First Input Delay (FID) Nedir? FID Performansı Nasıl İyileştirilir?

First Input Delay, web sitelerini geliştirmek için odaklanılması gereken bir metriktir. Sayfalar yüklenirken kullanıcıların tecrübe edebileceği gecikme ve yavaşlık sorunlarını gidermenize yardımcı olabilir. Bir web sitesinin FID performansını iyileştirmek aynı zamanda web performansını başka çeşitli yönlerden de olumlu bir şekilde etkileyecektir. Kullanıcı deneyimi, Google tarafından önem verilen bir faktördür. Dolayısı ile bir web sitesinin ziyaretçilerine kaliteli bir kullanıcı deneyimi sunması, birçok yönden olumlu sonuçlar getirir. Özellikle işini büyütme hedefi olan web site sahiplerinin etkili bir kullanıcı deneyimi vadediyor olması mühimdir.

İyi bir ilk izlenimin ne kadar önem taşıdığı herkes tarafından bilinir. İnsanlar arasında önemli olan ilk izlenim, aynı zamanda internet üzerinde bir hizmet sunarken de devreye girer. Bir web sitesinin kullanıcılarının gözündeki ilk izlenimi çok önemlidir. İnternet üzerinde iyi bir ilk izlenim, ziyaretçilerin sadık bir kullanıcı haline gelmesi ile çıkış yapıp bir daha geri gelmemesi arasındaki farkı oluşturabilir. Bu noktada web sitesi sahiplerinin iyi bir ilk izlenim sunmak için ne yapabileceklerini düşünmesi gerekir. FID performansını iyileştirecek optimizasyonlar yapmak, bu sorunun yanıtlarından biridir.

First Input Delay (FID) Nedir?

First Input Delay, bir kullanıcının bir sayfa ile ilk etkileşime girdiği andan itibaren tarayıcının bu etkileşimi işlemeye başladığı ana kadar geçen süreyi ölçen web performans metriğidir. Daha basit bir ifade ile FID, kullanıcıların ilk tıklaması ile sitenin buna ilk tepkisi arasındaki süreyi ölçer. İyi bir kullanıcı deneyimi için bu sürenin olabildiğinde kısa olması gerekir. Kullanıcılar bir siteye giriş yapmak için saniyelerce sayfanın yüklenmesini veya tepki vermesini beklemek istemez. Geç tepki veren web siteleri, kötü bir kullanıcı deneyimi olarak değerlendirilir. FID sadece sitelerin olay işlemesindeki gecikmeyi ölçer. Yani olay işleme süresi ve kullanıcı arabiriminin güncellenme süresi ölçülmez.

First Input Delay, Core Web Vitals’in önemli metriklerinden biridir. First Input Delay metriği, web sitelerinin kullanıcıların etkileşimine ne kadar sürede yanıt verdiğini Google’a bildirir. Google’a bildirilen verilen üzerinden bir FID puanı belirlenir. Web sitelerinin FID puanı, sitelerin Google arama sonuçlarındaki sıralamasını belirli bir ölçüde etkiler. Web sitelerinin kötü bir FID puanı olmasının birçok nedeni olabilir. Bu nedenlerin başında tarayıcının duraklamasına yol açan uzun işlemler ve görevler gelir. Bunun dışında ağır JavaScript paketleri, uzun JavaScript yürütme süresi, render-blocking JavaScript gibi nedenler de kötü bir FID puanına yol açar. Kısacası etkileşim ile sayfanın yanıtı arasında gereksiz gecikmelere yol açan her şey kötü bir FID puanı ile sonuçlanır.

First Input Delay Neden Önemlidir?

First Input Delay, tamamıyla gerçek bir kullanıcı metriği olduğu için en önemli performans metriklerinden biridir. Herhangi bir simülasyon ile ölçülemeyen bir metriktir ve ölçümü için kullanıcı etkileşimi gerekir. FID, web sitelerini ziyaret eden kullanıcıların gerçek deneyimi ile ilgilidir. Bu gibi nedenlerle web sitenizin iyi bir kullanıcı deneyimi sunması için FID değerleri ihmal edilmemelidir.

First Input Delay, SEO açısından sitenizin sıralamasını etkileyen bir metriktir. FID, Largest Contentful Paint ve Cumulative Layout Shift ile birlikte Core Web Vitals’in 3 ana metriği arasında yer alır. Google’ın sayfa deneyimi güncellemesi ile birlikte Core Web Vitals metrikleri sıralama algoritmaları arasında girdi. Web sitenizin iyi bir ilk izlenim sunması için FID puanını iyileştirmeniz gerekebilir. İyi bir FID puanının bir diğer artı yönü ise Google’da hedeflediğiniz sıralamayı elde etmenize yardımcı olmasıdır.

Core Web Vitals (CWV) nedir, sayfa performansı nasıl iyileştirilir? Ayrıntılı bilgilere buradan ulaşabilirsiniz.

İdeal FID Puanı Nedir?

İyi bir kullanıcı deneyimi sunmayı hedefleyen sayfaların First Input Delay süresi 100 milisaniye veya daha az olmalıdır. Bu süre 100-300 milisaniye arasında ise web sitesinin geliştirilmeye ihtiyacı vardır. Gerekli optimizasyonlar yapılarak sürenin kısaltılması mümkündür. 300 milisaniyeden daha yüksek First Input Delay süresine sahip web siteleri oldukça kötü bir kullanıcı deneyimi sunuyor demektir. Bu durumda etkili bir optimizasyon planı yapılmalı ve site performansını iyileştirecek çalışmalara bir an önce başlanmalıdır.

First Input Delay Puanı Nasıl Ölçülür?

First Input Delay, LCP metriğinin aksine laboratuvar ortamında simüle edilerek ölçülemeyen bir metriktir. FID ölçümü için gerçek kullanıcılara ihtiyaç duyulur. Ancak kullanıcılar her ziyaretlerinde siteniz ile etkileşime girmeyebilirler. Bunun yanı sıra her etkileşim FID ile ilgili değildir. Ayrıca bazı kullanıcıların ilk etkileşimleri web sitesinin yoğun ve kötü zamanlarında gerçekleşebilir. Dolayısı ile bazı kullanıcılar FID değerine sahip olamaz, bazı kullanıcılar düşük FID değerlerine sahip olur ve bazı kullanıcılar yüksek FID değerlerine sahip olur. Sonuç olarak FID değerlerinin takibi, raporlanması ve analizi diğer metriklerden biraz daha farklı bir süreç olabilir. First Input Delay ölçümü yapmak için kullanılabilecek birkaç yardımcı araç vardır:

  • PageSpeed Insights
  • Chrome User Experience Report
  • Search Console (Core Web Vitals Report)

Bu araçların yanı sıra sayfanıza JavaScript ekleyerek de FID ölçümü yapabilirsiniz. Web-vitals Javascript kütüphanesi kullanmak bunun ilk yoludur. Manuel olarak bir performans gözlemcisi eklemek bir diğer seçenektir.

Largest Contentful Paint (LCP) nedir, nasıl iyileştirilir, öğrenmek için buraya tıklayabilirsiniz.

PageSpeed Insights kullanılarak FID ölçümü yapmak biraz daha kolay olacaktır. Tek gereken PageSpeed Insights sayfasındaki boş alana ölçümü yapılmak istenen web sitesinin URL’sini girmektir. Analiz et butonuna tıkladıktan sonra web sitesinin analizi başlar. Analiz tamamlandığı zaman web sitesinin FID puanı, sonuçlar kısmında bulunabilir. PageSpeed Insights sadece FID ölçümü yapmak için değil, aynı zamanda diğer Core Web Vitals metriklerinin ölçümünü yapmak için de kullanılabilen bir araçtır. Yapılan analiz sonucunda 100 milisaniyenin üzerinde bir FID puanı ile karşılaşılır ise atılması gereken birkaç adımdan söz edilebilir. İlk olarak bunun sebepleri incelenmelidir.

PageSpeed Insights ile yapılan analizin ardından sonuç kısmına ilerlenir. Bu alanda sayfanızın FID skorunu düşüren sebepler ve bu sebeplere karşı uygulanabilecek optimizasyon önerileri yer alır. Yardımcı araç tarafından sunulan öneriler göz ardı edilmemelidir. Çünkü her web sitesinin farklı bir optimizasyona ihtiyacı olabilir. PageSpeed Insights, sunduğu optimizasyon önerilerini web sitenizin analiz sonuçlarına göre belirlemektedir. Dolayısı ile bu önerilerden yola çıkarak bir optimizasyon sürecine girmek mantıklı olacaktır.

Google PageSpeed Insights nedir, nasıl kullanılır? Rehber niteliğindeki içeriğimize buradan ulaşabilirsiniz.

FID Performansı Nasıl İyileştirilir?

FID performansının iyileştirmeye ihtiyaç duyması halinde site üzerinde çeşitli optimizasyonlara başvurmak gerekir. Tarayıcının sunucudan içerik alması çok uzun sürüyorsa yavaş bir yanıt süresi ile karşılaşılır. Dolayısı ile kullanıcılar yavaş bir yükleme deneyimi yaşar. Daha hızlı bir sunucu, tüm sitenizin yükleme hızını artırır ve daha iyi bir FID puanı elde etmeye yardımcı olur. Belirli komut dosyalarını kritik alandan çıkartarak sayfanızı etkileşime hazır olacak şekilde optimize edebilirsiniz.

Ana işlemci JavaScript’i çalıştırırken, bir tarayıcı kullanıcı etkileşimlerine yanıt vermekte zorluk çeker. Bu da kullanıcıların web site bağlantısına tekrar tekrar tıklamasına yol açan bir gecikme yaratır. Büyük görüntüleri sıkıştırmak ve optimize etmek bu durumda uygulanabilecek çözümlerden biridir. Önemli kaynakları önceden yüklemek, metinleri sıkıştırmak ve verileri önbelleğe aktarmak gibi optimizasyon seçeneklerine de başvurulabilir. Reklam teknolojisi satıcıları ve analitik izleme platformları gibi üçüncü taraflar, istemsiz bir şekilde sayfa gecikmesini artırabilirler. Dolayısı ile üçüncü tarafların ağınızı meşgul etmediğine ve periyodik olarak yanıt verme süresini geciktiren durumlar yaratmadıklarına emin olmanızda fayda vardır.

Eğer tüm bu optimizasyonlar sonucunda halen FID puanınızdan memnun değilseniz, bunun sebebi JavaScript ya da CSS kullanımınızın doğru bir şekilde optimize edilmemiş olması olabilir. CSS dosyaları söz konusu olduğunda, tarayıcının sayfa düzenini oluşturabilmesi için mümkün olduğu kadar kısa sürede indirilmeleri ve ayrıştırılmaları gerekir. Bu sebeple CSS’in First Input Delay puanınız üzerindeki etkilerini azaltma seçenekleriniz sınırlıdır. Ancak dosyaları sıkıştırmak, küçültmek veya kullanılmayan CSS kodlarını kaldırmak gibi optimizasyon seçenekleri değerlendirilebilir.

JavaScript işlemleri ise genellikle uzun bir etkileşim gecikmesi olduğu zamanlar sorumludur. Çeşitli JavaScript işlemleri, tarayıcının ana işlemcisini uzun süre bloke ederek kullanıcı girişini işlemesine izin vermeyebilir. Uzun JavaScript görevlerini küçük parçalara ayırmak, bu işlemler arasında kullanıcı etkileşiminin işlenmesine olanak sağlar. Bu türden bir optimizasyon yapmak için görevlerin 50 milisaniyenin altında tutulması önerilir. Ayrıca istemci tarafında ne kadar verinin sonradan işlenmesi gerektiğini en aza indirmek de önem taşır. Böylece bir sayfayı oluşturmak için tarayıcı tarafından yapılması gereken iş miktarı azaltılabilir.

Bu ve bu gibi optimizasyon işlemleri, sitenizin FID performansını iyileştirmeye yardımcı olacaktır. Ancak sitelerin birbirinden farklı optimizasyon ihtiyaçları olabileceğini unutmamakta fayda vardır.

0 Shares:
Benzer İçerikler
Devamını Oku

VMware Nedir?

Bu İçerikte Bahsedilen Konular VMware Ne İşe Yarar, Ne İçin Kullanılır?Masaüstü Bilgisayarlarda VMware ÖzellikleriSunucuda Kullanılan VMware ÖzellikleriVmware Nasıl…