VDS Server ile VPS Server Arasındaki Farklar Nelerdir?

Virtual Dedicated Server (VDS) nedir?

VDS, Virtual Dedicated Server yani Sanal Atanmış Sunucu anlamına gelmektedir, atanmış kelimesinden kasıt olarak donanım kaynaklarının birebir ayrıldığı anlamını taşımaktadır. Sunucu sanallaştırma teknolojileri arasında en verimli ve performanslı çözüm VDS sunuculardır. VDS ile bölümlenen sunucularda bir sunucu diğer sunucunun kaynaklarına müdahale edemez. Sanallaştırma işlemi, işletim sistemi seviyesinde değil donanım seviyesinde yapılır.

Daha detaylı olarak VDS nedir, VDS server ne işe yarar öğrenmek istiyorsanız; buraya tıklayabilirsiniz.

Virtual Private Server (VPS) Nedir?

VPS server, sanal özel sunucu anlamına gelmektedir. VPS’e, VDS’in biraz daha soft ya da light hali diyebiliriz. Burada kaynaklar donanımsal olarak ayrılmaz, yazılımsal olarak bölümlenir ve limitlendirilir. Kaynaklar çok kullanılmadığı sürece performans sorunu yaşatmaz ve maliyeti aynı kaynaklar ayrılmış VDS’e göre daha düşük olacaktır.

VPS (cloud) sunucuyu bütün yönleriyle öğrenmek için buraya tıklayabilirsiniz.

Sanal Sunucu Seçerken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Sanal sunucu seçiminde öncelikle ihtiyacımızı belirlemeliyiz. Seçeceğimiz sunucu ne amaçla kullanılacak ve örneğin eğer bir development ortamı olarak kullanacak iseniz VPS yeterli olacaktır. Basit web uygulamalaları çalıştıracak iseniz yine VPS yeterli olacaktır. Ya da bir yazılım dili öğrenmek istiyorsunuz ama kendi bilgisiyaranıza Python, Go vs kurmak istemiyorsunuz, dolayısı ile en küçük özelliklerde bir VPS ihtiyacınızı görecektir ancak performansından emin olmak istediğiniz uygulamalar çalıştırmak istiyor iseniz ya da aynı fiziksel sunucuda barınan farklı bir sunucu sahibinin fazla kaynak kullanmaya çalışan işlemlerinden etkilenmeyi minimuma indirmek istiyor iseniz o halde VDS tercih etmenizi öneririz.

İhtiyacınıza uygun VPS veya VDS server çözümüne karar verdikten sonra, sunucu kiralama nedir, sunucu kiralarken nelere dikkat edilmeli öğrenmek istiyorsanız; buraya tıklayıp blog yazımızı inceleyebilirsiniz.

VDS Server Kimler için Uygundur?

VDS sunucular, üzerinde barındırılacak uygulamalardan tam performans almak isteyen kişiler için uygundur. Sunucu kaynaklarınız tam olarak donanım seviyesinde bölümlenir, dolayısıyla bunu önlemek için bir izlemeye ihtiyaç duyulmaz ve bilinir ki diğer sunucular size ayrılmış kaynaklardan kullanamazlar.

VPS (Cloud) Server Kimler için Uygundur?

VPS sunucular genellikle test ya da geliştirme ortamları için tercih edilebilir. Örneğin; bir wordpress teması geliştirmek istiyorsunuz ve bir sunucuya ihtiyacınız var diyelim, bu durumda bir VDS (cloud) server almanıza gerek yok. Onun yerine VPS sunucu ihtiyacınızı giderecektir. Bunun haricinde küçük ölçekli web uygulamalarınız için de tercih edebilirsiniz.

VDS Server Avantajları

VDS sunucular VPS’lere oranla daha stabildir. Donanım seviyesinde bir sanallaştırma yapıldığı için ödediğiniz kadar kaynak kullanırsınız ve farklı bir sanal sunucu sizin kaynaklarınızı zorlayamaz. Ayrıca VPS sunuculara göre bir önemli avantajı da daha az monitör etme zorunluluğudur. Çünkü limitlemeler VPS bulut sunuculara göre daha etkilidir.

VPS Server Avantajları

VPS sunucular, VDS sunuculara oranla daha düşük maliyetli bir çözümdür ve en önemli avantajı fiyat seviyesindedir. Çok küçük maliyetlere vps sunucu sahibi olabilirsiniz.

VDS ile VPS Karşılaştırması

VPS sunucular VDS sunuculara göre daha ucuzdur. Buna karşılık VDS sunucular VPS sunuculara göre daha stabil ve performanslı çözümlerdir. VDS cloud sunucuların kurulumu için bir hypervisor’e ihtiyaç vardır.

En Ucuz Sanal Sunucu Türü Hangisidir?

En ucuz sanal sunucu türü VPS sunuculardır. Bu sanallaştırma işletim sistemi seviyesinde yapıldığı için diğer seçeneklere göre daha ucuz bir çözüm olarak karşımıza çıkmaktadır.

0 Shares:
Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Benzer İçerikler