Veri Analizi Nedir? Amacı Nedir?

Veri Analizi Nedir?
Veri Analizi Nedir?

Veri Analizi Nedir? Özellikle iş hayatında çok önemli bir yere sahip olan veri analizi nedir sorusunda doğru cevabı bulmak ve en doğru şekilde uygulamak için araştırmak gerekir. Veri analizi hakkında bilinmesi gerekenlerin başında amacı ve yöntemleri gelmektedir.

Veri Analizi Hakkında Her Şey

Veri analizi nedir sorusuna en doğru cevap toplanan verilerin işlenmesi, ham verilerin en doğru şekilde değerlendirilmesi anlamına gelmektedir. Ham verinin toplanması, içlerinden doğru olanları ayıklanması ve işlenmesi ile meydana gelmektedir. Yeni öngörüler ve sonuçları içeren zamanı ifade etmektedir. Genel olarak bütün işletmeler için veri analizi yapılacak yatırımlar, yeni olacak projeler için verilecek kararlar, küçülme ya da büyüme gibi birçok farklı kararlar alma sırasında son derece etkili olmaktadır.

Bu süreçte etkili olan bilimsel bir yöntem olmaktadır. Teknolojinin gelişmesi ile veri analizi boyut ve kapsam açısından farklı olmasının yanı sıra çok yeni bir hale gelmiş durumdadır. Bu yeni olan süreç big data yani büyük veri olarak tanımlanan en büyük verilerin meydana geldiği tartışmalı bir evreni tanımlamaktadır.

Veri Analizi Amacı Nedir?

Verilerin sayısal bir şekilde işlenmesi ve analiz edilmesi istatistiksel yöntemler ile mümkün olmaktadır. Bu sebepten dolayı bütün araştırmacının yeterli oranda istatistiksel yöntemleri bilmesi ve kullanması gerekir. Veri analizi amacı iş hayatında çok önemli bir yere sahip olup amacını üç kısımda açıklanabilir. İlk olarak mevcut durumun ortaya konulması yani betimleme yapmaktır. Ardından toplum parametrelerinin ve bağıntının tahmin edilmesinde kullanılmaktadır. Varsayımın denetlenmesi yani kurumsal bir dağılıma uygun olması ve farklı denetimlerin yapılmasıdır. Çok sayıda istatistiksel analiz yöntemi bulunmaktadır.

Veri Analizi Nasıl Yapılır?

Pek çok işletmenin vereceği yeni kararlar ya da işleri büyütme gibi durumlarda yapmış olduğu veri analizi süreci en doğru şekilde takip edilmelidir. Analize başlamadan önce gereksinimler belirlenmeli ve hedefler net olarak ortaya koyulması gerekmektedir. Hedeflere karar verildikten sonra süreç daha hızlı bir şekilde devam edecektir. İlk olarak problemin tespiti yapılmalı ve veri ölçüm altyapısının oluşturulması gerekir. Ardından verinin toplanması ve veri analizi yapılmalıdır. En son olarak uygulama ve testler yapılmaktadır.

Veri Analizinin Yapılmasının İşletmeye Faydaları

Genel olarak tüm işletmelerde veri analizi yapılmaktadır ve bu sayede işletmeye pek çok faydalar sunmaktadır. Öncelikle isabetli karar vermeye neden olacak ve müşterilerden alınan geri dönüşler daha doğru şekilde okuma şansına sahip olunacaktır. Ayrıca bu işlemler ile işletmenin verimliliği artacak ve gelirlerde daha fazla artış görülecektir. Pek çok farklı olarak veri analizi araçları ve türleri bulunmaktadır. Genel olarak araçları 3 ana kategoride değerlendirmek mümkün olmaktadır. Görsel, sayısal ve sözel veri analizi yapmakta çok daha başarılı olmayı sağlamaktadır. Tüm işletmeler bu veri analizi araçlarını kullanarak çok daha doğru kararlar vermektedir.

0 Shares:
Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Benzer İçerikler