiler de özenle seçilmelidir. Mobil uyumlu eklentiler seçerek web sitenizin mobil cihazlarda daha iyi bir kullanıcı deneyimi sunmasını sağlayabilirsiniz. Web sitenizi duyarlı bir hale getirmek, en önemli mobil optimizasyon adımlarından biridir. Responsive (duyarlı) web siteleri, masaüstünde farklı sunulurken mobil cihazlarda farklı sunulur. Böylelikle kullanılan cihaz farketmeksizin ziyaretçilere rahat ve kolay bir kullanım tanınır.

Ayrıntılı grafikleri aza indirmek, web sitenizi mobil uyumlu hale getirmeyi kolaylaştıracaktır. Fazla ayrıntılı grafikler, mobil uyumluluğu zorlaştırdığı gibi web sitenizin yüklenme hızını da olumsuz bir şekilde etkiler. Grafikleri aza indirirken uygulanması gereken bir diğer optimizasyon adımı ise metinleri azaltmaktır. Mobil kullanıcılar, ekranlarında limitli bir alana sahip oldukları için çok fazla detay arasında aradıklarını bulmakta zorlanırlar. Mobil uyumlu bir site ile ziyaretçilerinize ihtiyaç duyduklarını sağlayabilir ve web sitenizi Google arama motoru sonuçlarında daha yüksek bir sıralamaya ulaştırabilirsiniz.

0 Shares:
Benzer İçerikler