Artık her işletme için web sitesi olmazsa olmazlardandır. Hazırlayacağınız web sitesi, tıpkı dükkanınız ya da ofisiniz gibi belli bir düzende, görsellikte ve işlevsellikte olmadır. Bu yazımda ister bir e-ticaret sitesi ister kurumsal bir web sitesi açın her sitede olması gereken bazı temel özelliklerden ve uygulamalardan bahsedeceğim.
1-Kaliteli Bir Yazılım
Yazılım bir web sitesinin ilk adımıdır. Nasıl ki bir inşaata başlanırken, atılacak olan temelin sağlamlığı çok önemliyse bir web sitesi içinde yazılım aynı öneme sahiptir. Sitenin işlevsel ve dinamik olması, hızlı çalışması ve en önemlisi de SEO çalışmalarında başarılı sonuçlar alınması için hazırlanacak olan yazılım çok önemlidir.
Web yazılım teknolojisinin sürekli gelişmesi, HTML5 ve CSS3 gibi daha esnek ve gelişmiş özelliklere sahip yeni kodlama teknikleri ortaya çıkartmaktadır. Tabi ki hepsinden de önemlisi sitenin mobil uyumlu olması gerekmektedir. Site, responsive olarak kodlanmalı ve mobil cihazlarda da rahatça açılması sağlanmalıdır.
2-İşletmenize Ait Önemli Bilgiler
Eğer bir web sitesi açacaksanız onu ofisinizden farklı tutmayacaksınız. Gerekirse her şeyi ile siz ilgilenecek ve firmanızı en iyi şekilde yansıtmasını sağlayacaksınız.
Web sitelerinde başarılı olmanın en temel kurallarından biri, siteye gelen ziyaretçilere kısa ve net bir şekilde firmanızı ifade etmektir. Bunların en başında firmanızın genel bilgileri gelmektedir. Firmanız hakkında çok uzun olmayacak şekilde en doğru bilgileri girerek, ziyaretçilerinize kendinizi tanıtın. Ne iş yaptığınızı, hangi ürün ve hizmetleri sattığınızı en sade şekilde belirtin. Ürünlerin özelliklerini en ince ayrıntısına kadar açıklayın ki siteye gelen ziyaretçilerin, kafalarında en ufak bir soru işareti oluşmasın. Bunların dışında referanslarınızı belirtmek ziyaretçilerin gözünde sitenizi ve markanızı daha güvenilir kılacaktır.
3-İletişim Bilgileri
İnsanlar sadece ürün ya da hizmet almak için değil; bilgi almak, istek ya da şikâyette bulunmak içinde sitenizi ziyaret edecektir. Müşterilerinizin size en kolay şekilde ulaşması en az satış yapmanız kadar önemlidir. Bu nedenle telefon, fax, mail, açık adres gibi tüm iletişim bilgilerinizi sitenize girmeniz gerekmektedir. Bunun dışında ziyaretçilerinizin firmanızı daha kolay bulabilmesi için bir de harita koymanız gerekmektedir.
4-Site Güvenliği
Bir web sitesinin güvenli olması hem site sahibi için hem de siteye gelen ziyaretçiler için çok önemli bir etkendir. Siteye gelen ziyaretçilerin kişisel bilgilerinin ya da ödeme bilgilerinin üçüncü kişilerin tarafından görüntülenmesini ve kötü amaçlı kullanılmasını engellemek için SSL sertifikaları ile gerekli güvenlik önlemleri alınmalıdır.
5-Sosyal Medya Entegrasyonu
İnternetin yaygınlaşması ve sosyal ağların kullanımının gün geçtikçe artmıştır. Bu da firmaları sosyal medyaya yönelmeye itmiştir. Sosyal medya platformlarında sayfalar oluşturan işletmeler, bu sayfalar üzerinden ilgili hedef kitlesi ile iletişim kurarak marka imajını arttırmaya ve dolaylı olarak satış yapmaya çalışmaktadır. Web sitenize, sosyal platformlarda bulunan sayfalarınıza ait iconlar koyarak, sayfalarınız ile web sitenizi entegreli hale getirin. Sitenize gelen ziyaretçiler sosyal medya hesaplarınıza giderek sizlerle daha rahat iletişim kurabilir, sosyal hesaplarınıza gelen ziyaretçiler ise sitenize giderek alış veriş yapabilir ya da ürün ve hizmetlerinizi görebilir.
6- SSS
İnsanların, firmanızı tanıyana kadar birçok soru geçer aklından ve bunların hepsinin cevabını alması uzun zaman alabilir. Sitenize koyacağınız “Sıkça Sorulan Sorular” bölümü ile telefon açmadan, mail cevabı beklemeden, kullanıcılarınız, kafasındaki soru işaretlerini ortadan kaldırabilirsiniz. Bu soruları hazırlarken geçmişte edindiğiniz tecrübeler, almış olduğunuz mailler ve iş işleyişi içinde yaşamış olduğunuz sorunlardan ilham alabilirsiniz.
7-İyi Bir Hosting
İyi bir web sitesi sahibi olmanın en önemli unsurlarından bir tanesi de stabil çalışan bir hostinge sahip olmaktır. Eğer hostinginizin özellikleri yeterli değil ya da teknik altyapı anlamında yetersiz ise yaptığınız tüm çalışmalarınız boşa gidecektir.
Şöyle düşünün; her şeyi en ince ayrıntısına kadar düşündünüz tasarladınız ve en iyi spor arabayı ürettiniz ancak aracı kullanacağınız yollar hep çukurlu ve taşlı. Nasıl ki o araçtan yüksek performans almanız mümkün değilse kötü bir hosting ile de sitenizden yüksek performans almanız mümkün değil.
Hosting seçimi yaparken dikkat etmeniz gereken noktalardan bir tanesi sitenizin amacına uygun kurumsal hosting ya da kişisel hosting paketlerinden birini seçmeniz gerekmektedir. Kişisel bir site için kurumsal hosting almak maddi açıdan yüksek olacaktır. Ancak kurumsal bir web sitesi için kişisel hosting hizmeti almak performans açısından yetersiz olacaktır.