CPanel ve Plesk Panel Arasındaki Farklar Nelerdir? | CPanel-Plesk Karşılaştırması

Close up of businessman sharing ideas with his partner

Kontrol panelleri, web siteleri için hayati bir öneme sahiptir. Çünkü herhangi bir komut satırı kullanımı gerektirmeden kullanıcılarına diledikleri özgürlükleri sunarlar. Kontrol panellerini ne kadar verimli ve etkin bir biçimde kullandığınıza bağlı olarak, web sitenizin performansını arttırabilir ya da tam aksi bir şekilde azaltabilirsiniz. Kontrol panelleri ile kurumsal e- postaları kurabilirsiniz, gelen talepleri kolaylıkla yanıtlayabilirsiniz, yeni yazılımlar yükleyebilirsiniz, web sitenizi rahatlıkla geliştirebilir ve bu geliştirmeleri kaybetmemek adına kolaylıkla yedekleyebilirsiniz. Kontrol paneli seçimi konusunda dikkatli olmalı ve işinize yarayacak bir kontrol paneli seçimi yapmalısınız. Kontrol panelleri konusunda da cPanel ve Plesk Panel en çok tercih edilen iki panel olarak ele alabilir ve bu iki kontrol paneline öncelik tanıyabilirsiniz.

cPanel Nedir, Nasıl Kullanılır?

cPanel, Linux tabanlı ve Linux sistemlerinde kullanılan bir kontrol paneldir. cPanel, hosting sunucularda çalışabilen lisansa sahip bir site yönetim aracıdır. Tarayıcı aracılığı ile yönetilen bu panel (cPanel), oluşturduğunuz web site adınızla ya da sahip olduğunuz hosting sağlayıcınız ile sizlere tanımlanan kullanıcı adı ve şifre gibi bilgilerle erişim sağlayabilirsiniz. cPanel ile web sitelerinizi kolay ve pratik bir biçimde yönetebilir bunun yanında da hosting ile alakalı aklınıza gelebilecek çoğu işlemi kolay bir şekilde halledebilirsiniz.

cPanel’e, size hizmet veren hosting sağlayıcınızın vermiş olduğu kontrol panel erişim bilgileri ile giriş yapabilir ve bütün işlemlerinizi cPanel üzerinden gerçekleştirebilirsiniz. Bu durum cPanel’in hali hazırda sahip olduğu Türkçe ara yüz sayesinde sizlere herhangi bir zorluk çıkarmayacaktır.

cPanel, üst paragraflarda da bahsettiğimiz gibi bir hosting kontrol panelidir ve bu hosting kontrol paneli ile web siteniz için sunucun kod satırında yaptığınız aklınıza gelebilecek bütün işlemleri cPanel ara yüzü ile pratik ve kolay bir şekilde yapabilirsiniz. Örnek vermek gerekirse yeni site ekleme işlemi, yeni bir e-posta oluşturma işlemi, yeni bir FTP kullanıcısı tanımlama işlemi ya da yeni bir subdomain oluşturma işlemlerini cPanel ile yapabilirisiniz. Tüm bunların haricinde cPanel ile;

  • Dosya yükleme ya da silme işlemleri gerçekleştirebilirsiniz.
  • Tüm kaynak kullanımlarını görebilirsiniz.
  • PHP versiyonlarında düzenlemeler yapabilirsiniz.
  • Cron işlemlerini ekleyebilir ya da bu işlemleri çalıştırabilirsiniz.
  • SSL sertifikalarını kurabilirsiniz.
  • Veri tabanındaki işlemlerinizi kolaylıkla yönetebilirsiniz.
  • Tüm dosyalarınızı yedekleyebilirsiniz.
  • E-posta yönlendirmeleri gerçekleştirebilirsiniz.

cPanel, bu işlemleri gerçekleştirme aşamanızda gelişmiş ve kolay ara yüzü ile sizlere eşlik eder. Böylelikle işlemlerinizi kolay ve pratik yoldan gerçekleştirme imkanını sizlere verir.

cPanel’in Özellikleri Nelerdir?

cPanel’in onlarca özelliği bulunsa da sizlere en kullanışlılarından ya da en işinize yarayacak olanlardan bahsetmek istiyoruz. cPanel’in özelliklerine bakacak olursak;

  • Sitenizde yer alan disk kullanımı ya da trafik bilgilerini görüntüleyebilirsiniz.
  • FTP erişimlerini kolaylıkla sağlayabilirsiniz.
  • Sitenize subdomain ya da parkdomain gibi ekleme işlemleri yapabilirsiniz.
  • Web siteniz adına özel e-mail hesapları açabilir ve bunları kolaylıkla yönetebilirsiniz.
  • phpmyadmin girişi ya da veri tabanı kurulumlarını yapabilirsiniz.
  • Hali hazırda kurulumu bulunan kurulumları cPanel üzerinden rahatlıkla tamamlayabilirsiniz.
  • Site yedeklerinizi yükleyebilir ya da sitenize ait yedeklemeleri kolaylıkla alabilirsiniz.

Plesk Panel Nedir, Nasıl Kullanılır?

Plesk Panel, her türlü sunucu, uygulama, web sitesi ya da hosting faaliyetlerinin yönetilmesinde aracı olan, dünya çapında da 32 farklı dilde kullanılarak 11 milyondan fazla kullanıcıya erişmiş popüler bir kontrol panelidir. Plesk Panel, web site sahiplerinin, web sitelerinin depolamış oldukları sunucuları yönetmek adına kullandıkları kontrol panelleri içerisinde en yaygın seçeneklerdendir.

Kontrol panelleri bir sunucuyu yönetmek için şart olan etkenlerdendir. Bunun sebebi de bir sunucuyu kontrol panelsiz yönetmenin komut satırı ara birimi kullanma aşamasında olabildiğince uzmanlık gerektirmesidir. Fakat Plesk Panel sayesinde;

  • Alan adlarınızı yönetebilir ya da hesabınıza yeni alan adları ve alt alan adlarını ekleyebilirsiniz.
  • Web sitenize ait dosyalar adına ya da direkt web siteniz için düzenli bir şekilde yedeklemeler yapabilirsiniz.
  • Web sitenizde yer alan yaygın teknik hatalarını düzeltme işlemlerini otomatikleştiren ya da kendi kendine onarım yapan araçlara ulaşabilirsiniz.
  • Belli başlı kullanıcı rolleri atayabilir, bu roller üzerinden her birinin sahip olduğu erişim düzeylerini kısıtlayıp arttırabilirsiniz.
  • Web sitenizde yer alan dosyaları Ples Panel üzerinden ekleyebilir ya da bu dosyaları düzenleyebilirsiniz.
  • Yeni e-mail adreslerini oluşturabilirsiniz. Ayriyeten gelen kutunuzu kolaylıkla izleyebilir ve etkin olmayan e-mail adreslerini pratik bir şekilde kaldırabilirsiniz.
  • Web sitenizde yer alan bütün veri tabanları ile ilgili işlemleri yönetebilirsiniz. Bunun haricinde hangi bölümlerin diskte ne kadar alan kapladığını da görebilirsiniz.
  • Web sitenizdeki işlevselliği arttıracak ve web sitenize yeni işlevler eklemenize yardım edecek büyük uzantı kütüphanesine göz atabilirsiniz.
  • Son olarak da müşteriler ya da satıcılar adına abonelik hizmetleri oluşturabilir ve bu hizmetleri yönetebilirsiniz. Bunun haricinde de belli başlı komutları ya da görevleri saatinden önce zamanlayabilirsiniz.

Peki Plesk Panel’i kimler kullanabilir, bunları sizler için sıraladık;

  • Plesk Panel, kullanıcılarına önem veren ve kullanıcı dostu bir kontrol paneli arayanlar adına gayet iyi bir seçimdir
  • Plesk Panel, özellikle de kurumsal projelere odaklı bir biçimde ilerleyen ve de Windows hosting ya da ASP.NET ve benzeri diğer Windows ürünlerini de kullanan web siteleri adına fazlasıyla elverişlidir.
  • Plesk Panel, kullanıcılarının yetkileri konusunda fazlasıyla kontrol sahibi olmak, alan adları ya da veri tabanlarını düzenlerken etkili yollar arayışına giren işletmeler adına da gayet doğru bir seçim olarak karşımıza çıkar.

Plesk Panel’in Özellikleri Nelerdir?

Plesk Panel’in özelliklerine değinecek olursak da bazı önemli işlevler ön plana çıkmaktadır. Bu önemli işlevlerden bazıları ise şu şekildedir;

  • Web sitelerinde yer alan ve çoğunlukla karşılaştığımız problemleri, Plesk Panel’in “Otomatik Onarım Araçları” özelliği ile tespit edebilir ve kolayca çözülebilir.
  • Plesk Panel’in sunmuş olduğu “Kullanıcı Rolleri” özelliği ile kullanıcılara panel üzerinden onlarca rol atanabilir. Bu rollere göre de farklı erişim düzeyleri sağlanabilir ve erişim miktarları arttırılarak azaltılabilir.
  • Plesk Panel’in sahip olduğu “Uzantı Kütüphanesi” özelliği ile de web sitelerine ekstra işlevler eklenebilir.
  • Ples Panel’in “Abonelik Hizmetleri” özelliği ile mevcut müşteriler ya da satıcılar adına ayarlama seçenekleri yapılabilir. Bunların haricinde de belirli komutlar ve görevler önceden zamanlanabilir.

CPanel ve Plesk Panel Arasındaki Farklar Nelerdir?

  • cPanel ve Plesk Panel’in birbirinden birkaç farkı bulunmaktadır. Bunların en başında birbirlerinden farklı işletim sistemleri ile çalışmaları gelmektedir. cPanel 1990’lı yıllarda geliştirilmiş ve Linux tabanlı sunucudur. Plesk Panel ise 2000’li yıllara ait olup hem Windows hem de Linux tabanlı işletim sistemlerinde çalışabilir vaziyettedir.
  • Kullanım kolaylığı konusunda da her iki kontrol paneli birbiri ile hemen hemen aynı konumdadır fakat cPanel daha sade ve daha basit bir ara yüze sahip olduğundan dolayı kullanıcıların beğenisini daha çok toplamıştır.
  • cPanel ve Plesk Panel güvenlik konusunda birbirlerinden tamamen zıt bir yol izlerler. Örnek vermek gerekirse, cPanel’de her bir kullanıcı için yetki oluşturulabilir ve yetkileri olan bu kullanıcılarında erişim düzeyleri istediğiniz yöne çekilebilir. Plesk Panel’de ise tam tersi abonelikler oluşturulur ve bu abonelerin ne kadar erişim düzeyine sahip olacakları karar verilir. Her ne kadar iki kontrol paneli de birbirine zıt yaklaşımlar izlese bile aralarında erişim izinleri konusunda çok fazla fark yoktur.

İstatistiklere göre; crack yazılım, ters proxy, lisanssız yazılım kullanan web siteleri, diğer web sitelerine kıyasla daha fazla risk altındadır. Ayrıca lisanssız panel kullanımı hukuki sonuçlar doğurur. Verilerinizi güvenle korumak için orijinal lisanslı yazılım kullanın ve hizmet aldığınız firmadan orijinal lisans kullandıklarına dair mutlaka kanıtlar isteyin.

0 Shares:
Benzer İçerikler