VPS Nedir?

Kişisel bloğunuz, küçük bir web sayfanız ya da bir e-ticaret siteniz olabilir. Yönetebilmek için kullandığınız bir hizmeti değiştirmek ya da yeni bir hizmet kiralamak göründüğü kadar kolay bir şey değildir. Siz de birçok kişi gibi hangi hizmetin size uygun olduğunu ya da hangi hizmetin ihtiyaçlarınızı karşılayıp karşılayamayacağını bilmiyor olabilirsiniz. VPS seçeneğinin sizin için uygun olup olmadığını VPS’nin ne olduğunu öğrenerek işe başlayabilirsiniz. Peki VPS nedir?

VPS ya da diğer adıyla sanal sunucu, fiziksel bir sunucunun çok sayıda bağımsız sanal makine olarak ayrılmış halidir. Böylece her VPS aynı makine içindeki alanı paylaşır ve diğer hesaplardan bağımsız hareket eder. Sanallaştırma teknolojisi kullanımı ile her kullanıcının kendine ait kaynakları vardır. Bunun yanında sunucuya kök erişim ile ulaşmak, proje bazında daha fazla bağımsızlık ve esneklik kazandığınızı ifade eder.

VPS Ne İşe Yarar?

Yeni teknolojilerin gelişmesiyle birlikte bilgisayarların hardware adı verilen fiziksel kaynaklarının çok gelişmiş olması fiziksel bilgisayar içinde çok sayıda bilgisayar kurmaya yarayan virtualization programlarını ortaya çıkmasına neden olmuştur. Bu oluşumla birlikte RAM, CPU ve hard disk gibi kaynaklara sahip olan bir sunucuya virtualization programı ile çok fazla bilgisayar kurmak mümkündür.

Kurulan bu sunucular fiziksel sunucunun kaynaklarını paylaşır. Bu bir örnekle açıkladığımızda; 15 GB RAM kapasitesi olan bir sunucu içerisine her biri 1 GB RAM kullanan 15 bilgisayar yapılandırabilir. Yapılandırılan bu sunucular gerçekte fiziksel bir görünüme sahip değildir. Sanal bir sunucu olarak adlandırılırlar. Kapasiteleri karşılaştırıldığında gerçek bir sunucudan işlev açısından farkları yoktur. Her birine işletim sistemi yüklenebilir. Böylece her biri birbirinden bağımsız olacak şekilde açıp kapatabilir ve değişik programlar da kullanılabilir.

Bu sanal (cloud) sunuculara VPS adı verilir. VPS sunucular ile disk alanı, bellek ve CPU çekirdeği kullanıcılar ile paylaşmak durumunda bırakmaz. Başka bir yönden ise root erişimi sahibi olmak için özel sunucu kiralamak gerekmez. Onun yerine VPS server ile daha düşük maliyetle çözüm üretmiş olursunuz. İşlemci gücü, bellek ya da kaynak limitleri net olduğu için kullanılabilir kaynaklarda değişimler ortaya çıkmaz. Web siteniz büyütmek istediğinizde ise disk alanı, CPU, RAM ve bant genişliği gibi kaynakları sunucu kaynakları üzerinden kolay bir şekilde arttırabilirsiniz. Sunucu üzerinde yer alan her kullanıcı kendi işletim sistemini kullanma özgürlüğüne sahiptir. İşletim sisteminizi başkaları ile paylaşmak durumunda kalmamanız kullanma nedenlerinden en önemlisidir.

Böylece dosya ve web sitesi içeriklerinize sizden başka birinin erişmesi engellenmiş oluyor. Diğer bir taraftan sunucularınızda MySQL, PHP ve Apache gibi kaynaklar ile değişiklikler yapabilirsiniz. Yüklediğiniz uygulamalar nedeniyle sistemi yeniden başlatmanız gerekirse VPS sunucunuzu diğer kullanıcılara etki etmeden başlatabilirsiniz. İçerik ve veri tabanı sanal sunucu üzerinde yer alan diğer tüm kullanıcılar için kilitli olduğundan güvenlik ve koruma oldukça yüksektir. E-ticaret siteleri içinde online alışveriş sitelerinden veri toplayanlar, VPS güvenlik zafiyetlerini önlemiş olur.

VPS sunucu nedir, Xcould ile arasındaki farklar nelerdir öğrenmek için buraya tıklayabilirsiniz.

VPS ile VDS Arasındaki Fark Nedir?

Çok sayıda insanın çevrimiçi olarak erişilebilir olduğu hosting firmalarına olan ihtiyaç her geçen gün artmaya devam ediyor. Hosting hizmetlerinin herkes tarafından ulaşılabilir ve uygun fiyatlı hizmet sunma yollarından biri de sanallaşmalarıdır. VDS olarak adlandırılan Virtual Dedicated Server sanallaşmayı ifade ederken aynı zamanda VPS yani Virtual Private Server da sanallaştırma anlamında kullanılan diğer bir terimdir. İki terim de birbirine benzer şeyleri ifade etse de temelde VDS, VPS’in daha üst segmenti olarak bilinir. VDS sanallaştırmanın ilk dönemlerinde ortaya çıkmıştır ancak popüler bir hale gelmemiştir. VPS ise daha sonra ortaya çıkmasına rağmen yazılım geliştiriciler tarafından daha popüler olmuştur. Her iki teknoloji aynı mantıktan yola çıksa da kaynak dağıtımı açısından VPS ile VDS sunucu arasında bazı farklılıklar vardır. VPS sahip olduğu kaynakları yazılım anlamında bölüştürülür ve eşit parçalarda dağıtır. VDS ise sahip olduğu kaynakları donanımsal olarak ayırır. Bir sitenin kaynakları sunucu üzerinde yer alan diğer siteler tarafından kullanıma açık değildir.

  • VDS, VPS den daha yüksek fiyatlıdır.
  • VPS’nin kullanıcılara sunucu üzerinde sunduğu yetki, VDS’den daha kısıtlıdır.
  • VPS kaynaklarını üzerinde yer alan tüm web siteleri arasında ortak olarak kullanılır. VDS kaynakları ise her bir kullanıcıya belirli miktarda atanmaktadır. Diğer kullanıcılarla da paylaşılmaz.
  • VPS’de yer alan web siteleri diğer sitelerin sahip olduğu performanstan etkilenebilir. VDS’deki siteler ise diğerler sitelerin performansından etkilenmez.

VPS Server Özellikleri Nelerdir?

VPS server düşünüldüğünden çok daha basit bir çalışma mantığına sahiptir. Farklı yazılım çeşitlerinin kullanılarak, sanal sunuculara bölünme özelliği gösteren fiziksel sunucu, her sanal sunucu için bağımsız birer yönetim alanı oluşturur. Bir sunucunun üzerinde farklı işletim sistemlerine sahip birden fazla VPS çalıştırma imkanı sunar. VPS sunucu için belirlenen fiziksel kapasite kadar site barındırma gücüne sahiptir. Paylaşımlı hosting hesapları oluşturma imkanı tanır. Aynı sunucuda yer alan diğer VPS hesaplarında oluşabilecek herhangi bir teknik aksaklık, sizin VPS hesabınız üzerinde bir etkiye yol açmaz.

VPS’de barındırma alanına ait tüm sorumluluk ve yönetim sizdedir. Bu durumda az da olsa sunucu optimizasyonu bilmek faydalı olur. Aksi takdirde yaptırmak istediğiniz herhangi basit bir optimizasyon çalışması için bile hosting sağlayıcı firmaya teknik servis bedeli ödemek durumunda kalabilirsiniz.

Sanal sunucu hakkında detaylı bilgiye ulaşmak isterseniz buradaki yazımızı inceleyebilirsiniz.

VPS Sunucu (Server) Alırken Nelere Dikkat Edilmeli?

Sunucu satın alırken web projenizin sürdürülebilir olmasına imkan tanırsınız. Bunun için ihtiyaçlarınızı önceden belirlemeniz ve fiyat kadar performansa da dikkat etmeniz gerekir. Donanım sıkıntıları ya da alt yapıdan kaynaklanan kiralık sunucu hizmetinizde kesintilerin ortaya çıkması gibi durumlar yaşayabilirsiniz. Böyle bir durum ile karşılaştığınızda hem maddi zararlara hem de dönüşü mümkün olmayan veri kayıpları ortaya çıkabilir. Peki VPS Sunucu alırken nelere dikkat edilmeli?

  • XEON İşlemciler; VPS seçimi yaparken, işlemci mimarisine dikkat etmek gerekir. Sorun çıkarmayacak ve yüksek performanslı bir sunucu yönetimi için XEON işlemci ile çalışması önemlidir. XEON işlemciler, veri merkezleri için özel olarak tasarlanmıştır.
  • SSD Sunucular; günümüz en popüler depolama araçlarıdır. Mekanik bir yapıya sahip sabit disklerle karşılaştırıldığında okuma ve yazma hızı bakımından oldukça farklıdır. Modeline göre yükselen devirde dönebilen sabit diskler mekanik disklere sahiptir. Dönüş hızı sırasında disklerin sıcaklığı 70 derecelere kadar çıkabilir. Isınmayla oluşan deformasyon ile sabit disklerin arızalanma ihtimali yüksektir.
  • Tüm kaynakların size ait olması; sunucu seçiminde kaynakların tamamının size ait olması önemlidir. Paylaşım içinde olan sunuculardan herhangi biri RAM ve işlemci gibi donanımlarından büyük kısmını kullandığında, diğer sunucu hizmetlerinde yavaşlama meydana gelir. Böyle bir durumla karşılaşmamak için sunucu satın alırken, belirtilen kaynakların satın almak istediğiniz sunucuya tamamı ile tahsis edildiğinden emin olmalısınız. Kendinize özel bir sunucu kiralayarak; RAM, işlemci ve disk alanı gibi özelliklerin tamamını kendi projenizde kullanma imkanı elde edersiniz. Böylece herhangi bir performans sorunu yaşamazsınız.
  • Veri merkezi; sunucu içinde saklanacak verilerin güvenliğinin sağlanması ve kesintisiz server erişimi için veri merkezi seçimine önem vermelisiniz. Kurumsal ve ticari faaliyetlerin sürdürülebilir olması için veri merkezi seçimine iyi karar vermelisiniz. Bunun yanında uzun süreli projeler için veri merkezi değişikliği hiç kolay bir süreç değildir. Seçeceğiniz veri merkezi, ulaşımı rahat ve güvenli bir lokasyonda yer almalıdır. Binanın alanının genişliği, tavanlarının yüksekliği, teknolojik alt yapı ve soğutma sistemleri gibi özellikleri veri merkezi standartları gözetilerek tasarlanmış olmalıdır.
  • Kontrol paneli; aldığınız sunucunun yönetimini yapabilmek için dünyanın en popüler kontrol panellerinden birini tercih etmenizde yarar var. Mobil uyumlu çalışması ve Türkçe ara yüzleri sayesinde sunucu yönetiminde çok fazla tecrübesi olmayan kullanıcılar büyük kolaylık elde etmiş olur.

Sunucu (server) nedir, sunucu çeşitleri nelerdir ve server hakkında bütün detaylı öğrenmek için buraya tıklayabilirsiniz.

VPS Sanal Sunucuda Bulunması Gereken Özellikler Nelerdir?

VPS sunucuyu VDS’in biraz daha soft hali olduğunu düşünebiliriz. VPS’nin sahip olduğu kaynaklar donanımsal olarak ayrılmaz ancak yazılımsal olarak bölünebilir. Kaynaklar çok kullanılmadığı zaman performans sorunu yaşamayı engeller. Kontrol paneli aracılığıyla bellek ihtiyacı, sabit disk boyutu gibi ihtiyaçlar isteğinize göre ayarlayabilir. İstediğiniz uygulamaları da yükleyebilirsiniz.

  • Yüksek kaynağa ihtiyaç duyan ya da yazılımları özel olarak kullanan web uygulamalarını çalıştırma imkanına sahipsiniz.
  • Sanal sunucuların kurulumu pratiktir. Sistem değişikliği gibi hareketler pratik bir şekilde gerçekleştirilebilir.
  • Çok sayıdaki web siteniz için web barındırma hizmeti sağlama imkanına sahipsiniz.
  • Sunucu, kullanıcı ve alan adlarının her birinin disk ya da trafik kullanımı günlük ya da aylık olarak inceleme imkanı sunar.
  • Şirketiniz ya da kendiniz için özel e-posta sunucusu ve web sitesi çalıştırma imkanı tanır.
  • Muhasebe ya da haberleşme gibi programları şubeleriniz arasında merkezi bir sunucu aracılığı ile çalıştırma imkanı sunar.
  • Sanal sunucu aynı zamanda yedekleme ünitesi olarak kullanabilir.
  • Bir sanal sunucu aracılığıyla root erişim, yazılım yükleme, kaldırma, konfigürasyon dosyaları üzerinde tam kontrol seviyesi elde edebilirsiniz.

Web siteleriniz, barındırma altyapımızda kullanılan orijinal lisanslı yazılımlar ile oluşabilecek güvenlik açıkları ve veri kayıplarına karşı Natro’da güvende.
Lisanslı ürün politikamızı incelemek için tıklayın.

VPS (Cloud) Server Kimler için Uygundur?

Sanal sunucu seçimi öncesinde ilk olarak ihtiyaçlarınızın neler olduğunu belirlemelisiniz. Seçeceğiniz sunucunun kullanım amacı ve örnek olarak bir development ortamı olarak değerlendirecekseniz VPS yeterli olur. Basit web uygulamalarında kullanacaksanız yine VPS yeterli bir seçim olacaktır. Ya da bir yazılım dili öğrenmek istiyor olabilirsiniz. Kendi bilgisayaranıza bazı uygulamalar kurmak istemiyorsunuz, en küçük özelliklere sahip bir VPS ihtiyacınızı karşılayacaktır.

VPS sunucu genellikle test ya da geliştirme ortamlarında tercih edilir. Örnek olarak bir WordPress teması geliştirmek isteyen bir kişi ya da bir sunucuya ihtiyacınız varsa, bu durumda bir VDS (cloud) server almanız gereksiz bir tercih olacaktır. VPS sunucu ise ihtiyacınızı tam olarak giderecektir. Bunun dışında küçük ölçekli web uygulamaları için de tercih edilebilir. İhtiyaçlarınıza uygun VPS ya da VDS server çözümü için karar aldıktan sonra sunucu kiralama süreçlerinin neler olduğunu ve sunucu kiralarken nelere dikkat edilmeli gerektiğini dikkatlice incelemelisiniz.

VPS’nin Avantajları Nelerdir?

VPS’nin en önemli faydası geliştirilmiş güvenlik sağlıyor olmasıdır. Ortamın yalıtılmasıyla aynı sunucudaki diğer kişileri etkileyen bazı durumlar sizi etkilememiş olacaktır. Başka bir ifade ile kullandığınız sanal sunuculardan birine virüs bulaşmışsa, bu virüs sizi etkilemez.

Bir diğer önemli özelliği sınırsız özelleştirilebilirlik sağlamasıdır. VPS özel yazılımlar, özel uygulamalar ya da posta sunucusu gibi ek hizmetler sayesinde kendi gereksinimlerinizi karşılayacak şekilde yapılandırma imkanına sahip oluyorsunuz. Fiziksel sunucunuzu başka pek çok kullanıcı ile paylaştığınız için faturaların yalnızca bir kısmı için ödeme yapmanız gerekecektir. Bu durum da tüm gerekli çalışmaların yanı sıra, rutin bakım, donanım yükseltmeleri ve yardımcı programların maliyetlerinden tasarruf etmenizi ifade eder.

İstatistiklere göre; crack yazılım, ters proxy, lisanssız yazılım kullanan web siteleri, diğer web sitelerine kıyasla daha fazla risk altındadır. Ayrıca lisanssız panel kullanımı hukuki sonuçlar doğurur. Verilerinizi güvenle korumak için orijinal lisanslı yazılım kullanın ve hizmet aldığınız firmadan orijinal lisans kullandıklarına dair mutlaka kanıtlar isteyin.

0 Shares:
Benzer İçerikler
Devamını Oku

VDS Nedir?

Bu İçerikte Bahsedilen Konular VDS Sunucu Ne İşe Yarar?VDS Server ile Neler Yapılabilir?Discord VDS Nedir?VDS Server Özellikleri Nelerdir?VDS…